Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

CNN anunță „moartea democrației” în Turcia, Ponta face bairam pentru Erdogan

Ponta - Erdogan

Foto: Guliver Getty Images

După ce președintele autoritar turc Recep Tayyip Erdogan a primit puteri sporite prin rezultatul referendumului de duminică, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că „deontologii şi propaganda” din România nu sunt mulţumiţi de acest rezultat, fiindcă sunt „mai europeni decât europenii şi mai democraţi decât democraţii”. Tonul presei internaționale este unul de îngrijorare după rezultatul referendumului din Turcia, CNN anunțând, de pildă, „moartea democrației” în această țară.

51,5 din turcii care s-au prezentat duminică la urne au votat în favoarea modificărilor constituționale care permit înlocuirea sistemului de parlamentar al Turciei cu o republică prezidențială. 

La puțin timp după victorie, Erdogan și-a anunțat următoarea mișcare: un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, în condițiile în care închisorile sunt pline de opozanții săi care își așteaptă sentința.

Ponta, un admirator al lui Erdogan

Fostul premier Victor Ponta a afirmat luni dimineață pe Facebook că „democrație înseamnă că puterea aparține celor care votează”. „Poporul turc a votat / şi rezultatul nu este contestat de nimeni - deşi este foarte strâns (doar 1,5 milioane voturi diferenţa)! Şi «democraţie» înseamnă că decizia aparţine celor care votează”, a scris, mai exact, Ponta. Apoi a ironizat opiniile celor nemulțumiți de rezultat. 

„Problema este că Uniunea Europeană nu este mulţumită de rezultat / nici presa internaţională / nici «deontologii» şi Propaganda din ţara nostra (ăia care sunt mai europeni decât europenii, mai democraţi decât democraţii şi mai catolici decât Papa). În România contează ce votează oamenii doar dacă votează cum se aşteaptă «Propaganda» - altfel se consideră un vot greşit, contestat, criticat şi care oricum merită şi trebuie schimbat. Uite că în Turcia e altfel”, a continuat fostul premier, actual deputat. 

De-a lungul timpului, Victor Ponta a făcut numeroase vizite private în Turcia și-a manifestat susținerea față de liderul turc. În luna februarie, bunăoară, îi transmitea public un mesaj de felicitare cu ocazia zilei de naștere. 

Mai mult de atât, în luna iulie a anului trecut, după lovitura eșuată de stat din Turcia, Ponta scria admirativ pe Facebook: „Când un lider politic (adică Erdogan) cheamă oamenii în stradă să lupte cu mâna goală contra armatei și milioane de oameni îl ascultă (fie susținători, fie oameni care nu îl plac dar care acum cred că are dreptate) poate înțelegem că ce ne minte pe noi Propaganda oficială despre acel lider și acea țară este doar manipulare clasică!”

Arestări masive în rândul opozanților lui Erdogan

După lovitura de stat care a încercat să îl înlăture de la putere, Recep Erdogan i-a arestat imediat pe liderii militari pe care i-a considerat responsabili pentru aceasta. Au urmat apoi mii și mii de arestări are opozanților lui Erdogan și epurări masive în rândul procurorilor, judecătorilor, profesorilor. 

În media din Turcia au circulat imagini tulburătoare cu soldații dezbrăcați, încătușați și culcați pe podeaua unei săli dintr-un tribunal turcesc. În altele se vede cum militarii prinși sunt bătuți cu cureaua. De altfel, atunci când s-a adresat mulțimii venite să îl întâmpine pe aeroportul internațional din Istanbul, Erdogan a spus că lovitura de stat a fost „darul lui Allah”, care îi permite să curețe armata de „membrii bandelor” care „vor plăti scump”. Acum, vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Normal ca un dement, sa admire reusita altui descreierat. Ce-l doare pe ticalosul tiganjivreu este propriul esec . Iar cand vede ca a devenit un paria, datorita "bunului amic" suferinta nenorocitului normal ca se amplifica. Bun ar fi pentru noi toti, inclusiv pentru cretinii ce au votat criminalul PSD, daca Justitia si-ar face cum trebuie datoria si ne-ar scapa de sacali, de toti, indiferent carei haite apartin. Ca de hiene-i plina tara.
    • Like 0
  • andu check icon
    Oare prin ce o fi trecut acest Ponta de atunci cand toate lumea civiliz priveste cu ingrijorare spre Turcia el nu vede ce se intampla? Nu pot crede ca acest pesonaj de trista amintire nu poate realiza ceea ce se intampla....
    • Like 0
  • ....să ne ferim să nu mai ajungă Ponta în situatia să decidă linia de urmat....va proceda asemanator mentorului sau....
    • Like 2
  • check icon
    Ce pretenții poți avea de la un retardat mintal complexat și nematurizat ca Ponta?Hai să fim serioși.
    • Like 3
  • Si totusi, din alte articole am citit ca au fost luate in considerare si buletinele de vot fara stampila sectiei de votare. Or fi fost ca si la noi, la referendumul de demitere a lui Basescu, vreo 2.000.000 de voturi fraudate. :-)
    • Like 0
  • Perfect normala reacția lui Viorel. Și sunt convins că mulți alți "mari oameni de stat români" tânjesc după noul statut al Sultanului. Mamă ce le-ar mai place! Ia sa ne gândim la un Băse ori un Bombo, de ce nu un Călin Anton sau un Liviuț, care sa taie și sa spânzure după plac în țara asta. Că de fapt acolo încearcă și ei să ajungă dar ceva mai pe ocolite.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult