Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În săptămâna în care școlile sunt închise, câțiva antreprenori au creat în București „Cursurile Zăpezii”

Liceeni

Foto: Guliver Getty Images

„Am ridicat o provocare pentru prietenii noștri care predau lucruri faine: Puteți face, în timp scurt, un curs din care liceeni să iasă câștigați? Și au făcut”, spune Alexandru Ghiță, fondatorul Educativa.

Săptămâna aceasta, se pregătea să meargă prin licee pentru a le vorbi elevilor despre RIUF (Romanian International University Fair), când primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că se închid școlile. „Astfel ne-am hotărât să le oferim joi și vineri tinerilor cursuri, ca să folosească în mod productiv această vacanță neașteptată. Oricum avem cel mai scurt an școlar din UE, iar partea cu recuperarea orelor e o poveste”, spune el.

Așa că joi, la Impact Hub, liceenii care s-au înscris în program au făcut la Impact Hub cursuri de comunicare eficientă și joc de rol, dar și de gândire creativă. Au luat parte la un atelier de animație socio-educativă, care să le arate cum să pună suflet în învățare. Și au aflat cum poți porni o afacere de succes fără nicio investiție. Totul de la traineri cu experiență și antreprenori. 

Vineri, au loc „Cursurile zăpezii” la „The Entrepreneurship Academy”, prima facultatea antreprenorială din sud-estul Europei. „Dacă nu te-a speriat zăpada de afară te invităm la un un workshop, un joc și un film bun.(exact în ordinea aceasta). Vinerea aceasta dorim ca la noi la sediu să invităm cât mai mulți tineri cu idei antreprenoriale care nu merg la școală în această săptămână”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului organizat de EA, care include un atelier de business leadership.

Alexandru Ghiță vorbește despre una dintre marile probleme ale sistemului românesc de învățământ, care devine extrem de evidentă când tinerii ajung îîntr-o universitate străină. „Elevii au nevoie să gândească pe cont propriu. Noi trimitem o mulțime de tineri la școală în străinătate și un feedback care apare apare constant de la ei, este că, atunci când ajung în alt sistem educațional, au o primă perioadă în care nu mai au succes. Pentru că modul în care se face școală în România nu se mai potrivește în primă instanță: aici li se cerea să reproducă niște chestii învățate pe deasupra, iar partea de gândire creativă, de inițiativă personală și de a procesa ideile cu capul tău nu este încurajată. O mare parte din munca noastră este să îi provocăm pe oameni să ia informații din stânga și din dreapta, să treacă prin filtrul propriei gândiri și după aceea să aibă propria concluzie.”, arată fondatorul Educativa.

Un alt minus al școlii românești este faptul că nu încurajează munca în echipă. „În școala românească ei trebuie să aibă succes pe cont propriu. Dar în realitate, noi știm că lucrurile mari și lucrurile bune se construiesc doar în echipe”, explică Alexandru Ghiță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O să se supere Găbița pe voi! :)) În țara lui „las-o mă, că merge și așa” și a „caprei vecinului”, ce vreți voi să faceți e sport extrem... ;)
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult