Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Îmi pare rău că l-am votat

Iohannis Bruckental

Foto: presidency.ro

Conform principiului Anna Karenina, adaptat la nivel global, țările de succes sunt toate la fel, dar fiecare țară eșuată eșuează în stil propriu, ceea ce înseamnă că îi lipsește un ingredient instituțional care declanșează disfuncționalităti majore.

Poate domnul președinte ne spune care este acest ingredient, dacă are cunoștință de existența lui.

Cert este un lucru: la aceasta ciorbă „România stat eșuat” și domnia sa este unul dintre bucătari, poate chiar chef.

Acum șapte ani venea de la Sibiu, tractând o coloană de tiruri de speranțe pentru poporul român, adus la exasperare de prestațiile anoste, chiar ridicole, ale președinților postdecembriști.

Îmbrăcat cu aura de bun gospodar de la Primăria Sibiului și cu o naționalitate puternic implicată, prin Carol I, în modernizarea României a primit voturile milioanelor de români.

În primii ani de mandat l-am cauționat cu expresia „tace și face” înghițind povestea cu „România lucrului bine făcut”. De fapt, de câte ori vorbea de „România lucrului bine făcut” trebuia să pronunțe și sintagma „Dragii moșului”, ca să înțelegem că este o poveste.

Fac parte din cei care l-au votat și, mai mult, am făcut lobby pe rețelele de socializare, atrăgându-mi antipatia multor prieteni, cărora le cer scuze acum. Am crezut că România, avându-l la manșă pe Klaus Werner Iohannis va face un șpagat mare spre modernism. Chiar am sperat că va aduce acea infuzie de pașoptism de care avem atâta nevoie.

Ironia devenită virală pe net „Președintele Iohannis în vizită de lucru în România” spune multe despre percepția implicării acestuia în problemele țării.

După alegerile care i-au conferit primul mandat, doamna Iohannis a fost întâmpinată la școală de copii cu melodia „We are the champions!”. Acum, probabil, acei copii au devenit adulți. Oare ar avea curaj domnul președinte să-i privească în ochi?

Această ultimă ispravă pe care a moșit-o, băgând țara într-o criză politică, a dovedit lipsă totală de discernământ politic, coroborată cu niciun fel de viziune. Dar apar întrebările: Ce a făcut armata de consilieri (plătiți cu o baniță de bani) de care dispune? Ce l-au sfătuit? Totala inadecavare pentru cea mai înaltă funcție în stat este mai mult decât evidentă. Doar surfează problemele țării, afișând un dispreț copleșitor.

Nu a perturbat nici duhoarea corupției, nici triumfalismul bugetar. Este simbolul apatiei și al inacțiunii.

Ca profesor de fizică știe foarte bine ce rol are entropia în termodinamică. Dar legea entropiei acționează și în plan social. Orice act de conducere este, de fapt, o luptă cu entropia, astfel încât aceasta să nu atingă niveluri maxime (dezordine). Din păcate, prin neimplicare sau implicare neinspirată, a generat o entropia maximă în viața politică românească.

Se comportă acum ca un militar de ciclul II, din vremurile de mult apuse, care așteaptă să-i treacă AMR-ul (Au Mai Rămas zile) din mandat. Sau, pur și simplu se fofilează ca orice bugetar plictisit și cu sila-n gât. Avem un președinte spectator/delăsător 100%. Sau poate avem confirmarea principiului lui Peter: „Într-o ierarhie, fiecare este promovat până își atinge nivelul de incompetență”.

A semnat, în cei șapte ani de președinție, toate propunerile de prim-miniștri, precum primarul (sic!), deși unii erau doar niște proteze politice.

În ambele campanii electorale a promis reforma statului, dar a tratat-o cu Stop-and-Go.

Probabil și proiectul „România Educată” va ajunge direct pe raftul „Fantasy”.

A tratat recentele probleme cu o miopie politică gravă, cu aromă de pafarist, făcând ca în plin dezastru pandemic România să pară o țară legată cu sârmă.

Mai pe șleau spus, a fracturat picioarele logicii politice, fapt constatat inclusiv de presa germană.

Îți recomandăm

A ratat șansa de a fi „rege” și de a se situa deasupra partidelor. S-a implicat în lupta internă a unui partid până la nivelul de penibil, distorsionând grav competiția. A devenit un spam pentru politica românească, resursa de încredere plonjând spre zero.

Cu aceste eșecuri în poală, la care se poate adauga și o administrație politizată până la os, probabil iși va încheia și al doilea mandat.

Mă opresc aici, nu înainte de a sugera domnului președinte să lectureze cartea „De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei”, autori: Daron Acemoglu și James A. Robinson. Și dacă, totuși, nu are timp pentru lectura acestei cărți, îi spun concluziile autorilor: toate statele eșuează din cauze instituționale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si de nu-l votai pe Iohannis ci pe Dancila ai fi fost mai bucuros? Cine azi se lamenteaza cu "ooo, ce rau imi pare ca l-am votat" se vaita ca niste bocitoare. Pain nu aveai ce sa votezi altceva cu atit mai mult ca in campania lui Iohannis se angaja la reforme si eliminarea coruptiei. Acuma ca nu s-a tinut de promisiuni si ca in plus mai si calca in strachini cu Citu si implicarea total neconstitutionala in lupta politica si in alegerile interioare ale unui partid este o alta poveste, Injura-l, scuipa-l, la propriu sau la figurat cum ti-o fi venind pe chelie dar nu te mai vaita aiurea ca iti pare rau ca l-ai votat cind de partea cealalta era o Dancila si PSDragnea!
    • Like 3
  • Delia MC Delia MC check icon
    Bărbați în toată firea vin cu argumente demne de o fetișcană sedusă și abandonată. M-a dezamăgit! Îmi pare rău că l-am votat! Nu mai sunt oameni cu mintea limpede în țara asta?
    Puneți pe 2, 3, 4, câte vreți dvs, coloane ce am așteptat, cât de realist a fost ce am așteptat, ce atribuții are, cum s-a achitat de ele, ca făcut bun, rău, ce legi a încălcat. AȘA se face un bilanț nu corason și jale m-a dezamăgit, n-are empatie, îmi pare rău...
    Ce a distorsionat? Erau acolo copii de grădiniță, așa de ușor influențabili ? Că zice președintele că-l susține pe Cîțu? Putea să zică până i s-ar fi dus gura la spate, dacă aș fi fost acolo și aveam de gand sa votez cu Orban așa făceam. După cum se jeluiește acuma Orban pe toate drumurile cu toate că înfrângerea a fost zdrobitoare, se vede ce fel de om e.

    Dle autor, citiți odată critic ce-ați scris. Vi se pare scriitura unui bărbat adult ori a unei demoazele înlăcrimate? Argumentele sunt compuse aproape exclusiv din presupuneri și impresii, simțăminte. Imaginați-vă că scrierea dvs ar fi un RECHIZITORIU. Ar sta în picioare în fața unei instanțe?

    Și mai uitați-vă un pic la eșichierul politic: 30% psd, 25% PNL, 15% USR, 9% AUR, 5% UDMR. Vi se pare posibilă o alianță înafară de psd-AUR?

    Tot aud că el a distrus alianța de guvernare. Ei, da, ce să spun. Or fi copii de grădiniță, nu alta, nu mă mai joooc! Cum oare acești BĂRBAȚI DE STAT s-au lăsat " distruși " de simpla aprobare de demitere a unui ministru? Nu vedeți că nu se pupă? Adică președintele a măturat alianța cu un gest, ca pe un castel de nisip și ei s-au lăsat " măturați " ca și cum n-ar fi avut nici un scop pe acolo ci se aflau doar în treabă.

    Boală românească, să tot dai vina pe alții, cu cât mai puțini cu atât e vina aia mai "concentrată" și țapul ispășitor mai ușor de pedepsit.
    Dar stați liniștit, am citit si noi diverse și știm că o mulțime de oameni se comportă cam în același fel ca o turmă, că e sugestionabilă și manevrebilă, incapabilă de rațiune (nici chiar cei inteligenți) ci doar de afecte primare, iar elanul inițial, nerealist de fapt, se transformă în furie distrugătoare.
    • Like 0
    • @ Delia MC
      Boala romaneasca este cand ne pierdem discernamantul numai ca s-o tinem langa infasurati in jurul unei decizii tampite pe care am luat-o.
      Eu am votat PNL si pe Iohannis , PNL din pragmatism (asa credeam eu ...) dar in Iohannis chiar am crezut. Tot ce a reusit Iohannis si PNL este ca ne-au mai risipit 4 ani din viata si au salvat PSD de la o pieire catre care se indrepta iremediabil dupa aventura Dragnea/ Dancila . Atunci s-a impus venirea PNL la guvernare , ca sa salvam tara . Din ce se vede din prostie sau intentionat , nu au salvat nimic , in afara de PSD-ul care si-a revenit. Asa PNL a pierdut ceva procente si PSD a recuperat ceva procente , procente care ar fi contat acum.
      Acum se pare ca nimic nu este mai important pentru Klaus Iohannis decat sa aduca PNL si PSD impreuna.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Așa, așa doamna Delia! Fiți bărbată :):):) Ce- i cu muieraticii ăștia de bărbați care se plâng de una-alta deși încă nu e totul distrus în România? Să mai așteptăm puțin până ajungem chiar pe fundul prăpastiei, și abia după aia mai vedem dacă mai rămânem bărbătește la fel de încremeniți în proiect.....
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Mă mir grozav să aflu că Iohannis a salvat psd. Atunci ce-o fi fost pee see dee, o incantație de invocare cumva?
      Ați uitat că poporul ( bine, 31% din el, restul n-au catadicsit să-și miște trupurile la vot) a votat 30% pentru psd? Și că în ordine vin ABIA APOI celelalte partide?
      Dacă e pe-așa, Iohannis trebuia de la bun început să numească un PM psd, nu?
      Vă dați seama că ultima propoziție dvs seamănă cu a unui bărbat gelos: de aia te-ai dus tu acolo, că voiai de la bun început să te întâlnești cu celălalt.
      Și da, e foarte posibil ca psd sa revină dar pentru că rezultatele alegerilor parlamentare au fost așa și pentru că au jucat mereu rolul de gică contra în ce privește măsurile antiepidemice, așa cum vrea boborul să audă.
      Da, cearta oribilă din dreapta a șubrezit-o din păcate. Dar pot să pun pariu că nu știți ce a fost. Le reproșez lui Iohannis și " nebunului " de Cîțu, cum îl numiți în alt comentariu, că n-au făcut totul public.
      Cel mai tare frapează că odată mecanismul pornit nu se mai oprește nici când direcția e prăpastia, știți bine ce consecințe ar avea acest demers însă frâna s-a blocat și vină pica evident pe vinovatul de serviciu ( Cîțu e aproape istorie iar ciuca bătăii e Iohannis, Ciucă n-a vrut). Iar ca să vă justificați inadvertențele evidente îi puneti în cârcă o " relație secretă " cu psd! Foarte tare.
      Nu uitați de aia pe coloane, va rog eu frumos.

      • Like 0
    • @ Delia MC
      Nu doamnă, dacă PSD crește acum nu e pentru că a fost ”gică contra” în problema pandemiei - ceea ce oricum e fals. De fapt dacă ajunge cumva Rafila ministrul sănătății o să vedeți ce înseamnă o conducere ceva mai profesionistă a luptei anti-pandemie. Revenind: PSD crește fiindcă Johannis și PNL-USR au guvernat catastrofal, iar când o tabără se face de cacao atunci cealaltă tabără acumulează puncte electorale. E atât de simplu. Când unii eșuează, oamenii își redirecționează speranțele în direcția opusă. E firesc și e foarte corect așa. Ține de instinctul de supraviețuire. Johannis a vrut săracul de el să distrugă PSD (deși e total anticonstituțional pentru un președinte să fie atât de ridicol de partizan politic). Numai că dacă cineva sapă groapa altuia (mai ales cineva mai pămpălău așa ca Johannis) de regulă cade singur în ea. Așa că toate eforturile lui s-au întors împotriva lui. Acum e dezorientat. Are nevoie de vechiul dușman ca să poată să mai miște căruța din loc. Nu prea are altă soluție. Dar acum se vede că toată campania anti-PSD era doar electorală. Poate că el însuși e anti-pesedist, dar campania anti-PSD a fost mult exagerată în trecut, doar din motive electorale. Era singura lui idee, alta n-avea, așa că a mers cu asta înainte, oricât era de ridicol și anticonstituțional. Măcar își entuziasma ultrașii anti-pesediști. Acum ce o să le zică? Că rațiunile superioare de stat, criza, situația dramatică a țării etc etc îl obligă să facă compromisuri maxime și să-și nege singura idee fixă din trecut?
      Observ că nu prea îmi mai răspundeți, dar știu că citiți, ceea ce e suficient. De fapt e chiar mai bine când nu răspundeți; cred că așa faceți când nu prea aveți ce să argumentați împotrivă. OK.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Ba sunt și de acord câteodată... :)
      Numai cu aia " au guvernat catastrofal " nu, omul e bombardat cu gogoși și tot felul de manipulări și poate fi lesne făcut să vadă albul negru. Și încă ceva: pe Iohannis nu-l cred pămpălău ci pur si simplu n-o mai scoate la capăt cu poporul ăsta corasonic și nu prea educat. Dar sunt părerile mele. În rest cam da.
      Sper că sunt suficient de "bărbată"... :)
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Da, sunteți :) Nu vă faceți griji din ACEST punct de vedere.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Căutând în DEX sensul cuvântului "muieratic" : 1. afemeiat 2. lipsit de vigoare 3. femeiesc.
      Prefer de departe varianta 1 dar de regulă nu-i cum ne-ar plăcea.... :)))
      • Like 0
  • "loseri" supraevalueaza personajul dupa care dau vina pe el ca nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor. Cand l-ai votat erai sigur ca faci bine, te ameninta cineva sa-l votezi ? esti adult ? raspunzi de faptele tale dorele. Mai pute mici (traditionale romanesti) nu suntem un popor de destepti cu o conducere de oligofreni, suntem ceea ce suntem si avem ce meritam.
    • Like 2
    • @ Petrescu Sorin
      Nu tov Sorin, l-am votat tocmai ca sa nu va mai vedem mutrele- dragnea, dancila,toata gasca voastra de trogloditi in ale politicii. O intrebare- cine l-a inventat pe iohannis mare om politic, propus de PM - nu cumva psdr, voiculescu, a3, Minte scurta, creier si mai si.
      • Like 2
  • Articol scris de plictiseala!
    Pai ce optiuni aveai ba?
    Propun sa scrieti articole cand vreti sa transmiteti o idee originala si serioasa
    • Like 2
    • @ Răzvan Muntea
      faptul că nu am avut opțiuni mai bune în 2014 și în 2019 nu face dezamagirea mai mică... :-(
      • Like 1
    • @ Răzvan Muntea
      Nu a fost o lipsă a opțiunilor, în 2019, decât în turul 2. În turul 1 mai existau Dan Barna și Mircea Diaconu. Dacă oricare din ei ajungea în turul 2 (în locul Vioricăi) atunci îl spulbera pe Werner. Sau exista și varianta ca Werner să nu ajungă în turul 2, de ce nu?. De ce vă plângeți de lipsa de opțiuni? Voi, ultrașii dreptei ați ales prost încă din turul 1 (fiind și foarte siguri pe voi și disprețuindu-i pe cei cu alte opțiuni) iar acum căutați scuze, cum că nu erau alte soluții. Mai bine asumați-vă greșeala, ca autorul articolului
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult