foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri că numărul de posturi la Senat va fi redus cu 178 de persoane - de la 796 la 618 persoane -, iar parcul auto al instituției și cota de combustibil vor fi diminuate cu 20%, astfel încât vor fi făcute „economii substanțiale” în bugetul parlamentului. Pe holurile Senatului angajații adunați și-au exprimat nemulțumirea, mulți dintre ei huiduindu-l pe Ilie Bolojan.
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Bolojan a spus că noua organigramă a fost avizată, iar după aprobarea ei, în primele zile din februarie, va deveni obligatorie, astfel încât cel mai târziu la finalul lunii martie măsurile să fie puse în practică. „Asta înseamnă că de la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că veți constata că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, dar vor fi niște economii substanțiale în așa fel încât să-i respectăm pe cetățenii țării noastre', a declarat Bolojan într-o conferință de presă.
„Angajații profesioniști nu au de ce să se teamă”, a dat asigurări Bolojan, notează Hotnews.ro.
Președintele Senatului a explicat că, în urma unei analize, s-a constatat că la Senat există personal supradimensionat, în special în cadrul comisiilor parlamentare. „Pe lângă fiecare comisie parlamentară sunt un număr de experți. Dacă la unele comisii se justifică, la altele nu. Să ai cinci oameni la unele comisii este prea mult și nu justifică aceste posturi”, a explicat el.
foto: captura video
Actualele modificări urmăresc, spune Bolojan, să corecteze situația în care parlamentarii nu pot angaja personal nou în cabinetele lor. „De-a lungul ciclurilor electorale au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană care ocupă o funcție de conducere în Senat nu-și poate aduce oameni și găsește oameni deja angajați”, a explicat președintele Senatului.
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Totodată, programul de lucru al angajaților din Senat va fi modificat pentru a îmbunătăți procesul legislativ. „Vom lucra și miercuri în plen, iar joi vor fi dezbaterile publice, în așa fel încât (...) calitatea legilor și a actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună”, a precizat el.
În privința regulamentului de funcționare, Bolojan a menționat că vor fi preluate cele mai bune practici din Parlamentul European pentru a asigura un dialog civilizat în sălile de plen.
Angajată în Senat, absolventă de Spiru Haret și master la Academia SRI, conduce un Lexus: „Noi suntem cei care asigurăm continuitatea. Nu se poate să spuneţi că vreţi să schimbaţi mereu oamenii”
Unul dintre cei mai vocali critici ai reorganizării anunțate miercuri de președintele Senatului, Ilie Bolojan, a fost Cristina Târteață, consilier parlamentar, fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019, scrie G4Media.
Foto: Facebook / Cristina Tarteata
„Noi suntem cei care asigurăm continuitatea. Nu se poate să spuneţi că vreţi să schimbaţi mereu oamenii. (…) Dacă o vom lua de fiecare dată de la început, în 4 ani nu vom avea niciodată specialişti. Este necesară o specializare continuă. Am venit alături de colegii mei având în vedere ilegalitatea crasă care se comite de către actuala conducere efemeră a Senatului. (…) Nu s-a luat nimic în considerare din aşa-zisele consultări. Parlamentul României nu este o primărie, nu este un Consiliu Judeţean. Parlamentul României face legi. Dacă nu ar fi expertiza noastră, nu ar exista legi şi nu ar putea funcţiona un stat de drept. Suntem foarte porniţi să acţionăm instituţia în judecată, printr-o acţiune comună şi de o amploare nemaivăzută până acum. Nu e necesară reorganizarea pentru căî personalul existent asigură buna desfăşurare a instituţiei”, a declarat Cristina Târteaţă, potrivit Agerpres.
Foto: Facebook / Cristina Tarteata
Târteață a fost secretar de stat în Ministerul Turismului în două mandate, consilier parlamentar la comisia de transporturi din Senat, membru în Consiliul de administrație al Romatsa, potrivit CV-ului său consultat de G4Media. A absolvit universitatea privată Spiru Haret în 2002 și a făcut în 2012 un master la Academia Națională de Informații. Târteață a urmat cursurile Institutului Diplomatic Român, apoi Colegiul Național de Apărare, iar în 2016 a început un doctorat la SNSPA în Științe Politice. În 2022 a postat pe Facebook coperta unei teze de doctorat sub îndrumarea lui Teodor Meleșcanu, fost șef al SIE, mai scrie G4Media.
În declarația sa de avere Târteață a scris că deține un automobil Lexus, două apartamente cumpărate în București, are ceasuri și bijuterii în valoare de 25.000 de euro. Ea a împrumutat cu 93.000 de lei firma Kali Center SRL, la care este acționar.
În 2019 a postat fotografii cu Vladimir Putin, la un târg de afaceri în Sankt Petersburg.
Foto: Facebook / Cristina Tarteata
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Se poate trăi cu mai puținâ benzină? Probabil că da dar eu nu știu pe ce o ard ei acolo.
Cu specialiștii va fi mai greu, nu știu cine îi poate înlocui pe unii dintre ei.