Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ne îmbătăm cu apă rece: creșterea economică anunțată de Statistică e însoțită de 4 recorduri negative ale României în UE

tineri angajati - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Câteva considerații despre temele economice din această perioadă:

 • Creșterea economică pentru primul trimestru a fost reconfirmată de Institutul Național de Statistică la 5,1%, dar este nesustenabilă, deoarece este însoțită de foarte multe dezechilibre. Astfel, România înregistrează în primele cinci luni din acest an următoarele recorduri negative în UE: cea mai mare inflație (4,1%), cea mai accelerată depreciere a monedei naționale (-2%), cel mai mare deficit raportat la PIB (1,4%) și cel mai mare deficit de cont curent. Peste trei sferturi din creșterea economică este generată din consum și variația stocurilor (producem pe stoc și consumăm din import).
 • Noua grilă de salarizare care presupune, printre altele, creșterea salariului minim pentru absolvenții de studii superioare la 4.576 lei este dezastruoasă pentru mediul de afaceri, deoarece poate anula o bună parte din profitul companiilor active în România, diminuând astfel investițiile și dezvoltarea firmelor, cu efecte dezastruoase pentru stat și noi toți. Cifrele sunt ilustrate în graficele și tabelele de mai jos. 

Astfel, în functie de procentul angajaților la nivelul salariului minim din totalul absolvenților de studii superioare, avem următoarele efecte:

- 10% din absolvenții de studii superioare lucrează pe salariul minim – se anulează 37,7% din profitul companiilor active în România

- 15% din absolvenții de studii superioare lucrează pe salariul minim – se anulează 56,5% din profitul companiilor active în România

- 20% din absolvenții de studii superioare lucrează pe salariul minim – se anulează 75,3% din profitul companiilor active în România

Este incredibil cu câtă lejeritate se lansează astfel de idei, cu efecte devastatoare în mediul de afaceri, fără un studiu de impact serios!

 • Luni a fost promulgată legea pensiilor, care aruncă bugetul în aer și poate duce la o dublare a deficitului fiscal până la finalul anului următor. Noi împrumuturi și dobânzi suplimentare. Foarte posibil un downgrade al riscului de țară în toamnă. Așa cum am spus în repetate rânduri, pensiile nu pot crește într-un ritm + 10%, atunci când:

- veniturile publice exprimate ca procentaj în PIB subperformează (România este pe ultimul loc din UE);

- emigrarea și natalitatea negativă continuă într-un ritm record (România este pe primul loc din UE)

- sacrificăm investițiile publice, nivelul acestora din primele cinci luni fiind la minimul ultimului deceniu exprimate ca procentaj din PIB.

Citiți și: Iancu Guda: Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În România orice creștere a veniturilor populației este „nesustenabilă”, este necorelată cu „productivitatea” muncii și duce inevitabil la dezastru și criză economică. Cam acestea sunt explicațiile „științifice” ale economiștilor și finanțiștilor de ... top din țara noastră.
  Nici un specialist dintre cei enumerați mai sus nu ne spune care este starea capitalului autohton ( valoare nominală a capitalului românesc, accesul și raportul de proprietate la/față de resursele financiare, energetice și de materii prime, etc. ) în raport cu cel străin.
  Soluția salvatoare, panaceul bolilor economiei românești, o reprezintă, fără excepție, investițiile publice și fondurile europene.
  Nu se spune nimic despre migrația forței de muncă cauzată de plata necorespunzătoare a muncii ( aceleiași posturi sunt plătite de câteva ori mai bine în țările occidentale ).
  Nu se spune nimic despre inexistența unor instrumente atractive de creditare a producției ( același sistem bancar oferă astfel de instrumente în țările de origine ).
  Nu se spune nimic despre faptul că acordarea fondurilor europene pentru marile proiecte sunt condiționate de implicarea obligatorie a firmelor și furnizorilor occidentali.
  • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Pai asa si este, iar explicatiile sunt extrem de logice din punct de vedere economic. De unde cresti pensiile daca nu exista angajati care sa cotizeze la fondul de pensii si daca natalitatea e pe minus si se si emigreaza din tara? Prin cresterea salariilor bugetarilor, cumva? Pai si aia tot de la bugetul de stat sunt platiti, deci am cazut din lac in put. Nu cresterea salariilor bugetarilor si pensiilor trebuie sa fie primul pas - iar daca din prostie crasa sau iresponsabilitate, se procedeaza asa, atunci se ajunge la un grad mare de indatorare (adica, pe romaneste, tara se imprumuta la dobanzi din ce in ce mai mari ca sa onoreze aceste promisiuni tampite). Cine crezi ca ramburseaza imprumutul ("principalul", cum ar zice Teodorovici) si dobanzile aferente? Cumva Veorica sau Orlando sau Lia Olguta Prostutza? Platim noi ca prostii si copiii nostri! Cate carti de economie ai citit si ce ai inteles din ele?
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Stimate domn, e foarte simplu atunci. Daca problema e in faptul ca se dau salarii prea mici fata de vest, nu prea mari fata de cat suporta economia, eu zic ca actualul guvern e chiar nesimtit. Pai sa dea domnule o lege sa marim salariile direct la nivelul celor din Germania sau Olanda sau Luxemburg. De unde vreti dumneavoastra. Eu zic ca atunci nu doar ca nu vom mai avea emigratie, ci imigratie. Se umple Romania de nemti amarati in cautare de un loc de munca mai bun... la salariile acelea, o-ho! Pe urma la instrumente bancare. Pai mai baieti bancheri vreti sa aveti clienti niste salariati cu salarii ca-n vest? Ia vedeti, schimbati-va atitudinea. Si... fonduri europene? Le dam cu tifla. Numai din banii de impozite pe salariile marite avem noi fondurile noastre, sa ne lase UE cu prostiile. s.a.m.d. Eu nu inteleg ce opreste guvernul sa faca asta. Ca toata problema e ca sunt salariile mici si dumneata zici ca e bine ca le mareste. Doar ca nu inteleg de ce ne oprim aici si nu mergem mult mai departe.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Paul check icon
   De obicei nu răspund inepțiilor debitate de propagandisti alde pesedisti, asta e însă excepția care întărește regula.
   1. Capitalul românesc: e sublim, dar lipsește cu desăvârșire. A fost generat prin marea teapa data de băieții deștepți (precursorii alde pesedistilor de astăzi) restului romanilor după revoluție. Cum băieții deștepți erau de fapt niște prosti șireți, banii respectivi i-au cheltuit pentru case și mașini străine și pentru circ pentru prostime, in loc sa ii bage in afaceri in sensul clasic.
   2. Migrația forței de munca: prostii șireți alde pesedisti nu pot sa trăiască intr-o societate bazată pe valoare. Deci au făcut tot posibilul ca aia care mai au ceva in cap sa se care. Cum? Înăbușind orice inițiativa cu o administrație incompetenta și corupta și jecmanindu-i pe cei care produc valoare cu taxe stupide folosite ca sa hrănească cu circ și nimicuri prostimea care ii voteaza pe ei.
   3. Creșterea producției: la producția de prosti și beizadele alde pesediștii sunt campioni mondiali la fel ca si la producția pe stoc după modelul Vacaroiu.
   4. Fonduri europene: europenii s-au saturat sa fie țepuiți de prostii șireți, așa ca s-au asigurat ca banii pe care ii dau ei sunt investit cu cap. In spiritul “circ pentru prostime” propagandiștii alde pesedisti zbiară ca UE nu ne mai da pomana. Apropos de fonduri europene ii invit pe cei interesați sa vadă ce firme luau contracte cu astfel de bani și ce ieșea din aceste contacte înainte de modificarea regulilor de alocare a fondurilor europene...
   • Like 0
 • Dorin check icon
  De doi ani suntem conduși de niște Specimene care toată viața au fost bugetari incompetenți obișnuiți să toace bănii altora și ne mai mirăm că nimic nu merge in țară asta,cu excepția pensiilor și a salariilor angajaților la stat.
  • Like 2
 • Ieri am vazut un mare avion militar deasupra cartierului Drumul Taberii din Bucuresti. Unul cu 4 motoare la doar 100 de metrii inaltime. Astazi sirenele au sunat cateva minute de parca am fi bombardati. Asta se intampla de cativa ani.
  Ce inseamna acestea?
  Si-n tot acest timp ne certam pe numaratul banilor, ba ca-s mai multi, ba ca-s mai putini. Cresterea economica nu inseamna altceva decat mai multi bani in buzunar.
  • Like 0
 • AlexI check icon
  20% din absolvenții de studii superioare lucrează pe salariul minim inseamna de fapt ca restul este "platit la negru". Alternativ sunt prea mult absolventi de studii superioare care nu stiu nimic.
  • Like 2
 • Ionel check icon
  Daca cresterea de 5,1 % este "nesustenabila", poate in trim 2 reusim o scadere "sustenabila" !!!! Am citit o analiza a prof Socol care spune ca 75 % din cresterea economica a tarilor din UE se datoreaza consumului, iar in Romania 78 % din cresterea economica se datoreaza consumului. In aceste conditii, cui sa dau crezare ? Apoi, dvs sustineti ca prin cresterile de salarii scade profitul companiilor. Pai nu mai sunt alte metode de crestere a veniturilor in sectorul privat decat cheltuieli cat mai mici cu forta de munca !!!?? A lega profitul companiilor de cresterea salariilor mi se pare ca fortati prea mult logica economica ! Orice analiza economica poate fi interpretata pro sau contra, depinde cum pui problema. Din ce spuneti dvs aici, achiesez la un singur lucru, nesustenabilitatea sistemului de pensii, desi si aici lucrurilepot fi interpretate. Insa, nu poti lega deficitul la pensii de investitii, pentru ca in ultimii 30 de ani investitiile au fost problema principala in Romania. Cand era punctul de pensie 670 de lei bubuiau investitiile in Romania ??
  • Like 2
  • @ Ionel
   Ei au 75% crestere datorata consumului cu produsele fabricate de ei, noi 78% cu produse fabricate ... de ei, evident. Mare diferenta. Da, profitul poate fi crescut si altfel decat cu salarii mici, dar nu se poate intampla asta de azi pe maine. Dealtfel dinamica salariilor in Romania ultimilor 10 ani e cea mai mare din UE tocmai pentru ca procesul de substituire a cresterii bazate pe salarii mici cu cea bazata pe productivitate e in curs. Dar daca cineva isi imagineaza ca in acest moment intr-o economie in curs de dezvoltare ca a noastra se pot da salarii la nivelul uneia dezvoltate doar printr-o decizie legislativa sau administrativa... sa spunem ca e naiv, ca sa fim blanzi.
   • Like 0
  • @ Adrian Gabriel
   Cresterea pe consum e un model care are avantaje si dezavantaje ca si celelalte modele. Acum salariile de la stat desi au crescut accelerat in ultimul timp ( au plecat de la valori foarte mici) , totusi au si o latura pozitiva , determina o mai mare deschidere a patronilor spre salarii decente acordate salariatilor adica influenteaza piata muncii. Absurditatea aia cu salariile mici acordate pentru pastrarea competitivitatii am mai auzit-o mereu dar in general de la antreprenorii romani , le si plangi de mila ce greu o duc dar cand te gandesti ca vin din import produse si servicii la preturi la fel de competitive daca nu chiar mai mici decat cele autohtone din tari in care salariile sunt de 3-5 ori mai mari ca in Romania parca iti vine inima la loc. E adevarat ca acolo nu toti patronii poseda BMW si nici nu posteaza din vacante in locuri exotice si au o mai mare responsabilitate fata de salariati si fata de propria afacere. Acum legat de pensii e adevarat ca nu se sustin din punct de vedere economic dar trebuie sa luam in considerare situatia disperata a multor pensionari care au o pensie de mizerie din care abia isi pot achita facturile de la intretinere, asta fara sa vorbim de pretul alimentelor sau al transportului. Aici nu vreau sa-i includ pe pensionarii speciali care de cele mai multe ori cumuleaza pensia speciala cu cea bazata pe contributivitate si cu salariul la stat. Sa fiu sincer as desfiinta pensile speciale pentru ca nu se justifica ( dupa pensionare nimeni nu mai are nici o obligatie fata de angajator deci nici restrictii si oricum specialii au salarii mari deci si contributii pe masura asa ca vor avea o pensie contributiva decenta).
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult