Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Imaginea cu mâna dreaptă a unui chirurg din Timișoara, după 12 ore de operații la 30 de grade, a devenit virală pe Facebook

mana unui chirurg

(Foto: Facebook/Horea Feier)

O imagine postată vineri de un chirurg de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara s-a viralizat pe rețelele de socializare.

„Mâna dreaptă, după 12 ore de operații la 30 de grade...”, a scris chirurgul Horea Feier.

„Să fii unitate care depinde direct de Minister a ajuns o batjocură. Problema e clima inexistentă: în sală sunt 30 de grade pe monitor, sub scialitică (lampa de operație - n.n.) sunt 33, iar sub halat Dumnezeu știe cât”, a adăugat medicul, răspunzând la comentariile stârnite de postarea sa.  

„Păi nu e treaba noastră, ci a Ministerului să dea banii pentru o climă nouă. Actuala a funcționat 20 de ani. Costul ar fi undeva între 20-30.000 EUR, pare-se, dar eu zic că pentru Minister ar fi o investiție pe 20 de ani într-o instituție care asigură asistență de specialitate pentru 3 milioane de oameni”, a explicat chirurgul Horea Feier.

Postarea medicului Horea Feier are peste 400 de distribuiri în mai puțin de 48 de ore.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un medic de exceptie si un mare profesionist!
    • Like 0
  • Sunt medic chirurg, acum pensionar. Cu vreo 10 ani în urmă am lucrat, o perioadă, într-o clinică particulară de chirurgie din landul Baden-Wuertenberg, Germania.
    În sălile de operații era asigurată, în pemanență, o temperatură constantă de 18 gr Celsius.Într-una din zile instalația de aer condiționat s-a defectat și temperatura a crescut vreo 2 grade. În ziua aceea nu s-a mai operat, pînă ce nu a fost reparată instalația!
    • Like 0
  • check icon
    poporul asta, care-si repara singur fierul de calcat si automobilul cu ac 3 surubelnite + o sarma, care stie cand si ce vaccin sa-si administreze, care sare singur in aer cu blocul, de 6 ori pe an, care face dovada ca nu are nevoie de teroristi, in romania se antreneaza :) si mai ales stie exact cand si unde se merge la furat, are totusi 2 obsesii :
    1. se roaga la Dumnezeu numai la greu si nu-i multumeste niciodata.
    2. voteaza cu hotul, ca asta-l ingaduie si pe el la furat :)
    de gandit corect nu are timp, caci ii ia din timpul de gandit la furt !
    in concluzie, judecand dupa popor, toti specialistii ar trebui sa plece in afara romaniei si in cateva generatii, aia de mai se nasc pe teritoriul romaniei, vor accepta si initieze si politici privind necesitatea specialistilor, mai putin specialistilor in politica.
    pt moment "nenunche" si "olguta" sub conducerea personala a lui "dorel", trimisul special al "trubadurului cu mustata" sunt "de leac" acestui neam.
    • Like 0
  • Din comentariile anterioare incearca unii sa induca ideea ca chiar doctorul Horea Feier ar fi de vina pentru actualul dezastru din sanatate.Oare cati doctori Feier mai avem in tara ?
    • Like 0
  • 1. Deciziile de achiziții revin directorului/managerului de spital. Înainte de a ajunge la minister de ce nu se întreabă doctorul ce a făcut managerul cu banii care ar fi trebuit alocați sistemului de aer condiționat?

    2. Risipa de bani și fondurile alocate preferențial nu se petrec doar la nivel de minister, așa cum sugerează domnul chirurg, ci și la nivel de unități sanitare. Pentru câ ministerul alocă dar managerii administrează fondurile.

    Deci repet, suntem absolut siguri câ managerul a făcut tot ce ținea de el pentru asigurarea condițiilor optime în sălile de operație? Nu suntem. Concluzie: ce a scris medicul reprezintă acuzații nefondate care nu sunt sprijinite de nici un fel de detalii (presupunînd că s-a redat integral ce a scris medicul).
    • Like 0
    • @ Bogdan Tabarcea
      Aveti dreptate in ceea ce spuneti - dar sa nu uitam cum sunt numiti acesti manageri, in baza caror competente, pe ce criterii de performanta sunt mentinuti ori schimbati din functie. Acestia nu vin de undeva din neant, ori nu sunt alesi de catre personalul medical (chiar daca, de multe ori, se ajunge la o "fraternizare" in ale raului) - ci sunt numiti. Iar toate numirile vin cu un pret - "cotizatia" catre cel ce numeste, la care se adauga si asigurarea profitului personal (ca doar nu "de fraier" intra in acest joc).
      Avem cateva exemple recente - dar problema este veche si s-a perpetuat, aproape indiferent cine a fost la putere. Aceeasi politizare care a distrus managementul din aproape toate societatile de stat, din invatamant si - evident - din sanatate.
      A fost o incercare destul de timida de reformare anul trecut, care insa am constatat ca a fost "remediata" urgent.
      Pe de alta parte - cunosc si cateva contra-exemple, unde intr-adevar se inregistreaza performante deosebite. Insa nu se face primavara doar cu o floare.
      • Like 0
  • check icon
    Măcar de-un bec cu ultraviolete să le dea bani statul, să vezi atunci ce culoare frumoasă au mîinile lor.
    • Like 0
    • @
      Gravity check icon
      Ai dreptate, sunt pline de sânge!
      Dar bine că ești tu IT-ist, sau mă rog, ce-oi fi...
      • Like 0
    • @ Gravity
      check icon
      Ce spuneţi e şi mai grav. Adică folosesc manuşile cît iau şpaga şi pe urmă operează fără ele? Haideţi vă rog să fim serioşi, cinstiţi măcar în scris. Cadrele medicale iau şpagă la greu, mai ales chirurgii şi toţi cei din echipa lor. Nu e cinstit. Cu facturile curente, oricît aş face economie, nu fumez, nu consum alcool, nu fac lux, şi tot termin banii cu o săptămînă, două înainte de salariu. Dacă o să fie nevoie să mă operez într-o zi, cam care credeţi că va fi scenariul?
      • Like 1
  • Foarte înduioșãtor !!(ironie) Și pentru întregirea adevãrului, ar fi frumos ca domnul chirurg sã ne spunã și cãți bani s-au sifonat în acel institut, sub supravegherea atentã a prof.dr.acad.rector.șef institut Drãgulescu. Și care este nivelul șpãgilor (mii de euro) care se dau/primesc acolo. La câți bani s-au tocat în acel institut ,puteau sã-și punã aparat de aer condiționat confecționat din metale rare și încrustat cu safire și diamante. Ca-n comorile lui Ali Baba și cei 40 de hoți ! Despre hoți ,ca de obicei, nu vom afla niciodatã, nimic - " ciocu'mic" din partea justiției si a Colegiului Medicilor ! Iar mâna aceea scofâlcitã ar arãta la fel ,indiferent de temperatura ambientalã - 22°C,sã zicem. Orice mânã care stã 12 ore în mãnuși din cauciuc ,dublate(probabil) de mãnuși din "ațã" (bumbac) aratã la fel. Mâna se "încinge", repet- indiferent de temperatura ambientalã ! În concluzie : doamna Voiculescu, acest articol este o insultã la adresa inteligenței cititorilor care nu cunosc(pentru cã nu au de unde) mizeriile financiare,de culise, din spitalele românești. Iar dvs. si doamna R.Ion ,mușcați prea ușor (și cu superficialitate) din " micii maghiari" , "mânuța bravului chirurg" și alte subiecte de can-can. Care este motivația dvs.,nu știu și nici nu am dreptul sã o comentez. P. S. nu am nici o îndoialã :))cã dr.Feier a ocupat acel post în urma unui concurs onest, obiectiv,bla,bla,bla.
    • Like 3
    • @ Stefan Stefania
      Gravity check icon
      Hai să dăm și în chirurgi, dacă nu-i alungăm pe toți nu suntem ambițioși destul...
      • Like 0
    • @ Gravity
      Dvs.puteți sã dați în cine doriți ! Și sã "periați" pe cine doriți ! Eu nu dau în nimeni, dar nici "adevãruri" trunchiate (transformate în sofisme) nu înghit pe nemestecate. Pentru cã le cunosc(acele adevãruri) în toatã "splendoarea" lor !
      • Like 2
    • @ Stefan Stefania
      Probabil că ştiţi dumneavoastră ceva...
      Dac-or mai fi şi medici ca sfinţii Cosma şi Damian... apăi aceia sunt ciudaţii de care se feresc toţi colegii din breaslă. Cine nu se potriveşte patului lui Procust... ştim ce soartă are! :))
      • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Știu, eu, destule! Aș fi preferat sã trãiesc într-o țarã normalã ,în care aceste lucruri sã nu se întâmple. Da, " bisericuțele " si "patul lui Procust" nu vor dispãrea ,în veci,din sistemul medical românesc.
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      Gravity check icon
      Duceți-va doamnă la DNA dacă tot știți "destule" despre acest chirurg. Altfel, mai aveți puțin și aduceți punga cu semințe pe acest forum...
      • Like 2
    • @ Gravity
      Dacã vã plac semințele atât de mult ,voi încerca sã vã aduc ! Și floricele, pufuleți....
      • Like 0
  • Pe jigodiile de guvernanți și parlamentari nu-i interesează sănătatea poporului. Ca dovadă, tot ce se întâmplă in sistemul medical și nu numai. Ei se rezolvă, întotdeauna, in marile spitale ale lumii civilizate. Fug de România. Doar o jefuiesc si o vând.
    • Like 3
  • check icon
    Nu cunosc, evident, situația de acolo, dar în multe locuri, unde vara este foarte cald și aproape insuportabil să stai câteva minute, ar fi suficientă și o ventilație simplă, fără aer condiționat. De cele mai multe ori, este pur și simplu neglijență și nesimțire. Un sistem de ventilație cu mai multe ventilatoare cu absorbție și cu împingere de aer, dacă e cameră mare, ar fi suficient. Este o investiție ieftină și sănătoasă.
    Acasă la bloc mi-am scos instalația de aer condiționat după reabilitarea blocului, în protestele familiei, și am cumpărat 3-4 ventilatoare. Este suficient de plăcut așa și mult mai sănătos. Vara viitoare intenționez să pun și lustre cu ventilator, cum erau odată în localuri și cum se mai vede prin filmele din anii ’60 și ’70. Este și sănătos și ecologic, să zic așa, consumul de energie fiind mult mai mic.
    • Like 0
  • check icon
    Pai imaginea unei maini "muncite" nu aduna like-uri...e de porc sa spui ca tu muncesti.Daca nu te-ai fofilat intr-un post caldut dupa absolvirea facultatii se cheama ca esti looser...si ne mai intrebam de ce ne pleaca medicii,de ce nu accepta compromisul in care se balacaresc politicienii nostri.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult