(Foto Guliver/Getty Images)
Câteva considerații despre temele economice din această perioadă:
- Creșterea economică pentru primul trimestru a fost reconfirmată de Institutul Național de Statistică la 5,1%, dar este nesustenabilă, deoarece este însoțită de foarte multe dezechilibre. Astfel, România înregistrează în primele cinci luni din acest an următoarele recorduri negative în UE: cea mai mare inflație (4,1%), cea mai accelerată depreciere a monedei naționale (-2%), cel mai mare deficit raportat la PIB (1,4%) și cel mai mare deficit de cont curent. Peste trei sferturi din creșterea economică este generată din consum și variația stocurilor (producem pe stoc și consumăm din import).
- Noua grilă de salarizare care presupune, printre altele, creșterea salariului minim pentru absolvenții de studii superioare la 4.576 lei este dezastruoasă pentru mediul de afaceri, deoarece poate anula o bună parte din profitul companiilor active în România, diminuând astfel investițiile și dezvoltarea firmelor, cu efecte dezastruoase pentru stat și noi toți. Cifrele sunt ilustrate în graficele și tabelele de mai jos.
Astfel, în functie de procentul angajaților la nivelul salariului minim din totalul absolvenților de studii superioare, avem următoarele efecte:
- 10% din absolvenții de studii superioare lucrează pe salariul minim – se anulează 37,7% din profitul companiilor active în România
- 15% din absolvenții de studii superioare lucrează pe salariul minim – se anulează 56,5% din profitul companiilor active în România
- 20% din absolvenții de studii superioare lucrează pe salariul minim – se anulează 75,3% din profitul companiilor active în România
Este incredibil cu câtă lejeritate se lansează astfel de idei, cu efecte devastatoare în mediul de afaceri, fără un studiu de impact serios!
- Luni a fost promulgată legea pensiilor, care aruncă bugetul în aer și poate duce la o dublare a deficitului fiscal până la finalul anului următor. Noi împrumuturi și dobânzi suplimentare. Foarte posibil un downgrade al riscului de țară în toamnă. Așa cum am spus în repetate rânduri, pensiile nu pot crește într-un ritm + 10%, atunci când:
- veniturile publice exprimate ca procentaj în PIB subperformează (România este pe ultimul loc din UE);
- emigrarea și natalitatea negativă continuă într-un ritm record (România este pe primul loc din UE)
- sacrificăm investițiile publice, nivelul acestora din primele cinci luni fiind la minimul ultimului deceniu exprimate ca procentaj din PIB.
Citiți și: Iancu Guda: Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nici un specialist dintre cei enumerați mai sus nu ne spune care este starea capitalului autohton ( valoare nominală a capitalului românesc, accesul și raportul de proprietate la/față de resursele financiare, energetice și de materii prime, etc. ) în raport cu cel străin.
Soluția salvatoare, panaceul bolilor economiei românești, o reprezintă, fără excepție, investițiile publice și fondurile europene.
Nu se spune nimic despre migrația forței de muncă cauzată de plata necorespunzătoare a muncii ( aceleiași posturi sunt plătite de câteva ori mai bine în țările occidentale ).
Nu se spune nimic despre inexistența unor instrumente atractive de creditare a producției ( același sistem bancar oferă astfel de instrumente în țările de origine ).
Nu se spune nimic despre faptul că acordarea fondurilor europene pentru marile proiecte sunt condiționate de implicarea obligatorie a firmelor și furnizorilor occidentali.
1. Capitalul românesc: e sublim, dar lipsește cu desăvârșire. A fost generat prin marea teapa data de băieții deștepți (precursorii alde pesedistilor de astăzi) restului romanilor după revoluție. Cum băieții deștepți erau de fapt niște prosti șireți, banii respectivi i-au cheltuit pentru case și mașini străine și pentru circ pentru prostime, in loc sa ii bage in afaceri in sensul clasic.
2. Migrația forței de munca: prostii șireți alde pesedisti nu pot sa trăiască intr-o societate bazată pe valoare. Deci au făcut tot posibilul ca aia care mai au ceva in cap sa se care. Cum? Înăbușind orice inițiativa cu o administrație incompetenta și corupta și jecmanindu-i pe cei care produc valoare cu taxe stupide folosite ca sa hrănească cu circ și nimicuri prostimea care ii voteaza pe ei.
3. Creșterea producției: la producția de prosti și beizadele alde pesediștii sunt campioni mondiali la fel ca si la producția pe stoc după modelul Vacaroiu.
4. Fonduri europene: europenii s-au saturat sa fie țepuiți de prostii șireți, așa ca s-au asigurat ca banii pe care ii dau ei sunt investit cu cap. In spiritul “circ pentru prostime” propagandiștii alde pesedisti zbiară ca UE nu ne mai da pomana. Apropos de fonduri europene ii invit pe cei interesați sa vadă ce firme luau contracte cu astfel de bani și ce ieșea din aceste contacte înainte de modificarea regulilor de alocare a fondurilor europene...
inainte de a fi ineptii, conform calificarii dumneavoastra, sunt opinii ale unui om si, poate, sunt folositoare intr-o discutie bazata pe argumente.
Nu tot ce e diferit e inept si psd-ist iar parerile dumneavoastra par sa completeze frumos ceea ce a scris domnul Nicolae.
Punctual sunt de acord cu opiniile dumneavoastra desi o exceptie anuleaza norma se aplica, cred eu, si in cazul acestora:
1. o masura de majorare a veniturilor ar putea permite acumulare deci crearea unui capital de investitii, in rest de acord cu dvs.
2. la un salariu minim pe absolvent de facultate de 2090 lei iti vine sa fugi deci o majorare ar putea avea un efect centripet,
3. in societatea informationala de azi productivitatea e bazata pe creiere si exista o sansa mare sa iasa si din facultati asa ca ar fi bine sa ramana aici. Faptul ca maresti salariile sau creezi ALTCEVA este un subiect de discutie. Ca productivitate nu este doar o vina individuala si este primordial una de management si infrastructura asta e o alta discutie fara pre multi interlocutori.
4. opinia dumneavoastra aici este mai realista decal cea a domnul Nicolae care nu cred ca se sustine.
cu respect,
Angel Claudiu Niculae
Ce inseamna acestea?
Si-n tot acest timp ne certam pe numaratul banilor, ba ca-s mai multi, ba ca-s mai putini. Cresterea economica nu inseamna altceva decat mai multi bani in buzunar.