Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

În săptămâna în care școlile sunt închise, câțiva antreprenori au creat în București „Cursurile Zăpezii”

Liceeni

Foto: Guliver Getty Images

„Am ridicat o provocare pentru prietenii noștri care predau lucruri faine: Puteți face, în timp scurt, un curs din care liceeni să iasă câștigați? Și au făcut”, spune Alexandru Ghiță, fondatorul Educativa.

Săptămâna aceasta, se pregătea să meargă prin licee pentru a le vorbi elevilor despre RIUF (Romanian International University Fair), când primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că se închid școlile. „Astfel ne-am hotărât să le oferim joi și vineri tinerilor cursuri, ca să folosească în mod productiv această vacanță neașteptată. Oricum avem cel mai scurt an școlar din UE, iar partea cu recuperarea orelor e o poveste”, spune el.

Așa că joi, la Impact Hub, liceenii care s-au înscris în program au făcut la Impact Hub cursuri de comunicare eficientă și joc de rol, dar și de gândire creativă. Au luat parte la un atelier de animație socio-educativă, care să le arate cum să pună suflet în învățare. Și au aflat cum poți porni o afacere de succes fără nicio investiție. Totul de la traineri cu experiență și antreprenori. 

Vineri, au loc „Cursurile zăpezii” la „The Entrepreneurship Academy”, prima facultatea antreprenorială din sud-estul Europei. „Dacă nu te-a speriat zăpada de afară te invităm la un un workshop, un joc și un film bun.(exact în ordinea aceasta). Vinerea aceasta dorim ca la noi la sediu să invităm cât mai mulți tineri cu idei antreprenoriale care nu merg la școală în această săptămână”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului organizat de EA, care include un atelier de business leadership.

Alexandru Ghiță vorbește despre una dintre marile probleme ale sistemului românesc de învățământ, care devine extrem de evidentă când tinerii ajung îîntr-o universitate străină. „Elevii au nevoie să gândească pe cont propriu. Noi trimitem o mulțime de tineri la școală în străinătate și un feedback care apare apare constant de la ei, este că, atunci când ajung în alt sistem educațional, au o primă perioadă în care nu mai au succes. Pentru că modul în care se face școală în România nu se mai potrivește în primă instanță: aici li se cerea să reproducă niște chestii învățate pe deasupra, iar partea de gândire creativă, de inițiativă personală și de a procesa ideile cu capul tău nu este încurajată. O mare parte din munca noastră este să îi provocăm pe oameni să ia informații din stânga și din dreapta, să treacă prin filtrul propriei gândiri și după aceea să aibă propria concluzie.”, arată fondatorul Educativa.

Un alt minus al școlii românești este faptul că nu încurajează munca în echipă. „În școala românească ei trebuie să aibă succes pe cont propriu. Dar în realitate, noi știm că lucrurile mari și lucrurile bune se construiesc doar în echipe”, explică Alexandru Ghiță.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O să se supere Găbița pe voi! :)) În țara lui „las-o mă, că merge și așa” și a „caprei vecinului”, ce vreți voi să faceți e sport extrem... ;)
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult