Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Sănătății a semnat ordinul prin care aprobă funcționarea spitalului construit de Dăruiește Viață, care, la patru luni de la finalizare, nu poate încă trata copii bolnavi

Fațada spitalului Dăruiește Viață

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

La patru luni de la finalizarea spitalului construit de Dăruiește Viață, ministerul Sănătății a emis în sfârșit documentul care aprobă funcționarea acestuia. În absența ordinului semnat de ministrul Rafila, spitalul nu putea trata copiii cu afecțiuni oncologice, deși dispune de dotări la standarde occidentale. „Pacienții așteaptă, medicii așteaptă, toată lumea așteaptă, secțiile sunt pregătite, inclusiv aprovizionarea cu consumabile, cu materiale este făcută”, spunea recent pentru Republica Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Dăruiește Viață.

Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat citat de G4media că a avizat structura modificată a spitalului „Marie Curie”, ceea ce a permis deplasarea echipei Direcției de Sănătate Publică București pentru efectuarea evaluării necesare autorizării sanitare a clădirii spitalului, care va fi eliberată la începutul săptămânii viitoare. „În paralel cu activitatea de autorizare, personalul administrativ și de specialitate al spitalului inventariază bunurile și echipamentele din noua clădire pentru a putea fi încheiată donarea acestora și înregistrarea în patrimoniul spitalului”, se arată în comunicat. 

„Victorie!”, a anunțat Carmen Uscatu, co-fondatoarea Dăruiește Viață într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

„VICTORIE!

04.04.2024

RAFILA a văzut spitalul!

Ministerul Sănătăţii – România a aprobat Ordinul de ministru.

Next step: Direcția de Sănătate Publică.

Și apoi mutăm copiii!”, a scris Carmen Uscatu.

În urmă cu două zile, Asociația Dăruiește Viață reclama că „trăim cu toții un teatru al absurdului”, câtă vreme în secția de oncologie din Spitalul Marie Curie, 31 de copii și mamele lor așteaptă dimineața și seara la coadă, la un grup sanitar, în timp ce spitalul construit la standardele secolului 21 stă gol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Deci pana la urma se putea legal si atunci de ce au taraganat aceast aviz?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult