Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Guvernul pregătește plata defalcată a TVA. Schimbare majoră în fiscalitate

taxe-

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat un proiect de ordonanță prin care se dorește ca de la 1 septembrie să se introducă opțional sistemul plății defalcate a TVA, iar de la 1 octombrie 2017 acesta să devină obligatoriu pentru toate entitățile înregistrate în scopuri de TVA.

Foarte pe scurt, iată cum va funcționa acest sistem.

Entitățile plătitoare de TVA au obligația să își deschidă cel puțin un cont separat pentru TVA la o instituție de credit sau la Trezoreria Statului.

Clienții acestor societăți vor avea obligația ca la plata facturilor prin virament să vireze TVA separat în acest cont special al furnizorului.

Dacă o astfel de entitate încasează contravaloarea livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii cash sau cu cardul, va avea obligația să își vireze cota parte aferentă TVA în acel cont special de TVA.

(Foto Guliver/Getty Images)

Din acel cont special de TVA, banii pot fi utilizați ori fie pentru a achita furnizorilor TVA din achizițiile efectuate, ori pentru plata TVA către bugetul de stat. Orice alte tranzacții se vor putea face doar cu aprobarea ANAF, cu unele excepții.

Sunt multe aspecte de care va trebui să ținem cont. Rămâne de urmărit dacă se vor mai aduce modificări față de proiectul inițial și dacă se va aprobă în ședința de Guvern în perioada imediat următoare.

Nota de fundamentare a proiectului privind plata defalcată a TVA:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Un specialist, unul cu mintea limpede, să ne lămurească ce este rău și ce este bine în propunerea aceasta: altfel, nouă necunoscătorilor, nu ne spune nimic!
    • Like 0
  • Anon check icon
    Inca una?? Inca o schimbare? Pe cat punem pariu ca se razgandesc?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult