Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
1. Să nu mai fim șmecheri
Adică să respectăm niște reguli. Dar ne e greu să respectăm reguli. Iar regula de aur în lipsa unui vaccin anticoronavirus este izolarea. Carantina este până în acest moment singura soluție, luată la scară mondială, pentru încetinirea contaminării cu COVID-19. Doar că noi nu suntem fraieri. Noi suntem șmecheri. Pe noi nu ne afectează. Nu ne spun ei nouă ce să facem. Noi ne băgăm în față la coadă, trecem pe roșu la semafor, ne rezolvăm lucrurile cu o șpăguță. Dacă s-a închis Italia, fentăm cumva carantina și dăm petrecere acasă de bun venit cu tot neamul. Dacă se închid școlile, găsim noi un afterschool deschis ca să ne plasăm copiii. Dacă ei ne închid în case, noi mergem la mall. În țara asta, regulile sunt făcute ca să fie încălcate, de la cel mai mare, la cel mai mic. Nici când e vorba de sănătatea noastră, a copiilor noștri sau a părinților noștri nu pare să ne pese prea mult. Suntem o societate tânără, în criza adolescenței, și poate de aceea nu dăm prea multe parale pe sănătate, pe norme, pe legi și pe spiritul comunitar. Mie să-mi fie bine, restul pot să crape - priviți în jur, veți găsi nenumărate exemple de conaționali care gândesc așa.
2. Să ne spălăm
Poate că unii dintre noi mai fac un duș și mai dau o periuță pe dinți, dar ca țară avem o criză de igienă lungă cât istoria noastră. De la realitatea toaletei din fundul curții, până la transportul public plin de jeg din Capitala țării, de la coada clasamentului european la consumul de săpun și pastă de dinți, la infecțiile din spitale, de la aruncatul gunoiului pe geam sau în șanțul din fața curții, la otrăvirea sistematică a aerului din București - totul colcăie de murdărie și dă măsura civilizației noastre. O criză sanitară este amplificată de mizerie, iar societatea românească nu a ieșit încă din beznă și noroaie, cu toată spoiala europenească din ultimii ani. Alcoolul și usturoiul nu țin loc de apă și săpun. O scenă de azi dimineață din tramvaiul 1 (un fel de vagon de vite pe roți): un nene tușește, un altul îi aruncă indignat o flegmă pe carâmb:
- Dă-te mai încolo de coronavirus care ești!…
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
2. Să mergeți la New York să vedeți ce înseamnă jeg la transportul în comun. Când vă întoarceți în București o să ziceți că e lux la metrou.
Nu văd cu ce ajută un articol de acest gen, poate că denotă lipsa de încredere în sine a autorului, răsfrântă asupra celor din jur.
2. Să ne spălăm, igiena insa costa si nu putin. Nu mai sunt vremurile proverbelor sarac dar curat, alea au trecut. Igiena adevarata se face cu bani. Toaletele din fundul curtii nu vor disparea curand pentru ca in satele uitate de lume , pensionarii de abia isi duc traiul din pensiile de mizerie ( nu au din alea speciale), ei nu pot suporta costul metrului cub de apa si canalizare de la firmele de casa ale baronilor locali. Transportul public plin de jeg ( si nu doar din capitala) vine si de la subventionarea acestuia pentru pensionari ( au gratuitate pe toate liniile) pentru avantaje electorale. Un transport civilizat si curat e scump si de multe ori am vazut situatii ridicole cand multi pensionari se plimbau vara cu autobuzul doar ca sa nu consume aerul conditionat acasa ca acolo costa, sau iarna la caldura desi nu aveau nici o treaba in oras aglomerand mijloacele de transport in comun mai ales in orele de varf. In nici o tara civilizata nu exista gratuitate pentru pensionari iar problema nivelului de trai se rezolva printr-o pensie decenta nu prin tot felul de gratuitati. "Capitala țării, de la coada clasamentului european la consumul de săpun și pastă de dinți, la infecțiile din spitale, de la aruncatul gunoiului pe geam sau în șanțul din fața curții" Sapunul si pasta de dinti nu mai sunt demult pe lista de prioritati a bucurestenilor care trebuie sa dea peste 50 % din venituri pe chirie si peste 40 % pe utilitati si hrana din venitul lunar. De detergent nu mai vorbesc, are aceleasi preturi ca la Roma doar salariile si pensiile difera. Tratamentele dentare au ajuns din urma la preturi pe cele ale cabinetelor de la Hollywood de parca toti dentistii au rate la BMW si din pacate sunt putini romani speciali care sa aiba acces la tratamente compensate sau gratuite dupa caz. Gunoiul la tara are un pret fix impus de firma de casa a baronului local si are in tarif inclus comisionul dat acestuia pentru campania electorala ( ati vazut vreodata clauze negociate cu acesti furnizori ( gunoi , apa , canalizare) undeva in vre-un sat ? Ele sunt impuse si nu are loc nici o negociere. Altfel e usor sa fie criticati amaratii din Vaslui sau Teleorman de bucuresteni cu 10.000 de euro/luna care locuiesc in vre-un Residence cu bariera , paznic la intrare si card de acces la parcare si spa.