Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Incendiile și criza umanitară din Moria: soluții UE

Protest refugiati

În urma incendiilor devastatoare izbucnite pe 8 și 9 septembrie în tabăra de refugiați de la Moria (Lesbos), Grecia și statele UE iau în sfârșit măsuri pentru rezolvarea crizei.

Tabăra din Moria este considerată de ani de zile o urgență sanitară și umanitară, din pricina faptului că găzduiește peste 13.000 de suflete, de 5 ori peste capacitatea maximă, cea de 2700.

Numeroase ONG-uri europene au denunțat în repetate rânduri situația alarmantă de pe insulă, devenită extrem de periculoasă în contextul pandemiei de COVID-19.

La Berlin A avut loc un protest în acest sens chiar o zi înainte de declanșarea primului incendiu: ONG-urile berlineze Seebrücke și Sea-Watch au cerut evacuarea taberelor suprapopulate, plasând 13.000 de scaune în fața clădirii Parlamentului German (Bundestag).


Invitații la dialog erau cancelarul Merkel, Ministrul de Interne, Horst Seehofer, și Ministrul de Externe, Heiko Maas, care, contrar așteptărilor, nu și-au făcut apariția.

Miercuri seara, în urma primului incendiu de la Moria protestele de la Berlin s-au repetat, însumând de data aceasta 3000 de persoane… Germania, aflată în acest semestru la cârma Consiliului European, mizează pe o soluție comună la nivel de uniune.

Cu toate acestea, Ministrul german al Dezvoltării, Gerd Müller, a solicitat primirea a 2000 de refugiați, dorind să dea "un exemplu de omenie". Mai multe landuri germane (în total 170 de orașe și comune) s-au oferit să ofere adăpost refugiaților, solicitând guvernului să accepte propunerea, știind că statul, și nu landurile, va trebui să suporte mare parte din cheltuieli.

În urmă cu câteva săptămâni, Berlin și landul Turingia au demarat programe pentru acomodarea refugiaților. În momentul de față, 11 state europene (cu excepția Austriei și Olandei, ce refuză categoric) ar fi dispuse să primească refugiați minori neînsoțiți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult