Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Guvernul învestit nu a investit în Educație

Sorin Cîmpeanu-

E o vorbă în cartier: „Te iei de mama!?” De obicei exclamația este însoțită de o venă pulsândă pe tâmple și o privire plină de furie și urmată de un atac furibund. Nu te iei de mama cuiva fără să te aștepți să stârnești un mare scandal, este? Oricine ai fi, tânăr sau bătrân, bărbat sau femei, bogat sau sărac, deștept sau prost, jignirea mamei întotdeauna stârnește ceva animalic în tine.

Cu toate astea, parcă le permitem să se ia de copiii noștri. Nu ne-apucă pandaliile, deși ar trebui, de câte ori își bat joc de educația lor și, implicit, de viitorul lor. 

Cu fiecare ministru al educației, ne-am scufundat mai mult în probleme sociale și economice. Mereu „Cenușăreasa” cabinetelor, de 30 de ani, Educația nu prinde mai nimic când se împart bugete sau oameni competenți. Miza e însă uriașă: efectele proastei administrări ale acestui portofoliu se văd în numărul mare de asistați sociali, în analfabetismul funcțional la cote alarmante, în numărul imens de mame minore, în emigrarea masivă a adulților activi. Să nu vorbim în statistici, dezastrul de la Educație se vede în faptul că abia găsești un instalator sau un mecanic bun când ai nevoie, în absolvenții de liceu care nu reușesc să ia bacalaureatul (sau nici nu mai încearcă) și se pun direct la coadă la șomaj. Puține școli bune, mult videochat. Asta e România. Este nevoie de un om foarte inteligent și foarte bine pregătit ca să miște educația în direcția cea bună. Cîmpeanu nu pare deloc omul potrivit.

Guvernul învestit astăzi își arată problemele fix cu numirea lui. Ca un coș mare pe nas pe care niciun fond de ten nu-l poate ascunde, Cîmpeanu arată slăbiciunea PNL. Abia sosit în partid, apărătorul plagiatorilor, cu un CV care trădează rușinoase încercări de a-i ajuta pe falșii doctoranzi care au invadat aparatul public, bucurându-se de funcții, privilegii și sporuri pe baza unor hârtii fabricate fără muncă reală, Sorin Cîmpeanu este o rușine în fruntea ministerului.

Dacă el e fața Educației, ce mai căutăm noi aici? În tot PNL-ul nu s-a găsit un om care să merite această funcție? Ce e Vlad Voiculescu pentru Sănătate, Ghinea pentru Proiecte Europene, Novak pentru Sport, Ciucă pentru Apărare, nu s-a găsit și pentru Educație? Nu cerem mult. Un om care măcar la linia de start să pară că nu a greșit adresa. Pe parcurs, vedem noi unde ajunge. 

Dacă ei nu pun preț pe educație, atunci nici noi nu putem pune preț pe ei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa este,
    Suntem scârbiți chiar la început de guvernare PNL.
    Nu vor sa se schimbe nim8c
    Ciocul mic,
    Acum PNL este la putere.......
    • Like 0
  • RUSINE PUTIN ZIS:.."Sorin Cîmpeanu este o rușine în fruntea ministerului."-daca isi da demsia dupa feactia societatii il ADMIR,dar,trecutul lui spune ca este un INDIVID pt.el si gasca care il propune,desi,profesional o fi ceva in CAPUL LUI,dar si iara dar,CARACTERUL ala ZERO BARAT.

    • Like 1
  • Maron_S check icon
    te doare mintea ca au putut sa il puna pe domnul din PSD la educatie. Eu inteleg ca nu ii intereseaza educatia si ca e bine asa cum e . Keep the good work , dle ministru. Cred ca va fi schimbat intr-o luna , va fi prea mare scandalul
    • Like 3
    • @ Maron_S
      Asa . s-a exprimat Domnul Premier Catu ;
      ---La fiecare 3 lunin de activitate ,ministri vor fi evaluati (dar nu,,ievaluati , ca la tu Dorel ,jalnilcul )
      • Like 0
  • Madam Andreea. Era corect sa astepti macar o luna sa vedem ce idei are noul ministru, apoi sa-ti dai cu parerea. Asa doar presupui. O doreai pe madam ABRAMBURICA sau esti un produs al ministeriatelor ei??
    • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Gecaba Gecaba check icon
      Articolul este scris pe baza CV-ului personajului cu pricina. Când numesti un ministru, nu e pe încercate,e pe făcute. Și a tot făcut : Ponta albit, pe când Câmpeanu era ministru PSD-ist, a trecut prin câteva partide, este recunoscut ca patronează fabrica de făcut diplome în România. Cum sa te gândești ca alternativa era Abramburica? Sunt atâtea cadre didactice de o ținută intelectuala impecabila, cum sa nu găsești un ministru care sa ducă proiectul bunului profesor Iohannis *România educata *la final? Caci bunul domn Iohannis vrea o tara educata, nu? Sau poate..... ne-a păcălit???? Ups!
      • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      Gecaba Gecaba check icon
      Articolul este scris pe baza CV-ului personajului cu pricina. Când numesti un ministru, nu e pe încercate,e pe făcute. Și a tot făcut : Ponta albit, pe când Câmpeanu era ministru PSD-ist, a trecut prin câteva partide, este recunoscut ca patronează fabrica de făcut diplome în România. Cum sa te gândești ca alternativa era Abramburica? Sunt atâtea cadre didactice de o ținută intelectuala impecabila, cum sa nu găsești un ministru care sa ducă proiectul bunului profesor Iohannis *România educata *la final? Caci bunul domn Iohannis vrea o tara educata, nu? Sau poate..... ne-a păcălit???? Ups!
      • Like 0
  • ,,Puține școli bune, mult videochat.,, la suflet mi-a mers... din păcate asta este țara în care trăim. Și nici nu pot măcar să-mi dau cu presupusul dacă lumea, în general, realizează faptul că dacă vrei să ai mâine infrastructură dezvoltată, sistem medical eficient, industrie competitivă și agricultură sănătoasă trebuie, musai, să investești în educația de azi. Nu știu dacă guvernanții conștientizează acest aspect. Sau poate știu și tocmai din acest motiv dau la genunche (tot de la un ministru al educației vine și asta dacă vă mai aduceți aminte) sistemului național de educație. Și totuși... de ce ai face antijoc?
    • Like 0
  • Educatia ar trebui sa fie cel mai important minister din guvernul Romaniei. Faptul ca Romania trimite in Europa oameni necalificati, la scara nationala - vezi cazul romanilor care au fost trimisi la cules de sparanghel- este dovada clara, palpabila, se vede de pe luna, ca statul roman te vrea prost. Statul roman in frunte cu seful lui, culmea, profesor!, te vrea cat mai needucat. Nu vor, bai, sa ridice nivelul educational ca isi taie craca de sub picioare! Ce este asa de greu de inteles?!
    Nu mai taiati firul in patru cand vine vorba de educatie.
    • Like 1
    • @ Bogdan Misaila
      Iar ,au treaba ,,unii cu Domnul Presedinte Johanis,, de parca toate lucrurile rele ,din tara , ar fi din vina sa, !
      -- Da , ,asa este , caci ,si-au dat mana reciporoc ,atunci cand ,a fost investit ,Guvernul ,,dar fiti sigur ca ,,, au facut ,schimb de priviri taioase , cu ,ministru Campean,,, Personal sunt si eu in ,total dezacord cu acest ministru ,, dar ma supara si cel de la Munca,, in locul Doamnei Violeta Andrei ,o profesionista Nu ca asa avea ceva cu Doamana Raluca Turcan ,dar nu este Omul potrivit ptr acolo. Cat despre , , necalificatii la sparanghel ,, este ceva normal ,dar este bine de stiut ca ;;
      --Printre acei muncitori ,plecati l;a .sparanghel ,sunt unii chiar cu multa scoala ,care ,nu au gasit aici ceva ,pe placul lor si au preferat sa fie acolo ,Erau contracte ferme ,incheiate cu firme care erau abligate sa-si respecte clauzele ,caci altfel se lasau cu penalizari serioase Neamtul are o vorba, cleebra ,,
      -- Ein Mann ,und ein Wort,, Un Om si un Cuvant ,, Acolo daca neamtul ,,,ti-a castigat increderea , este mai mult decat ,, 10 stampile pe contract,, cuvntul dat trebuie respectat ,, Acesta tine de nivelul de civilizatie ,educatie, Este foarte bine ,ca romanii ,socializeaza pe acolo ,doar ,,doar se vor ,molipsi de civilizatia lor,
      -- Credeti ca ,Deschiderea scolilor ,ar fi sa depinda doar de Domnul Presedinte , nu se .deschidea ?? Dar sunt ,,specialistii in domeniu ,care au cuvant, hotarator,,
      --- Educatia , in Romania ,este .,,sau ar trebui sa fie ,,,CEL MAI IMPORTANT LUCRU,,, NImanui nu-i foloseste ,la nimic ,,un popor ,needucat si bolnav !!
      --- Deci ,multa Sanatate, , ,si Sarbatori fricite,
      • Like 1
    • @ Bogdan Misaila
      Prima propozitie este aproximativ corecta. 2)Nu Romania te-a trimis la cules de ceva. Atat ai reusit tu sa inveti.3) Iti amintesc ca educatia incepe cu primii ani inainte de scoala sau gradinita.(sti proverbul cu cei 7 ani.....)4) Daca tu personal ai avea instructia si educatia ministrului la care te referi,n-ai fi scris asemenea aiureli.
















      • Like 1
  • "Efectele proastei administrări ale acestui portofoliu" se văd, nu "se vede". Corecte comentarii, cu acordul dintre subiect și predicat stăm mai prost.
    • Like 1
    • @ Alex Dragulin
      Efectele ,,nivelului de educatie ,, se vad acum ,pana-n Palamentul Romaniei !!!
      -- Acolo ,cand vezi ,cate unul care deschide gura si ,,spune 10 vorbe , cu 5 greseli de exprimare ,! Este foarte clar ,ca ,a dat examenul de prsostie !
      -- Spunea ,pe aici ,un postac, de nivelul de educatie al politicienilor ,adica un fel de test IQ,, cred ca daca , ar f obligatoriu acest test,, vor mai ramane doar 10 %, primii care ar cadea ,cu succes ar fi cei dintre aiur---isti !
      • Like 1
  • Cand presa, in special, sau oricine altcineva, te umple de zoaie nu te mai spala nici toata Dunarea
    • Like 0
    • @ Mihail Plinga
      Gecaba Gecaba check icon
      Când speli plagiatorii, Dunărea nu face față. Când treci din partid în partid, se numește traseism. Caracterele proaste nu se educa prin studii și premii, ci prin șapte ani de acasă. Cat de nerușinat poti sa fii, încât după ce ți se spune argumentat ca nu ești dorit de societatea civila, sa te doară undeva?
      • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Cum sa ceri educație de la unul care nu știe ce este aia? Ca prostul sa vrea sa învețe, trebuie sa știe ca este prost. Iar asta este prostul periculos, care nu știe ca este prost. Cum sa ii ceri sa pună preț pe educație? Așteptări as fi avut de la Iohannis, și el și soția fiind profesori, dar se pare ca ii doare și pe ei în cur de educație. "România (ne) educata" lieber Herr und liebe Frau Iohannis.
    • Like 1
    • @ Gecaba
      Din cate se vede profesorul presedinte Iohnnis l-a propus insistent: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Sorin_C%C3%AEmpeanu
      • Like 1
    • @ Gecaba
      Cu prostul , ne educat ,
      Te lupti ,putin si ai scapat,
      Dar , duci o lupta colosala ,
      Cu prostul , care are multa scoala !!!
      • Like 1
    • @ Gecaba
      Dupa felul cum te exprimi, SIGUR nu esti un produs al generatiei Iohannis
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult