Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia
Analistul financiar Iancu Guda a pus sub semnul întrebării atractivitatea investițiilor în imobiliare în contextul economic actual din România, explicând că acest tip de investiții nu are lichiditate - „când vreau să îl vând, stau șase luni cu el blocat” -, iar randamentul din chirie este de 4%, mai mic chiar decât la depozitele bancare. El a mărturisit că nu are investiții în zona imobiliară și a adus în discuție faptul că Bursa de Valori București a oferit un randament de 200% în ultimii cinci ani, față de 100% în imobiliare.
„Diferența este foarte fină între accesibilitate și valoare. Imobiliarele sunt accesibile, dar nu sunt valoroase. Cei din construcții ne învață că trebuie să muncim doar două luni și ceva ca să ocupăm un metru pătrat și e cel mai puțin din Europa. Sunt accesibile? Da. Ok, corect, Sunt valoroase? Nu. Ce înseamnă valoare? Un activ are valoare trei elemente: cât produce lichiditate, la ce risc produce și cât trebuie să investesc. Or în imobiliare eu nu investesc și n-avem altă casă în afară de locuința în care stăm. De ce? Investești mulți bani într-un activ, nu are lichiditate - când vreau să îl vând, stau șase luni cu el blocat, și îmi dă un randament din chirie de 4%. Păi sunt mai bune depozitele bancare. Deci nu sunt valoroase. Un activ valoros e foarte lichid, îmi dă un randament foarte bun, iar investiția nu că e mică - mare, că e relativ de cât bani ai. E granulată, adică pot să investesc săptămânal puțini bani și diversificat. Or în imobiliare nu poți treaba asta, de-aia nu îmi plac mie și în ultimul deceniu cu care se laudă industria, îți dublează banii. În schimb, la Bursa de Valori București, în ultimii cinci ani, este 200%, nu e 100%, deci de două ori mai repede, de două ori mai mult. Deci de patru ori mai bine dă piața de capital decât imobiliarele”, a spus Iancu Guda, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Cu toate că investițiile pe piața de capital aduc un randament investițional mai bun, coroborat însă și cu un risc mai mare, Iancu Guda a subliniat că doar 1% din români investesc la bursă, iar „casa și mașina și depozitul bancar și bijuteriile sunt 95% din avuția poporului român”. „De acolo mi-a venit mie ideea bani în mișcare. Nu e țară dezvoltată pe acest pământ unde banii să stea. Și noi nu îi punem în mișcare, nu ne dezvoltăm”, a mai spus analistul financiar.
Citiți și:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Fara informatii si educatie despre alte instrumente de investitii, e normal ca asta sa fie alegerea de top: in imobiliare e mai greu sa pierzi tot.
In plus, nu inteleg o chestie: Banii plasati in cumparare de locuinte circula si ei, se duc la banci, la investitori, la dezvoltatori, care isi permit sa dezvolte si ei alte lucruri. De ce ziceti ca nu circula? pt ca nu ajung la firmele listate la BVB?
Credeti ca oricine isi poate asuma lejer riscul de a pierde 50% din avere in cateva zile sau saptamani? Indicele BET a pierdut 70.5% din valoare in 2008.
bursa BVB mi se pare o investitie foarte prost aleasa in special pentru cei care deja traiesc si produc bani in romania. Este un risc geografic imens. Da, produce randament dar la un risc mult prea mare. Eu as pleda pentru multe altele inainte de BVB.
Chemati si discutatii cu oameni care situ desre ce vorbesc, nu cei care au invatat mult, ci pe cei care au si practicat mult.
Daca sunt scrise carti despre ele, alea nu mai sunt sfaturi bune...sunt puse in aplicare de multi si nu mai functioneaza decat sa genereze bani din vanzarea cartilor.
Trebuie ca romanii sa fie educati altfel : sa isi asume mai des riscuri, sa fie mai dispusi sa piarda dar sa fie constienti ca daca au o idee originala si o pun in aplicare eficient pot castiga insutit....
D-astia care vand asigurari la televizor si mai iau si ei un ban de la brokerii de bursa am tot vazut pe sticla. Teorie multa si nici un ban. Nimic interesant :). Metode fumate de muuuult !
Cu alte cuvinte si Bitcoin a crescut de la 2 centi la 65.000$ in 2021 si "daca cumparai in 2009".
Dar nu am cumparat. Si 99% din cei ce citesc acest articol nu facut-o nici ei.
A cumpara actiuni BVB acum se cheama a cumpara la varf, adica la pretul maxim istoric.
O recesiune buna si iti iei adio de la 70% din bani in cateva ore.
O casa nu se depreciază in asa hal.
In plus legislatia complet haotica face investitul in Romania un coșmar.
In final brokerii din Ro sunt putini, au taxe nesimtit de mari si platformele lor parca sunt din anii 70.