Foto - Carl Seibert/ Zuma Press/ Profimedia
Palestina si, Hamas no
1. Hamas a preluat puterea în Fâșia Gaza prin forță, în 2007, într-un război de 5 zile împotriva Fatah. E irelevant cine a început sau de ce, faptul rămâne: începând din 2007, Hamas controlează Fășia Gaza prin forță, nu prin alegeri.
2. Hamas este o organizație islamistă. „Hamas” e un acronim pentru Mișcarea de Rezistență Islamică. În calitate de organizație islamistă, Hamas vrea ca Palestina să fie un stat islamic – ca Arabia Saudită sau Iranul, de exemplu. Și guvernează Fâșia Gaza ca pe un stat islamic.
3. Guvernul Hamas din Fâșia Gaza are un minister numit al „înzestrării islamice” care controlează o „poliție a virtuții” asemănătoare organismelor simlare din Arabia Saudită și din Iran.
„Poliția virtuții” din Fâșia Gaza e mai moderată decât cea din Iran sau din Arabia Saudită – doar în sensul că nu ucide la fel de mulți civili. Dar arestează și/sau amendează relativ frecvent femei, închide spații publice în care femeile și bărbații pot interacționa liber șamd.
4. În Fâșia Gaza, femeile sunt obligate să poarte hijab; nu au voie să participe la maraton; nu au voie să danseze; nu au voie să râdă în public, mai ales de față cu bărbați. (O jurnalistă palestiniană a fost arestată în 2009 pentru că, împreună cu o prietenă, era la o piscină și râdea.)
5. Idelogia oficială a Hamas nu permite femeilor decât două roluri: cel tradițional de mamă și gospodină, și cel de luptătoare „anti-sioniste”. Adică fie să stea cuminți la cratiță, supuse bărbatului, fie să moară.
6. În Fâșia Gaza, violența domestică împotriva femeilor e normă. (Nici dincolo, în teritoriul controlat de Fatah, lucrurile nu stau mult mai bine din punctul ăsta de vedere, dar în Fâșia Gaza e dincolo de orice imaginație).
Când vedeți o femeie palestiniană, puteți fi siguri că a fost bătută de bărbatul ei cel puțin o dată. Iar dacă femeia e din Fâșia Gaza, puteți fi siguri că a fost/e bătută frecvent.
7. În Fâșia Gaza, Hamas a legiferat poligamia.
8. Hamas interzice în Fâșia Gaza festivalurile populare și mai ales pe cele muzicale, pe care le consideră contrare valorilor islamice.
(Când scârbele au omorât cu sânge rece participanții la festivalul muzical din Israel, au făcut-o nu doar pentru că participanții erau, în viziunea ucigașilor, „sioniști”, ci și pentru că participau la un festival muzical, deci erau ultra-păcătoși.)
9. Potrivit codului penal impus de Hamas în Fâșia Gaza, actele sexuale între doi bărbați sunt pedepsite cu până la 10 ani de închisoare.
De altfel, palestinienii din comunitatea LGBT preferă, dacă pot, să fugă în Israel, unde le sunt respectate drepturile.
10. În condițiile astea, nu pricep nici bătut cum progresiștii de la noi și de aiurea consideră Hamas o organizație legitimă și un luptător pentru cauza palestiniană. Mi se pare cea mai năucitoare contradicție morală.
Mi-e imposibil să văd cum poți să fii feminist(ă) în Europa și, simultan, să susții Hamas, o organizație de un misoginism feroce. Sau cum poți să fii pro-LGBT în Europa și, simultan, să susții și să legitimezi Hamas, când diferența dintre Hamas și talibani, de exemplu, e doar una de grad, nu de natură.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In conflictul foarte complex Israel-Palestina, tind sa tin cu Israel. Daca nu vor reactiona, risca sa dispară ca stat. Arabii au o tenacitate si, in anumite situatii, o violenta cunoscute. Asta nu inseamna ca nu sunt si printre ei oameni de tot felul. Insa, legat de femeile arabe... Si eu sunt femeie si am o fetita. Ma întreb care societate este mai nedreapta cu femeile: a noastra sau a lor? Sa ne gândim doar ca in lumea lor nu exista videochat si prostitutie. Nu o sa gasim pe strada la produs in Italia si Spania mii de femei arabe, ci mii de românce, bulgaroaice etc. Deci care societate si familie isi respecta femeile? In țările arabe, un tată este foarte protectiv cu fata lui și când a încuviințat la căsătoria ei (si azi fetele isi aleg singure soții), păi atunci noul ginere răspunde de ea. Tatii arabi au mare grija de fetele lor, le iubesc, nu le vând ca pe vite, cum se crede in Europa. Sunt foarte protectivi.
Domnul Mihai v-a dat un raspuns foarte bun.
As putea sa scriu tomuri ca raspuns la ceea ce ati postat. Stiu, dvs. sunteti pro Rusia, acum vad ca pro dictaturi, in general. Aberatiile pe care le sustineti sunt ingrijoratoare mai ales ca sunteti femeie si mai aveti si o fata (sa va traiasca). Si fara a cadea in feminisme ieftine si isterice sa incercam sa vedem realitatea crunta de pe planeta noastra, o realitate care marcheaza destine si ucide oameni.
„O fiică și-a executat propria mamă dând cu piciorul în scaunul care o susținea în timp ce era spânzurată, în conformitate cu una dintre cele mai barbare legi ale regimului iranian”. - https://observatornews.ro/
„O tânără de 22 de ani a fost ucisă în bătaie de Poliţie, pentru modul cum era îmbrăcată”. - https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/o-tanara-de-22-de-ani-a-fost-ucisa-in-bataie-de-politie-ca-nu-purta-corect-hijabul
„Mărturiile femeilor din Iran stabilite în România: “Orice femeie poate fi arestată de poliția moravurilor. Te pot bate până la moarte”. „- https://pressone.ro/marturiile-femeilor-din-iran-stabilite-in-romania-orice-femeie-poate-fi-arestata-de-politia-moravurilor-te-pot-bate-pana-la-moarte/
„Femeile din Iran continuă lupta pentru libertate: ”Ce rost are să trăiești dacă nu poți fi liber?”
De șase luni, femeile din Iran se află în fruntea unei mișcări de protest fără precedent împotriva regimului islamic. Cu ocazia Zilei internaționale a drepturilor femeii, RFI a adunat mai multe mărturii ale femeilor din Iran care vor să mențină aprinsă flacăra revoluției sub sloganul „Femeie, viață, liberate”, în ciuda represiunilor și amenințărilor permanente. - https://www.rfi.ro/politica-153734-femei-iran-continua-lupta-libertate-rost-traiesti
„De ce le-au interzis talibanii fetelor să meargă la școală după clasa a șasea? O parte a răspunsului constă în interpretarea Islamului”. - https://moldova.europalibera.org/
„Școlile rurale islamice predau Coranul și textele religioase arabe. În loc să meargă la o școală normală, foarte mulți băieți sunt trimiși la școlile mici de țară unde memorează Coranul. În loc să învețe să scrie, să citească și să socotească [...], iar ceea ce nu este menționat în Coran sau nu face parte din știința islamică nu este important.
A învăța să scrii și să citești, în multe școli musulmane înseamnă memorarea celor 114 capitole din Coran. Un băiat devine bărbat atunci când poate recita pasaje întregi din Coran la o ceremonie ce are loc în timpul adolescenței.
Și vorbim despre băieți pentru că, chiar dacă profetul Mohamed nu interzice educația pentru fete, în cele mai multe dintre familiile islamice, fetelor nu le sunt oferite șanse egale la educație ca și băieților.
Ceea ce este și mai absurd, este faptul că femeile sunt obișnuite cu această rânduială pe care o respectă până la moarte. Iar dacă copiii lor, băieți, nu învață Coranul, atunci aceasta este o abatere gravă. Așa cum spuneam, memorarea Coranului este probabil cel mai important lucru din lume, iar pe http://factsanddetails.com este prezentat cazul unei mame care a fost în stare să-și omoare în bătaie copilul de 7 ani pentru că nu a învățat Coranul.
Din fericire, procentul femeilor musulmane cu acces la educație a înregistrat unele creșteri deoarece mulsulmanii sunt răspândiți peste tot în lume.
Prima regulă este aceea a memorării Coranului și, mai departe cine poate face mai mult, cine nu, nu. Cert este că musulmanii reprezintă oamenii cel mai puțin educați la nivel global, procentul înregistrând, din fericire creșteri, în ultimii ani. Însă, acest procent este ridicat de musulmanii care locuiesc în țările dezvoltate”. - https://totuldespremame.ro/copilul-tau/educatie/educatia-in-lumea-musulmana
Si astea sunt cateva citate, stiti ca-mi place sa citez pentru ca asa imi subliniez mai bine punctele de vedere, sunt cateva exemple din putinul care ajunge la noi. Cate fete, femei sufera? Cate vieti distruse? Intrebati-va nitel inainte de a spune atatea chestii aiuritoare.
Si apoi accesul la scoala, la educatie nu se rezuma doar la a sti sa scrii sau sa citesti sau sa faci socoteli aritmetice. Mai conteaza si ce inveti.
Dupa cum se vede nici baietii nu sunt scoliti decat pana la un punct. Sigur, procentul nu e de 100%. Sunt si fete care ajung la universitate, dar cate? Si cat de greu? Si apoi e vorba de libertate, de drepturi, de posibilitatea de a hotari singura ce vrei sa faci, ce vrei sa fii, ce vrei sa inveti si ce vrei sa lucrezi. Menirea unui stat nu e de a dispune de vietile oamenilor dupa bunul plac, de a le spune cum sa se imbrace, ce sa citeasca, ce sa vada, ce sa auda, menirea unui stat e sa fie democratic, guvernat de legi democratice, sa ofere posibilitati si sanse. Ce alegi sa faci e optiunea ta, iar cand incalci legea sa fii judecat ca atare.
O dictatura nu poate opri o femeie sa fie imorala, cum nici pe barbati, de altfel, dar o poate distruge, ii poate lua viata doar pentru ca nu a avut basmaua pe cap.
Tindeti catre Israel? E singura democratie din zona. Sunt cei care au scos pamant din piatra seaca. Stiati ca:
„Israelul a fost devotat protejării mediului încă de la începuturile sale, fiind singura națiune care a intrat în secolul 21 cu mai mulți copaci decât în urmă cu 100 de ani și este singura țară din lume în care numărul copacilor crește de la an la an. Din 1900 au existat aproximativ 250.000.000 de copaci plantați în toată țara.
Deoarece peisajul Israelului este deșert în proporție de 60%, țara s-a confruntat cu o penurie de apă. Pentru a combate acest lucru, în 2005, Israelul a construit prima sa instalație de desalinizare, care transformă apa oceanului în apă potabilă proaspătă. Israelul intenționează să producă anual 1,1 miliarde de metri cubi de apă desalinizată până în 2025.
Israel este în fruntea listei țărilor când vine vorba de producția anuală de lucrări științifice, cu 109 lucrări la 10.000 de persoane.
Israelul are una dintre cele mai mari rate de studii universitare pe cap de locuitor din lume. Țara a înregistrat 46% din populația sa care a terminat învățământul terțiar.
Israelul este numărul doi în lume pentru publicarea cărților, dar este numărul unu când vine vorba de traducerea capodoperelor literare din limbi străine.
Aproximativ 4.200 de cărți noi sunt publicate în fiecare an în Israel.
Israelul are cele mai multe muzee din lume pe cap de locuitor și e constant în top 10 ţări cu cetăţeni care deţin o diplomă universitară”. - https://www.libertatea.ro/lifestyle/curiozitati-despre-israel-3766332
Si asa cum am mai spus despre conflictul ruso-ucrainean, asa spun si despre asta: nimeni nu e fara vina (cine nu e vinovat, ala sa ridice primul piatra), dar sub nicio forma nu putem fi de acord cu atrocitati, crime abominabile, nu putem gasi scuze sau explicatii in numele carora niste insi salbaticiti savarsesc toate ororile cu putinta. Nu poti sa iei oamenii din case si sa-i omori. Nu poti sa-i vanezi pe camp ca pe niste animale. Nu poti sa faci din oameni scuturi umane, nu poti sa tai tevile de apa ca sa faci arme, nu poti sa furi, sa deturnezi bani, ajutoare si sa le folosesti doar scopurilor tale, nu poti sa raspandesti teroare si frica permanent printre proprii cetateni, nu poti sa faci toate lucrurile astea chiar daca te numesti Hamas. Pana la urma tot trebuie sa platesti. Suntem in secolul XXI nu undeva prin Evul Mediu.
E uimitor cum vor unii sa vorbeasca, chiar daca nu stiu despre ce....
Altceva. Am un prieten profesor in Canada. Cei mai buni matematicieni peste Ocean sunt chinezii, indienii si...iranienii. Ar fi ei asa de buni, daca nu ar exista in familie respectul pentru studiu si stiinta? Exista unele tari in care matematica e sport national (era si Ro, la un moment dat), iar Iranul e unul din ele.
Comentariul meu a fost unul gresit daca lasa sa se creada ca in mod cert statutul femeilor e mai bun in lumea araba decat in cea europeana. Dar un dubiu mi-l mentin si as vrea sa il intaresc:oare noi nu avem de lucrat enorm in privinta vietii femeilor aici? Cate vieti distruse, pt ca femeia este invatata de mica sa se vada pe sine ca un obiect de atracție? Sa placa? Ce singurătate si individualism care dau depresie, alteori anorexie... Compararea cu in standard adesea ireal. Alteori efectiv cadere in acest lant de sclavie moderna, incat functionam ca strutul, nici nu vrem sa stim cate mii de românce sunt angrenate in prostituție. Etc etc
Daca lumea araba este vinovata fata de femei, totusi nu cred ca avem a ne bate in piept nici noi. Ii talonam îndeaproape, poate in alt sens si pe alt portativ...
Intelectualii francezi au negat pana in ultima clipa teroarea regimurilor dictatoriale impuse de URSS. Intr-un final, prin anii 70, au inceput, pe baza vestilor venite dinspre Moscova, sa inteleaga ca ceva nu e chiar asa de bine. Ba chiar (unii dintre ei) sa-si ceara scuze, asta dupa ce Franta aflata la a n-spea Republica, o scaldase cand pe stanga, cand pe dreapta. Fie vorba intre noi, mai mult pe stanga, amagita de intelighentia franceza. Se vede azi unde e Franta, iar francezii au cam inceput sa se ia cu mainile de par.
„La Paris a fost inaugurată o expoziţie pe tema relaţiilor pe care le-au avut intelectualii francezi cu Uniunea Sovietică în decursul secolului al XX-lea. Expoziţia [...] regrupează numeroase documente provenind din arhive desecretizate în Rusia după căderea comunismului”. https://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/intelectualii-francezi
Multi nu au crezut ororile fascismului din lagare. Au trebuit sa mearga la fata locului pentru a se convinge.
Acum, Dumnezeu sa ma ierte, a nu vedea, a nu auzi, a nu intelege e o problema legata de un anume tip de gandire.
Carti mai se gaseau si prin comunism, altele decat cele ale tovarasului si tovarasei. Nu multe, nu variate, dar se mai gaseau.
De vorbit cu oameni, vorbim si noi cu destui, mai ales ca din 2016 locuim intr-o alta tara. Anul asta din cauza unor probleme de sanatate in familie, am stat mai mult in Bucuresti, am lucrat de la distanta, dar mult mai putin si asta mi-a dat timp sa scriu pe aici.
Caldura + veselia in saracie le gasesti in orice ghetou mergi pe planeta asta. Parca aud: erau saraci, dar primitori si zambitori. Familiile sunt trainice pentru ca ei nu divorteaza, femeile nu au asteptari de niciun fel, nu au nicio pretentie, nu au opinii. Totul e liniar, doar cate o bomba mai cade din cand in cand.
Femeile sunt invatate de mici sa se vada ca un obiect de atractie, dupa cum ziceti, in anumite familii. Nu statul te face moral, ci educatia de acasa. Credeti ca daca Iran nu ar fi o dictatura care sa-ti ia viata doar pentru ca ti-a alunecat basmaua pe o ureche, unii oameni (unele femei) nu s-ar ocupa si cu asa ceva? Dar credeti ca pe ascuns, la petrecerile organizate in secret unde se bea si se asculta muzica, nu se intampla nimic, nimic?
Mi-am permis, pentru ca ati spus ca vreti sa va mai informati, sa va trimit un fragment de text scris foarte limpede si succint, pe care, cand l-am citit mi-a placut foarte mult si l-am retinut. Si cateva pasaje din cateva articole jurnalistice. Sper sa va faca placere lectura.
Pe principiul „ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se implineasca”. Daca cu Sahul nu a fost bine, ce a urmat...
„Anumite părți ale Iranului se aflau sub controlul comuniștilor, însă, în iunie 1946, Armata Roșie s-a retras din Iran. Mohammad Reza Pahlavi a recăpătat controlul asupra unei țări sărăcite de război.
Șahul Iranului a adus la putere o elită educată în Occident. Iranul s-a modernizat rapid, s-a deschis influențelor occidentale, iar bogăția oferită de petrol i-a permis șahului să creeze o armată modernă și puternică. Modernizarea l-a adus în conflict în 1962 cu clerul radical musulman șiit. În 1963, șahul a proclamat Revoluția Albă și a accelerat modernizarea țării. În 1967, Mohammad Reza Pahlavi a fost încoronat șahinșah, adică Rege al Regilor sau împărat și a început să pună un accent tot mai mare pe moștenirea persană.
Creșterea economică a Iranului era similară celei a Coreei de Sud sau a Taiwanului, însă regimul șahului era tot mai detestat din cauza faptului că devenea tot mai autoritar. Șahinșahul s-a îmbolnăvit de cancer tocmai pe când puterea sa ajunsese la apogeu. A dispărut din viața publică, pentru a se trata de boală, iar acest lucru a încurajat izbucnirea protestelor în 1977.
În 1978, el a încercat să introducă noi reforme, însă, în cele din urmă, a fost nevoit să plece din țară. Monarhia a fost abolită în februarie 1979. Șahinșahul a murit în exil în Egipt și a fost înmormântat într-una din cele mai importante moschei din Cairo. Fiul său, Reza Pahlavi, a rămas însă simbolul opoziției față de regimul islamic de la Teheran, iar acum de numele său se leagă speranțele iranierilor care vor restaurarea monarhiei”. - https://www.rfi.ro/politica-100560-pagina-de-istorie-abolit-iranienii-monarhia-teheran-revolutie articol din 2018
A industrializat țara, a oferit drept de vot femeilor și acces în administrația publică pentru reprezentanții minorităților religioase. Reformele sale au fost cunoscute sub numele de Revoluția Albă. Iranul, îmbogățit de petrodolari, devenise în măsură să ofere împrumuturi consistente Franței și Marii Britanii, aflate în criză economică.
„Consiliul Internațional pentru Știință (ICSU) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recenta decizie a guvernului iranian de a refuza accesul femeilor iraniene la 77 de domenii de studiu într-o serie de discipline științifice și non-științifice.
Această restricție încalcă normele acceptate la nivel global pentru practica liberă și responsabilă a științei, astfel cum sunt prevăzute în ICSU Principiul universalității științei.
Prin urmare, ICSU aprobă declarația emisă de Rețeaua Internațională a Drepturilor Omului a Academiilor și Societăților Academice și sprijină apelul adresat autorităților iraniene de a-și revizui politica în scopul dezvoltării țării și în beneficiul poporului său: https://council.science/wp-content/uploads/2017/08/Statement-by-HR-Network-EC-Iranian-Education-Restrictions-on-Women.pdf ”. - https://council.science/ro/current/news/icsu-expresses-concern-at-restrictions-on-higher-education-for-women-in-iran/
https://www.aktual24.ro/viata-femeilor-din-iran-umilintele-si-interdictiile-nestiute-de-restul-lumii/
„Studenții iranieni, ca în multe alte țări, sunt printre grupurile cele mai active politic. Ei se luptă de mai multe decenii pentru relaxarea normelor sociale și politice din regimul iranian extrem de strict.
Mulți dintre ei au fost bătuți sau biciuiți în închisoare, iar zeci de studenți au fost exmatriculați”. - https://romania.europalibera.org/a/iran-universitati-segregare-sexe-proteste/32570936.html
„Predarea de limbi străine este interzisă în grădiniţe şi şcolile primare, pentru că la această vârstă identitatea iraniană a copilului este în formare", a anunţat un responsabil al Ministerului Educaţiei iranian, Massoud Tehrani-Farjad, citat de agenţia de presă Irna.
Indivizi necunoscuţi au otrăvit sute de eleve într-un important oraş sfânt din Iran în primele luni ale anului 2023 în încercarea de a forţa şcolile de fete să se închidă.
De la sfârşitul lunii noiembrie 2022, presa locală a raportat cazuri de otrăvire pe cale respiratorie a sute de fete cu vârste de aproximativ zece ani în şcolile din Qom (centru).
Luna aceasta o adolescentă iraniană, Armita Geravand, se afla în stare critică la spital după ce a fost bătută că nu purta hijabul.
Cazul Armitei Geravand este extrem de sensibil, existând temeri că adolescenta de 16 ani ar putea avea aceeaşi soartă ca Mahsa Amini, femeia de 22 de ani a cărei moarte, după ce a intrat în comă, anul trecut, când se afla în custodia poliţiei moravurilor, a declanşat luni de proteste la nivel naţional”. - https://stirileprotv.ro/stiri/international/
Iran, între două revoluții. De la „Allah e mare!” la „Femeie, Viață, Libertate!”
„La mijlocul lunii septembrie, ‚poliția morală’ (Gasht-e-Ershad) a Iranului, o entitate creată pentru a supraveghea respectarea codului vestimentar adoptat în 1981 (inclusiv purtarea ‚corectă’ a hijab-ului) a arestat o tânără de 22 de ani. Jina Mahsa Amini, originară din Provincia Kurdistan, a fost dusă într-un ‚centru de reeducare,’ iar trei zile mai târziu și-a pierdut viața într-un spital, în urma unui atac de cord, conform autorităților iraniene. Însă familia tinerei susține că Mahsa Amini nu avea nicio stare de sănătate preexistentă și că moartea ei a fost, fără îndoială, cauzată de agresiunile personalului Gasht-e-Ershad.
Poliția morală și personalul centrului de reeducare sunt în mare parte membri ai forței de mobilizare Basij, o unitate a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC sau Sepâh) care monitorizează loialitatea populației și suprimă demonstrațiile majore.
Moartea tinerei Jina Mahsa Amini a provocat un nou val de proteste în întreaga Republică Islamică Iran, țară care se confruntă cu probleme grave, de la inflație și corupție până la deficitul democratic. Evenimentele s-au extins din provincia Kurdistan până în capitala Teheran, dar și în zone urbane precum Rasht sau Isfahan și chiar Qom, unul dintre cele mai conservatoare orașe ale Iranului. Însă acest nou protest nu este o surpriză. Determinarea femeilor a fost mereu un catalizator pentru societatea iraniană. „Jos cu asupritorul, fie că este Șah sau Lider Suprem!” – se aude pe străzile orașelor. Trimiterea nu este întâmplătoare. Pe 8 ianuarie 1936, Șahul Reza a emis un decret – Kashf-e hijab (‚Dezvelirea’) – prin care interzicea purtarea în public a vălului islamic. Chiar și femeile creștine și evreice din Iran au considerat la acea vreme că interzicerea acoperirii capului în public era o încălcare a drepturilor.
După mai bine de opt decenii, problema vălului islamic persistă în societatea iraniană. Dacă în timpul Șahului femeile s-au revoltat pentru că nu își puteau acoperi capul, după Revoluția Islamică din 1979 ele au început să militeze pentru dreptul de a-și alege codul vestimentar. Însă ideea de fond este că libertatea femeilor, nu hijab-ul, este problema în Republica Islamică Iran. Femeile iraniene cer dreptul la libertate și refuză să lase autoritățile să decidă și să definească ce, când și cum ar trebui să poarte. Însă înțelegerea occidentală a etosului iranian este adesea precară. Fie din ignoranță, fie determinată de o gândire deziderativă, fie pur și simplu din necunoaștere. [...]. Aceste proteste își au originile în deceniile de violența fizică și emoțională practicată de stat, într-un context specific. [...]
Femeile iraniene se luptă de aproape 150 de ani pentru libertate și egalitate. Chiar cu câțiva ani înainte de Seneca Falls (convenția din 1848 care a lansat mișcarea pentru drepturile femeilor în Statele Unite), o femeie din Iran și-a smuls vălul și a rostit un discurs erudit în fața unui public uluit. Femeile și bărbații din Iran au luptat pentru democrație, suveranitate și independență încă de atunci. În 1979, sintagma „Allah-hu-Akbar!,” scandată pe străzile din Teheran, a devenit cunoscută drept un fel de strigăt de luptă fundamentalist musulman [...]. Dar acel „Dumnezeu este mare!” strigat de iranieni în 1979 precede percepția pe care o avem acum despre fundamentalismul islamic, pentru că vine dintr-o perioadă în care nu existau grupări precum Hezbollah, Hamas, Al Qaeda, Jihadul Islamic sau talibanii, pe vremea când Organizația pentru Eliberarea Palestinei era încă o organizație seculară și puțini occidentali auziseră de Frăția Musulmană. [...] Odată cu îndepărtarea șahului Mohamed Reza Pahlavi, iranienii au votat în marea lor majoritate înființarea unei Republici Islamice; chiar stânga tradițională și laică, oponentă a regimului lui Pahlavi, a admis că fără acel slogan revoluția nu ar fi fost posibilă.
Islamul și Ruhollah Khomeini (părintele revoluției și primul Lider Suprem al Republicii Islamice) au fost învingătorii într-o bătălie în care aproape toți iranienii au fost implicați. Iranul a devenit o republică islamică și doar pentru simplul fapt că însuși conceptul era unul pur iranian și șiit, neimpus de nicio putere externă, populația simțea că este pentru prima oară în sute de ani când își definea singură propriul sistem politic și, mai important, propriul destin. Însă, metaforic vorbind, libertatea a durat trei zile. Revoluția a fost confiscată de teocrați; un regim autoritar a fost înlocuit cu altul. În scurt timp, noua conducere a impus noi legi. Dar noul tip de violență structurală a fost denunțat încă de atunci de feministele iraniene. Grupuri de femei au scandat cu mult curaj „Jos Khomeini,” la mai puțin de trei săptămâni după ce acesta revenise de la Paris în Iran și și-a declarat dorința de a institui purtarea obligatorie a vălului în noul stat revoluționar. Astfel hijab-ul a devenit unul dintre cele mai importante simboluri și stâlp al revoluției, un semn de pietate față de Islam, față de noua Republică Islamică.
In timpul revoltei din 2017, Vida Movahed, o tânără iraniană, a organizat un protest tăcut și solitar în mijlocul mulțimii de pe strada Revoluției din Teheran. Ea și-a dat jos vălul și a început să îl fluture ca pe un steag. Imaginea a devenit, aproape instantaneu, virală pe rețelele de socializare iraniene. Femeile care i s-au alăturat au devenit cunoscute drept „Fetele de pe Strada Revoluției”. Vida Movahed și alte 29 de protestatare au fost arestate și condamnate atunci la doi ani de închisoare.
Protestele de azi sunt o altă etapă a acestei lupte atât de lungi, cu accente sisifice. Sunt cea mai recentă manifestare a unei lupte neîncetate a femeilor și bărbaților iranieni pentru un Iran laic și democratic. Despotismul clerical, lupta obsesivă cu Occidentul și apropierea de Rusia și China, nu au fost ceea ce și-au dorit cea mai mare parte a revoluționarilor de acum mai bine de patru decenii. Această nouă mișcare este un nou efort de a repune Iranul pe un traseu pozitiv. [...] Nemulțumirea publică iraniană s-a manifestat ciclic după Revoluția Islamică, în 1999, 2009, 2017, 2018, 2019 și 2020. Însă, spre deosebire de ultimele proteste, nu au mai fost arse steaguri americane și israeliene, nu s-a scandat împotriva occidentului, nici măcar împotriva sancțiunilor.[...]
După mai bine de patru decenii, sintagma „Allah-hu-Akbar!” a fost înlocuită cu “Zen, Zindagi, Azadi (Femeie, Viață, Libertate),” un slogan kurd pentru eliberarea femeilor. Această mișcare face apel la introducerea unui imaginar feminist, în care libertatea Iranului se datorează femeilor. Într-o astfel de paradigmă cheia este lupta pentru autonomia individuală, dreptul de a face în mod neîngrădit alegeri privind propriul corp – o abordare care rezonează astăzi cu mișcarea feministă de pe tot globul. [...]
În Farsi este un proverb: در نومیدی بسی امید است، پایان شب سیه، سپید است. „Există speranță. O dimineață luminoasă urmează întotdeauna unei nopți întunecate.”
Femeile din Iran vor vedea lumina și își vor reconstrui țara.
*Ioana Constantin Bercean este cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI). – text publicat in octombrie 2022
Textul este mult mai lung. Il recomand.
Nu se poate ca toate sursele, atat de variate, din lumea intreaga, sa manipuleze, dar e rau sa fii asuprit si nimeni sa nu te creada, nimeni sa nu te ajute, sa strigi si 8 miliarde sa nu te auda. Si e prea cinic sa te faci ca nu vezi.
Si apropo: in text era vorba de violenta impotriva femeilor.
Pe cand ei targeteaza doar cladiri de-ale Hamas? Fiecare tinta a lor e dovedit folosita de teroristi.
Pui egal intre Rusia si Israel ???
Jalnic...
Bibi e la fel de relevant ca Putin, el provoacă în mod criminal, construiește, ocupă noi teritorii, vezi tulburările de la moscheea Al-Aqsa în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat şi anexat de către Israel...
btw de 1,400, cei 7.000 e un scor bun? 1.300 de copii rezolvă? Sunt împliniți evreii? Epidemiile ce vor izbucni în închisoarea Gaza vă mângâie? Câți bani au băgat evreii în arme, măcar jumătate să fi băgat în educația palestinienilor... În aceste zile, niște coloni, sub oblăduirea militarilor, alungă câteva sate de beduini, probabil, oripilați de mascru ce a stârnit vii emoții în toată lumea. Profitabil mod de a-și manifesta doliul.
Numai pacea poate rezolva problema și asta o poate face cel puternic, cu condiția să fie sincer, să nu umble cu capcane ieftine. Shalom,
Pentru cele venite in Europa, pentru multe e prea tarziu sa se schimbe, iar cei nascuti aici, familiile ii izoleaza si ii cresc in acelasi spirit retrograd, prea putine reusesc sa depaseasca „invataturile” si asta mai ales daca au norocul unor familii mai destupate la cap.
Cele putine care se revolta la sursa (exemplu Iran) sunt omorate sau aruncate in inchisoare.
Din tragedia ce a urmat cutremurului din februarie 2023 din Turcia si Siria mi-a ramas in minte o drama in toate sensurile ei:
„În zonele afectate de cutremurele uriașe din Turica oamenii trăiesc drame inimaginabile. Salvatorii sosiți din întreaga lume fac eforturi supraomenești să scoată de sub dărâmături supraviețuitori. În Siria, o fetiță de 7 ani, prinsă între betoane care își protejează frățiorul mai mic cu propriul corp a fost scoasă de salvatori de sub dărâmături după 36 de ore. „Scoate-mă de aici, voi face orice pentru tine”, îl imploră fetița pe omul care a gasit-o, scrie CNN.
„Scoate-mă de aici, voi face orice pentru tine”, reușeșete să spună copila prinsă de ore bune între plăcile de beton. „Voi fi slujitorul tău”, mai spune fata omului care a găsit-o. În imagini se văd doi copii, imobilizați de plăcile de beton care au căzut peste ei. Copila care are 7 ani și se numește Mariam îl are alături pe frățiorul ei, mult mai mic, și el prins între dărâmături.
Numele copilului mai mic este Ilaaf, un nume islamic care înseamnă protecție, a povestit ulterior tatăl copiilor.
Prins sub dărâmături, Al-Sayed a spus că familia sa a recitat Coranul și s-a rugat cu voce tare ca cineva să-i găsească. „Oamenii ne-au auzit și am fost salvați – eu, soția mea și copiii. Slavă Domnului, suntem cu toții în viață și le mulțumim celor care ne-au salvat”, - https://www.digi24.ro/stiri/externe/momentul-in-care-o-familie-siriana-este-scoasa-dintre-betoane-fetita-de-7-ani-implorascoateti-ma-de-aici-voi-face-orice-pentru-voi-2244049
Mariam, in clipele de groaza, in capsorul ei de 7 ani, stia deja ca trebuie sa-l apere si sa-l protejeze pe fratele ei, Ilaaf. E datoria si obligatia ei sa-si dea viata pentru a-l salva, oricand in viata asta a sa, pe baiatul familiei. Cuvintele spuse salvatorului (barbat si el) ilustreaza si mai clar felul in care Mariam a crescut, felul in care a fost educata, ceea ce are imprimat deja in mintea sa: ea nu conteaza, viata ei nu conteaza, ea trebuie sa slujeasca fratelui, tatalui, sotului si oricarui barbat care ii va da o bucata de paine (avand in vedere ca nu prea va avea voie sa mearga la scoala si mai tarziu, sa munceasca).
Cat despre Occident, de mult e cuprins de tot felul de asa-zise directii ce-i poarta pe oameni spre atitudini si pareri cel putin daunatoare.
Ideologiile vechi si noi de stanga, comuniste, populiste, neomarxiste, progresiste, iliberale, fasciste, neo-fasciste etc. ne-au sucit mintile si ne-au intunecat judecata. Frenezia cu care promovam si impunem idei izvorate dintr-un politically correct dus si el spre extreme, idei pe care toata lumea trebuie sa le impartaseasca pentru ca cine nu e cu noi e impotriva noastra, nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu mileniul trei. De aia a ajuns Harvard sa semneze petitii pro-Hamas. Pana la urma si aceasta e tot o forma de spalare pe creier.
Se spune ca omul a atins pragul de sus in ceea ce priveste organizarea sociala. Nu stie, nu poate sa faca mai mult sau mai bine. Se pare ca asa e. Si tot ce a cladit, e dispus sa naruie intr-o clipa.
O coaliţie formată din 34 de organizaţii studenţeşti de la Harvard „consideră regimul israelian în întregime responsabil pentru toate violenţele care se desfăşoară” după decenii de ocupaţie, adăugând, într-o scrisoare deschisă că „regimul de apartheid este singurul vinovat” Citez dintr-un jurnal român.
De unde până unde susțiene Hamas?
Spune ce este evident pentru cei limpezi la minte, adică ce a spus și Guterres, ăsta-i rezultatul după 56 ani de apartheid. Cum arată pozele cu beduinii alungați din satele lor, sub supravegherea militarilor evrei, alături de cele ale crimelor Hamas, toate după 8-X? Pe de-o parte își strigă durerea, pe de alta conaționalii lor continuă abuzurile „potrivit ADN-ului lor” – chestia cu ADN-ul e un citat din fanii lui Bibi!
„Comportamentul studenților și al unora dintre profesori, care-i susțin pe teroriștii Hamas, a dus la retragerea a numeroși donatori pentru universități americane celebre, precum Harvard. [...]
Firme de avocatură și de investiții, care în mod tradițional recrutează încă de pe băncile facultăților cei mai buni studenți, au amenințat la rându-le că vor anula ofertele de muncă făcute și că nu îi vor angaja pe manifestanții pro-Hamas după ce aceștia vor termina studiile”.- https://ziaristii.com/comportamentul-studentilor-si-unora-dintre-profesori-care-ii-sustin-pe-teroristii-hamas-a-dus-la-retragerea-a-numerosi-donatori-pentru-universitati-americane-celebre-precum-harvard/
Mi se pare logic ca daca acuzi Israelul de violente, atunci ai scuze si justificari pentru actiunile Hamas. Atunci sustii actiunile Hamas si tot ce decurge din ele. Rezulta ca esti pro Hamas.
Eu asa inteleg textul. E punctul meu de vedere. Daca aveti alta parere puteti sa o exprimati liber, independent de postarea mea. Sunteti liber sa sustineti pe cine doriti si sa argumentati cum doriti, fara sa-mi raspundeti mie folosind diverse expresii:
„Amestecul de afirmații corecte cu altele trunchiate”
„este o tehnică prea eftină de manipulare”
„ține doar pentru superficiali...”
„Spune ce este evident pentru cei limpezi la minte”.
Daca eu sunt superficiala si ne-limpede la minte, nu e problema dvs.