Guvernul a adoptat miercuri ordonanța prin care datornicii beneficiază de facilități fiscale pentru a-și plăti restanțele pe care le au la stat.
Ordonanța prevede două mecanisme. Primul, măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei.
Al doilea, anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei, dacă obligațiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019, relatează Hotnews.
Măsurile de restructurare vizează toate obligațiile bugetare principale înscrise în certificatul de atestare fiscală, restante la 31 decembrie 2018 și neachitate. Acestea vor putea fi aplicate pe o perioadă limitată de 6 luni, astfel încât contribuabilul care se află în această situație să ia o decizie cu privire la situația sa, în sensul de a-și restructura compania și de a plăti datoriile.
Printre măsurile de restructurare ce pot fi aplicate se numără înlesniri la plata obligațiilor bugetare, conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare, stingerea obligațiilor prin dare în plată a unor bunuri imobile ale debitorului, anularea unor obligații bugetare principale în proporție de maxim 30, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora și care nu poate avea ca obiect obligații bugetare principale și accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat.
Una dintre condiții este aceea că debitorul trebuie să achite până la 30 noiembrie 2019 obligațiile bugetare scadente în perioada 1 ianuarie 2019 – 30 noiembrie 2019, obligațiile bugetare principale și accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat, precum și obligațiile bugetare stabilite de alte organe decât cele fiscale, precum și amenzile de orice fel transmise spre recuperare organelor fiscale după data eliberării certificatului de atestare fiscale, scrie Hotnews.
Totodată, pentru debitorii care au restanțe de sub un milion de lei se propun anularea tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la 31 decembrie 2018, administrate de ANAF; anularea tuturor accesoriilor aferete obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară date; anularea tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu termene de plată anterioare datei de 31 decembrie 2018 și stinse până la această dată, administrate de ANAF; anularea tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu termene de plată până la 31 decembrie 2018, stabilite prin decizie de impunere emisă de inspecția fiscală din cadrul ANAF, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței; n cazul unităților administrativ-teritoriale, facilitățile, acestea din urmă, se acordă de către unitățile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, opțional, dacă consiliul local stabilește, prin hotărâre, aplicarea acestor prevedere, precum și procedura aplicabilă.
De aceste măsuri beneficiază peste 312.000 de contribuabili, persoane fizice și juridice.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.