Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Începerea universităților și valul al patrulea – între bula digitală și participarea la viața cetății

Studenți în amfiteatru

Foto: Damien Meyer/ AFP/ Profimedia

Începerea cursurilor la universități creează o senzație de déjà vu. Deși a trecut un an și jumătate de la declanșarea pandemiei și avem acces la vaccinuri anti-Covid, România se lasă atrasă în aceeași capcană. Să începem cursurile față în față, cu riscuri sanitare sporite de persoanele nevaccinate, sau să regresăm, din nou, la soluția online, încarcerându-i pe studenți în pătrățelele lor de „interacțiune” digitală?

Vaccinarea foarte scăzută din România este un eșec al solidarității. Individualismul toxic al „dreptului de a face ce vreau” câștigă în fața solidarității cu comunitatea, cartierul, orașul în care trăim. Noile generații, ce-și petrec anii de formare prin colțurile internetului, în loc de băncile școlii, pierd experiența esențială a vieții împreună, a comunității universitare. Tinerii nu mai au unde să practice negocierea, asimilarea opiniilor celorlalți despre sine, empatia față de colegi și față de profesorii din alte generații. Prin refugiul în educația online, amplificăm individualismul cultivat deja de capitalismul bulelor digitale. Vedem deja impactul distructiv al acestui egocentrism în invocarea libertății de a nu ne păsa de ceilalți, pentru propriul confort mental. Nu cred că ne mai putem permite încă un val de tineri cetățeni educați în ficțiunea că „adevărul meu” este tot ceea ce contează.

„Vrem o țară ca afară”, dar, colectiv, nu suntem dispuși să facem și eforturile altor populații europene. „Afară” vedem deja multe rate de vaccinare de peste 60%. Ne comparăm, dezamăgiți, cu bunăstarea celor din Germania, Franța, Austria, Spania și Italia: de ce la ei se poate și la noi nu? Avem acum ocazia să ne batem nu doar în salarii, ci și în vaccinare – care este, literalmente, la îndemâna tuturor. Dar, în loc de a folosi singura cheie a reluării unei vieți normale, noi ne auto-amăgim cu „dreptul” de a nu te vaccina, de a fi confortabil în incertitudinile proprii, de a ignora bunăstarea celorlalți pentru afirmarea propriului ego. La o rată stabilizată sub 30%, vaccinarea în România este deocamdată un eșec neasumat de nimeni.

La această rată a vaccinării, adăugând apariția continuă a unor noi variante de coronavirus, devine clar că pandemia și urgența sanitară nu se va termina, în România, în viitorul apropiat. Este momentul să trecem logica sanitară în fundal, încorporând-o într-un simț comun al măștilor, distanțării și aerisirii. Trebuie să aducem în prim plan urgența recuperării solidarității – prin educație față-în-față. Confortul profesorilor sau studenților de a participa de acasă și de a minimiza orice risc de infectare nu mai poate paraliza universitățile.

Campusurile sunt un generator al solidarității, al spiritului de comunitate, al conexiunilor invizibile între generații, colegi, profesiuni diferite. Dacă înghețăm și această sursă a apartenenței la un întreg mai mare decât propria familie, riscăm să nu ne mai recuperăm niciodată din eroarea egocentrismului ce a ajuns să macine societatea românească.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult