Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Haos în energie: 1.000.000 de români, puși pe drumuri cu cereri pentru plafonarea prețului la energie

contoar de energie

Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statul pune zilele astea pe drumuri circa 1.000.000 (ați citit bine!) de consumatori care trebuie să meargă la furnizorul de energie să declare la care punct de consum ar dori să se aplice plafonarea (dacă au mai mult de un punct de consum în proprietate), să declare că au mai mult de trei copii în întreținere, că au echipamente medicale în dotare care consumă mult curent electric sau că au în întreținere monoparentală un copil. 1.000.000 de cetățeni - estimarea este făcută de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) -, încadrabili cel puțin într-una din categoriile menționate, vor face cozi la furnizori pentru o declarație pe proprie răspundere. Cu șină, evident! În prag de Sărbători, pe frigul ăsta, un stres în plus.

Problema în plus este legată de cei care, având mai multe puncte de consum, au apartamentele închiriate. Conform noii legi, toți chiriașii din România vor plăti prețul la energie electrică neplafonat. Practic, guvernul i-a pedepsit că sunt chiriași, nu proprietari. Că nu au banii încă de avans sau nu au veniturile de o rată la bancă, mai ales acum, cu dobânzile astea extrem de sus. Și pe proprietari că sunt fraieri să declare contractele și să plătească contribuții la sănătate și impozit pe venitul din chirie, prompt și la timp. Discriminare aberantă și evidentă! Unde sunt asociațiile de chiriași?

Haosul e cu atât mai mare cu cât este neclar ce se întâmplă dacă ai mai multe puncte de consum la diferiți furnizori de energie, în diferite localități. Mergi la fiecare din ei cu declarația pe proprie răspundere? La unii să spui că nu, la alții (de fapt, unul singur) să spui că da. Plafonării, desigur!

Haos decontat de către cine?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu si fiicele mele (majore) avem 2 apartamente in care locuim noi, nu chiriasi (toti suntem proprietari, urmarea unei succesiuni).
    Nu avem chiriasi, nici echipamente medicale si nici copii in intretinere.
    Nu pricep ce ar trebui noi sa declaram...

    Ma poate ajuta cineva?
    • Like 0
  • Ion check icon
    Eu inca mai trag speranta sa renunte la chestia asta...sa faca in alt fel. Nu stiu. Sau sa ne lase naibii sa ne descurcam, si sa liberalizeze cu adevarat piata! Astia mor de grija noastra!
    • Like 0
  • Acest articol publicat ieri, adică 18.12.2022, cred că ar trebui modificat și actualizat, deoarece conține informații eronate.

    În comunicatul de presă al ANRE din data de 14.12.2022, deci publicat cu câteva zile înainte de prezentul articol, se precizează:

    "Atât Cererile, cât şi Declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic." (sursa: https://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/comunicat-de-presa-14-12-2022)

    Deci iată că nimeni nu este pus pe drumuri "pe frigul ăsta": de fapt, nimeni nu este "obligat să meargă la furnizorul de energie" și nici "să facă cozi". Fiindcă "se pot depune" din comunicatul ANRE nu implică obligatoriu prezentarea personală la sediul fizic. Este evident că documentele electronice se pot transmite prin e-mail, iar cele în format letric (pe hârtie) prin poștă, eventual cu confirmare de primire. Mai ales în cazul furnizorilor care nici nu au sedii fizice decât în doar câteva localități din țară, ex. Hidroelectrica.

    LE: ENEL furnizează următoarea informație:

    "Pentru a-ți fi mai ușor să depui documentele prevăzute în lege, lucrăm să dezvoltăm o funcționalitate online. Vizitează pagina periodic pentru a fi la curent cu cele mai recente informații!" (sursa: https://www.enel.ro/enel-energie/ro/plafonare/client-casnic.html)

    Deci încă o dovadă că pentru depunerea documentelor în cauză nu este necesară și obligatorie prezentarea în persoană la sediul fizic al furnizorului de energie.

    Probabil că și alți furnizori vor proceda ca ENEL și în perioada imediat următoare vor pune clienților la dispoziție facilități de transmitere online a cererilor și declarațiilor. Sau cel puțin așa ar fi de dorit. Cel mai bine era dacă Statul îi obliga prin lege să facă asta!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi când suntem conduși de imbecili și proști ( doar noi i-am votat pe ideea ,Ce dacă e prost e de-al nostru,Ce dacă a furat s-a descurcat și ne-a și dat) iar în bugetărimea dacică bate doar vântul prostiei crase nu și a competenței, asta se întâmplă,cozi și nervi .Din păcate e doar începutul.Cu clasa asta politică și cu imbecilitatea asta bugetară ajungem mai rău decât Grecia cât de curând.
    • Like 0
  • Constat ca in relatia cu statul roman totul devine din ce in ce mai restrictiv si aberant pentru cetateni. De ce? Foamea de bani pentru buget, incompetenta clasei politice, lentoarea si nepasarea cetatenilor care, nu mai stiu cum sa procedeze in aceste vremuri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult