Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iancu Guda: Casa, mașina, depozitul bancar și bijuteriile sunt 95% din avuția poporului român. Nu e țară dezvoltată unde banii să stea. Banii trebuie puși în mișcare

mașini - trafic în București

Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Analistul financiar Iancu Guda a pus sub semnul întrebării atractivitatea investițiilor în imobiliare în contextul economic actual din România, explicând că acest tip de investiții nu are lichiditate - „când vreau să îl vând, stau șase luni cu el blocat” -, iar randamentul din chirie este de 4%, mai mic chiar decât la depozitele bancare. El a mărturisit că nu are investiții în zona imobiliară și a adus în discuție faptul că Bursa de Valori București a oferit un randament de 200% în ultimii cinci ani, față de 100% în imobiliare.

„Diferența este foarte fină între accesibilitate și valoare. Imobiliarele sunt accesibile, dar nu sunt valoroase. Cei din construcții ne învață că trebuie să muncim doar două luni și ceva ca să ocupăm un metru pătrat și e cel mai puțin din Europa. Sunt accesibile? Da. Ok, corect, Sunt valoroase? Nu. Ce înseamnă valoare? Un activ are valoare trei elemente: cât produce lichiditate, la ce risc produce și cât trebuie să investesc. Or în imobiliare eu nu investesc și n-avem altă casă în afară de locuința în care stăm. De ce? Investești mulți bani într-un activ, nu are lichiditate - când vreau să îl vând, stau șase luni cu el blocat, și îmi dă un randament din chirie de 4%. Păi sunt mai bune depozitele bancare. Deci nu sunt valoroase. Un activ valoros e foarte lichid, îmi dă un randament foarte bun, iar investiția nu că e mică - mare, că e relativ de cât bani ai. E granulată, adică pot să investesc săptămânal puțini bani și diversificat. Or în imobiliare nu poți treaba asta, de-aia nu îmi plac mie și în ultimul deceniu cu care se laudă industria, îți dublează banii. În schimb, la Bursa de Valori București, în ultimii cinci ani, este 200%, nu e 100%, deci de două ori mai repede, de două ori mai mult. Deci de patru ori mai bine dă piața de capital decât imobiliarele”, a spus Iancu Guda, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cu toate că investițiile pe piața de capital aduc un randament investițional mai bun, coroborat însă și cu un risc mai mare, Iancu Guda a subliniat că doar 1% din români investesc la bursă, iar „casa și mașina și depozitul bancar și bijuteriile sunt 95% din avuția poporului român”. „De acolo mi-a venit mie ideea bani în mișcare. Nu e țară dezvoltată pe acest pământ unde banii să stea. Și noi nu îi punem în mișcare, nu ne dezvoltăm”, a mai spus analistul financiar.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum ii misti , cum te arde banca si statul . Mai bine ii tii in aur , creste fara comisioane.
    • Like 0
  • Cum ii misti , cum te arde banca si statul . Mai bine ii tii in aur , creste fara comisioane.
    • Like 0
  • dupa atatea jafuri si falimente in anii 90 cu n-spe banci si fonduri de investitii care s-au dus pe apa sambetei, s-au linistit romanii cu investiitile si nu-si mai asuma decat riscuri minime. O locuinta cu randament de 4% este un plasament mult mai sigur decat actiuni la bursa sau cash devalorizati anual prin inflatie.
    Fara informatii si educatie despre alte instrumente de investitii, e normal ca asta sa fie alegerea de top: in imobiliare e mai greu sa pierzi tot.
    In plus, nu inteleg o chestie: Banii plasati in cumparare de locuinte circula si ei, se duc la banci, la investitori, la dezvoltatori, care isi permit sa dezvolte si ei alte lucruri. De ce ziceti ca nu circula? pt ca nu ajung la firmele listate la BVB?
    Credeti ca oricine isi poate asuma lejer riscul de a pierde 50% din avere in cateva zile sau saptamani? Indicele BET a pierdut 70.5% din valoare in 2008.

    bursa BVB mi se pare o investitie foarte prost aleasa in special pentru cei care deja traiesc si produc bani in romania. Este un risc geografic imens. Da, produce randament dar la un risc mult prea mare. Eu as pleda pentru multe altele inainte de BVB.
    • Like 3
  • Adrian S check icon
    Cand oamenii vor inceta sa ii mai asculte pe prezentatorii TV cand acestia dau sfaturi referitoare la investitii si randamente si vor incepe sa ii urmareasca pe oamenii care au facut si fac ceva in viata lor, atunci poate si capitalul romanesc va creste si odata cu el si prosperitatea din tara noatra.
    Chemati si discutatii cu oameni care situ desre ce vorbesc, nu cei care au invatat mult, ci pe cei care au si practicat mult.
    Daca sunt scrise carti despre ele, alea nu mai sunt sfaturi bune...sunt puse in aplicare de multi si nu mai functioneaza decat sa genereze bani din vanzarea cartilor.
    Trebuie ca romanii sa fie educati altfel : sa isi asume mai des riscuri, sa fie mai dispusi sa piarda dar sa fie constienti ca daca au o idee originala si o pun in aplicare eficient pot castiga insutit....
    D-astia care vand asigurari la televizor si mai iau si ei un ban de la brokerii de bursa am tot vazut pe sticla. Teorie multa si nici un ban. Nimic interesant :). Metode fumate de muuuult !
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Mulțumesc pentru sfat, cu prima ocazie când vreau să pierd banii îl pun în aplicare!
    • Like 5
  • Crayven check icon
    Past performance is not an indication of future returns.
    Cu alte cuvinte si Bitcoin a crescut de la 2 centi la 65.000$ in 2021 si "daca cumparai in 2009".
    Dar nu am cumparat. Si 99% din cei ce citesc acest articol nu facut-o nici ei.
    A cumpara actiuni BVB acum se cheama a cumpara la varf, adica la pretul maxim istoric.
    O recesiune buna si iti iei adio de la 70% din bani in cateva ore.
    O casa nu se depreciază in asa hal.
    In plus legislatia complet haotica face investitul in Romania un coșmar.
    In final brokerii din Ro sunt putini, au taxe nesimtit de mari si platformele lor parca sunt din anii 70.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult