Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ideea că statul român va lua cei 80 de miliarde de euro și va dezvolta și relansa România este hilară. O iluzie pentru creduli și pentru voturi

Klaus Iohannis - Ludovic Orban - masca - Foto presidency.ro

Foto: presidency.ro

Europa a ajuns la un consens. Întâlnirea care a fost încheiată în dimineața zilei de 21 iulie a fost una pentru cărtile de istorie. Consiliul European, compus din liderii celor 27 de state membre ale UE, a convenit asupra unui pachet de 750 de miliarde de euro pentru a ajuta economiile țărilor să se redreseze în urma impactului Covid-19, parte a unui buget UE de 1,8 miliarde de euro pentru următorii șapte ani.

România nu a lipsit de la masă, în urma consensului putând teoretic accesa 80 de miliarde de euro până în 2027.

Impresionant, nu? Doar dacă nu știm cu cine avem de-a face; presupunând că vom accesa acești bani, dacă aceștia vor ajunge pe mâna statului român vom asista la o nouă dezamăgire pentru noi, dar și pentru întreaga regiune.

Statul român habar nu are să investească. E un exemplu de practici „așa nu” în această privință. Nu știe care proiecte de investiții ar fi viabile și care nu. Ultimii 30 de ani sunt extrem de grăitori în acest sens. Oare câte zeci de miliarde s-au irosit în toți acești ani, câte proiecte au fost abandonate, câte autostrăzi au fost construite doar pe hârtie, câte spitale au fost doar promise, dar niciodată livrate, câte școli echipate din pix, câți kilometri de borduri și câte lanuri de panseluțe au fost finanțate?

În consecință, ideea că statul român va lua acești bani și va dezvolta și relansa România este hilară. O iluzie pentru creduli și pentru voturi.

Cea mai bună soluție pentru noi ar fi ca aceste fonduri să fie gestionate direct de UE, fără intervenția statului. Să se creeze un fel de SPV regional care să direcționeze banii direct în sectorul privat pe bază de proiecte de investiții viabile și rentabile, împărțite pe domenii, pregătite de experți și de oameni cu idei și capacitate de a le pune în practică. Doar așa putem evita clientelismul, studiile de fezabilitate la prețuri enorme, furtișagurile și cumetria pe bani publici.

Nu ai nevoie de statul român pentru astfel de proiecte, mai ales că o parte din bani pot fi folosiți pentru a digitaliza rapid administrația publică și a renunța astfel la tentaculele birocratice. Totul se poate întâmpla la un clic distanță, cu statul român chiar ajutând operațional derularea proiectelor fără să se implice în alegerea lor. Frumos, eficient, banii se vor duce spre proiecte viabile, se vor crea locuri de muncă, vor veni și investitorii privați, iar în 2027 avem șansa să arătăm că am făcut ceva cu acești bani. Putem arăta atunci Europei o economie prosperă, în care întreprinzătorii să poate crea rapid startup-uri și în care investitorii să poată avea încredere fără frică de a se trezi cu afacerile înghețate de tot felul de chichițe birocratice.

Dacă însă vor trece banii prin statul român, putem fi siguri că în 2027 va fi cam la fel ca acum, frustrare națională, proiecte neîncepute sau abandonate, bani furați, eventual PSD la putere. Adică din lac în puț.

Vrem performanță? E foarte simplu, trebuie să tăiem sursele neperformanței. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt si nu sunt de acord. Sunt de acord, fiindca am vazut o parte din sedinta de guvern de dupa alocarea sumei de 80 de miliarde. Am constatat cu stupoare ca pleasca a cazut pe capul guvernului ca un traznet. . Nici PM, nici ministrii de resort nu aveau idee despre ce ar trebui facut cu banii. Cu atat mai putin, niste proiecte "pe teava", cum se zice. Sa nu ne iluzionam, guvernul actual nu e nici primul, nici singurul care habar nu are de planificare, cu atat mai putin de punerea in practica a unei viziuni. N-am avut asa ceva de la revolutie incoace. Iar un guvern care nu are planuri de realizat si se multumeste sa finanteze vecee in scoli, nu merita sa dispuna de asemenea finantare, dar nu merita sa dispuna nici de doi lei.
    Nu sunt, totusi, de acord cu administrarea banilor nostri de catre UE, fiindca daca suntem o tara, un popor, e necesar sa decidem noi, prin reprezentantii nostri, ce si cum finantam. Noi ar trebui sa stim cel mai bine, la ce ne trebuie banii, inclusiv daca ne trebuiesc de-adevaratelea. Un copil de 14 ani are deja pretentia sa-si gestioneze un buget, sa fie stapan in propria camera si sa i se ceara parerea in chestiuni de familie. Adesea i se si asigura asta. Pai noi, romanii trebuie sa fim hraniti cu lingurita de catre altii, din afara?
    Aceasta e o dilema, nu stiu care e raspunsul.
    • Like 0
  • Investițiile de succes se fac de la privați către privați. Socialismul bun nu există, oricât de mult l-am visa, și oricât de mult ne-ar coloniza niscai imperiu al Bruxelles-ului, cum se pare că își dorește autorul. Dar dacă vrem în continuare inflație, pomeni, ciordeli, proiecte inutile și supralicitate, datorii enorme adăugate pe spinarea plătitorului de taxe, atunci hai să aplaudăm tiparnița de bani a UE, sau "succesul" lui Iohannis, după preferințe.
    • Like 0
  • Mii de scuze dar simetria ma obliga: pe scurt, statul se grabeste sa se declare si investitor si invingator, inainte de a face ceva in afara intentiilor. Autorul articolului face exact acelasi lucru, reclama insuccesul statului inainte de a se usca cerneala pe deciziile din Bruxelles. Cu alte cuvinte, suntem cu totii romani, si daca nu putem poza in eroi, macar in demolatori de eroi sa ne infatisam. Important e sa "le zicem". Pt mine important e ca am luat banii astia, sunt realist si stiu ca i-am luat dintr-un mecanism in care suntem parte si nu dintr-o negociere spectaculoasa, sunt realist si stiu ca pozitia pe care o avem a fost fructificata bine si e penibil sa ne simtim vreo Franta sau Germanie ca sa ne zborsim la Iohannis ca n-a fost primadona pe-acolo. Nici nu e genul lui dar nici nu are spate de asa ceva. Dar am si bunul simt sa sper ca banii vor fi cheltuiti si asta cu folos, macar pana la proba contrarie. La asemenea sume, exista si o monitorizare pe masura. Daca liberalii astia reusesc sa mai subtieze birocratia, vor cheltuii si banii.
    • Like 1
  • Apreciez că e un articol IDIOT scris de un Gică contra.Statul nu este in stare tara la la..... Statul suntem noi toți,deci și acest C. Bizdatralala.Daca el știe că personal nu este capabil să facă ceva util,să mai studieze,să întrebe pe alții sau sa doarmă mai departe.Fostii conducători ai statului nu au făcut ce trebuie,din lipsa de respect fata oameni sau din lipsa de inteligenta.Acei conducători au fost aleși de români precum acest C.Bizdatralala.Sa fim atenți cu cine votam la următoarele alegeri și vom REUSI.
    • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Daca ati fi avut un minim de interes si obiectivitate, ati fi aflat ca domnul Bizdadea nu e politician, este economist, lucreaza la o societate bancara, deci nu l a ales nimeni, nu ocupa nicio functie publica. Articolul dumnealui e bazat pe fapte reale, cate exemple va trebuie ca sa acceptati ca statul ( roman) e cel mai prost administrator, indiferent de partidul care a dat guvernul si majoritatea parlamentara?
      • Like 1


  • Bruxelles: Șeful PPE Weber a reafirmat în fața Parlamentului European că deciziile summitului financiar al UE trebuie îmbunătățite. În direcția președintelui Comisiei, von der Leyen, a spus literalmente că nu suntem încă pregătiți să înghițim această pastilă amară. Potrivit lui Weber, fiecare dintre șefii de stat și de guvern au adus acasă un vas frumos de bani de la summit. Parlamentul UE va fi acum păzitor și se va asigura că fondurile sunt utilizate pentru o valoare adăugată europeană. În ceea ce privește statul de drept, șeful PPE a anunțat o foaie de parcurs pentru a se asigura că nu vor circula bani în cazul încălcării reglementărilor europene.

    (ştire de adineauri, tradusă de Google)
    • Like 0
  • Domnule Cătălin Bizdadea, a fost vorba de 1,8 trilioane de euro si nu de miliarde de euro. Mai trebuia sa adaugati ca din cei 80 miliarde repartizati Romaniei, aprope 20 de miliarde sunt imprumuturi si nu granturi. Referitor la faptul ca statul roman nu stie sa investeasca, aici aveti dreptate, indiferent cine va fi la guvernare pana in 2027 !
    • Like 0
  • Imi pare rau dar cu acei bani ii poti angaja si pe cei de la KPMJ sa-ti ofere consiliere in investitii. Nu au nici o scuza...nu stii inveti sau platesti pe cineva sa te ajute.
    • Like 0
  • Liberty check icon
    dar romanii nu vor performanta, au asa ceva in UE, ei prefera sa plece si sa vina plini de bani intr-o tara saraca...
    daca vrei civilizatie si performanta, trebuie si taxe mari si dari multe!
    romanul este comod, este prost, aste semianalfabet, este muncitor, este sluga si sclav, este pres... la el in tara!
    se dau legi, se fac scenarii... romanii sunt comozi, lenesi si hoti, fura de peste tot si aduna la ei in tara, secondhanduri, chilipiruri, saracie si mizerie...
    astia sunt romanii...aia de la ei din tara!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Le curg balele PSD iștilor după bănii ăștia,ar avea de furat și de săturat votanți lor pomanagii ani de zile.
    • Like 2
    • @ Dorin
      Deja Ciolacu a început să insinueze că acei bani să se dea și pe pensii mărite și pe consum în general... E nebun complet individul...
      • Like 0
    • @ Vladimir Dumitru
      Individul la care te referi visează la CIOLANU. MARICEL!
      • Like 0
  • Polonia,Ungaria,Cehia,oare cum de cheltuie banii eficient si cer suplimentari ???
    Spania,dupa moartea lui Franco,a impanzit tara cu autostarzi !!!
    Romania,doar pe timpul regelui a inaintat economic,iar acum inainteaza ca racu,pana clasa politica nu se schimba.
    Si ce sa vezi,abia a aparut USR,PLUS,cu tineri scolati,profesionisti,vorbitori de limbi straine,si HOP pe ei.
    Spun asta la o varsta inaintata si din tara plecat,cum s ar zice la celalalt capat al pamantului,ca sa vad abia acum ce ramasi in urma suntem nu numai in Europa,ci,intre tarile lumii a III a.
    O vorba spune:"..cu bani prost sa fi sa nu faci ceva bun.."
    • Like 2
    • @ Nicolaie Apolzan
      Țările la care te referi nu au fost conduse de PeSeDisti că Ion Ranjescu,Ion Votcaroiu,Adrian Vânătoru(cel care nu nimerește vânatul),Ponta Minciuna,LeNe Dragnea,MARICEL CIOLANU.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult