Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În jurul Băncii Naționale explodează nervi și se țes intrigi

Mugur Isarescu - Parlament

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

O fi Banca Națională a României Bătrâna Doamnă a pieței financiare, o instituție cu 138 de ani de istorie, împliniți luna trecută, a 16-a născută între băncile centrale din toată lumea! Dar tocmai vârsta, înaintată, și vremurile, mai toate dramatice, pe care le-a înfruntat în acești 138 de ani, au făcut să se adune în ființa acestei venerabile instituții atâtea cunoștințe, atâta experiență și atâta tărie de caracter încât să fie în stare să facă față cu succes celor mai grele încercări! Și au fost multe astfel de încercări! Cum multe sunt și acum!

În anii Primului Război Mondial, când țări din linia întâi, ca Marea Britanie și Franța, nu s-au putut finanța singure și s-au împrumutat de la Statele Unite, România a avut un singur finanțator important: Banca Națională – atunci o instituție cu capital privat. Iar după război, în 1918, când visul Marii Uniri a devenit realitate, Banca Națională și-a asumat primul rol în unificarea monetară și economică a României Mari.

În Al Doilea Război Mondial, Banca Națională a fost strategul plăților în aur pentru petrolul, grânele și alte bunuri pe care Germania le importa din România. BNR a adunat atunci, în tezaur, cea mai mare cantitate de aur de care a dispus vreodată: 240 de tone. Iar la sfârșitul războiului, când această cantitate de aur era în pericol, a găsit forța, mijloacele și sprijinul ca să adăpostească tezaurul în munți – la mănăstirea Tismana.

După decembrie 1989, în noile împrejurări istorice, a salvat țara de o hiperinflație iminentă; a consolidat sistemul bancar; a făcut să funcționeze (de fapt să funcționeze bine) piața monetară și piața valutară; a unificat cursurile de schimb valutar; a denominat leul și i-a asigurat convertibilitatea totală într-un efort neîntrerupt de 15 ani – din 1991 până în 2006; a păstrat intact sistemul bancar în vremea crizei și, mai mult, în timp ce numeroase țări dezvoltate au umblat la bugete și au salvat bănci cu bani din taxele plătite de contribuabili, în România nimeni nu a plătit nici măcar un singur leu pentru ca băncile să rămână în picioare. Au rămas în picioare toate băncile datorită politicilor monetare, valutare, de supraveghere și de reglementare a Băncii Naționale.

Revenind acum la zi, am purtat recent un dialog cu un tânăr jurnalist, la un post de televiziune, care gândește – și nu e nicidecum singurul – că Banca Națională, supusă constant testului unor tensiuni publice, a devenit un vas sub presiune. I-am sugerat să rețină câteva idei contrare acestei viziuni, pe care le-am și argumentat. I-am propus să rețină: 1) Banca Națională – indiferent de felul în care se conturează percepția publică – are date să nu se simtă ca fiind un vas sub presiune și nici în pericol să fie doborâtă de astfel de presiuni; 2) BNR este o instituție care are și un scut foarte puternic în față: legea! În aceste condiții, cu presiuni sau fără presiuni, Banca Națională nu are cum să fie placată în îndeplinirea atribuțiilor pe care tot legea i le stabilește. Fiind însă totodată atentă la ce se întâmplă și ce se spune în spațiul public. Iar în acest spațiu explodează nervi și se țes intrigi. Desigur, și din cauza strădaniilor unor cercuri, care au sprijin mediatic, decise să creeze tensiuni între Banca Națională și unele autorități ale statului; chiar între Banca Națională și Guvern. Cum am spus mai sus, Bătrâna Doamnă a pieței financiare are toate datele care să-i asigure rezistența în fața acestor presiuni. Plus legea, ce-i este scut. Această realitate o resimt și o analizez de 22 de ani, de când lucrez la Banca Națională. Pentru că niciodată nu a fost altfel. Ceea ce nu înseamnă că starea de tensiune ar trebui naturalizată.

Pentru un observator atent și cu spirit analitic al spațiului public, e limpede că teme ca inflația, dobânzile, cursul de schimb sunt de fapt pretexte pe care cercurile mai sus amintite le folosesc ca să creeze o presiune politică pe Banca Națională. În spațiul public, a fost reactivată teoria jocurilor. Sunt câțiva jucători care se visează deja guvernatori ai Băncii Naționale. Ei fac calcule probabilistice și au devenit, acum, nerăbdători, ar vrea ca momentul aceasta să se întâmple, dacă se poate, până la toamnă. Ei sunt cei care alimentează cu preponderență acest fals război.

Banca Națională nu face însă arbitraj politic. A spus dintotdeauna, și acesta este adevărul, că lucrează, de fapt colaborează cu Guvernul pe care îl dă țara. Banca Națională nu stabilește ce Guvern vine în Palatul Victoria. Dar asigură stabilitatea financiară a țării și asigură și un nivel al inflației care să nu se ducă până în cer, așa cum au fost și sunt tendințele. Și așa asigură, până la urmă, terenul pe care Guvernul poate să-și facă programul și nu există un mai mare sprijin pe care Guvernul îl poate primi.

Totodată, Banca Națională pune preț și pe dialog. Iar dialogul trebuie să fie de multe ori public. Inclusiv dialogul Guvern-BNR! Pentru că, la urma urmei, din conversații publice iese adevărul – adevăr pe care trebuie să-l cunoască și publicul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Max Max Max Max check icon
    imi amintesc de comentariile distinsului economist Isarescu, in timpul crizei datoriei Greciei de acum cativa ani......pe cand euro era gata sa explodeze, iar iesirea Greciei din euro sa provoace caderea unor tari ca Italia,Portugalia,Spania sau Franta, deci o criza mondiala......acest domn a spus la tv, ca noi nu vom fi afectati si ca in cel mai rau caz " va creste pretul portocalelor grecesti".......pe de alta parte cred ca autorul articolului nu era nascut acum cativa ani, cand inflatia era de vreo 200% pe an !!!!!! ce-a facut Banca Nationala???? oameni noi ne trabuie...... si competenta la BNR!!!!!
    • Like 0
  • " într-un efort neîntrerupt de 15 ani – din 1991 până în 2006; a păstrat intact sistemul bancar în vremea crizei și, mai mult, în timp ce numeroase țări dezvoltate au umblat la bugete și au salvat bănci cu bani din taxele plătite de contribuabili, în România nimeni nu a plătit nici măcar un singur leu pentru ca băncile să rămână în picioare. Au rămas în picioare toate băncile datorită politicilor monetare, valutare, de supraveghere și de reglementare a Băncii Naționale" ...

    Serios ? dar cu depunatorii care nu si-au mai vazut banii niciodata de la Columna, Dacia Felix, Bancorex, Banca Religiilor si inca vreo 10, cum ramane ?
    • Like 0
  • În cuvinte puține, situația de azi dintre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și parte din clasa politică, în special Dragnea, este comparabilă cu raporturile care au fost la un moment dat între un fost guvernator al BNR, Eugeniu Carada și fostul rege Carol I-i. Carol îl tot invita la palat pe Carada, făcea anumite presiuni asupra conducerii BNR, iar guvernatorul nu răspundea ,,invitațiilor". Carol a decis să se ducă el la BNR, fără să anunțe, dar Eugeniu Carada a aflat și a ieșit din clădire și a evitat întîlnirea.
    Regaliștii pot căuta date și să afle care dintre cei 2 Carol-i a furat mai mult din România.
    • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Pentru ca noua ne e lene sa mergem in alta parte sa cautam ce ai spus aici, poate ne dai si detalii cu privire la acea poveste. De exemplu, de ce tot vroia Carol I sa se intalneasca cu guvernatorul iar ala tot refuza si se furisa pe usa din dos ?
      Aluzia din finalul comentariului este ca regele Carol I ar fi fost un hot.
      Ai si ceva dovezi, detalii serioase cu privire la asta ?
      Si daca se poate nu Antena 3, Romania TV. sau EVZ.
      Multumim.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      La puțin timp după ce a ajuns principe Carol I-iul, s-a hotărît construirea primei căi ferate în Muntenia, de la Giurgiu la București, compania care a realizat-o a fost impusă de Carol de H&S, de nemțotei, se numea Strussberg dacă nu greșesc, prețul a fost exotic, a fost un pre Bechtell. Guvernul s-a informat și a aflat că în Balcani, în condiții geografice similare, s-a plătit 30-35% din cît trebuiau să plătească Principatele, și au refuzat să plătească...Principele Carol, care impusese constructorul presa guvernatorul BNR să facă plata fără discuții...Scandalul a tot evoluat, la un moment dat s-a aflat că tatăl principelui, ulterior rege, deținea un pachet de 25% din acțiunile Strussberg.
      Pînă la urmă regatul, nu mai vorbim de Principatele Unite, a plătit totul, plata acestui contract fiind una dintre condițiile puse de Prusia pentru a susține independența Principatelor Unite.
      Mulțumit?
      O altă afacere dubioasă, despre care am auzit de curînd, a fost cînd Principatele Unite au achiziționat tunuri Krup, tot cu un comision pentru principe, dar pentru asta nu bag mîna în foc.
      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Interesant. O sa ma documentez si eu pe tema asta.

      Cu privire insa la acea conditie impusa de Prusia pentru a recunoaste independenta Principatelor Romane, din pacate asta nu e ceva neaparat de adus acuze asupra inaintasilor nostri. Noi fiind un popor mic si la mana Marilor Puteri, mai mereu Marile Puteri ne-au impus tot felul de lucruri daca am vrut si noi una-alta. Un exemplu simlar am rapid, aici:

      Pentru Marea Unire de la 1918 ne-au impus acceptarea primirii in Romania Mare a aproximativ 300,000 - 600,000 de evrei (numarul exact este disputat intre istorici) veniti dinspre teritorii ale fostului Imperiu Tarist.

      Adica, liderii nostri din acele momente de rascruce pentru neam si tara au pus in balanta costuri si avantaje, rezultat versus pret si au luat niste decizii. Cu toate costurile adiacente, deciziile, compromisurile respective s-au dovedit bune in final.

      Cheers
      • Like 0
  • cand te uiti ,de 30 de ani , pe clauzele contractelor de imprumut acordate de bancile asa zise romanesti te apuca nervii. dar conducerea bnr a luat distonocalm.
    si atunci ce vrea mugur ? sa-i multumim pt prestatie?
    • Like 0
  • Și pe mine mă amuză naivitatea pe care o arată cineva atât de apropiat de conducerea BNR. Sper ca naivitatea asta este doar mimată, nu una reală, altfel amuzamantul s-ar transforma în îngrijorare.
    Vă amintiți cum de exemplu acum vreun an și jumătate societatea românească avea încredere în Curtea Constituțională și stabilitatea sa?
    • Like 0
  • Eu, totuși, am niște nelămuriri. De ce sunt descurajate creditele în lei? Oare BNR favorizează creditele în euro, sau în alte valute? Până la ce vârstă trebuie să ocupe pensionarii funcții în BNR? De ce drepturile celor din BNR au fost și sunt diferite de ale tuturor salariaților din România? De ce înmulțirea moșiilor lui Mugur Isărescu nu duce la creșterea inflației, dar o relativă creștere a veniturilor populației da? Cum trebuie să se trăiască în România, față de țările europene, în condiții de muncă egală? Dorește BNR ca România să fie doar un exportator de muncă calificată pentru alte țări? Ce se face cu banii din conturile bancare? Sunt investiți doar în credite, din care se percep dobânzi de multe ori mai mari decât în spațiul european? De ce dobânzile la depuneri sunt atât de mici și comisioanele atât de multe?
    • Like 0
    • @ Maricica Botescu
      Voi incerca eu sa te ajut cu cateva nelamuriri.
      "De ce sunt descurajate creditele în lei?" Nu sunt descurajate, sunt controlate. Dobanda de politica monetara creste pentru ca altfel ar alimentea spirala inflationista pe care am intrat de cand veniturile anumitor categorii de salariati cresc mai repede decat productivitatea si preturile administrate de stat cresc la fel de repede. Altfel vede Dorel ca i-a crescut salariul (minim pe economie) si fuge cu buletinul sa-si mai cumpere un tembelizor pe datorie.. Creditele pentru investitii nu sunt afectate pentru ca firmele cresc preturile cand e inflatie.

      "Oare BNR favorizează creditele în euro, sau în alte valute?" Devalorizarea leului (tot pe fondul inflatiei) echilibreaza relatia dintre creditul in lei si cele in valuta.

      "Până la ce vârstă trebuie să ocupe pensionarii funcții în BNR?" Sper ca glumesti. Varsta este considerata un criteriu discriminatoriu pe piata fortei de munca. In plus, pensia de stat este un sistem de asistenta sociala - cine nu vrea sa fie asistat ar trebui felicitat.

      "De ce drepturile celor din BNR au fost și sunt diferite de ale tuturor salariaților din România?" Din 2 motive: 1. pentru ca nu mai suntem in comunism de vreo 30 de ani; 2. pentru ca BNR se autofinanteaza si mai vireaza si profit la bugetul de stat. Ti-e dor de o revolutie bolsevica?

      "De ce înmulțirea moșiilor lui Mugur Isărescu nu duce la creșterea inflației, dar o relativă creștere a veniturilor populației da?" Pentru ca prima este acumulare in timp ce a doua este cheltuiala. Economie de liceu. Oricum, factorul principal al inflatiei in acest moment este cresterea preturilor administrate (gaze, energie, accize), nu a veniturilor populatiei.

      "Cum trebuie să se trăiască în România, față de țările europene, în condiții de muncă egală?" Egal. Dar momentan suntem foarte departe de aceste conditii de munca egala din 2 motive: 1. participarea populatiei apte de munca la bugetul de stat este foarte redusa - avem doar 4-5 milioane salariati din 14 milioane in varsta de munca (16-64 ani.. si te mai plangi ca unii lucreaza la 70?). 2. capitalul fix este infim comparativ cu tarile dezvoltate - nu avem infrastructura, companiile romanesti (majoritatea de stat..) nu sunt tehnologizate competitiv si cele straine vin aici pentru forta de munca mai ieftina, nivelul de educatie/calificare este foarte scazut...

      "Dorește BNR ca România să fie doar un exportator de muncă calificată pentru alte țări?" BNR se ocupa de politica monetara. De munca calificata se ocupa idiotii care au decis ca un cercetator stiintific trebuie sa aiba salariul 1.65 x minimul pe economie.

      "Ce se face cu banii din conturile bancare? Sunt investiți doar în credite, din care se percep dobânzi de multe ori mai mari decât în spațiul european?" Legea e destul de clara - banii din depozite nu pot sa ajunga decat in credite. Daca vrei sa-i investeasca in altceva, cumperi unitati la un fond mutual de investitii. Dobanzile sunt mai mari decat in spatiul european pentru ca inflatia e mai mare si riscul de tara (riscul sa ai o Viorica Vasilica prim-ministru) e mult mai mare.

      "De ce dobânzile la depuneri sunt atât de mici și comisioanele atât de multe?" Pentru ca asta este nivelul stabilit de economia romaneasca. Daca ti se pare ca se poate mai bine, esti libera sa infiintezi o banca noua (capital minim 10 milioane euro..). Te ajuta Piperea si Zamfir cu aia 800.000 de creditori ai lor sa strangi banii. Sau poate convingi Patriarhia sa dea credite fara dobanda?.. ca bani au.
      • Like 1
  • Cri check icon
    Am citit cu atentie articolul d-lui Vasilescu: este scris frumos, argumentat, are logica, etc, etc.
    Insa eu unul, un nepriceput in ale finantzelor, as vrea ca dl. Vasilescu sau altcineva sa-mi explice de ce este atat de necesara pentru BNR si pentru Romania eternizarea d-lui M. Isarescu in functia de guvernator; de 28 de ani, Romania nu mai are alta optiune pentru sefia BNR decat M. Isaarescu; sa nu mai fie oare si alti finantisti ( poate mai tineri, poate cu alta viziune) capabili sa detzina aceasta functie ?
    Orice psiholog ne poate spune ca insurubarea unui om intr-o functie de conducere pentru mai mult timp duce la plafonarea gandirii, mentalitatii si competentei acestuia, creindu-i falsa convingere ca este de ne-inlocuit in functia respectiva, ca fara el nu se poate realiza nimic, ca este indispensabil, etc.
    Nu ma indoiesc de faptul ca dl. Isarescu este un om inteligent, cultivat si expert in domeniul financiar-bancar; insa nu pot sa nu ma intreb de ce oare Parlamentul ( care il desemneaza pe Guvernatorul BNR ) nu a avut si alte optiuni din 1990 incoace.
    Sa fie dl. Isarescu singurul finantist roman capabil sa conduca BNR ?
    Guvernele, Parlamentul, Presedintele, primarii, prefectii si toti ceilalti sefi, directori, manageri si sefuleti din institutiile publice sunt inlocuiti periodic prin alegeri, demiteri, concursuri, etc.
    Cu o singura exceptie: BNR, care are acelasi sef de 28 de ani: dl. Mugur Isarescu.

    • Like 0
    • @ Cri
      Este de notorietate ca Isarescu este la ultimul mandat. Cand ii expira actualul, adica in 2019, nu va mai continua in functie.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Cri check icon
      Ar fi si cazul, dupa 28 de ani...
      • Like 0
    • @ Cri
      Daca Parlamentul alege guvernatorul, de ce intrebi la BNR?
      • Like 0
    • @ Cri
      Nu sunt un apropiat al sistemului bancar, dar nici un tip care să nu știe ce e ROBOR, EURIBOR, LIBOR...
      Îți relatez o discuție care am avut-o cu 8-10 ani în urmă,cu un client care deținea atunci publicația economică ,,Bursa".
      La puțin după numirea lui Mugur Isărescu la șefia BNR, acesta a participat la o reuniune a guvernatorilor de bănci centrale, naționale...Ce a văzut jurnalistul, care era și el acolo, Isărescu a fost luat pe după umeri de Alan Greenspan, șeful FED atunci, și la tratat pe Isărescu cu prietenie...Șeful FED nu e un pîrlit ca Teodorovici sau știu eu ce politician din România...
      Pe vremea aceea eram taximetrist prin București.
      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Cri check icon
      Probabil ca astazi domnul respectiv, Alan Greenspan, se mira si domnia sa de recordul de longevitate stabilit de dl. Isarescu, pentru ca in lumea occidentala nimeni nu a detinut o functie de conducere timp de 28 de ani.
      Eternizarea unor oameni in functii de conducere este specifica doar lumii orientale.
      • Like 0
    • @ Cri
      oare pentru ca o fi mason ? ori ca face parte din Trilaterala ?
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      Cri check icon
      In opinia mea, nu are nicio relevanta apartenentza unui om la Masonerie sau la Trilaterala ( ce-o fi aia ? ); relevant este ca un functionar public nu ar trebui sa detina o functie esentiala in Stat timp de zeci de ani.
      Eternizarea unor sefi in functiile importante ale Statului se intalneste doar in Orient si in tarile din lumea a treia.
      In lumea democratica nu se intalnesc asemenea recorduri de longevitate intr-o functie importanta, nici la Stat si nici in privat.
      • Like 0
  • Dl Vasilescu spune public ce trebuie sa spuna. Ca si ceilalti oficiali din BNR. In plus, de-aia Dumnezeu nu ne-a dat capacitatea de a citi gandurile altora pentru ca ar fi numai batai pe strazi. Sa nu creada cineva ca cei din BNR nu sunt oameni si nu vad ce vede toata lumea si mai mult decat atat pentru ca au mult mai multe informatii decat restul lumii. E meritul conducerii BNR ca se tine de atata timp deoparte de balciul politic si dezbaterile eterne si aiurea din tv. Basca atacurile a tot felul de lupi tineri care negasindu-si un job (sau poate ca au misiuni de indeplinit) calculeaza tot felul de cifre aiurea ca sa dea in BNR. Puteam sa avem un guvernator-jucator si atunci haosul era complet.
    • Like 0
  • dan check icon
    Domnul Vasilescu un profesionist desavarsit este foarte naiv.
    Ceea ce se intampla acum in Romania depaseste pana si cele doua razboaie mondiale ,Romania a incaput pe mana unor indivizi care nu respecta legea ,aceeasi lege pe care domnul Vasilescu o ridica in slavi.
    Domnul Vasilescu ar trebui sa intuiasca ca daca Romania avea un presedinte PSDist ,,Isarescu ,Vasilescu si alti profesionisti erau istorie si vedeam o BNR care era facuta praf si pulbere de niste hoti.
    • Like 3
    • @ dan
      As zice ca nu sunt de acord cu a2a partea; Isarescu e de mult acolo, a traversat cateva guverne. Nu-l misca nimeni de acolo.
      • Like 0
    • @ dan
      Ce legatura are presedintele? Guvernatorul BNR este numit de guvern dupa un aviz al unei comisii parlamentare. Presedintele Romaniei nu are un rol in circuitul de numire-demittere a sa.
      • Like 0
  • Înduioșătoare naivitatea de a considera legea scut, cînd șparlamentarii au făcut-o praștie și trag de ea în toate părțile, cu largul concurs al CCR și AvP. Dar na, speranța...
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult