Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CNN anunță „moartea democrației” în Turcia, Ponta face bairam pentru Erdogan

Ponta - Erdogan

Foto: Guliver Getty Images

După ce președintele autoritar turc Recep Tayyip Erdogan a primit puteri sporite prin rezultatul referendumului de duminică, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că „deontologii şi propaganda” din România nu sunt mulţumiţi de acest rezultat, fiindcă sunt „mai europeni decât europenii şi mai democraţi decât democraţii”. Tonul presei internaționale este unul de îngrijorare după rezultatul referendumului din Turcia, CNN anunțând, de pildă, „moartea democrației” în această țară.

51,5 din turcii care s-au prezentat duminică la urne au votat în favoarea modificărilor constituționale care permit înlocuirea sistemului de parlamentar al Turciei cu o republică prezidențială. 

La puțin timp după victorie, Erdogan și-a anunțat următoarea mișcare: un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, în condițiile în care închisorile sunt pline de opozanții săi care își așteaptă sentința.

Ponta, un admirator al lui Erdogan

Fostul premier Victor Ponta a afirmat luni dimineață pe Facebook că „democrație înseamnă că puterea aparține celor care votează”. „Poporul turc a votat / şi rezultatul nu este contestat de nimeni - deşi este foarte strâns (doar 1,5 milioane voturi diferenţa)! Şi «democraţie» înseamnă că decizia aparţine celor care votează”, a scris, mai exact, Ponta. Apoi a ironizat opiniile celor nemulțumiți de rezultat. 

„Problema este că Uniunea Europeană nu este mulţumită de rezultat / nici presa internaţională / nici «deontologii» şi Propaganda din ţara nostra (ăia care sunt mai europeni decât europenii, mai democraţi decât democraţii şi mai catolici decât Papa). În România contează ce votează oamenii doar dacă votează cum se aşteaptă «Propaganda» - altfel se consideră un vot greşit, contestat, criticat şi care oricum merită şi trebuie schimbat. Uite că în Turcia e altfel”, a continuat fostul premier, actual deputat. 

De-a lungul timpului, Victor Ponta a făcut numeroase vizite private în Turcia și-a manifestat susținerea față de liderul turc. În luna februarie, bunăoară, îi transmitea public un mesaj de felicitare cu ocazia zilei de naștere. 

Mai mult de atât, în luna iulie a anului trecut, după lovitura eșuată de stat din Turcia, Ponta scria admirativ pe Facebook: „Când un lider politic (adică Erdogan) cheamă oamenii în stradă să lupte cu mâna goală contra armatei și milioane de oameni îl ascultă (fie susținători, fie oameni care nu îl plac dar care acum cred că are dreptate) poate înțelegem că ce ne minte pe noi Propaganda oficială despre acel lider și acea țară este doar manipulare clasică!”

Arestări masive în rândul opozanților lui Erdogan

După lovitura de stat care a încercat să îl înlăture de la putere, Recep Erdogan i-a arestat imediat pe liderii militari pe care i-a considerat responsabili pentru aceasta. Au urmat apoi mii și mii de arestări are opozanților lui Erdogan și epurări masive în rândul procurorilor, judecătorilor, profesorilor. 

În media din Turcia au circulat imagini tulburătoare cu soldații dezbrăcați, încătușați și culcați pe podeaua unei săli dintr-un tribunal turcesc. În altele se vede cum militarii prinși sunt bătuți cu cureaua. De altfel, atunci când s-a adresat mulțimii venite să îl întâmpine pe aeroportul internațional din Istanbul, Erdogan a spus că lovitura de stat a fost „darul lui Allah”, care îi permite să curețe armata de „membrii bandelor” care „vor plăti scump”. Acum, vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Normal ca un dement, sa admire reusita altui descreierat. Ce-l doare pe ticalosul tiganjivreu este propriul esec . Iar cand vede ca a devenit un paria, datorita "bunului amic" suferinta nenorocitului normal ca se amplifica. Bun ar fi pentru noi toti, inclusiv pentru cretinii ce au votat criminalul PSD, daca Justitia si-ar face cum trebuie datoria si ne-ar scapa de sacali, de toti, indiferent carei haite apartin. Ca de hiene-i plina tara.
    • Like 0
  • andu check icon
    Oare prin ce o fi trecut acest Ponta de atunci cand toate lumea civiliz priveste cu ingrijorare spre Turcia el nu vede ce se intampla? Nu pot crede ca acest pesonaj de trista amintire nu poate realiza ceea ce se intampla....
    • Like 0
  • ....să ne ferim să nu mai ajungă Ponta în situatia să decidă linia de urmat....va proceda asemanator mentorului sau....
    • Like 2
  • check icon
    Ce pretenții poți avea de la un retardat mintal complexat și nematurizat ca Ponta?Hai să fim serioși.
    • Like 3
  • Si totusi, din alte articole am citit ca au fost luate in considerare si buletinele de vot fara stampila sectiei de votare. Or fi fost ca si la noi, la referendumul de demitere a lui Basescu, vreo 2.000.000 de voturi fraudate. :-)
    • Like 0
  • Perfect normala reacția lui Viorel. Și sunt convins că mulți alți "mari oameni de stat români" tânjesc după noul statut al Sultanului. Mamă ce le-ar mai place! Ia sa ne gândim la un Băse ori un Bombo, de ce nu un Călin Anton sau un Liviuț, care sa taie și sa spânzure după plac în țara asta. Că de fapt acolo încearcă și ei să ajungă dar ceva mai pe ocolite.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult