Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul nu mai are bani și se gândește să majoreze taxele si impozitele. Dar ce părere au oare guvernanții despre suprataxarea industriei jocurilor de noroc?
Analistul economic Iancu Guda critică soluțiile găsite de guvern pentru a acoperi gaura bugetară și oferă o soluție simplă, prin intermediul căreia bugetul României ar primi o injecție importantă de lichidități - suprataxarea jocurilor de noroc.
Într-o postare pe propriul cont de socializare, analistul divulgă veniturile obținute de această industrie nocivă. Ce spune Iancu Guda despre suprataxarea industriei jocurilor de noroc:
„Este disperare mare și avem nevoie de bani? Suprataxați industria jocurilor de noroc și pariuri (CAEN 9200). Au venituri de 12,1 miliarde lei (dublu vs nivelul minim din pandemie) și profit operational 11% (+50% vs media la nivel național). Au costuri de premiere de 30% … aceasta înseamnă că 10 joacă și doar 3 <<norocosi>> câștigă în fiecare an, dar și lor le vine periodic rândul la pierdere în 70% dintre încercări, deci probabil toți pierd pe termen lung, dar industria face bani pe spatele populației sărace, naive și dornice să câștige mulți bani, repede, la un <<risc scazut>>.
Cu aproape 30.000 de puncte de lucru în România, păcănelele și casele de pariuri depășesc numărul total de locuri de cult (biserici), bănci și farmacii. Sunt pe online și amenință că își fac rezidența fiscală în altă țară? Atunci nu le mai dați licența pe România (blocati accesul aplicațiilor). Unde se vor duce? Românii sunt cei mai pasionați de jocurile de <<ghinion>> și <<investiții>> în criptomonede (8% din populația adultă activă). Haideți! Se poate. Sau este prea puternic zgomotul de pe hol (lobby)?”
Îm România, industria jocurilor de noroc este extrem de puternică. Companiile din domeniu investesc sume importante în publicitate. Practic, este imposibil să deschideți un site și să nu fiți asaltați de reclame la jocuri de noroc.
Aceasta activitate distruge societatea și are efecte nocive asupra cetățenilor. Nesimțirea companiilor din domeniu a atins cote înalte. Este puțin probabil să nu găsiți o casă de pariuri sau saloane de păcănele pe fiecare stradă. Mai mult decât atât, astfel de localuri se găsesc în vecinătatea școlilor.
Ideea lui Iancu Guda privind suprataxarea industriei jocurilor de noroc poate reprezenta o bună modalitate de a colecta bani la bugetul de stat și a stăvili avântul acestor companii.
Articol publicat inițial pe project-e.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tu nu ai dubii, ai doar certitudini.
Pe scurt :
"Lăsați(-mi) în pace multinaționalele ce își "optimizează fiscal" taxele, să nu ne supărăm și să mutăm fabricile în Maroc (!), si taxați jocurile de noroc la sânge.
Ce dacă 50-60% din ele se vor închide?! Mai bine, că nu vor mai pierde săracii banii la pacanele."
O gândire primitivă, total (dez)interesată, ca să fiu civilizat in exprimare.
A, sa nu uit: pe ce adresă să-ți trimit cartea "Bani în mișcare"? Poate n-ar strica să-ți reamintești cum e cu mișcarea banilor în natură.
PS. Ți-o fac cadou, nu-ți cer banii ramburs.
Hai sa mai asteptam cateva luni si vine partidul de tinichea si ne rezolva toate probleme noastre economice. O sa curga numai lapte si miere...abia astept...