Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Haosul restricțiilor din Capitală: de luni ar urma să se închidă cinematografele, nunțile și botezurile se interzic. Azi, Guvernul modifică schimbarea: restaurantele rămân deschise, evenimentele private - permise în anumite condiții

Parc - Bucuresti - Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Haos București, la nivel de restricții sanitare. Măsurile abia adoptate la nivelul Capitalei, vor fi schimbate azi de Guvern.

Fără nunți și botezuri, restaurante închise, program redus la magazine, carantină de noapte în weekend, când de la ora 20:00 vor putea circula doar cei vaccinați sau care au un motiv întemeiat. 

Totodată, masca devine obligatorie în spațiile publice aglomerate. 

Cinematografele, sălile de spectacole, piscinele vor fi închise, competițiile sportive pot avea loc cu participarea doar a celor vaccinați. 

Sunt decizii aprobate, vineri seara, de Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a depășirii, în Capitală, a ratei de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori. Toate ar urma să se aplice începând de duminică.

UPDATE: Guvernul a adoptat azi noi reglementări și restricții sanitare:

Masca va deveni obligatorie pe stradă, magazinele se vor închide de la ora 22:00, școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare, elevii vor trece în online la apariția unor cazuri Covid. Persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală vor putea participa la nunți, botezuri, mese festive, în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mie, doar în intervalul orar 5,00-24,00 și până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, a hotărât sâmbătă Guvernul, scrie Hotnews.ro.  

Totodată, restaurantele, cinematografele, barurile, cluburile, instituțiile de spectacol sau sălile de sport rămân deschise până la 50% din capacitatea maximă, în localitățile cu rată de infectare cu peste 6 la mie, doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală.

Magazinele se vor închide la ora 22.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică dacă incidența Covid-19 depășește pragul de 6 la mia de locuitori și tot la aceeași oră și în restul săptămânii dacă rata de infectare în localitate este mai mare de 7,5 la mie. 

STIREA INITIALA 

O parte dintre restricțiile decise vineri seara ar urma însă să fie modificate azi de Guvern.

Executivul va valida în şedinţa de sâmbătă, printr-o hotărâre, măsurile adoptate joi seara de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori - n.r.) şi vor fi acele teste non-invazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activităţile economice şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces", a declarat, joi seara, la TVR, premierul Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Hotărârea ce va fi discutată la Guvern prevede modificarea măsurilor adoptate la nivelul localităţilor în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

Totodată, Hotărârea nr. 76 adoptată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă mai prevede că ministerele Educaţiei şi Sănătăţii vor modifica ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori.

Cele două ministere vor stabili modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult