Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În Fâșia Gaza, violența domestică împotriva femeilor e normă. Mi-e imposibil să înțeleg cum poți să fii feminist(ă) în Europa și, simultan, să susții Hamas, o organizație de un misoginism feroce

Steaguri palestiniene

Foto - Carl Seibert/ Zuma Press/ Profimedia

Palestina si, Hamas no

1. Hamas a preluat puterea în Fâșia Gaza prin forță, în 2007, într-un război de 5 zile împotriva Fatah. E irelevant cine a început sau de ce, faptul rămâne: începând din 2007, Hamas controlează Fășia Gaza prin forță, nu prin alegeri.

2. Hamas este o organizație islamistă. „Hamas” e un acronim pentru Mișcarea de Rezistență Islamică. În calitate de organizație islamistă, Hamas vrea ca Palestina să fie un stat islamic – ca Arabia Saudită sau Iranul, de exemplu. Și guvernează Fâșia Gaza ca pe un stat islamic.

3. Guvernul Hamas din Fâșia Gaza are un minister numit al „înzestrării islamice” care controlează o „poliție a virtuții” asemănătoare organismelor simlare din Arabia Saudită și din Iran.

„Poliția virtuții” din Fâșia Gaza e mai moderată decât cea din Iran sau din Arabia Saudită – doar în sensul că nu ucide la fel de mulți civili. Dar arestează și/sau amendează relativ frecvent femei, închide spații publice în care femeile și bărbații pot interacționa liber șamd.

4. În Fâșia Gaza, femeile sunt obligate să poarte hijab; nu au voie să participe la maraton; nu au voie să danseze; nu au voie să râdă în public, mai ales de față cu bărbați. (O jurnalistă palestiniană a fost arestată în 2009 pentru că, împreună cu o prietenă, era la o piscină și râdea.)

5. Idelogia oficială a Hamas nu permite femeilor decât două roluri: cel tradițional de mamă și gospodină, și cel de luptătoare „anti-sioniste”. Adică fie să stea cuminți la cratiță, supuse bărbatului, fie să moară.

6. În Fâșia Gaza, violența domestică împotriva femeilor e normă. (Nici dincolo, în teritoriul controlat de Fatah, lucrurile nu stau mult mai bine din punctul ăsta de vedere, dar în Fâșia Gaza e dincolo de orice imaginație).

Când vedeți o femeie palestiniană, puteți fi siguri că a fost bătută de bărbatul ei cel puțin o dată. Iar dacă femeia e din Fâșia Gaza, puteți fi siguri că a fost/e bătută frecvent.

7. În Fâșia Gaza, Hamas a legiferat poligamia.

8. Hamas interzice în Fâșia Gaza festivalurile populare și mai ales pe cele muzicale, pe care le consideră contrare valorilor islamice.

(Când scârbele au omorât cu sânge rece participanții la festivalul muzical din Israel, au făcut-o nu doar pentru că participanții erau, în viziunea ucigașilor, „sioniști”, ci și pentru că participau la un festival muzical, deci erau ultra-păcătoși.)

9. Potrivit codului penal impus de Hamas în Fâșia Gaza, actele sexuale între doi bărbați sunt pedepsite cu până la 10 ani de închisoare.

De altfel, palestinienii din comunitatea LGBT preferă, dacă pot, să fugă în Israel, unde le sunt respectate drepturile.

10. În condițiile astea, nu pricep nici bătut cum progresiștii de la noi și de aiurea consideră Hamas o organizație legitimă și un luptător pentru cauza palestiniană. Mi se pare cea mai năucitoare contradicție morală.

Mi-e imposibil să văd cum poți să fii feminist(ă) în Europa și, simultan, să susții Hamas, o organizație de un misoginism feroce. Sau cum poți să fii pro-LGBT în Europa și, simultan, să susții și să legitimezi Hamas, când diferența dintre Hamas și talibani, de exemplu, e doar una de grad, nu de natură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Crayven check icon
  Horseshoe theory in practice.
  • Like 0
 • Rucs Rucs check icon
  Scrie cineva mai jos ca femeile arabe nu au voie sa mearga la scoala. Nu stiu cum este in toate tarile arabe, dar in Iran si Turcia nu doar ca au voie, ci sunt adesea mai educate ca in Europa. Iranul, cel putin, are constiinta istoriei sale străvechi, a imperiului persan de care sunt foarte mândri si atunci pun foarte mare pret pe educație in familie, atat pentru băieți, cat si pentru fete.
  In conflictul foarte complex Israel-Palestina, tind sa tin cu Israel. Daca nu vor reactiona, risca sa dispară ca stat. Arabii au o tenacitate si, in anumite situatii, o violenta cunoscute. Asta nu inseamna ca nu sunt si printre ei oameni de tot felul. Insa, legat de femeile arabe... Si eu sunt femeie si am o fetita. Ma întreb care societate este mai nedreapta cu femeile: a noastra sau a lor? Sa ne gândim doar ca in lumea lor nu exista videochat si prostitutie. Nu o sa gasim pe strada la produs in Italia si Spania mii de femei arabe, ci mii de românce, bulgaroaice etc. Deci care societate si familie isi respecta femeile? In țările arabe, un tată este foarte protectiv cu fata lui și când a încuviințat la căsătoria ei (si azi fetele isi aleg singure soții), păi atunci noul ginere răspunde de ea. Tatii arabi au mare grija de fetele lor, le iubesc, nu le vând ca pe vite, cum se crede in Europa. Sunt foarte protectivi.
  • Like 1
  • @ Rucs
   Mihai check icon
   Așa white washing nu am mai văzut de mult și exact pe tema criticată în articol. Până nu demult femeile nu aveau drept de a conduce o mașină în Arabia Saudită și multe alte restricții. De ce nu există o industrie a sexului în țările arabe? Din aceleași motive pentru care nu există opoziție în Rusia, China și Coreea de Nord, unde este combătută cu aceleași metode. Să nu mai vorbim de restricțiile de călătorie în țările fundamentaliste și violența domestică la care sunt supuse, asta dacă nu le educă poliția moralității înainte. Trebuie făcută distincția între alegere și interzicere dar se pare că e mai greu de înțeles pentru unii.
   • Like 7
  • @ Rucs
   Doamna Rucs, iar ne intalnim. Nu am raspuns niciodata la un comentariu facut liber de cineva pentru ca respect opinia fiecaruia, m-am limitat sa dau Like acolo unde mi-a placut ceva, dar am raspuns uneori celor care au facut direct un comentariu la o postare de-a mea. Dvs ati facut un comentariu indirect pentru ca (si) eu am afirmat ca scoala nu PREA e o optiune libera in lumea araba, pentru femei.

   Domnul Mihai v-a dat un raspuns foarte bun.

   As putea sa scriu tomuri ca raspuns la ceea ce ati postat. Stiu, dvs. sunteti pro Rusia, acum vad ca pro dictaturi, in general. Aberatiile pe care le sustineti sunt ingrijoratoare mai ales ca sunteti femeie si mai aveti si o fata (sa va traiasca). Si fara a cadea in feminisme ieftine si isterice sa incercam sa vedem realitatea crunta de pe planeta noastra, o realitate care marcheaza destine si ucide oameni.

   „O fiică și-a executat propria mamă dând cu piciorul în scaunul care o susținea în timp ce era spânzurată, în conformitate cu una dintre cele mai barbare legi ale regimului iranian”. - https://observatornews.ro/

   „O tânără de 22 de ani a fost ucisă în bătaie de Poliţie, pentru modul cum era îmbrăcată”. - https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/o-tanara-de-22-de-ani-a-fost-ucisa-in-bataie-de-politie-ca-nu-purta-corect-hijabul

   „Mărturiile femeilor din Iran stabilite în România: “Orice femeie poate fi arestată de poliția moravurilor. Te pot bate până la moarte”. „- https://pressone.ro/marturiile-femeilor-din-iran-stabilite-in-romania-orice-femeie-poate-fi-arestata-de-politia-moravurilor-te-pot-bate-pana-la-moarte/

   „Femeile din Iran continuă lupta pentru libertate: ”Ce rost are să trăiești dacă nu poți fi liber?”
   De șase luni, femeile din Iran se află în fruntea unei mișcări de protest fără precedent împotriva regimului islamic. Cu ocazia Zilei internaționale a drepturilor femeii, RFI a adunat mai multe mărturii ale femeilor din Iran care vor să mențină aprinsă flacăra revoluției sub sloganul „Femeie, viață, liberate”, în ciuda represiunilor și amenințărilor permanente. - https://www.rfi.ro/politica-153734-femei-iran-continua-lupta-libertate-rost-traiesti

   „De ce le-au interzis talibanii fetelor să meargă la școală după clasa a șasea? O parte a răspunsului constă în interpretarea Islamului”. - https://moldova.europalibera.org/

   „Școlile rurale islamice predau Coranul și textele religioase arabe. În loc să meargă la o școală normală, foarte mulți băieți sunt trimiși la școlile mici de țară unde memorează Coranul. În loc să învețe să scrie, să citească și să socotească [...], iar ceea ce nu este menționat în Coran sau nu face parte din știința islamică nu este important.

   A învăța să scrii și să citești, în multe școli musulmane înseamnă memorarea celor 114 capitole din Coran. Un băiat devine bărbat atunci când poate recita pasaje întregi din Coran la o ceremonie ce are loc în timpul adolescenței.

   Și vorbim despre băieți pentru că, chiar dacă profetul Mohamed nu interzice educația pentru fete, în cele mai multe dintre familiile islamice, fetelor nu le sunt oferite șanse egale la educație ca și băieților.

   Ceea ce este și mai absurd, este faptul că femeile sunt obișnuite cu această rânduială pe care o respectă până la moarte. Iar dacă copiii lor, băieți, nu învață Coranul, atunci aceasta este o abatere gravă. Așa cum spuneam, memorarea Coranului este probabil cel mai important lucru din lume, iar pe http://factsanddetails.com este prezentat cazul unei mame care a fost în stare să-și omoare în bătaie copilul de 7 ani pentru că nu a învățat Coranul.

   Din fericire, procentul femeilor musulmane cu acces la educație a înregistrat unele creșteri deoarece mulsulmanii sunt răspândiți peste tot în lume.

   Prima regulă este aceea a memorării Coranului și, mai departe cine poate face mai mult, cine nu, nu. Cert este că musulmanii reprezintă oamenii cel mai puțin educați la nivel global, procentul înregistrând, din fericire creșteri, în ultimii ani. Însă, acest procent este ridicat de musulmanii care locuiesc în țările dezvoltate”. - https://totuldespremame.ro/copilul-tau/educatie/educatia-in-lumea-musulmana

   Si astea sunt cateva citate, stiti ca-mi place sa citez pentru ca asa imi subliniez mai bine punctele de vedere, sunt cateva exemple din putinul care ajunge la noi. Cate fete, femei sufera? Cate vieti distruse? Intrebati-va nitel inainte de a spune atatea chestii aiuritoare.

   Si apoi accesul la scoala, la educatie nu se rezuma doar la a sti sa scrii sau sa citesti sau sa faci socoteli aritmetice. Mai conteaza si ce inveti.

   Dupa cum se vede nici baietii nu sunt scoliti decat pana la un punct. Sigur, procentul nu e de 100%. Sunt si fete care ajung la universitate, dar cate? Si cat de greu? Si apoi e vorba de libertate, de drepturi, de posibilitatea de a hotari singura ce vrei sa faci, ce vrei sa fii, ce vrei sa inveti si ce vrei sa lucrezi. Menirea unui stat nu e de a dispune de vietile oamenilor dupa bunul plac, de a le spune cum sa se imbrace, ce sa citeasca, ce sa vada, ce sa auda, menirea unui stat e sa fie democratic, guvernat de legi democratice, sa ofere posibilitati si sanse. Ce alegi sa faci e optiunea ta, iar cand incalci legea sa fii judecat ca atare.

   O dictatura nu poate opri o femeie sa fie imorala, cum nici pe barbati, de altfel, dar o poate distruge, ii poate lua viata doar pentru ca nu a avut basmaua pe cap.

   Tindeti catre Israel? E singura democratie din zona. Sunt cei care au scos pamant din piatra seaca. Stiati ca:
   „Israelul a fost devotat protejării mediului încă de la începuturile sale, fiind singura națiune care a intrat în secolul 21 cu mai mulți copaci decât în urmă cu 100 de ani și este singura țară din lume în care numărul copacilor crește de la an la an. Din 1900 au existat aproximativ 250.000.000 de copaci plantați în toată țara.

   Deoarece peisajul Israelului este deșert în proporție de 60%, țara s-a confruntat cu o penurie de apă. Pentru a combate acest lucru, în 2005, Israelul a construit prima sa instalație de desalinizare, care transformă apa oceanului în apă potabilă proaspătă. Israelul intenționează să producă anual 1,1 miliarde de metri cubi de apă desalinizată până în 2025.

   Israel este în fruntea listei țărilor când vine vorba de producția anuală de lucrări științifice, cu 109 lucrări la 10.000 de persoane.

   Israelul are una dintre cele mai mari rate de studii universitare pe cap de locuitor din lume. Țara a înregistrat 46% din populația sa care a terminat învățământul terțiar.

   Israelul este numărul doi în lume pentru publicarea cărților, dar este numărul unu când vine vorba de traducerea capodoperelor literare din limbi străine.
   Aproximativ 4.200 de cărți noi sunt publicate în fiecare an în Israel.

   Israelul are cele mai multe muzee din lume pe cap de locuitor și e constant în top 10 ţări cu cetăţeni care deţin o diplomă universitară”. - https://www.libertatea.ro/lifestyle/curiozitati-despre-israel-3766332

   Si asa cum am mai spus despre conflictul ruso-ucrainean, asa spun si despre asta: nimeni nu e fara vina (cine nu e vinovat, ala sa ridice primul piatra), dar sub nicio forma nu putem fi de acord cu atrocitati, crime abominabile, nu putem gasi scuze sau explicatii in numele carora niste insi salbaticiti savarsesc toate ororile cu putinta. Nu poti sa iei oamenii din case si sa-i omori. Nu poti sa-i vanezi pe camp ca pe niste animale. Nu poti sa faci din oameni scuturi umane, nu poti sa tai tevile de apa ca sa faci arme, nu poti sa furi, sa deturnezi bani, ajutoare si sa le folosesti doar scopurilor tale, nu poti sa raspandesti teroare si frica permanent printre proprii cetateni, nu poti sa faci toate lucrurile astea chiar daca te numesti Hamas. Pana la urma tot trebuie sa platesti. Suntem in secolul XXI nu undeva prin Evul Mediu.

   • Like 5
  • @ Rucs
   Mhai Nai check icon
   "Decat" ca Turcia e altceva decat "toate tarile arabe". Stai jos. Patru.
   E uimitor cum vor unii sa vorbeasca, chiar daca nu stiu despre ce....
   • Like 1
  • @ Daniela Damian
   Rucs Rucs check icon
   Mi-a placut comentariul dvs si este foarte posibil sa aveti dreptate. Sau dreptatea sa fie undeva la mijloc. O sa încerc sa ma mai informez. Eu nu mi-am luat informațiile din presa - care poate fi foarte manipulatoare uneori. Dar e adevărat ca sunt in general multe mărturii in genul celor scrise de dvs, asa ca trebuie sa fie ceva adevarat acolo. Dar dati-mi voie sa va spun si eu cateva impresii de la fata locului - Israel, Palestina unde am fost ca turist de 2 ori. Sunt saraci, dar calzi si veseli. Familiile sunt foarte trainice. Din Iran, am mai multe cunostinte. O dna maritata in Franta, foarte atasata de regimul liberal anterior aytolahului Komeny. Este in varsta, extrem de eleganta, nu poarta val etc. Ce m-a uimit, desi a avut rude incarcerate la schimbarea de regim, este ca in urma vizitelor sale destul de recente a remarcat ca femeile au foarte mukge oportunități, mai ales de studii. Sunt niste interdictii vestimentare, de iesit la ore tarzii, alcool etc, dar astea, atenție, sunt si in Dubai. Deci eu am fost foarte uimita, pentru ca familia ei era una nobila, apropiata de mohamad reza pahlavi, fostul sah. Ea mi-a spus ca multe din stirile in vest sunt denaturate. Altceva - la un moment dat aflu de la o tanara iranianca traind in Romania ca in metroul din Teheran, cand cumperi biletul, in pretul calatoriei poti primi si o brosura literata. L-a citit astfel pe Oscar Wilde - Privighetoarea si trandafirul.
   Altceva. Am un prieten profesor in Canada. Cei mai buni matematicieni peste Ocean sunt chinezii, indienii si...iranienii. Ar fi ei asa de buni, daca nu ar exista in familie respectul pentru studiu si stiinta? Exista unele tari in care matematica e sport national (era si Ro, la un moment dat), iar Iranul e unul din ele.
   Comentariul meu a fost unul gresit daca lasa sa se creada ca in mod cert statutul femeilor e mai bun in lumea araba decat in cea europeana. Dar un dubiu mi-l mentin si as vrea sa il intaresc:oare noi nu avem de lucrat enorm in privinta vietii femeilor aici? Cate vieti distruse, pt ca femeia este invatata de mica sa se vada pe sine ca un obiect de atracție? Sa placa? Ce singurătate si individualism care dau depresie, alteori anorexie... Compararea cu in standard adesea ireal. Alteori efectiv cadere in acest lant de sclavie moderna, incat functionam ca strutul, nici nu vrem sa stim cate mii de românce sunt angrenate in prostituție. Etc etc
   Daca lumea araba este vinovata fata de femei, totusi nu cred ca avem a ne bate in piept nici noi. Ii talonam îndeaproape, poate in alt sens si pe alt portativ...
   • Like 0
  • @ Rucs
   Aveam 5 ani si 8 luni la Revolutie, dar stiu foarte bine de la ai mei ca multi nu credeau in Occident toate ororile savarsite de regimul comunist: inchisori, canal, deportari, crime, copiii orfelinatelor etc.

   Intelectualii francezi au negat pana in ultima clipa teroarea regimurilor dictatoriale impuse de URSS. Intr-un final, prin anii 70, au inceput, pe baza vestilor venite dinspre Moscova, sa inteleaga ca ceva nu e chiar asa de bine. Ba chiar (unii dintre ei) sa-si ceara scuze, asta dupa ce Franta aflata la a n-spea Republica, o scaldase cand pe stanga, cand pe dreapta. Fie vorba intre noi, mai mult pe stanga, amagita de intelighentia franceza. Se vede azi unde e Franta, iar francezii au cam inceput sa se ia cu mainile de par.

   „La Paris a fost inaugurată o expoziţie pe tema relaţiilor pe care le-au avut intelectualii francezi cu Uniunea Sovietică în decursul secolului al XX-lea. Expoziţia [...] regrupează numeroase documente provenind din arhive desecretizate în Rusia după căderea comunismului”. https://www.rfi.ro/articol/stiri/cultura/intelectualii-francezi

   Multi nu au crezut ororile fascismului din lagare. Au trebuit sa mearga la fata locului pentru a se convinge.

   Acum, Dumnezeu sa ma ierte, a nu vedea, a nu auzi, a nu intelege e o problema legata de un anume tip de gandire.

   Carti mai se gaseau si prin comunism, altele decat cele ale tovarasului si tovarasei. Nu multe, nu variate, dar se mai gaseau.

   De vorbit cu oameni, vorbim si noi cu destui, mai ales ca din 2016 locuim intr-o alta tara. Anul asta din cauza unor probleme de sanatate in familie, am stat mai mult in Bucuresti, am lucrat de la distanta, dar mult mai putin si asta mi-a dat timp sa scriu pe aici.

   Caldura + veselia in saracie le gasesti in orice ghetou mergi pe planeta asta. Parca aud: erau saraci, dar primitori si zambitori. Familiile sunt trainice pentru ca ei nu divorteaza, femeile nu au asteptari de niciun fel, nu au nicio pretentie, nu au opinii. Totul e liniar, doar cate o bomba mai cade din cand in cand.

   Femeile sunt invatate de mici sa se vada ca un obiect de atractie, dupa cum ziceti, in anumite familii. Nu statul te face moral, ci educatia de acasa. Credeti ca daca Iran nu ar fi o dictatura care sa-ti ia viata doar pentru ca ti-a alunecat basmaua pe o ureche, unii oameni (unele femei) nu s-ar ocupa si cu asa ceva? Dar credeti ca pe ascuns, la petrecerile organizate in secret unde se bea si se asculta muzica, nu se intampla nimic, nimic?

   Mi-am permis, pentru ca ati spus ca vreti sa va mai informati, sa va trimit un fragment de text scris foarte limpede si succint, pe care, cand l-am citit mi-a placut foarte mult si l-am retinut. Si cateva pasaje din cateva articole jurnalistice. Sper sa va faca placere lectura.

   Pe principiul „ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se implineasca”. Daca cu Sahul nu a fost bine, ce a urmat...

   „Anumite părți ale Iranului se aflau sub controlul comuniștilor, însă, în iunie 1946, Armata Roșie s-a retras din Iran. Mohammad Reza Pahlavi a recăpătat controlul asupra unei țări sărăcite de război.
   Șahul Iranului a adus la putere o elită educată în Occident. Iranul s-a modernizat rapid, s-a deschis influențelor occidentale, iar bogăția oferită de petrol i-a permis șahului să creeze o armată modernă și puternică. Modernizarea l-a adus în conflict în 1962 cu clerul radical musulman șiit. În 1963, șahul a proclamat Revoluția Albă și a accelerat modernizarea țării. În 1967, Mohammad Reza Pahlavi a fost încoronat șahinșah, adică Rege al Regilor sau împărat și a început să pună un accent tot mai mare pe moștenirea persană.
   Creșterea economică a Iranului era similară celei a Coreei de Sud sau a Taiwanului, însă regimul șahului era tot mai detestat din cauza faptului că devenea tot mai autoritar. Șahinșahul s-a îmbolnăvit de cancer tocmai pe când puterea sa ajunsese la apogeu. A dispărut din viața publică, pentru a se trata de boală, iar acest lucru a încurajat izbucnirea protestelor în 1977.
   În 1978, el a încercat să introducă noi reforme, însă, în cele din urmă, a fost nevoit să plece din țară. Monarhia a fost abolită în februarie 1979. Șahinșahul a murit în exil în Egipt și a fost înmormântat într-una din cele mai importante moschei din Cairo. Fiul său, Reza Pahlavi, a rămas însă simbolul opoziției față de regimul islamic de la Teheran, iar acum de numele său se leagă speranțele iranierilor care vor restaurarea monarhiei”. - https://www.rfi.ro/politica-100560-pagina-de-istorie-abolit-iranienii-monarhia-teheran-revolutie articol din 2018

   A industrializat țara, a oferit drept de vot femeilor și acces în administrația publică pentru reprezentanții minorităților religioase. Reformele sale au fost cunoscute sub numele de Revoluția Albă. Iranul, îmbogățit de petrodolari, devenise în măsură să ofere împrumuturi consistente Franței și Marii Britanii, aflate în criză economică.

   „Consiliul Internațional pentru Știință (ICSU) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recenta decizie a guvernului iranian de a refuza accesul femeilor iraniene la 77 de domenii de studiu într-o serie de discipline științifice și non-științifice.
   Această restricție încalcă normele acceptate la nivel global pentru practica liberă și responsabilă a științei, astfel cum sunt prevăzute în ICSU Principiul universalității științei.
   Prin urmare, ICSU aprobă declarația emisă de Rețeaua Internațională a Drepturilor Omului a Academiilor și Societăților Academice și sprijină apelul adresat autorităților iraniene de a-și revizui politica în scopul dezvoltării țării și în beneficiul poporului său: https://council.science/wp-content/uploads/2017/08/Statement-by-HR-Network-EC-Iranian-Education-Restrictions-on-Women.pdf ”. - https://council.science/ro/current/news/icsu-expresses-concern-at-restrictions-on-higher-education-for-women-in-iran/
   https://www.aktual24.ro/viata-femeilor-din-iran-umilintele-si-interdictiile-nestiute-de-restul-lumii/

   „Studenții iranieni, ca în multe alte țări, sunt printre grupurile cele mai active politic. Ei se luptă de mai multe decenii pentru relaxarea normelor sociale și politice din regimul iranian extrem de strict.
   Mulți dintre ei au fost bătuți sau biciuiți în închisoare, iar zeci de studenți au fost exmatriculați”. - https://romania.europalibera.org/a/iran-universitati-segregare-sexe-proteste/32570936.html

   „Predarea de limbi străine este interzisă în grădiniţe şi şcolile primare, pentru că la această vârstă identitatea iraniană a copilului este în formare", a anunţat un responsabil al Ministerului Educaţiei iranian, Massoud Tehrani-Farjad, citat de agenţia de presă Irna.

   Indivizi necunoscuţi au otrăvit sute de eleve într-un important oraş sfânt din Iran în primele luni ale anului 2023 în încercarea de a forţa şcolile de fete să se închidă.
   De la sfârşitul lunii noiembrie 2022, presa locală a raportat cazuri de otrăvire pe cale respiratorie a sute de fete cu vârste de aproximativ zece ani în şcolile din Qom (centru).
   Luna aceasta o adolescentă iraniană, Armita Geravand, se afla în stare critică la spital după ce a fost bătută că nu purta hijabul.
   Cazul Armitei Geravand este extrem de sensibil, existând temeri că adolescenta de 16 ani ar putea avea aceeaşi soartă ca Mahsa Amini, femeia de 22 de ani a cărei moarte, după ce a intrat în comă, anul trecut, când se afla în custodia poliţiei moravurilor, a declanşat luni de proteste la nivel naţional”. - https://stirileprotv.ro/stiri/international/

   Iran, între două revoluții. De la „Allah e mare!” la „Femeie, Viață, Libertate!”

   „La mijlocul lunii septembrie, ‚poliția morală’ (Gasht-e-Ershad) a Iranului, o entitate creată pentru a supraveghea respectarea codului vestimentar adoptat în 1981 (inclusiv purtarea ‚corectă’ a hijab-ului) a arestat o tânără de 22 de ani. Jina Mahsa Amini, originară din Provincia Kurdistan, a fost dusă într-un ‚centru de reeducare,’ iar trei zile mai târziu și-a pierdut viața într-un spital, în urma unui atac de cord, conform autorităților iraniene. Însă familia tinerei susține că Mahsa Amini nu avea nicio stare de sănătate preexistentă și că moartea ei a fost, fără îndoială, cauzată de agresiunile personalului Gasht-e-Ershad.

   Poliția morală și personalul centrului de reeducare sunt în mare parte membri ai forței de mobilizare Basij, o unitate a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC sau Sepâh) care monitorizează loialitatea populației și suprimă demonstrațiile majore.

   Moartea tinerei Jina Mahsa Amini a provocat un nou val de proteste în întreaga Republică Islamică Iran, țară care se confruntă cu probleme grave, de la inflație și corupție până la deficitul democratic. Evenimentele s-au extins din provincia Kurdistan până în capitala Teheran, dar și în zone urbane precum Rasht sau Isfahan și chiar Qom, unul dintre cele mai conservatoare orașe ale Iranului. Însă acest nou protest nu este o surpriză. Determinarea femeilor a fost mereu un catalizator pentru societatea iraniană. „Jos cu asupritorul, fie că este Șah sau Lider Suprem!” – se aude pe străzile orașelor. Trimiterea nu este întâmplătoare. Pe 8 ianuarie 1936, Șahul Reza a emis un decret – Kashf-e hijab (‚Dezvelirea’) – prin care interzicea purtarea în public a vălului islamic. Chiar și femeile creștine și evreice din Iran au considerat la acea vreme că interzicerea acoperirii capului în public era o încălcare a drepturilor.

   După mai bine de opt decenii, problema vălului islamic persistă în societatea iraniană. Dacă în timpul Șahului femeile s-au revoltat pentru că nu își puteau acoperi capul, după Revoluția Islamică din 1979 ele au început să militeze pentru dreptul de a-și alege codul vestimentar. Însă ideea de fond este că libertatea femeilor, nu hijab-ul, este problema în Republica Islamică Iran. Femeile iraniene cer dreptul la libertate și refuză să lase autoritățile să decidă și să definească ce, când și cum ar trebui să poarte. Însă înțelegerea occidentală a etosului iranian este adesea precară. Fie din ignoranță, fie determinată de o gândire deziderativă, fie pur și simplu din necunoaștere. [...]. Aceste proteste își au originile în deceniile de violența fizică și emoțională practicată de stat, într-un context specific. [...]

   Femeile iraniene se luptă de aproape 150 de ani pentru libertate și egalitate. Chiar cu câțiva ani înainte de Seneca Falls (convenția din 1848 care a lansat mișcarea pentru drepturile femeilor în Statele Unite), o femeie din Iran și-a smuls vălul și a rostit un discurs erudit în fața unui public uluit. Femeile și bărbații din Iran au luptat pentru democrație, suveranitate și independență încă de atunci. În 1979, sintagma „Allah-hu-Akbar!,” scandată pe străzile din Teheran, a devenit cunoscută drept un fel de strigăt de luptă fundamentalist musulman [...]. Dar acel „Dumnezeu este mare!” strigat de iranieni în 1979 precede percepția pe care o avem acum despre fundamentalismul islamic, pentru că vine dintr-o perioadă în care nu existau grupări precum Hezbollah, Hamas, Al Qaeda, Jihadul Islamic sau talibanii, pe vremea când Organizația pentru Eliberarea Palestinei era încă o organizație seculară și puțini occidentali auziseră de Frăția Musulmană. [...] Odată cu îndepărtarea șahului Mohamed Reza Pahlavi, iranienii au votat în marea lor majoritate înființarea unei Republici Islamice; chiar stânga tradițională și laică, oponentă a regimului lui Pahlavi, a admis că fără acel slogan revoluția nu ar fi fost posibilă.

   Islamul și Ruhollah Khomeini (părintele revoluției și primul Lider Suprem al Republicii Islamice) au fost învingătorii într-o bătălie în care aproape toți iranienii au fost implicați. Iranul a devenit o republică islamică și doar pentru simplul fapt că însuși conceptul era unul pur iranian și șiit, neimpus de nicio putere externă, populația simțea că este pentru prima oară în sute de ani când își definea singură propriul sistem politic și, mai important, propriul destin. Însă, metaforic vorbind, libertatea a durat trei zile. Revoluția a fost confiscată de teocrați; un regim autoritar a fost înlocuit cu altul. În scurt timp, noua conducere a impus noi legi. Dar noul tip de violență structurală a fost denunțat încă de atunci de feministele iraniene. Grupuri de femei au scandat cu mult curaj „Jos Khomeini,” la mai puțin de trei săptămâni după ce acesta revenise de la Paris în Iran și și-a declarat dorința de a institui purtarea obligatorie a vălului în noul stat revoluționar. Astfel hijab-ul a devenit unul dintre cele mai importante simboluri și stâlp al revoluției, un semn de pietate față de Islam, față de noua Republică Islamică.

   In timpul revoltei din 2017, Vida Movahed, o tânără iraniană, a organizat un protest tăcut și solitar în mijlocul mulțimii de pe strada Revoluției din Teheran. Ea și-a dat jos vălul și a început să îl fluture ca pe un steag. Imaginea a devenit, aproape instantaneu, virală pe rețelele de socializare iraniene. Femeile care i s-au alăturat au devenit cunoscute drept „Fetele de pe Strada Revoluției”. Vida Movahed și alte 29 de protestatare au fost arestate și condamnate atunci la doi ani de închisoare.

   Protestele de azi sunt o altă etapă a acestei lupte atât de lungi, cu accente sisifice. Sunt cea mai recentă manifestare a unei lupte neîncetate a femeilor și bărbaților iranieni pentru un Iran laic și democratic. Despotismul clerical, lupta obsesivă cu Occidentul și apropierea de Rusia și China, nu au fost ceea ce și-au dorit cea mai mare parte a revoluționarilor de acum mai bine de patru decenii. Această nouă mișcare este un nou efort de a repune Iranul pe un traseu pozitiv. [...] Nemulțumirea publică iraniană s-a manifestat ciclic după Revoluția Islamică, în 1999, 2009, 2017, 2018, 2019 și 2020. Însă, spre deosebire de ultimele proteste, nu au mai fost arse steaguri americane și israeliene, nu s-a scandat împotriva occidentului, nici măcar împotriva sancțiunilor.[...]

   După mai bine de patru decenii, sintagma „Allah-hu-Akbar!” a fost înlocuită cu “Zen, Zindagi, Azadi (Femeie, Viață, Libertate),” un slogan kurd pentru eliberarea femeilor. Această mișcare face apel la introducerea unui imaginar feminist, în care libertatea Iranului se datorează femeilor. Într-o astfel de paradigmă cheia este lupta pentru autonomia individuală, dreptul de a face în mod neîngrădit alegeri privind propriul corp – o abordare care rezonează astăzi cu mișcarea feministă de pe tot globul. [...]

   În Farsi este un proverb: در نومیدی بسی امید است، پایان شب سیه، سپید است. „Există speranță. O dimineață luminoasă urmează întotdeauna unei nopți întunecate.”

   Femeile din Iran vor vedea lumina și își vor reconstrui țara.

   *Ioana Constantin Bercean este cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI). – text publicat in octombrie 2022

   Textul este mult mai lung. Il recomand.

   Nu se poate ca toate sursele, atat de variate, din lumea intreaga, sa manipuleze, dar e rau sa fii asuprit si nimeni sa nu te creada, nimeni sa nu te ajute, sa strigi si 8 miliarde sa nu te auda. Si e prea cinic sa te faci ca nu vezi.


   • Like 0
 • andrei andrei check icon
  ah si mai multa propaganda evreiasca haha. dar la fel putem sa zicem ca si evreii ultra ortodocsi sunt extrem de misogini. ar insemna sa zicem ca orice sustine israel sustine si misoginimul unor evrei?
  • Like 1
  • @ andrei
   mhm check icon
   Nu, pentru ca in Israel convietuiesc si liberali si ortodocsi si atei. Cine susține Israelul sustine o societate pluralista. Cel puțin prin comparatie cu monocultura de tip sharia.
   • Like 8
  • @ mhm
   andrei andrei check icon
   nici in fasia gaza nu toata lumea e asa. de acum ce facem? ii pedepsim pe altii pentru pacatele altora? folosind logica asta, daca o aplicam in ucraina ne iese iar ceva dubios. totusi propaganda evreiasca merge mai departe, nu?
   • Like 1
  • @ andrei
   Fiecare rasa, natiune isi are degeneratii ei. Aici intra ultra ortodcsii de peste tot. La evrei intalnim denumirea, dar specimenele, numite crestini ortodocsi sunt la toti ortodocsii. Nu-i mare diferenta nici la catolici si toti celalti. Toate religiile, curentele religioase au deviatiile lor. Sectele sunt ele insele niste deviatii.
   • Like 1
 • Cei ce susin hamas si toate celelalte organizatii teroriste musulmane sunt imbecili si fac constient unii, inconstient cei mai multi jocul rusiei si iranului si a alunecosilor sadici chinezi. Mie sa-mi demonstreze cineva, argumentat, cum ai putea distinge intre teroristii hamas sau orcare altii si populatia "civila". De la copii inculti, needucati, indobitociti de interpretatrea coranului pana la batranii ce abia isi duc zilele sun subordonati conducatorilor teroristi. In plus "civilii" constitue scut uman lasilor teroristi. Altfel nu ar mai exista. Teroristii trebuie ereradicati fizic pana la ultimul pretutindeni unde s-ar afla. Sunt unelte satanice ale tripletei rusia china si iranul. Scopul lor este sa domine lumea si sa instaureze "civilizatia" lor samavolnica si primitiva. Si iata ca religia este o unealta in mana lor.
  • Like 4
  • @ Zugravu Mircea
   dan check icon
   Asadar ai gasit formula perfecta , toti civilii sunt teroristi inclusiv copiii "inculti" , multa minte ai? Din cate am vazut in interviuri de pe strada erau multi copii "inculti" vorbind engleza , asadar nu sunt atat de inculti.
   • Like 1
  • @ dan
   Dar pe aia care arunca cu pietre, cu cocteiluri molotov, aia care-si agita kalasnicoavele si trag in tot ce misca nu i-ai vazut? Nu ti-ai dori sa-i intalnesti in metrou cu o "centura artizanala" pe mijloc. Da, sunt si victime nevinovate, dar vina apartine in totalitate hamas-lui, rusilor, iranienilor, chinezilor, nord coreenilor ce se ridica cu pretentia de a fi ei "jandarmul mondial". Nu spun ca americanii sunt perfectiunea intruchipata, dar acum se potriveste mai bine ca niciodata zicerea:"schimbarea stapanului bucuria nebunului". Crezi ca-ti va fi mai bine cu adunatura asta de tirani scelerati decat cu cei ce au salvat europa, secolul trecut, din doua razboaie ce nu erau ale lor? Ai rabdare, de iese trump la anul o sa "scapam" de americani. Si o sa plangem dupa ei curand.
   • Like 4
  • @ Zugravu Mircea
   dan check icon
   Daca tu numesti 1300 copii victime nevinovate atunci e trist cum gandesti , daca era copilul tau ar fi bombardat de rusi ca asa cred ei ca daramand un bloc rezolva ceva iti convenea?
   • Like 0
  • @ dan
   I-ai numarat tu? Stii sigur? Dar copii decapitati de salbaticii hamas? Poate multi dintre ei tot copii! Cati or fi fost oare? Ai alta strategie pentru a duce un razboi de asemenea speta? Si de fapt ce vrei? Din pacate palestinienii sunt croiti sa stearga de pe suprafata pamantului poporul evreu si nu de acuma ci de milenii. Si nu sunt singurii. Nu fac apologia evreilor. Au furnizat destule motive, de-a lungul istoriei pentru a fi urati. Asta este o cu totul alta discutie. Tema articolului era bestialitatea musulmana manifestata fata de femei. De propriile lor femei. O impartasesti? Nu pomenesti nimic despre asta. Nu cumva esti palestia sau arab ascuns sub nume fals?
   • Like 3
  • @ dan
   Dan check icon
   Ne scrii din gaza, ivănel? (că „dan” sigur nu ești). Dacă nu, shut up. Sau, pe limba ta, pașol na sibir.
   • Like 2
  • @ dan
   Mhai Nai check icon
   Ma pitoalca, ai fost vreodata intr-o tara araba care sa nu fi facut parte din URSS? Ai habar cum sunt cartierele alea in care nu s-a auzit de asfalt? Sa simti putoarea gunoiului si scurgerilor de pe strazi? Sa vezi cum sta atarnata carnea in soare, la usa macelariilor zile la rand pana o injumatatesc mustele. Pun pariu ca tot ce stii e de pe NG sau alte documentare filmate de cameramani ce stau la 5 stele. Noroc ca ti-au transmis Anunnaki adevarul absolut.
   Si apropo: in text era vorba de violenta impotriva femeilor.
   • Like 0
 • Mihai check icon
  Faptul ca progresistii sustin astfel de ineptii demonstreaza pe de o parte nivelul lor de inteligenta si pe de alta parte dispretul fata de sistemul democratic occidental in care nu prospera din lipsa de aptitudini individuale. Pana la urma nu degeaba sunt numiti si neo-marxisti.
  • Like 3
  • @ Mihai
   Dan check icon
   Doar trumpiții români (how ironic, că trumpiții de la mama lor nu v-ar da voie în State) umblă cu neomarxismul în gură toată ziua, deci niciun om civilizat nu numește alți oameni civilizați neomarxiști. Asta dacă ești român și nu ne scrii de la tiraspol, cum mai era unul care știa el cum e în gaza.
   • Like 1
  • @ Dan
   Mihai check icon
   Ar fi impropriu să îi denumești liberali cum sunt denumiți în US, sau neoliberali pentru că la noi s-ar confunda cu PNL. Oricum persoanele respective sunt destul de mult spre stânga ca personaje gen Bernie Sanders sau AOC. Faptul că sunt civilizați nu exclude deficiența de inteligență.
   • Like 0
 • dan check icon
  Aici gresiti si face confuzii grave , aveti tendinta sa generalizati , cei care au iesit in strada nu erau toti pro Hamas erau majoritatea pro Palestina , ca unii dintre ei sustineau Hamas e adevarat dar sa nu generalizam.Doi la mana armata israeliana are dreptul sa se apere dar sa nu uitam ca e armata regulata , daca Hamas sunt niste teroristi nenorociti si omoara ca bestiile armata israeliana nu are dreptul datorita legilor internationale sa omoare civili nicaieri pe planeta , asadar sa lovesti un bloc intreg ca sa omori cativa teroristi cu pretul vietii civililor este interzis de lege .Pana astazi au murit 1300 copii , ceea ce inseamna crima de razboi. Normal ca Hamas a facut crime in Israel nu spune nimeni ca nu dar modul in care armata israeliana darama blocuri intregi cu pretul vietii copiilor si femeilor nu este de acceptat.Vrei sa lupti cu Hamas , foarte bine , intra peste ei si lichideaza-i nicidecum nu bombarda un oras intreg ca sa omori teroristi.Sunt tare curios cand Netanyahu va primi sentinta de criminal de razboi la fel ca Putin care este un criminal de razboi dovedit , pentru ca nu exista diferenta in a lovi cu o racheta un bloc in Kiev sau unul in Gaza., am rezerve ca Netanyahu va fi tratat la fel .
  • Like 2
  • @ dan
   IraM check icon
   Dar tu nu generalizezi cand zici ca IDF bombardeaza tot orasul?
   Pe cand ei targeteaza doar cladiri de-ale Hamas? Fiecare tinta a lor e dovedit folosita de teroristi.
   Pui egal intre Rusia si Israel ???
   Jalnic...
   • Like 6
  • @ IraM
   dan check icon
   Atata timp cat armata lui Putin si cea a lui Netanyahu omoara civili , da pun semnul egalului intre ei .Spuneti ca ei targeteaza doar claditri Hamas , atunci cum au murit 1300 copii ? Ura va intuneca mintile se pare.
   • Like 3
  • @ dan
   IraM check icon
   Ura?? Hotul striga "hotii!".
   • Like 3
  • @ IraM
   dan check icon
   Ce treaba are progresismul cu razboiul asta sau cu crimele de razboi , unii sunteti spalati bine pe creier.
   • Like 0
  • @ dan
   IraM check icon
   Chiar, ce treaba are !? De unde pana unde? Vad ca multi progresisti sunt de partea teroristilor, hmmm..
   • Like 4
  • @ dan
   De scuturi umane ai auzit? Caracteristic degeneratilo4 fundamentalisti. Printre altele.
   • Like 4
  • @ dan
   Mai omule, ce-i asa greu de priceput? Razboiul are legile invingatorului, ale celui mai tare. Unde ai vazut tu in istoria trecuta sau recenta ca in razboi te poate determina cineva sa respecti niste legi facute de unii care habar nu au cum e la razboi. Spui de judecata post razboi? Aceasta va apartine doar invingatorului. Asa a fost mereu si asa va ramane, oricat ne-am agita noi pacifistii cu drepturile omului si alte vorbe in vant. Cumva eternii salbatici imperialisti navalitori rusi se comporta altfel in ucraina? S-au purtat altfel in siria, afganistan si pe unde si-au mai bagat coada. Din unele locuri au plecat cu coada intre picioare. Wagnarii se comporta cumva civilizat cu amaratii de africani? Li se falfaie de vocile ce le cer sa respecte legi. Nu ii auzi pe javrov, medvedeev si alti scelerati rusi ce peroreaza peste tot pe unde mai pot latra? Ai rabdare,dupa cum merg lucrurile curand vei avea ocazia sa faci cunostinta cu "civilizatia si empatia" rusilor, iranienilor, chinezilor si coreenilor lui jong un si chiar a hunilor. Sa le atragi atentia si astora sa respecte legile. Poate legile instaurate de ei pentru cei ocupati. Rusii si chinezii au mai demonstrat ce respect au fata de om. In ceea ce-i priveste pe musulmani vezi cat respect si cata recunostinta au fata de cei ce au avut empatie, nu zic mila, fata de ei. Periodic ii rasplatesc cu focuri de artificii si salve de kalajnicov.
   • Like 3
  • @ dan
   Aia erau copii soldati. Termina odata cu 1300 de copii. Soarta copiilor palestinieni este decisa de capii hamas, hezbolah, si ai celorlalte organizatii teroriste islamice.
   • Like 3
  • @ dan
   Mhai Nai check icon
   E uimitor si sinistru cat esti de convins de adevarul absolut al spuselor tale. Ai vreo carte sfanta, sau...?
   • Like 0
  • @ IraM
   Cică ar fi proverb irlandez: Un fermier care vrea să-și omoare câinele, îl împușcă și spune că era turbat. Cam asta face Bibi și multe din administrațiile anteriore, spune că-s toți palestinienii turbați și decredibilizează ONU și organismele lui. În plus, nu permite accesul personalului ONU și al presei independente în Mariopol-ul lui, ceva mai mare decât cel a lui Putin... Dovedite? De cine? De Irish farmer?
   • Like 0
  • @ Lucian Constantinescu
   IraM check icon
   Bibi e irrelevant in povestea asta, nu el a fost atacat ci poporul evreu. Sunt 1,400 dovezi, copii, femei, batrani ucisi, arsi, batjocoriti. Poate ca e turbat cainele si trebuie ucis...
   • Like 0
  • @ IraM
   So said the irish farmer...
   Bibi e la fel de relevant ca Putin, el provoacă în mod criminal, construiește, ocupă noi teritorii, vezi tulburările de la moscheea Al-Aqsa în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat şi anexat de către Israel...
   btw de 1,400, cei 7.000 e un scor bun? 1.300 de copii rezolvă? Sunt împliniți evreii? Epidemiile ce vor izbucni în închisoarea Gaza vă mângâie? Câți bani au băgat evreii în arme, măcar jumătate să fi băgat în educația palestinienilor... În aceste zile, niște coloni, sub oblăduirea militarilor, alungă câteva sate de beduini, probabil, oripilați de mascru ce a stârnit vii emoții în toată lumea. Profitabil mod de a-și manifesta doliul.
   Numai pacea poate rezolva problema și asta o poate face cel puternic, cu condiția să fie sincer, să nu umble cu capcane ieftine. Shalom,
   • Like 0
 • Totul vine din cultura, traditii, educatie, familie, mod de a creste copiii diferit baietii fata de fete. Spalatura pe creier e adanca si se perpetueaza de generatii. Daca le vorbesti femeilor de acolo despre drepturi vor fi primele care vor arunca cu pietre in tine. Ele nu cunosc alta lume, nu au acces la altfel de educatie.

  Pentru cele venite in Europa, pentru multe e prea tarziu sa se schimbe, iar cei nascuti aici, familiile ii izoleaza si ii cresc in acelasi spirit retrograd, prea putine reusesc sa depaseasca „invataturile” si asta mai ales daca au norocul unor familii mai destupate la cap.

  Cele putine care se revolta la sursa (exemplu Iran) sunt omorate sau aruncate in inchisoare.

  Din tragedia ce a urmat cutremurului din februarie 2023 din Turcia si Siria mi-a ramas in minte o drama in toate sensurile ei:

  „În zonele afectate de cutremurele uriașe din Turica oamenii trăiesc drame inimaginabile. Salvatorii sosiți din întreaga lume fac eforturi supraomenești să scoată de sub dărâmături supraviețuitori. În Siria, o fetiță de 7 ani, prinsă între betoane care își protejează frățiorul mai mic cu propriul corp a fost scoasă de salvatori de sub dărâmături după 36 de ore. „Scoate-mă de aici, voi face orice pentru tine”, îl imploră fetița pe omul care a gasit-o, scrie CNN.

  „Scoate-mă de aici, voi face orice pentru tine”, reușeșete să spună copila prinsă de ore bune între plăcile de beton. „Voi fi slujitorul tău”, mai spune fata omului care a găsit-o. În imagini se văd doi copii, imobilizați de plăcile de beton care au căzut peste ei. Copila care are 7 ani și se numește Mariam îl are alături pe frățiorul ei, mult mai mic, și el prins între dărâmături.

  Numele copilului mai mic este Ilaaf, un nume islamic care înseamnă protecție, a povestit ulterior tatăl copiilor.

  Prins sub dărâmături, Al-Sayed a spus că familia sa a recitat Coranul și s-a rugat cu voce tare ca cineva să-i găsească. „Oamenii ne-au auzit și am fost salvați – eu, soția mea și copiii. Slavă Domnului, suntem cu toții în viață și le mulțumim celor care ne-au salvat”, - https://www.digi24.ro/stiri/externe/momentul-in-care-o-familie-siriana-este-scoasa-dintre-betoane-fetita-de-7-ani-implorascoateti-ma-de-aici-voi-face-orice-pentru-voi-2244049

  Mariam, in clipele de groaza, in capsorul ei de 7 ani, stia deja ca trebuie sa-l apere si sa-l protejeze pe fratele ei, Ilaaf. E datoria si obligatia ei sa-si dea viata pentru a-l salva, oricand in viata asta a sa, pe baiatul familiei. Cuvintele spuse salvatorului (barbat si el) ilustreaza si mai clar felul in care Mariam a crescut, felul in care a fost educata, ceea ce are imprimat deja in mintea sa: ea nu conteaza, viata ei nu conteaza, ea trebuie sa slujeasca fratelui, tatalui, sotului si oricarui barbat care ii va da o bucata de paine (avand in vedere ca nu prea va avea voie sa mearga la scoala si mai tarziu, sa munceasca).

  Cat despre Occident, de mult e cuprins de tot felul de asa-zise directii ce-i poarta pe oameni spre atitudini si pareri cel putin daunatoare.
  Ideologiile vechi si noi de stanga, comuniste, populiste, neomarxiste, progresiste, iliberale, fasciste, neo-fasciste etc. ne-au sucit mintile si ne-au intunecat judecata. Frenezia cu care promovam si impunem idei izvorate dintr-un politically correct dus si el spre extreme, idei pe care toata lumea trebuie sa le impartaseasca pentru ca cine nu e cu noi e impotriva noastra, nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu mileniul trei. De aia a ajuns Harvard sa semneze petitii pro-Hamas. Pana la urma si aceasta e tot o forma de spalare pe creier.

  Se spune ca omul a atins pragul de sus in ceea ce priveste organizarea sociala. Nu stie, nu poate sa faca mai mult sau mai bine. Se pare ca asa e. Si tot ce a cladit, e dispus sa naruie intr-o clipa.

  • Like 3
  • @ Daniela Damian
   Amestecul de afirmații corecte cu altele trunchiate este o tehnică prea eftină de manipulare, ține doar pentru superficiali...
   O coaliţie formată din 34 de organizaţii studenţeşti de la Harvard „consideră regimul israelian în întregime responsabil pentru toate violenţele care se desfăşoară” după decenii de ocupaţie, adăugând, într-o scrisoare deschisă că „regimul de apartheid este singurul vinovat” Citez dintr-un jurnal român.
   De unde până unde susțiene Hamas?
   Spune ce este evident pentru cei limpezi la minte, adică ce a spus și Guterres, ăsta-i rezultatul după 56 ani de apartheid. Cum arată pozele cu beduinii alungați din satele lor, sub supravegherea militarilor evrei, alături de cele ale crimelor Hamas, toate după 8-X? Pe de-o parte își strigă durerea, pe de alta conaționalii lor continuă abuzurile „potrivit ADN-ului lor” – chestia cu ADN-ul e un citat din fanii lui Bibi!
   • Like 0
  • @ Lucian Constantinescu
   „Scandal la Harvard după ce mai multe organizații studențești au semnat o scrisoare pro-palestiniană, în favoarea Hamas. Semnatarii documentului arată spre Israel susținând că acest stat este vinovat pentru violenţele ce au cuprins regiunea”. - https://evz.ro/scandal-la-harvard.html

   „Comportamentul studenților și al unora dintre profesori, care-i susțin pe teroriștii Hamas, a dus la retragerea a numeroși donatori pentru universități americane celebre, precum Harvard. [...]

   Firme de avocatură și de investiții, care în mod tradițional recrutează încă de pe băncile facultăților cei mai buni studenți, au amenințat la rându-le că vor anula ofertele de muncă făcute și că nu îi vor angaja pe manifestanții pro-Hamas după ce aceștia vor termina studiile”.- https://ziaristii.com/comportamentul-studentilor-si-unora-dintre-profesori-care-ii-sustin-pe-teroristii-hamas-a-dus-la-retragerea-a-numerosi-donatori-pentru-universitati-americane-celebre-precum-harvard/

   Mi se pare logic ca daca acuzi Israelul de violente, atunci ai scuze si justificari pentru actiunile Hamas. Atunci sustii actiunile Hamas si tot ce decurge din ele. Rezulta ca esti pro Hamas.

   Eu asa inteleg textul. E punctul meu de vedere. Daca aveti alta parere puteti sa o exprimati liber, independent de postarea mea. Sunteti liber sa sustineti pe cine doriti si sa argumentati cum doriti, fara sa-mi raspundeti mie folosind diverse expresii:
   „Amestecul de afirmații corecte cu altele trunchiate”
   „este o tehnică prea eftină de manipulare”
   „ține doar pentru superficiali...”
   „Spune ce este evident pentru cei limpezi la minte”.
   Daca eu sunt superficiala si ne-limpede la minte, nu e problema dvs.
   • Like 0
 • Excelent articol! De citit și de dat mai departe!
  • Like 3
  • @ Ovidiu Jurj
   Da. Am aflat multe lucruri pe care nu le stiam.
   • Like 1
 • Nume check icon
  QED
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult