Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

În românește, a fi înseamnă a șefí

Cristian Tudor Popescu.

Nu știu câți oameni din țara asta ar fi mai fericiți dacă și alții ar avea ce au ei. Oameni cărora un pahar de vin bun și o pâine bună să li se pară mai puțin bune la gândul că nu orice familie din România ar putea, dacă ar vrea, să aibă pe masă aceeași pâine și același vin.

În schimb, sunt destui, mult prea destui, cei pentru care viața are gust doar dacă pot fi deasupra altora, cei pentru care avuția n-ar valora prea mult, dacă nu ar fi înconjurată de privirile umil-pizmașe ale săracilor. Care n-ar simți deplin satisfacția de a fi vii și sănătoși, dacă n-ar exista bolnavi și morți.

Adrian Păunescu punea lângă el, la mesele sardanapalice cu care era întâmpinat prin județe, un trepăduș. Omul mânca puțin și încet, era slab până la străveziu din pricina ulcerului care îl chinuia. Păunescu îl privea și înfuleca titanic, amărâtul era stârnitorul lui de apetit. Când trepădușul a lipsit o dată de la sfânta masă, fiind dus la spital cu Salvarea, Bardul de la Bârca s-a trezit încercuit de niște convivi care băgau entuziast la jgheab mai ceva decât el. A rotit de câteva ori lingura prin ciorba de burtă, a făcut câteva cocoloașe de pâine, s-a ridicat de la masă și a plecat, fără ca bunii meseni, consternați, să priceapă vreodată de ce.

„Viețașii” ăștia sunt morți după funcții, titluri, bani, după puterea care să-i facă pe cei din jur să se teamă de ei și să le ridice osanale, să le deschidă ușa limuzinei negre și să se repeadă să le ia paltonul. Întrucât posturi de rege România nu mai are, ajung și ei ce pot, miniștri, senatori, judecători, prim-miniștri, președinți de partid și de stat. Dacă nu ajung, se mulțumesc să-și calce în picioare subalternii într-o companie, sau, dacă nici atât, sunt stăpâni de sclavi în familia lor.

Orice, cât de puțin, numai să fie șef. Altfel, nu mai are niciun chef. Nici măcar să tragă un chef.

La noi, a fi înseamnă a șefí. Ca să ce? Ca „România să fie bine și tot românul să prospere”? Nu, să le fie rău la toți, numai eu să fiu la putere!

Aceasta cred că este cauza principală a eșecului tuturor coalițiilor care au încercat vreodată să conducă România. De când există partide și există vot, au guvernat câte unul, pe rând, liberalii alternând cu conservatorii, țărăniștii cu liberalii. Când n-a mai fost vot, am avut un singur partid-stat, fie fascist, fie comunist. De mai bine de 30 de ani, de când se votează din nou, nicio coaliție de guvernare n-a reușit să se mențină, și nu pentru că ar fi fost spartă de opoziție, dar din pricina convulsiilor interne, până la încurcătură de mațe. Nimeni n-a crezut vreodată în vorbe cum ar fi co-laborare, a munci împreună sau măcar co-abitare, a trăi împreună. Ce să mai vorbim de a izbândi împreună...

Politica românească e mereu de sumă nulă. N-are niciun farmec ca eu să câștig, dacă tu nu pierzi. Politicianul român, întruchipare a poporului care l-a ales, este incapabil să-și controleze setea de sine, egocentrismul, egolatria, pe care nu le poate ostoi decât șefia. Chiar dacă știe că va ajunge să șefească peste ruine și cadavre.

Asta în vreme ce, în mințile băștinașilor carpato-danubieni din secolul XXI, sălășluiește nesmintită ideea numerologilor antici că erectul 1 e mult mai bun decât jilava, instabila, maligna cifră 2. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e-vis check icon
  România vazuta prin ochii lui Eminescu in Scrisoarea II:
  "Azi, când patimilor proprii muritorii toţi sunt robi...."
  • Like 1
 • Și noi, carpato-danubienii de la parter și subsol, am constatat aceste adevăruri. De multă vreme. Dacă am fi deschis gura să spunem ceva despre, dacă am fi fost luați în seamă se găseau unii din categoriile îndestulate să ne explice cum că în viitorul capitalist va asigura un mod de viață mai sigur oricui se străduiește să facă eforturile necesare. Acum constatăm că există diferențe esențiale în modul de percepere a realității pentru mai toată suflarea românească. Excepțiile sunt, firește, șefii.
  • Like 0
 • profun check icon
  „În românește, a fi înseamnă a șefí” și-n cetepește, a fi înseamnă a... matufí.

  E citit și are vorbele la el, (cult în cap, cum s-ar zice) Cetepeul, dar (precum cei de care el zice că le place să... șefească) nu se poate bucura, fiindcă-l roade la ficați, fiindcă n-a fost (și nici nu va ajunge-n veci) măcar la nivelul gleznei lui Păunescu în materie de cultură și talent. În ceea ce privește caracterul, nici talpa opincii nu i-o va egala.

  De străveziul cancan partinic nu merită să mai amintesc...
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Problema e mai veche. Comunistii au adancit-o. Universitatea politica Stefan Gheorghiu a format cadre sa fie sefi. Acesti oameni care nu stiu nimic in afara de a manipula masele au devenit modele de urmat.

  Toti vroiau la facultate ca sa fie sefi si sa nu faca nimic dar sa fie bine platiti sau sa aiba un statut social.

  Asa s-a nascut in Romania clasa pseudo-intelectuala. Toti cu diplome de universitate ....
  Adevarat ca admiterea cerea un efort. Prin 1980. Insa studiul de dupa a lasat de dorit. Scoala romaneasca a functionat din inertie timp de decenii cu ce a avut inainte dec 1948.

  Dupa 1990 s-a vazut clar cum sta treaba si ce vor oamenii. In niciun caz sete de adevar. Ci diplome de doctori care sa-i propulseze in cariera si statut social. Diplome care sa le sustina autoritatea de sefi incompetenti.

  Comunismul a adus cu sine miniciuna si incompetenta si a impus-o intregii societati. Dupa 90 a avut loc o liberizare a incompetentei.

  Ceea ce este interesant este ca acest Virus a cuprins si UE. Declinul tarilor vestice europene, ideologic si technologic se datoreaza statului social....


  Dar dupa Corona se va termina cu statul social. Semnele se arata. Fiecare va plati fiecare serviciu individual. Plus taxele.....

  O lume noua se arata. Impusa cu forta.
  • Like 1
 • Dalai Lama afirma ca toti mebrii speciei umane sunt asemanatori cu celulele unui singur organism. Mergand pe rationamentul acesta, daca o celula devine egoista si incepe sa "lupte" numai pentru sine, se porneste o tumora. ...... Autorul cartii Cheile Genelor vorbeste despre termenul de "sinarhie" .... Felul in care trateaza acest document "sinarhia" este de fapt o evolutie treptata de la conducerea bazata pe "ierarhii" prin educatia individului si formarea de idei temeinice cum ar fi faptul ca daca toti indivizii ar trai intr-o stare de multumire, implinire si satifactie, de fapt nu am deveni o masa amorfa de fiinte care traiesc doar pentru placere ci dimpotriva fiecare individ ar trai o stare profunda de iluminare spirituala care ar determina biosfera sa isi creasca vibratia subtila si automat eficacitatea! In felul acesta "sinarhia" ar insemna ridicarea nivelului de constiinta la nivel planetar si eliminarea nevoii de a avea un conducator....... si in mod logic eliminarea dorintei de a conduce pe cineva
  • Like 0
 • Asta este din categoria mizantropul roman. Suntem inebuniti sa fim sefi tocmai pentru ca n-am fost sefi cu adevarat niciodata si fenomenul frustrarii la romani vine din istorie. Si daca nu suntem sefi, atunci macar sa incercam sa pretindem. Orice sef impostor isi masoara "popularitatatea" prin numarul de iobagi si prin cat de tare urla si da pumni. Cum numarul de clovni sau milogi "voluntari" la curtea sefului, este abundent in Romania , metoda asta de autovalidare devine foarte facila. Politicienii dupa cum spun de mult, sunt oglinda societatii noastre si daca-r fi sa-mi dau cu parerea, breasla politicienilor este chiar un pic mai onorabila decat breasla jurnalistilor care ar trebui sa fie cainele de paza al democratiei ... Parca asa , nu ?
  Cum totul merge bine in sfarsit in tara si cohortele de politruci ocupa (din nou) toate posturile bine remunerate , la partide si media bani cacalau si primarii o sa poata sa construiasca trotuare din marmura , terenuri de sport in panta si alte viitoare minuni ale hotiei si prostiei romanesti , a venit timpul sa filozofam un pic.
  • Like 1
 • Ba ce atac subtil la USR. USR fiind Paunescu , care se scoala de la masa fiind suparat ca ceilanti baga si ei la maț. Frumos domnul CTP , foarte subtil , lovitura la punctul mort.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Nu cred că a vrut să bată subtil într-acolo, adică plecarea USR = plecarea lui Păunescu. Vroia doar să întărească ideea că la mulți români, printre care și politicieni, satisfacția proprie presupune și insatisfacția altora, de regulă situați în poziții subalterne. Iar asta, din păcate, este cât se poate de adevărat, chiar dacă pentru oamenii normali, de caracter, este ceva dezgustător, adică să îți producă bucurie și împlinire neîmplinirea celor din jurul tău și/sau subordonați ție. Ca o paranteză, de asta cred că au succes manelele, fiindcă ăsta este mesajul lor adevărat, iar cei bolnavi de șefie (atât de mulți, din păcate) rezonează cu asta.
   Revenind la articol, CTP se arată astfel dezgustat de faptul că nici această coaliție, în care probabil a crezut și el (laolaltă cu atâția alții, mai mult sau mai puțin naivi) nu s-a dovedit rezistentă în fața orgoliilor personale și dorinței de șefie a liderilor politici, din TOATĂ paleta guvernării. A făcut referiri transparente la TOȚI, de toate culorile (prim miniștri, șefi de partide, parlamentari, judecători etc) Nici pe Johannis nu l-a iertat, fiind indicat clar prin referire la faza cu paltonul . Practic, mi s-a părut unul dintre cele mai echidistante articole ale lui CTP din ultima vreme. E practic o pauză de la propagandă, poate și fiindcă totul în țară e bulversat și confuz acum. Probabil că propaganda va reîncepe cu forțe proaspete când va fi momentul. Deocamdată e liniștea dinaintea furtunii: în parlament situația e blocată, CCR a amânat decizia până pe 28 septembrie pentru a nu-și bate singură cuie în talpă, problemele economice, amenințarea facturilor la energie, pandemia și abuzurile guvernamentale în numele pandemiei stau toate să izbucnească grav..... Așa că propaganda trage aer în piept în poziția ”pe loc repaus” și așteaptă iureșul ce nu se va lăsa mult așteptat.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Se pare ca nu il prea cunosti pe CTP , are un simt rafinat de a lovi unde doare. Putea sa foloseasca 1000 de metafore , dar a folosito pe cea cu Paunescu plecand , nu putea sa foloseasca ceva de genul ca sacalii au ramas la ciolan? Se pune accentul pe "plecarea celor invidiosi". De parca USR sare ca nesatulul la ciolan si nu PNL sau mai bine zis USL 2.
   • Like 1
 • Paul check icon
  Da… romanii nu pot coopera, dacă acesta nu are ca scop un câștig individual direct și in mod ideal imediat. Asta este marea frâna a societății nostre și nu de ieri de azi...

  Eu înțeleg frustrarea asta a lui CTP căci o împărtășesc. Poate așa se explica și modul părtinitor pro-penelist in care a abordat acesta criza pana acum. Totuși, tine de domeniul evidenței ca nu USR+ este responsabil de încetarea cooperării, la fel cum evidenta este si încercarea pedelistilor de a prelua complet PNL.
  • Like 5
  • @ Paul
   Stiu ca-mi bat gura de pomana , dar desi o minoritate, exista romani care au demonstrat ca pot creea echipe , pot conduce echipe si mai ales pot realiza lucruri remarcabile chiar si in Romania cu bani putini si mult voluntariat. Cativa din acestia chiar au venit in USR+ si in echipa guvernamentala condusa de "el jefe" Catu , dar au fost demisi unul cate unul si balacariti de niste jurnalisti, care mai de care mai dubiosi pe niste subiecte care au fost inchise imediat ce oamenii astia au fost indepartati din sistem.
   Doar ca sa dau 2 exemple :
   a) Andreea Moldovan a facut cel mai curat spital din Europa la Brasov ( CU O ECHIPA) ,dar n-a fost buna de secretar de stat , ca i-a iesit din vorba lu' sefu Catu. Oricum s-a dovedit ca Catu stia mult mai bine cum este cu pandemia , doar vedem acum rezultatele.
   b) Catalin Drula a facut multe lucruri bune la Asociatia Pro Infrastructura tot intr-o echipa si nici n-a fugit din Canada, unde si-a facut studiile , ca ultimul cocalar fara sa-si plateasca cartile de credit.
   Astia n-au fost buni, din toata crema am ramas cu Catu, Bode si Valceanu , ultimii doi cu studii aprofundate in timp ce erau deja prin Parlament cand i-a lovit subit dorinta de carte.
   • Like 1
 • Să facem din educație, prioritatea zero! Restul se va regla, miraculos, de la sine!
  • Like 3
 • antonia check icon
  O porcarie de mentalitate romaneasca, de jmecheri ; ling unde au nevoie cat au nevoie si scuipa pe cine pot- doar pentru ca pot.
  • Like 4


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult