Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul: închisoare pentru cei care mint autoritățile, dosar penal chiar și pentru „omisiuni” în declarațiile din ancheta epidemiologică

Otopeni - măsuri de siguranță coronavirus

Foto: Octav Ganea/ Inaquam Photos

Guvernul înăsprește semnificativ pedepsele pentru falsul în declarații și nerespectarea carantinei. Premierul Ludovic Orban a anunțat joi adoptarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Codului Penal. „Vom lua măsuri oricât de dure pentru cei care nu respectă măsurile”, a avertizat Orban.

„Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există situații când un cetățean revine dintr-o țară și trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare. Cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară vin, ca autoritățile să poată lua decizia corectă, vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea”, a spus Orban.

De asemenea, va fi introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. „Dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că e o omisiune. Se poate constitui dosar penal”, a spus premierul.

În opinia sa, cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea și deciziile autorităților.

„Din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă. Datoria primordială a Guvernului e să apere sănătatea cetățenilor. Vom lua măsuri oricât de dure pentru cei care nu respectă măsurile”, a adăugat el.

„Nu putem accepta ca cetățeni iresponsabili care sunt în situația de a fi izolați sau în carantină să umble liberi în societate și să riște să îmbolnăvească alți cetățeni”, a mai spus Orban.

Ce prevede proiectul OUG care înăsprește pedepsele din Codul Penal:

  • Falsul în declarații - Declararea necorespunzătoare a adevărului în achetele epidemiologice se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Fapta săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • Zădărnicirea combaterii bolilor - Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Dacă prin nerespectarea carantinei și a măsurilor privitoare la prevenirea bolilor infectocontagioase s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa poate ajunge la închisoare până la 15 ani.
  • Omisiunea declarării unor informații - Omisiunea unei persoane de a divulga cadrelor medicale sau reprezentanțillor autorităților în anchetele epidemiologice a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult