Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul vrea să introducă confiscarea extinsă: bunurile dobândite în urma unor infracțiuni ar putea fi confiscate. Cum arată proiectul de lege

Instanța ar putea decide confiscarea bunurilor dobândite ilegal în cazul condamnaților pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani, potrivit proiectului de lege privind confiscarea extinsă, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, scrie News.ro

În plus, „confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, se arată în proiectul de lege.

„Prezentul proiect de act normativ cuprinde două mari categorii de modificări – o primă categorie vizează modificări aduse instituției confiscării extinse din Codul penal și a doua categorie vizează anumite modificări ale unor proceduri reglementate în Codul de procedură penală”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Din perspectiva modificărilor aduse Codului penal, proiectul are în vedere „în primul rând, extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse, prin renunțarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni pentru care aceasta putea fi aplicată.”

Prin adoptarea proiectului de lege se va putea dispune în viitor măsura de siguranță a confiscării extinse și pentru infracțiuni precum infracţiunile de serviciu (delapidarea, abuzul în serviciu, uzurparea funcţiei, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri), infracțiunile privind sănătatea publică (Infectarea apei), falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, comercializarea de produse alterate.

Proiectul mai prevede ca periodic Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) să centralizeze datele primite de la autorităţi în ceea ce privește măsurile asigurătorii, confiscările speciale și confiscările extinse dispuse în cursul procedurilor judiciare penale şi să realizeze statistici pe care le transmite anual Comisiei Europene.

Pe de altă parte Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate anunţă judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi competenţe cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă.

Proiectul de lege pentru aplicarea directivei Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu se poate doar cu averea comfiscata.

  Ce-am rezolvat?acel individ nu se mai schimba ..odata corupt..judecati....!!!si trebuie umblat la cauzalitate altfel ne invartim dupa deget..
  • Like 0
 • check icon
  ESte bine este și rău în proiectul acesta. De ce este rău? Deoarece presupune un sistem juridic foarte bine pus la punct, care este capabil să meargă la nuanțe și la detalii. Or, știm bine, sistemul juridic românesc este departe de acest stadiu, în condițiile în care nici în alte țări, unele cu pretenții, situația nu este tocmai foarte bună. Este bine pentru că, da, se va anula situația de facto. Există următorul scenariu: un individ X ciordește, să zicem, 10 milioane de euro. După un timp, este depistat, i se deschide dosar, cheltuie cu avocatul, să zicem, o jumate de milion; mai are alte cheltuieli, i se mai confiscă bunuri în valoarea de 1-2 milioane, la final rămâne cu 7 milioane euro, face 1-2-3 ani de pușcărie și gata. Marii delapidatori din România au ciordit sume mult mai mari de 10 mil. euro de căciulă, unii au făcut ori fac pușcărie, dar averile li s-au diminuat foarte puțin. Dacă, să zicem, ai avut 50 mil. euro, ai făcut pușcărie 1-2-3-4 ani, iar la ieșire ai 40 mil. euro tot foarte puternic ești, continui să sfidezi și să faci declarații supărate. Asemenea sunt legi populare și populiste, foarte pe gustul românesc pentru sânge vărsat în piața publică, dar – dacă nu sunt însoțite și de alte reforme, inclusiv în mentalul public – mi-e teamă că sunt legi care mai degrabă bat spre metodele anilor ’50 și ’60. Să vedem, zise orbul...
  • Like 1
  • @
   check icon
   Completare: în țara unde ministrul justiției declară „în conjunctura actuală, drepturile omului sunt un lux”, mi se pare evident că o asemenea lege bate ferm spre metodele anilor ’50. Mai lipsesc doar niște tancuri de ocupație.
   • Like 0
 • golan check icon
  In sfarsit. Sper sa o vad si pusa in practica. Nu ma intereseaza cat stau indivizii prin puscarii si cum ies ei mai devreme, ma intereseaza recuperarea prejudiciului cu dobanda si anularea posibilitatii folosirii oricaror mijloace care au parvenit din bunuri obtinute ilegal, indiferent de cuantumul acestora.
  • Like 1
 • Venom check icon
  Tocmai (și) asta se reproșează, în acest moment, anti-corupției, că mulți infractori condamnați rămân cu averea dobândită prin încălcarea legii. E o inițiativă legislativă mai mult decât oportună. Cred că vor fi campanii furibunde împotrivă, aprobarea unei asemenea legi lovește puternic în politicienii corupți și cățeii vor fi asmuțiți să toace pe teve posibilele abuzuri și încălcări ale drepturilor omului.
  • Like 0
 • Venom check icon
  Tocmai (și) asta se reproșează, în acest moment, anti-corupției, că mulți infractori condamnați rămân cu averea dobândită prin încălcarea legii. E o inițiativă legislativă mai mult decât oportună. Cred că vor fi campanii furibunde împotrivă, aprobarea unei asemenea legi lovește puternic în politicienii corupți și cățeii vor fi asmuțiți să toace pe teve posibilele abuzuri și încălcări ale drepturilor omului.
  • Like 0
 • Suna rau de tot! O anulare a dreptului la proprietate pentru a oferi o scapare autoritatilor care nu-si fac treaba! Toate infractiunile enumerate sunt infractiuni comise prin indelungata nefunctionare a controlului plus prilej de abuzuri sub pretextul aplicarii legii!
  • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult