Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Închiderea teraselor la ora 23:00 a schimbat profilul turistului pe litoral

litoralul romanesc - covid - Sursa foto Vlad Eftenie

Sursa foto Vlad Eftenie

Potrivit celor de la litoralulromanesc.ro, a crescut numărul turiștilor familiști, dar a scăzut cel al tinerilor dornici de distracție.

Decizia ca terasele să fie închise la ora 23:00 a dus la o diminuare bruscă a numărului rezervărilor făcute de tineri pentru stațiunile de la mare, în timp ce în cazul familiilor cu copii, care se simt mai în siguranță prin prisma noilor măsuri, numărul rezervărilor a crescut în ultima săptămână, potrivit datelor centralizate de Litoralulromanesc.ro, agenția care aduce cei mai mulți turiști în stațiunile autohtone de la Marea Neagră. 

La doar o săptămână de la decizia ca terasele să fie închise la ora 23:00, efectele pe litoral se văd deja. Vânzările restaurantelor, afectate oricum de distanțarea socială (mese mai puține pe terase) și de faptul că interioarele sunt încă închise, au scăzut și mai mult de la începutul lunii august, cu 40% în medie, reiese din discuțiile purtate cu operatorii din domeniu. Pe de altă parte, din datele centralizate de Litoralulromanesc.ro, numărul rezervărilor făcute de tineri cu vârste de până la 22-24 de ani, care veneau la mare în special pentru distracție, a scăzut și el. „Este vorba despre tineri care veneau pe tot litoralul, dar în special în Mamaia și Vama Veche, și care ajungeau pe plajă doar ca să se odihnească după petrecerile de seara”, a declarat Ionuț Nedea, directorul general al Litoralulromanesc.ro.

Pentru deținătorii de terase, scăderea numărului de clienți este estimată, în medie, la 40% după aplicarea măsurii de închidere la ora 23:00

Reversul medaliei: închiderea teraselor la ora 23:00 le-a dat încredere turiștilor familiști cu copii că se respectă măsurile de distanțare pe litoral, iar numărul rezervărilor făcute de aceștia a crescut în ultima săptămână. 

„Eu, personal, cred că măsura de închidere a teraselor la ora 23:00 nu e una bună și potrivită, pentru că e ca și cum i-ai face tratament pentru cancer unui bolnav de pojar. Iei măsuri prea drastice pentru o problemă care se putea rezolva punctual. În acest moment e afectată o industrie întreagă pentru că, din cauza faptului că terasele se închid la ora 23:00, proprietarii nu pot introduce 2-3 serii de clienți pe seară. Autoritățile știau unde erau locurile în care se adunau tinerii și, mai degrabă, ar fi putut interzice accesul punctual în respectivele spații după ora 23:00, nu pe terasele unde se servește mâncarea”, a mai spus Ionuț Nedea.

Pentru deținătorii de terase, scăderea numărului de clienți este estimată, în medie, la 40% după aplicarea măsurii de închidere la ora 23:00, pentru că, în majoritatea cazurilor, consumul se temperează începând cu ora 22:00. „Pe litoral, în general, se face plajă până la ora 19:00, apoi oamenii se duc în cameră și se pregătesc, ies la plimbare până la ora 21:00 și abia după aceea iau cina. Ceea ce înseamnă că până la ora 23:00 nu mai rămâne timp pentru încă o serie de clienți la terasă”, a adăugat Ionuț Nedea.

Citiți și: 

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca toti proprietarii de terase au vrut ca lumea sa fie in siguranta ar fi procedat corect de la inceput si nu ar fi lasat oamenii sa se calareasca toata noaptea.Asa prin lege sunt obligati , de ce istetimea nu vine de la voi de ce asteptati ca cineva sa va oblige sau sa interzica prin lege cand ati fi putut controla si s-ar fi putut diminua pierderile Toate astea se aseamana cu ourtarea centurii la masina , o pun doar ca ma vede politia de parca politistul iese prin parbriz la un accident.Doar daca suntem amendati , fortati doar atunci ne straduim sa facemvce trebuie.Treziti-va.
    • Like 0
  • In ultimii ani am tot fost în zonele astea pentru familiști. Anul ăsta nu mi s-au părut că am văzut vreo modify majoră în Năvodari/Mamaia Sat.
    Plimbandu-ma pe plajă prin dreptul faimoase cluburi din Mamaia Nord, am remarcat seara zgomotul mai redus, iar la răsărit lipsa oamenilor ieșiți după petreceri. În Mamaia Sud, unde-s dominante hotelurile, n-am ajuns vara asta.
    Oricum, nu pun mare bază pe ce spune "cea mai mare agenție" de care n-am auzit niciodată. N-am auzit probabil pentru că pare să se ocupe cu hoteluri, iar familiștii stau mai degrabă la pensiuni sau apartamente închiriate.
    Apropo, n-aveti și date de la Booking sau Airbnb?
    • Like 0
  • Se puteau gasi probabil si alte masuri. Chiar daca e greu de inchis selectiv terase (adica una da si alta nu) se puteau lua decizii mai istete. De pilda interzicerea muzicii pe terasa dupa ora 23 ar fi indepartat petrecaretii. De asemenea se putea decide ca ultima comanda de alcool sa se faca la o anumita ora. Sau sa fie conditionata de consumul de mancare. Nu stiu, ceva de genul asta. Si astfel masurile de distantare erau mai usor de implementat.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Pe ce baza ar fi putut autoritatile sa inchida numai unele terase? Iar daca se puteau inchide ce ii impiedicau pe turisti sa mearga la alte terase?!
    Cred ca din punct de vedere consum este mai bine cu familisti decat cu tineri care cumpara o bere si se uita la ea trei ore.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult