Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În aceste zile de coronavirus, noi, românii, trebuie să facem două lucruri aproape imposibile

Otopeni Covid19

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

1. Să nu mai fim șmecheri

Adică să respectăm niște reguli. Dar ne e greu să respectăm reguli. Iar regula de aur în lipsa unui vaccin anticoronavirus este izolarea. Carantina este până în acest moment singura soluție, luată la scară mondială, pentru încetinirea contaminării cu COVID-19. Doar că noi nu suntem fraieri. Noi suntem șmecheri. Pe noi nu ne afectează. Nu ne spun ei nouă ce să facem. Noi ne băgăm în față la coadă, trecem pe roșu la semafor, ne rezolvăm lucrurile cu o șpăguță. Dacă s-a închis Italia, fentăm cumva carantina și dăm petrecere acasă de bun venit cu tot neamul. Dacă se închid școlile, găsim noi un afterschool deschis ca să ne plasăm copiii. Dacă ei ne închid în case, noi mergem la mall. În țara asta, regulile sunt făcute ca să fie încălcate, de la cel mai mare, la cel mai mic. Nici când e vorba de sănătatea noastră, a copiilor noștri sau a părinților noștri nu pare să ne pese prea mult. Suntem o societate tânără, în criza adolescenței, și poate de aceea nu dăm prea multe parale pe sănătate, pe norme, pe legi și pe spiritul comunitar. Mie să-mi fie bine, restul pot să crape - priviți în jur, veți găsi nenumărate exemple de conaționali care gândesc așa.

2. Să ne spălăm

Poate că unii dintre noi mai fac un duș și mai dau o periuță pe dinți, dar ca țară avem o criză de igienă lungă cât istoria noastră. De la realitatea toaletei din fundul curții, până la transportul public plin de jeg din Capitala țării, de la coada clasamentului european la consumul de săpun și pastă de dinți, la infecțiile din spitale, de la aruncatul gunoiului pe geam sau în șanțul din fața curții, la otrăvirea sistematică a aerului din București - totul colcăie de murdărie și dă măsura civilizației noastre. O criză sanitară este amplificată de mizerie, iar societatea românească nu a ieșit încă din beznă și noroaie, cu toată spoiala europenească din ultimii ani. Alcoolul și usturoiul nu țin loc de apă și săpun. O scenă de azi dimineață din tramvaiul 1 (un fel de vagon de vite pe roți): un nene tușește, un altul îi aruncă indignat o flegmă pe carâmb:

- Dă-te mai încolo de coronavirus care ești!…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De la Medicul cardeolog, se poate lua coronavirus la control ia tesiunea obigatru,dar cu acelas tesometru se ia tesiunea la toti pacienti. masta tesometruli. nu se schimba este pusa pe mina la peste 100 de pacienti un pacient poate are coronavirus urmatori pacienti pote lua. coronavirus.
    • Like 0
  • De la Medicul cardeolog, se poate lua coronavirus la control ia tesiunea obigatru,dar cu acelas tesometru se ia tesiunea la toti pacienti. masta tesometruli. nu se schimba este pusa pe mina la peste 100 de pacienti un pacient poate are coronavirus urmatori pacienti pote lua. coronavirus.
    • Like 0
  • Rog pe Bunul Dumnezeu sa ma ierte dar primul lucru este imposibil de realizat in arealul mioritic. sa respectam reguli? unde? in Romania? Si cine sa le respecte, populatia bastinasa?Haida de. Imediat vor incepe peroratii cum ca, lasa ca si altiii....asa si pe dincolo fac la fel uitand in mod convenabil ca la altii unele treburi mai si functioneaza. Luati traficul rutier ca exemplu primar unde toata lumea poate observa la vedere felul in care populatia este dispusa sa respecte un set de reguli comune: bezmeticii in crestere pe soselele pline de gropi ale patriei care vor lua permisul drept legitimatie de a incalca codul rutier stabilit adhoc si dupa voia fiecaruia pentru ca intotdeauna alalalt este de vina. A si atunci visam frumos si in culori. Ma intreb unde si cand sa inventat expresia: neamuri proaste dupa care ma uit in jur zilnic si ma cutremur.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Romania fiind o tara inapoiata suntem convinsi ca virusul va veni abia peste vreo 20 de ani.
    • Like 1
  • Nu se poate educa o tara intreaga într-un timp atât de scurt. Cine s-a spălat până acum,va continua să se spele,cine nu s-a spălat,va stranuta fără să se protejeze,va scuipa(atentie la TBC). In timpul comunismului se ajutau oamenii de frica(erau chemați si interogati de partid,de securitate). Dar sistemul nostru sanitar,asa cum este el,este mai bun decat in alte tari si mai exista empatie. Imi doresc foarte mult să greșesc in afirmatiile mele si o tara intreaga sa faca ceea ce trebuie facut într-o astfel de situatie: sa se gândească la binele general.
    • Like 0
  • Claudiu check icon
    Suntem o natie foarte tanara, va aduc aminte ca abia Eminescu este considerat parintele limbii romane moderne adica acum vreo 150 ani, iar civilizatia de unde sa apara la natii atat de tinere? :) ... Pai englezii si francezii isi stabilizasera limba de prin secolele 14-15 si au avut sute de ani intr-un proces continuu sa se civilizeze. Noi ba sub turci, ba sub rusi, si astia nu mai puteau de civilizatie ce sa zic, asa ca nu putem avea pretentii. Ganditi-va ca si popoare realmente vechi cum sunt chinezii sunt foarte primitivi in fond, mult mai primitivi dpdv al comportamentului si mai necivilizati decat orice european. Daca de exemplu mergi pe strada prin Beijing nu te intalnesti cu Sunt Tzu si Lao Tzu, credeti-ma, Chinezul de rand se scobeste in nas in public, hahaie cat de tare poate tot in public, se asaza pe vine in statia de bus, nu se spala pe maine si tot asa.. sa nu confundam varfurile unei civilizatii cu individul mediu de pe strada. Carevasazica ce pretentii poti avea de la bizonul mioritic de pe strada??
    • Like 0
  • 1. Azi prin oraș este evident mai puțină lume decât de obicei, mai ales prin restaurante și malluri.
    2. Să mergeți la New York să vedeți ce înseamnă jeg la transportul în comun. Când vă întoarceți în București o să ziceți că e lux la metrou.
    Nu văd cu ce ajută un articol de acest gen, poate că denotă lipsa de încredere în sine a autorului, răsfrântă asupra celor din jur.
    • Like 0
  • "Suntem o societate tânără, în criza adolescenței, și poate de aceea nu dăm prea multe parale pe sănătate, pe norme, pe legi și pe spiritul comunitar. Mie să-mi fie bine, restul pot să crape...." foarte buna definitia, dar o adolscenta prelungita de desele schimbari de valori socio-politice, morale si culturale la care a fost nevoita sa se raporteze si sa se adapteze.
    • Like 0
  • Asa este. Și trebuie sa recunoaștem. Asa suntem noi.
    • Like 0
  • Da Florin Negruțiu are dreptate , e o problema generala nerespectarea regulilor ( e tipica tarilor latine) dar la romani e presupusa din start si nu pentru ca romanii sunt alta specie ci pentru ca aceasta problema pleaca de la conducatori (si isi are radacinile in comunism unde desi nu existau clase totusi unii erau mai egali decat altii). Conducatorii ( in primul rand cei politici) sunt primii care nu respecta regulile create chiar de ei fiindca se considera deasupra masei de prosti care trebuie sa le respecte si la ei nu se aplica. Incepand cu liota de fosti ministrii ai sanatatii sau parlamentari care au taiat masiv din bugetul sanatatii pentru ca ei se trateaza la Viena, de fosti ministri si parlamentari care au taiat bugetul educatiei pentru ca ei isi trimit odraslele la studii in occident( nu mai vorbesc de conditiile din penitenciare pe care le-au observat cand au poposit acolo) , de presedintele senatului care sare randul la coada de la permise ( el nu e oricine) , de fostul presedinte al camerei care schimba legile cu dedicatie speciala pentru el si exemplele pot continua la nesfarsit. O regula ca sa fie respectata trebuie mai intai create conditiile respectarii ei ( e la fel ca in situatia primariilor care nu construiau parcari ca sa poata firmele lor de ridicari sa-si asigure veniturile din imobilizarea autoturismelor care nu aveau unde sa parcheze , nu mai vorbesc de problema pensiilor unde sunt romani prosti si romani speciali) apoi respectata de toata lumea incepand cu clasa politica( exemplul personal e foarte important in aceste cazuri). Daca continuam cu romani prosti si romani smecheri la care nu se aplica regulile ce pretentii avem de la popor?
    2. Să ne spălăm, igiena insa costa si nu putin. Nu mai sunt vremurile proverbelor sarac dar curat, alea au trecut. Igiena adevarata se face cu bani. Toaletele din fundul curtii nu vor disparea curand pentru ca in satele uitate de lume , pensionarii de abia isi duc traiul din pensiile de mizerie ( nu au din alea speciale), ei nu pot suporta costul metrului cub de apa si canalizare de la firmele de casa ale baronilor locali. Transportul public plin de jeg ( si nu doar din capitala) vine si de la subventionarea acestuia pentru pensionari ( au gratuitate pe toate liniile) pentru avantaje electorale. Un transport civilizat si curat e scump si de multe ori am vazut situatii ridicole cand multi pensionari se plimbau vara cu autobuzul doar ca sa nu consume aerul conditionat acasa ca acolo costa, sau iarna la caldura desi nu aveau nici o treaba in oras aglomerand mijloacele de transport in comun mai ales in orele de varf. In nici o tara civilizata nu exista gratuitate pentru pensionari iar problema nivelului de trai se rezolva printr-o pensie decenta nu prin tot felul de gratuitati. "Capitala țării, de la coada clasamentului european la consumul de săpun și pastă de dinți, la infecțiile din spitale, de la aruncatul gunoiului pe geam sau în șanțul din fața curții" Sapunul si pasta de dinti nu mai sunt demult pe lista de prioritati a bucurestenilor care trebuie sa dea peste 50 % din venituri pe chirie si peste 40 % pe utilitati si hrana din venitul lunar. De detergent nu mai vorbesc, are aceleasi preturi ca la Roma doar salariile si pensiile difera. Tratamentele dentare au ajuns din urma la preturi pe cele ale cabinetelor de la Hollywood de parca toti dentistii au rate la BMW si din pacate sunt putini romani speciali care sa aiba acces la tratamente compensate sau gratuite dupa caz. Gunoiul la tara are un pret fix impus de firma de casa a baronului local si are in tarif inclus comisionul dat acestuia pentru campania electorala ( ati vazut vreodata clauze negociate cu acesti furnizori ( gunoi , apa , canalizare) undeva in vre-un sat ? Ele sunt impuse si nu are loc nici o negociere. Altfel e usor sa fie criticati amaratii din Vaslui sau Teleorman de bucuresteni cu 10.000 de euro/luna care locuiesc in vre-un Residence cu bariera , paznic la intrare si card de acces la parcare si spa.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult