
Rețeaua de Sănătate Regina Maria a inaugurat în estul Capitalei, în zona Pallady, un hub oncologic complet integrat, care oferă pacienților diagnosticați cu cancer acces la tratamente de ultimă generație, echipe multidisciplinare și sprijin uman real. Tehnologia de vârf și empatia merg mână în mână într-un spațiu gândit nu doar pentru vindecare, ci și pentru încredere.
Un loc unde medicina de top se întâlnește cu grija autentică
Noul Hub Oncologic Pallady este răspunsul Rețelei de Sănătate Regina Maria la nevoia tot mai mare de tratament oncologic complet și accesibil în estul Bucureștiului și în județele învecinate. În același spațiu, pacienții beneficiază de toate serviciile necesare înainte, în timpul și după tratamentul cu radioterapie sau investigațiile oncologice, imagistică (RMN, CT, RX, ecografie), medicină nucleară (scintigrafie, PET-CT) și consultații pentru boli asociate sau efecte secundare. Practic, pacientul nu mai trebuie să meargă în mai multe locuri - aici are tot ce îi trebuie într-un singur hub, explică doctor Filip Zarma, coordonatorul departamentului de radioterapie din cadrul HUB-ului oncologic Regina Maria Pallady.

„Dincolo de valoarea investiției deloc de neglijat, acest HUB medical reprezintă conceptul Regina Maria de a pune pacientul în centrul unui sistem de sănătate funcțional, în care colaborarea, excelența profesională, tehnologia medicală de ultimă generație și grija față de oameni se întâlnesc”, afirmă Marius Megulete, Director Operațional Divizia de Imagistică Regina Maria.

„Este un loc nou, modern, dar cald. Un spațiu în care pacienții nu intră într-un spital rece, ci într-un loc unde sunt primiți cu grijă. Totul este gândit pentru a reduce stresul – de la camerele luminoase până la modul în care comunicăm cu pacienții. Este un spațiu în care nu tratăm doar boala, ci și omul”, spune doctor Ioana Făgețeanu, medic specialist radioterapie Potrivit acesteia, HUB-ul din Pallady este spațiul în care poate trata pacienții așa cum și-a dorit dintotdeauna: „cu cea mai bună tehnologie, dar și cu suficient timp pentru a le explica, a-i asculta, a le fi aproape”.

Tratament de precizie, cu tehnologie de vârf
HUB-ul Oncologic Regina Maria Pallady dispune de acceleratoare liniare de ultimă generație, pregătite pentru orice tip de tratament. Pentru un profan asta înseamnă tehnologie de top, precum acceleratorul Varian TrueBeam, unul dintre cele mai performante echipamente de radioterapie din lume. Tehnologia permite vizualizarea tumorii în timp real și ajustarea dozei de radiație cu o precizie milimetrică, reducând efectele asupra țesuturilor sănătoase. Astfel, medicii radioterapeuți pot ține cont de respirație, de mișcare, de poziția exactă a organelor în fiecare zi de tratament. Pentru pacient, asta se traduce într-un tratament sigur și eficient, dar și într-o relație deschisă cu medicul. Nimeni nu e tratat „la grămadă”. Fiecare plan e personalizat, fiecare om e văzut, nu doar analizat. „Radioterapia îți oferă acel sentiment de precizie și control – știi exact ce faci, unde acționezi și vezi rezultatele. Seamănă cu un „sniper” – un lunetist care țintește tumora cu o precizie uimitoare, fără să atingă organele sănătoase din jur. Nu doare, nu se simte, dar poate salva vieți. Iar în multe cazuri, poate înlocui chirurgia”, explică doctorul Ioana Făgețeanu. Ea spune că medicul are o responsabilitate enormă, pentru că stabilește ce doză ajunge în tumora pacientului, cât, unde și cum – iar precizia contează enorm. În același timp, pacientul are nevoie să te simtă prezent, implicat, uman. Este una dintre specialitățile în care tehnologia de vârf și empatia autentică se completează firesc.

O echipă care lucrează cu oameni
În oncologie, empatia face diferența. Grija față de cineva care așteaptă tratamentul pentru o boală cronică e esențială.
Degeaba ai aparatură ultra-performantă dacă nu ai o echipă, spune doctorul Filip Zarma, coordonatorul departamentului de radioterapie. El subliniază importanța colaborării interdisciplinare și a unei echipe sudate, care pune pacientul pe primul loc: „Avem o echipă experimentată, dedicată calității și orientată spre binele pacientului”.
Poveștile de vindecare vorbesc de la sine. „Am o pacientă cu o tumoră pulmonară care, din cauza statusului ganglionar, nu putea fi operată”, spune dr. Zarma. Împreună cu oncologul au decis radiochimioterapia. Doamna respectivă avea o personalitate puternică, dar în spatele discursului lipsit de frică se vedea clar dorința de a se vindeca pentru a-și crește nepoata. „Pe parcursul tratamentului, tumora s-a redus vizibil și i-am arătat imaginile de mai multe ori – de fiecare dată era fericită și ușurată. Era directă și dură în discuții cu echipa – tehnicieni, asistenta de toxicitate, recepție, managerul de caz – dar cu toții am înțeles că era un mecanism de apărare care dispărea la fiecare veste bună. Ținem legătura și acum și ne bucurăm împreună de rezultatele obținute”. De rezultate se bucură și doctora Ioana Făgețeanu amintind de unul dintre pacienții care s-a simțit om, și nu doar un caz medical, în timpul tratamentului. „Unul dintre cele mai emoționante cazuri este al unui bărbat în vârstă de 50 de ani, cu un cancer de prostată avansat local și simptomatologie urinară importantă ce îi afecta calitatea vieții. A venit cu multe întrebări și multă teamă. A urmat radioterapia timp de aproximativ cinci săptămâni combinat cu terapie hormonală. La final, PSA-ul (markerul tumoral al prostatei) la o lună a scăzut la normal, iar RMN multiparametric de prostată efectuat la trei luni a arătat remisia formațiunii tumorale. Mi-a spus: „Mă simt din nou eu. Am înțeles că nu am fost un caz, ci o persoană.” Și așa încercăm să-i tratăm pe toți”.

Accesibil pentru toți pacienții, indiferent de statut
HUB-ul din Pallady este deschis tuturor pacienților, fie că sunt abonați ai Rețelei de Sănătate Regina Maria, beneficiază de servicii prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau accesează servicii medicale în regim privat. Obiectivul principal este acela de a oferi acces echitabil și sigur la servicii medicale integrate, de înaltă calitate tuturor celor care au nevoie, afirmă Marius Megulete, director operational Divizia de Imagistică Regina Maria. Conceptul este clar - fiecare pacient, indiferent de modalitatea de acces, este tratat cu aceeași responsabilitate, empatie și profesionalism. „Ne dorim ca acest HUB să devină un standard în îngrijirea oncologică – nu doar prin tehnologie, ci prin felul în care privim pacientul: ca om, nu ca diagnostic”, afirmă echipa medicală.
Un model de îngrijire oncologică integrată
HUB-ul Oncologic Pallady reprezintă o investiție majoră nu doar în infrastructură, ci și în calitatea vieții și demnității pacienților oncologici. Este un exemplu de bună practică în medicina modernă, unde colaborarea, inovația și respectul față de pacient se întâlnesc firesc, zi de zi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Femeia fără sutien are același risc de cancer la sân ca bărbatul / Pisicile in casă dublează riscul de cancer la plămâni/ Cafeaua (zeamă de scrum) crește riscul de cancer anal și de vezică. / Chiar un inel (banala verighetă) crește riscul de cancer și boli ce țin de circulație / Cauza principală a creșterii numărului de cancere de prostată la bărbatul modern e statul prea mult pe fund (începând din școală).
Vedem că inhibarea oxigenului la celule poate avea nenumărate cauze. Sunt cancere cauzate de bacterii care concurează cu celulele pentru resurse, prezența lor creând un mediu lipsit de oxigen (de ex. cancerul la stomac ce apare în zona unde peretele stomacului e înțesat cu bacterii ce inițial produc gastrită cronică "tratată" greșit cu PPI), de viruși (care modifică țesutul și astfel oxigenul e inhibat). Dar apar cancere și în zone unde țesutul a fost modificat de răni. Cancere ce apăreau în urmele lăsate de bici (pe vremea când oamenii erau astfel pedepsiți).
Pomenesc aici și de cei care fumau pipe. Locul unde era așezată pipa și unde era presiune pe buză era locul unde apărea cancerul. Ochelari ce-ți lasă urmă pe nas pot fi cancerigeni (cancerul apare unde e urma lăsată de ochelari).
Praf de rumeguș e cancerigen in zonele interne acoperite odată cu inspirarea lui prelungită (datorată condițiilor de muncă), siliciu ce acoperea plămânii minerilor (ducea la cancere)...
Am făcut o mică introducere și ajung la tratamentele ce sunt oferite azi și care ar fi tratamentul ideal.
Chirurgia (mai nou) e însoțită în unele cazuri de un obicei care crește riscul de cancer. Capsarea cu capse de titan permanente a țesuturilor. Capsele respective inhibă oxigenul la țesutul capsat apărând risc de cancer in jurul capselor.
Cealaltă variantă (radioterapia) distruge din celulele canceroase dar lasă în urmă țesut anormal și celule care nu mai sunt capabile să primească oxigen adecvat datorită distrugerii zonei. Rămâne un fel de camp de bătălie ce prezintă risc. Se ridică și se refac ori soldații canceroși căzuți (dar nu morți) ori apar noi soldați canceroși din țesutul neoxigenat corespunzător.
Tratamentul ideal e cel prin care corpul tău e învățat (printr-un vaccin) să lupte și să elimine cancerul. Pentru a evita recidive, pacientul trebuie să înțeleagă de unde a pornit cancerul și să oprească inițierea altor cancere. Ideal ar fi să nu se ajungă la cancer (prin prevenție). Scriu o carte care va fi de ajutor pentru prevenție și pentru varianta de tratament ideal.