Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Incendiile și criza umanitară din Moria: soluții UE

Protest refugiati

În urma incendiilor devastatoare izbucnite pe 8 și 9 septembrie în tabăra de refugiați de la Moria (Lesbos), Grecia și statele UE iau în sfârșit măsuri pentru rezolvarea crizei.

Tabăra din Moria este considerată de ani de zile o urgență sanitară și umanitară, din pricina faptului că găzduiește peste 13.000 de suflete, de 5 ori peste capacitatea maximă, cea de 2700.

Numeroase ONG-uri europene au denunțat în repetate rânduri situația alarmantă de pe insulă, devenită extrem de periculoasă în contextul pandemiei de COVID-19.

La Berlin A avut loc un protest în acest sens chiar o zi înainte de declanșarea primului incendiu: ONG-urile berlineze Seebrücke și Sea-Watch au cerut evacuarea taberelor suprapopulate, plasând 13.000 de scaune în fața clădirii Parlamentului German (Bundestag).


Invitații la dialog erau cancelarul Merkel, Ministrul de Interne, Horst Seehofer, și Ministrul de Externe, Heiko Maas, care, contrar așteptărilor, nu și-au făcut apariția.

Miercuri seara, în urma primului incendiu de la Moria protestele de la Berlin s-au repetat, însumând de data aceasta 3000 de persoane… Germania, aflată în acest semestru la cârma Consiliului European, mizează pe o soluție comună la nivel de uniune.

Cu toate acestea, Ministrul german al Dezvoltării, Gerd Müller, a solicitat primirea a 2000 de refugiați, dorind să dea "un exemplu de omenie". Mai multe landuri germane (în total 170 de orașe și comune) s-au oferit să ofere adăpost refugiaților, solicitând guvernului să accepte propunerea, știind că statul, și nu landurile, va trebui să suporte mare parte din cheltuieli.

În urmă cu câteva săptămâni, Berlin și landul Turingia au demarat programe pentru acomodarea refugiaților. În momentul de față, 11 state europene (cu excepția Austriei și Olandei, ce refuză categoric) ar fi dispuse să primească refugiați minori neînsoțiți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult