Foto: presidency.ro
Europa a ajuns la un consens. Întâlnirea care a fost încheiată în dimineața zilei de 21 iulie a fost una pentru cărtile de istorie. Consiliul European, compus din liderii celor 27 de state membre ale UE, a convenit asupra unui pachet de 750 de miliarde de euro pentru a ajuta economiile țărilor să se redreseze în urma impactului Covid-19, parte a unui buget UE de 1,8 miliarde de euro pentru următorii șapte ani.
România nu a lipsit de la masă, în urma consensului putând teoretic accesa 80 de miliarde de euro până în 2027.
Impresionant, nu? Doar dacă nu știm cu cine avem de-a face; presupunând că vom accesa acești bani, dacă aceștia vor ajunge pe mâna statului român vom asista la o nouă dezamăgire pentru noi, dar și pentru întreaga regiune.
Statul român habar nu are să investească. E un exemplu de practici „așa nu” în această privință. Nu știe care proiecte de investiții ar fi viabile și care nu. Ultimii 30 de ani sunt extrem de grăitori în acest sens. Oare câte zeci de miliarde s-au irosit în toți acești ani, câte proiecte au fost abandonate, câte autostrăzi au fost construite doar pe hârtie, câte spitale au fost doar promise, dar niciodată livrate, câte școli echipate din pix, câți kilometri de borduri și câte lanuri de panseluțe au fost finanțate?
În consecință, ideea că statul român va lua acești bani și va dezvolta și relansa România este hilară. O iluzie pentru creduli și pentru voturi.
Cea mai bună soluție pentru noi ar fi ca aceste fonduri să fie gestionate direct de UE, fără intervenția statului. Să se creeze un fel de SPV regional care să direcționeze banii direct în sectorul privat pe bază de proiecte de investiții viabile și rentabile, împărțite pe domenii, pregătite de experți și de oameni cu idei și capacitate de a le pune în practică. Doar așa putem evita clientelismul, studiile de fezabilitate la prețuri enorme, furtișagurile și cumetria pe bani publici.
Nu ai nevoie de statul român pentru astfel de proiecte, mai ales că o parte din bani pot fi folosiți pentru a digitaliza rapid administrația publică și a renunța astfel la tentaculele birocratice. Totul se poate întâmpla la un clic distanță, cu statul român chiar ajutând operațional derularea proiectelor fără să se implice în alegerea lor. Frumos, eficient, banii se vor duce spre proiecte viabile, se vor crea locuri de muncă, vor veni și investitorii privați, iar în 2027 avem șansa să arătăm că am făcut ceva cu acești bani. Putem arăta atunci Europei o economie prosperă, în care întreprinzătorii să poate crea rapid startup-uri și în care investitorii să poată avea încredere fără frică de a se trezi cu afacerile înghețate de tot felul de chichițe birocratice.
Dacă însă vor trece banii prin statul român, putem fi siguri că în 2027 va fi cam la fel ca acum, frustrare națională, proiecte neîncepute sau abandonate, bani furați, eventual PSD la putere. Adică din lac în puț.
Vrem performanță? E foarte simplu, trebuie să tăiem sursele neperformanței.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu sunt, totusi, de acord cu administrarea banilor nostri de catre UE, fiindca daca suntem o tara, un popor, e necesar sa decidem noi, prin reprezentantii nostri, ce si cum finantam. Noi ar trebui sa stim cel mai bine, la ce ne trebuie banii, inclusiv daca ne trebuiesc de-adevaratelea. Un copil de 14 ani are deja pretentia sa-si gestioneze un buget, sa fie stapan in propria camera si sa i se ceara parerea in chestiuni de familie. Adesea i se si asigura asta. Pai noi, romanii trebuie sa fim hraniti cu lingurita de catre altii, din afara?
Aceasta e o dilema, nu stiu care e raspunsul.
Bruxelles: Șeful PPE Weber a reafirmat în fața Parlamentului European că deciziile summitului financiar al UE trebuie îmbunătățite. În direcția președintelui Comisiei, von der Leyen, a spus literalmente că nu suntem încă pregătiți să înghițim această pastilă amară. Potrivit lui Weber, fiecare dintre șefii de stat și de guvern au adus acasă un vas frumos de bani de la summit. Parlamentul UE va fi acum păzitor și se va asigura că fondurile sunt utilizate pentru o valoare adăugată europeană. În ceea ce privește statul de drept, șeful PPE a anunțat o foaie de parcurs pentru a se asigura că nu vor circula bani în cazul încălcării reglementărilor europene.
(ştire de adineauri, tradusă de Google)
daca vrei civilizatie si performanta, trebuie si taxe mari si dari multe!
romanul este comod, este prost, aste semianalfabet, este muncitor, este sluga si sclav, este pres... la el in tara!
se dau legi, se fac scenarii... romanii sunt comozi, lenesi si hoti, fura de peste tot si aduna la ei in tara, secondhanduri, chilipiruri, saracie si mizerie...
astia sunt romanii...aia de la ei din tara!
Spania,dupa moartea lui Franco,a impanzit tara cu autostarzi !!!
Romania,doar pe timpul regelui a inaintat economic,iar acum inainteaza ca racu,pana clasa politica nu se schimba.
Si ce sa vezi,abia a aparut USR,PLUS,cu tineri scolati,profesionisti,vorbitori de limbi straine,si HOP pe ei.
Spun asta la o varsta inaintata si din tara plecat,cum s ar zice la celalalt capat al pamantului,ca sa vad abia acum ce ramasi in urma suntem nu numai in Europa,ci,intre tarile lumii a III a.
O vorba spune:"..cu bani prost sa fi sa nu faci ceva bun.."