Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul vrea să introducă confiscarea extinsă: bunurile dobândite în urma unor infracțiuni ar putea fi confiscate. Cum arată proiectul de lege

Instanța ar putea decide confiscarea bunurilor dobândite ilegal în cazul condamnaților pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani, potrivit proiectului de lege privind confiscarea extinsă, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, scrie News.ro

În plus, „confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, se arată în proiectul de lege.

„Prezentul proiect de act normativ cuprinde două mari categorii de modificări – o primă categorie vizează modificări aduse instituției confiscării extinse din Codul penal și a doua categorie vizează anumite modificări ale unor proceduri reglementate în Codul de procedură penală”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Din perspectiva modificărilor aduse Codului penal, proiectul are în vedere „în primul rând, extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse, prin renunțarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni pentru care aceasta putea fi aplicată.”

Prin adoptarea proiectului de lege se va putea dispune în viitor măsura de siguranță a confiscării extinse și pentru infracțiuni precum infracţiunile de serviciu (delapidarea, abuzul în serviciu, uzurparea funcţiei, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri), infracțiunile privind sănătatea publică (Infectarea apei), falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, comercializarea de produse alterate.

Proiectul mai prevede ca periodic Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) să centralizeze datele primite de la autorităţi în ceea ce privește măsurile asigurătorii, confiscările speciale și confiscările extinse dispuse în cursul procedurilor judiciare penale şi să realizeze statistici pe care le transmite anual Comisiei Europene.

Pe de altă parte Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate anunţă judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi competenţe cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă.

Proiectul de lege pentru aplicarea directivei Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu se poate doar cu averea comfiscata.

    Ce-am rezolvat?acel individ nu se mai schimba ..odata corupt..judecati....!!!si trebuie umblat la cauzalitate altfel ne invartim dupa deget..
    • Like 0
  • check icon
    ESte bine este și rău în proiectul acesta. De ce este rău? Deoarece presupune un sistem juridic foarte bine pus la punct, care este capabil să meargă la nuanțe și la detalii. Or, știm bine, sistemul juridic românesc este departe de acest stadiu, în condițiile în care nici în alte țări, unele cu pretenții, situația nu este tocmai foarte bună. Este bine pentru că, da, se va anula situația de facto. Există următorul scenariu: un individ X ciordește, să zicem, 10 milioane de euro. După un timp, este depistat, i se deschide dosar, cheltuie cu avocatul, să zicem, o jumate de milion; mai are alte cheltuieli, i se mai confiscă bunuri în valoarea de 1-2 milioane, la final rămâne cu 7 milioane euro, face 1-2-3 ani de pușcărie și gata. Marii delapidatori din România au ciordit sume mult mai mari de 10 mil. euro de căciulă, unii au făcut ori fac pușcărie, dar averile li s-au diminuat foarte puțin. Dacă, să zicem, ai avut 50 mil. euro, ai făcut pușcărie 1-2-3-4 ani, iar la ieșire ai 40 mil. euro tot foarte puternic ești, continui să sfidezi și să faci declarații supărate. Asemenea sunt legi populare și populiste, foarte pe gustul românesc pentru sânge vărsat în piața publică, dar – dacă nu sunt însoțite și de alte reforme, inclusiv în mentalul public – mi-e teamă că sunt legi care mai degrabă bat spre metodele anilor ’50 și ’60. Să vedem, zise orbul...
    • Like 1
    • @
      check icon
      Completare: în țara unde ministrul justiției declară „în conjunctura actuală, drepturile omului sunt un lux”, mi se pare evident că o asemenea lege bate ferm spre metodele anilor ’50. Mai lipsesc doar niște tancuri de ocupație.
      • Like 0
  • golan check icon
    In sfarsit. Sper sa o vad si pusa in practica. Nu ma intereseaza cat stau indivizii prin puscarii si cum ies ei mai devreme, ma intereseaza recuperarea prejudiciului cu dobanda si anularea posibilitatii folosirii oricaror mijloace care au parvenit din bunuri obtinute ilegal, indiferent de cuantumul acestora.
    • Like 1
  • Venom check icon
    Tocmai (și) asta se reproșează, în acest moment, anti-corupției, că mulți infractori condamnați rămân cu averea dobândită prin încălcarea legii. E o inițiativă legislativă mai mult decât oportună. Cred că vor fi campanii furibunde împotrivă, aprobarea unei asemenea legi lovește puternic în politicienii corupți și cățeii vor fi asmuțiți să toace pe teve posibilele abuzuri și încălcări ale drepturilor omului.
    • Like 0
  • Venom check icon
    Tocmai (și) asta se reproșează, în acest moment, anti-corupției, că mulți infractori condamnați rămân cu averea dobândită prin încălcarea legii. E o inițiativă legislativă mai mult decât oportună. Cred că vor fi campanii furibunde împotrivă, aprobarea unei asemenea legi lovește puternic în politicienii corupți și cățeii vor fi asmuțiți să toace pe teve posibilele abuzuri și încălcări ale drepturilor omului.
    • Like 0
  • Suna rau de tot! O anulare a dreptului la proprietate pentru a oferi o scapare autoritatilor care nu-si fac treaba! Toate infractiunile enumerate sunt infractiuni comise prin indelungata nefunctionare a controlului plus prilej de abuzuri sub pretextul aplicarii legii!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult