Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul a discutat un sistem de plafonare a tarifului la gaze la o valoare cu 25% mai mică față de nivelul actual și de compensare, în medie cu 22%, a celui la energie electrică

Florin Citu - guvern - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că în Guvern s-a discutat despre plafonarea prețurilor la gaze, adăugând că în Uniunea Europeană sunt șase țări care discută despre o asemenea decizie. Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței urmează să aibă o discuție pe acest subiect cu oficialii de la Comisia Europeană.

„Am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru împreună cu Consiliul Concurenței vor discuta și cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim. Am vrut să avem și această variantă. Căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă, în care prețurile la energie și gaze au crescut. Pentru consumatorii casnici și non-casnici în special, până în 31 martie”, a spus premierul Florin Cîțu.

În ședința de azi a Executivului s-a discutat despre un sistem de plafonare a tarifului la gaze la o valoare cu 25% mai mică față de nivelul actual și de compensare, în medie cu 22%, a celui la energie electrică.

În luna august premierul a dat asigurări că prețurile la energie și gaze nu vor fi plafonate. Ce s-a schimbat de atunci are legătură cu faptul că PSD a anunțat recent inițierea unui proiect de plafonare a prețurilor? a fost întrebat Florin Cîțu de reporteri. „Nu are nicio legătură. PSD copiază multe din măsuri de la noi. Nu, este ceea ce văd la nivel european. În Uniunea Europeană sunt șase țări deja, cred, care vorbesc de plafonarea prețurilor. Dacă se plafonează prețurile în toate țările din Uniunea Europeană și rămâne România cu prețul cel mai mare ar fi ciudat să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm noi toate costurile în această piață, nu mai este o piață liberă atunci. Dacă avem deja țări care își plafonează prețurile, România nu poate să stea să se uite. Asta e diferența”, a declarat miercuri premierul la conferința de presă de la Guvern.

PSD a anunțat că în Parlament va fi depus un proiect de lege prin care preţurile la energie electrică și gaze naturale să fie plafonate timp de 6 luni, la o medie a perioadei martie-septembrie 2021, pentru consumatorii casnici, scrie Hotnews.ro. Totodată, proiectul prevede că statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Banii pentru compensare vor veni dintr-un fond în care se vor duce 50% din profiturile producătorilor de energie si gaze, precum și de la bugetul de stat.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a dat miercuri un exemplu de cum ar putea funcționa mecanismul de compensare a facturilor de energie electrică. „Factura la un consum de 100 de kWh, la 82 bani un kWh, este de 82 lei, cu tot cu TVA. Din această factură se scad 18 bani, înmulțit cu 100 kWh. La 100 kWh plătesc 64 lei, atât cât ar plăti dacă ar fi în portofoliul furnizorului cu cel mai mic preț din piață”, a spus ministrul Energiei.

Aproximativ 13 milioane de români, care au un consum de energie electrică lunar între 30 și 200 kWh, ar putea beneficia de ajutor de la stat pentru plata facturii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult