Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Imaginile unei zile istorice pentru România noastră: primii copii bolnavi de cancer au fost transferați în spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață la Marie Curie

Imagine cu primii copii bolnavi care au fost transferați în noul spital de la Marie Curie. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vestea cea mai bună a zilei, dincolo de toate problemele pe care le avem în țară, este că azi, 16 aprilie 2024, au intrat primii pacienți în Spitalul pentru copiii bolnavi de cancer construit de Asociația Dăruiește Viață, cu implicarea a peste 350.000 de donatori persoane fizice și peste 8.000 de companii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociația „Dăruiește Viață” a anunțat pe Facebook că transferul pacienților în clădirea nouă a fost făcut de-a lungul mai multor zile, începând de miercuri, 10 aprilie și până în această dimineață.

Foto: Stefan Banu/Dăruiește Viață

Spitalul construit din donații private și fără implicare statului îi va primi de acum înainte pe copiii bolnavi de cancer și internați până acum în secțiile de oncologie, neurochirurgie, chirurgie și ATI din clădirea veche a spitalului Marie Curie din București. 

Foto: Stefan Banu/Dăruiește Viață


Asociația „Dăruiește Viață” a anunțat că merge mai departe și începe construcția unei noi clădiri în care să se mute și celalte secții ale spitalului „Marie Curie”, iar vechea clădire va fi transformată pentru a oferi spații de cazare copiilor și părinților care vin din afara Bucureștiului să se trateze aici. 

Foto: Stefan Banu/Dăruiește Viață

Clădirea spitalului construit de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” în curtea Spitalului Marie Curie a fost finalizată pe 24 noiembrie 2023, dar timp de mai multe luni Ministerul Sănătății a blocat darea în funcțiune a acestuia.

La începutul acestei luni, ministrul Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila, spunea într-un comentariu pentru Republica că spitalul construit de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” și donat Spitalului Marie Curie nu a primit aviz pentru funcționare pentru că nu are toată documentația pusă la punct.

Foto: Bogdan Dincă/Dăruiește Viață

Cu toate acestea, Oana Gheorghiu, una din membrele fondatoare ale Asociației Dăruiește Viață, a ținut să-l contrazică și a declarat pentru Republica că Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” a pus la dispoziția Spitalului Marie Curie și Ministerului toate documentele necesare, într-un proces de transparență totală.

Foto: Stefan Banu/Dăruiește Viață

Ministerul Sănătăţii a avizat noul corp de spital pe 4 aprilie, iar, pe 8 aprilie, așa cum informează și Europa Liberă, Direcția de Sănătate Publică, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, a eliberat autorizaţia sanitară de funcţionare a spitalului.

Foto: Bogdan Dincă/Dăruiește Viață

În total, construcția și dotarea primului spital pentru copiii bolnavi de cancer din România a costat 53 de milioane de euro. Clădirea are nouă niveluri și va avea secții de oncologie, radioterapie, chirurgie și neurochirurgie.

Foto: Stefan Banu/Dăruiește Viață


Cronologia Spitalului

- Decembrie 2015 – prima campanie de strângere de fonduri dedicată Spitalului Marie Curie, în ideea de a construi toalete pe secția de oncologie existentă.

- Iunie 2018 – am turnat fundația noului Spital.

- Iunie 2023 – am început recepția lucrărilor de construcție, adică verificarea și evaluarea calității lucrărilor de către autoritățile statului.

- Noiembrie 2023 – am finalizat recepția.

- Aprilie 2024 – primii pacienți se mută în Spital.

Foto: Cornel Brad/Dăruiește Viață

Am avut multe emoții de-a lungul acestor ani, în care am construit acest spital, însă nimic nu poate egala emoția pe care am trăit-o când am văzut acești copii regăsindu-și bucuria de a trăi, în ciuda bolii. Sau emoția pe care am trăit-o văzând cum părinții găsesc noi resurse de încredere și de speranță pentru copiii lor, datorită noului spațiu și a echipamentelor pe care, împreună cu donatorii și sponsorii noștri, le-am pus la dispoziție în cadrul acestui spital construit împreună”, a declarat marți Carmen Uscatu, președinta Asociației Dăruiește Viață.

Proiectul aduce o serie de premiere în sistemul medical din România: 

  • primul Departament de Radioterapie Pediatrică dintr-un spital de copii public, 
  • primul bloc operator construit exclusiv din sticlă pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale, 
  • saloane ATI individuale, 
  • saloane de două paturi, cu paturi pentru părinți și grupuri sanitare proprii,
  • spații dedicate copiilor (locuri de joacă, cinema, studio radio, observator astronomic, sală de sport și recuperare),
  • spații dedicate părinților și cadrelor medicale.

Mutarea pacienților în spitalul construit de Dăruiește Viață cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor marchează încheierea unei etape foarte complexe din proiectul nostru. Este o victorie care dă sens fiecărui gest, fiecărei lupte, fiecărei secunde de muncă și fiecărui leu donat de oameni. Este victoria vieții, a speranței, a solidarității și a profesionalismului în fața bolii și a sistemului. De acum, șansele copiilor de a se însănătoși vor crește, iar impactul emoțional al bolii va fi mai scăzut”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepreședinta Dăruiește Viață.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SAO check icon
    Urez inculpaților de teapa lui Tudorache, să fie tratați de sistemul sanitar românesc, bineînțeles, într-un „Spital Machetă” !..
    • Like 0
  • Dacă Jupânul Rafila avea un nepot cu boala asta cumplită, probabil semna a doua zi după inaugurare.
    Sau îl ducea în străinătate.
    Mă bucur că nu e în situația asta, dar totala lipsă de empatie față de copii și de alte persoane cu boli grave, cărora le-a pus "tălpi", pentru că proiectele nu erau ale lui, îl descalifică total că medic și ministru.
    • Like 1
  • marian check icon
    Felicitări!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult