Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Începerea universităților și valul al patrulea – între bula digitală și participarea la viața cetății

Studenți în amfiteatru

Foto: Damien Meyer/ AFP/ Profimedia

Începerea cursurilor la universități creează o senzație de déjà vu. Deși a trecut un an și jumătate de la declanșarea pandemiei și avem acces la vaccinuri anti-Covid, România se lasă atrasă în aceeași capcană. Să începem cursurile față în față, cu riscuri sanitare sporite de persoanele nevaccinate, sau să regresăm, din nou, la soluția online, încarcerându-i pe studenți în pătrățelele lor de „interacțiune” digitală?

Vaccinarea foarte scăzută din România este un eșec al solidarității. Individualismul toxic al „dreptului de a face ce vreau” câștigă în fața solidarității cu comunitatea, cartierul, orașul în care trăim. Noile generații, ce-și petrec anii de formare prin colțurile internetului, în loc de băncile școlii, pierd experiența esențială a vieții împreună, a comunității universitare. Tinerii nu mai au unde să practice negocierea, asimilarea opiniilor celorlalți despre sine, empatia față de colegi și față de profesorii din alte generații. Prin refugiul în educația online, amplificăm individualismul cultivat deja de capitalismul bulelor digitale. Vedem deja impactul distructiv al acestui egocentrism în invocarea libertății de a nu ne păsa de ceilalți, pentru propriul confort mental. Nu cred că ne mai putem permite încă un val de tineri cetățeni educați în ficțiunea că „adevărul meu” este tot ceea ce contează.

„Vrem o țară ca afară”, dar, colectiv, nu suntem dispuși să facem și eforturile altor populații europene. „Afară” vedem deja multe rate de vaccinare de peste 60%. Ne comparăm, dezamăgiți, cu bunăstarea celor din Germania, Franța, Austria, Spania și Italia: de ce la ei se poate și la noi nu? Avem acum ocazia să ne batem nu doar în salarii, ci și în vaccinare – care este, literalmente, la îndemâna tuturor. Dar, în loc de a folosi singura cheie a reluării unei vieți normale, noi ne auto-amăgim cu „dreptul” de a nu te vaccina, de a fi confortabil în incertitudinile proprii, de a ignora bunăstarea celorlalți pentru afirmarea propriului ego. La o rată stabilizată sub 30%, vaccinarea în România este deocamdată un eșec neasumat de nimeni.

La această rată a vaccinării, adăugând apariția continuă a unor noi variante de coronavirus, devine clar că pandemia și urgența sanitară nu se va termina, în România, în viitorul apropiat. Este momentul să trecem logica sanitară în fundal, încorporând-o într-un simț comun al măștilor, distanțării și aerisirii. Trebuie să aducem în prim plan urgența recuperării solidarității – prin educație față-în-față. Confortul profesorilor sau studenților de a participa de acasă și de a minimiza orice risc de infectare nu mai poate paraliza universitățile.

Campusurile sunt un generator al solidarității, al spiritului de comunitate, al conexiunilor invizibile între generații, colegi, profesiuni diferite. Dacă înghețăm și această sursă a apartenenței la un întreg mai mare decât propria familie, riscăm să nu ne mai recuperăm niciodată din eroarea egocentrismului ce a ajuns să macine societatea românească.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult