Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În săptămâna în care școlile sunt închise, câțiva antreprenori au creat în București „Cursurile Zăpezii”

Liceeni

Foto: Guliver Getty Images

„Am ridicat o provocare pentru prietenii noștri care predau lucruri faine: Puteți face, în timp scurt, un curs din care liceeni să iasă câștigați? Și au făcut”, spune Alexandru Ghiță, fondatorul Educativa.

Săptămâna aceasta, se pregătea să meargă prin licee pentru a le vorbi elevilor despre RIUF (Romanian International University Fair), când primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că se închid școlile. „Astfel ne-am hotărât să le oferim joi și vineri tinerilor cursuri, ca să folosească în mod productiv această vacanță neașteptată. Oricum avem cel mai scurt an școlar din UE, iar partea cu recuperarea orelor e o poveste”, spune el.

Așa că joi, la Impact Hub, liceenii care s-au înscris în program au făcut la Impact Hub cursuri de comunicare eficientă și joc de rol, dar și de gândire creativă. Au luat parte la un atelier de animație socio-educativă, care să le arate cum să pună suflet în învățare. Și au aflat cum poți porni o afacere de succes fără nicio investiție. Totul de la traineri cu experiență și antreprenori. 

Vineri, au loc „Cursurile zăpezii” la „The Entrepreneurship Academy”, prima facultatea antreprenorială din sud-estul Europei. „Dacă nu te-a speriat zăpada de afară te invităm la un un workshop, un joc și un film bun.(exact în ordinea aceasta). Vinerea aceasta dorim ca la noi la sediu să invităm cât mai mulți tineri cu idei antreprenoriale care nu merg la școală în această săptămână”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului organizat de EA, care include un atelier de business leadership.

Alexandru Ghiță vorbește despre una dintre marile probleme ale sistemului românesc de învățământ, care devine extrem de evidentă când tinerii ajung îîntr-o universitate străină. „Elevii au nevoie să gândească pe cont propriu. Noi trimitem o mulțime de tineri la școală în străinătate și un feedback care apare apare constant de la ei, este că, atunci când ajung în alt sistem educațional, au o primă perioadă în care nu mai au succes. Pentru că modul în care se face școală în România nu se mai potrivește în primă instanță: aici li se cerea să reproducă niște chestii învățate pe deasupra, iar partea de gândire creativă, de inițiativă personală și de a procesa ideile cu capul tău nu este încurajată. O mare parte din munca noastră este să îi provocăm pe oameni să ia informații din stânga și din dreapta, să treacă prin filtrul propriei gândiri și după aceea să aibă propria concluzie.”, arată fondatorul Educativa.

Un alt minus al școlii românești este faptul că nu încurajează munca în echipă. „În școala românească ei trebuie să aibă succes pe cont propriu. Dar în realitate, noi știm că lucrurile mari și lucrurile bune se construiesc doar în echipe”, explică Alexandru Ghiță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O să se supere Găbița pe voi! :)) În țara lui „las-o mă, că merge și așa” și a „caprei vecinului”, ce vreți voi să faceți e sport extrem... ;)
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult