Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Imagini din tabăra victorioasă. Fanaticii lui Erdogan: „Spune-ne să ucidem și vom ucide. Spune-ne să murim și vom muri!”

Suporterii lui Recep Erdogan

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Spune-ne să ucidem și vom ucide. Spune-ne să murim și vom muri. Erdogan, Erdogan, Erdogan“, au scandat pe străzi susținătorii președintelui turc, Recept Erdogan, după victoria taberei „DA” la referendumul constituțional de duminică din Turcia, care îi va conferi puteri depline șefului statului turc, potrivit CNN

Aproape jumătate din electoratul țării deplânge pierderea a ceea ce văd drept o națiune democratică aflată deja în curs de prăbușire.

Agenția de știri Anadolu a raportat o victorie cu 51,4% pentru tabăra „DA“ Erdogan, după nuărarea a 99,8% din buletinele de vot, cu toate că rezultatele oficiale vor fi anunțate de Comisia Electorală din Turcia în termen de zece zile.

În Ankara, zeci de susținători ai AKP au ieșit pe străzi după referendum, bătând tobe și cântând cântece de victorie în numele lui Erdogan. Steagurile turcești au creat o mare roșie, iar pe străzi convoaie de mașini claxonând pentru susținerea rezultatului plebiscitului.

O mare de suporteri au înfruntat ploaia pentru a asista la discursul primului-ministru Binali Yıldırım, într-un efort de a împăca aproape jumătate din electorat care a votat „NU“ la referendumul constituțional care va da președintelui Erdogan o putere fără precedent.

„Nimeni nu ar trebui să aibă o inimă ofensată sau rănită“, a spus Yıldırım.

La Istanbul, președintele Recep Erdogan a ținut o conferință de presă, în care a dorit să calmeze spiritele.

„Cu voia lui Dumnezeu, aceste rezultate vor fi începutul unei noi ere în țara noastră“, a spus el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tare si-ar mai dori si miniErdoganuul nostru, (scuze, al lor, al sinucigasilor fani ai PSD) la fel de mustacios, si la fel de nemernic , o turma de imbecili tot atat de mare ca a turcului, care sa-l ridice in slavi, in timp ce el ii casapeste. Drept e, ca si la noi s.au gasit destui natangi care sa-i asigure accesul la putere criminalei adunaturi rosii. Daca nu ne trezim, va fi si la noi ca la ei. Asta vrem ? Daca da, strada poate ramane goala, noi sa privim ca vitele la TV, asteptand macelarii ce ne vor mana , in chelalaiala de manele, la abator.
    • Like 0
  • Dupa ce am trait din timpul tineretii dictatura si m-am bucurat de sfarsitul ei dar nu si de cum s-a sfarsit,acum vad cu ochii mei ,aproape in contact cu pielea mea,cum fara a fi obligat popoare cu istorie diferita creaza loc si abia asteapta o comducere autoritara,pe cineva,un CONDUCATOR care pana la urma se va spune ca vine din ceruri ca sa spuna multimii ce ,cand si cum au ceva de facut.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Amestec intre indoctrinare politica si religioasa. Perfect! Nici ca se putea mai bine.
    • Like 0

  • Sunt cateva repere din viata lui Erdogan care definesc profilul acestuia, absolvent al liceului de predicatori musulmani, discursurile, pozitionarile, etc., acestuia poarta marca declamatorului religios. A fost si inchis, inteleg si pentru recitarea in orasul Siirt a unor versuri de tipul: "moscheile sunt cazarmile noastre, credinciosi fiind soldati nostri, aceasta armata IMI ASTEAPTA RELIGIA".
    Din modestele mele cunostinte, aceste modele de indivizi, au profil de imprevizibili, haotici, etc., aceasta insa numai sub o aparenta elaborata. Turcia, militar, economic, financiar este o putere regionala aflata practic in imediata noastra proximitate, Turcia la randul sau aflandu-se la randul ei, in opinia mea, in cea mai turbulenta zona geografica de pe planeta. Nu cred ca trebuie ignorate reactiile interne, aceasta atat pe termen scurt, dar mai ales mediu.
    Improbabil ca Romania sa poata sa-si gestioneze interesele nationale adecvat, in totala absenta a unor oameni politici, sa nu mai vorbim de cei de stat. Intern avem surogate si kitsch-uri...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult