Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Închiderea teraselor la ora 23:00 a schimbat profilul turistului pe litoral

litoralul romanesc - covid - Sursa foto Vlad Eftenie

Sursa foto Vlad Eftenie

Potrivit celor de la litoralulromanesc.ro, a crescut numărul turiștilor familiști, dar a scăzut cel al tinerilor dornici de distracție.

Decizia ca terasele să fie închise la ora 23:00 a dus la o diminuare bruscă a numărului rezervărilor făcute de tineri pentru stațiunile de la mare, în timp ce în cazul familiilor cu copii, care se simt mai în siguranță prin prisma noilor măsuri, numărul rezervărilor a crescut în ultima săptămână, potrivit datelor centralizate de Litoralulromanesc.ro, agenția care aduce cei mai mulți turiști în stațiunile autohtone de la Marea Neagră. 

La doar o săptămână de la decizia ca terasele să fie închise la ora 23:00, efectele pe litoral se văd deja. Vânzările restaurantelor, afectate oricum de distanțarea socială (mese mai puține pe terase) și de faptul că interioarele sunt încă închise, au scăzut și mai mult de la începutul lunii august, cu 40% în medie, reiese din discuțiile purtate cu operatorii din domeniu. Pe de altă parte, din datele centralizate de Litoralulromanesc.ro, numărul rezervărilor făcute de tineri cu vârste de până la 22-24 de ani, care veneau la mare în special pentru distracție, a scăzut și el. „Este vorba despre tineri care veneau pe tot litoralul, dar în special în Mamaia și Vama Veche, și care ajungeau pe plajă doar ca să se odihnească după petrecerile de seara”, a declarat Ionuț Nedea, directorul general al Litoralulromanesc.ro.

Pentru deținătorii de terase, scăderea numărului de clienți este estimată, în medie, la 40% după aplicarea măsurii de închidere la ora 23:00

Reversul medaliei: închiderea teraselor la ora 23:00 le-a dat încredere turiștilor familiști cu copii că se respectă măsurile de distanțare pe litoral, iar numărul rezervărilor făcute de aceștia a crescut în ultima săptămână. 

„Eu, personal, cred că măsura de închidere a teraselor la ora 23:00 nu e una bună și potrivită, pentru că e ca și cum i-ai face tratament pentru cancer unui bolnav de pojar. Iei măsuri prea drastice pentru o problemă care se putea rezolva punctual. În acest moment e afectată o industrie întreagă pentru că, din cauza faptului că terasele se închid la ora 23:00, proprietarii nu pot introduce 2-3 serii de clienți pe seară. Autoritățile știau unde erau locurile în care se adunau tinerii și, mai degrabă, ar fi putut interzice accesul punctual în respectivele spații după ora 23:00, nu pe terasele unde se servește mâncarea”, a mai spus Ionuț Nedea.

Pentru deținătorii de terase, scăderea numărului de clienți este estimată, în medie, la 40% după aplicarea măsurii de închidere la ora 23:00, pentru că, în majoritatea cazurilor, consumul se temperează începând cu ora 22:00. „Pe litoral, în general, se face plajă până la ora 19:00, apoi oamenii se duc în cameră și se pregătesc, ies la plimbare până la ora 21:00 și abia după aceea iau cina. Ceea ce înseamnă că până la ora 23:00 nu mai rămâne timp pentru încă o serie de clienți la terasă”, a adăugat Ionuț Nedea.

Citiți și: 

Articol preluat de pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca toti proprietarii de terase au vrut ca lumea sa fie in siguranta ar fi procedat corect de la inceput si nu ar fi lasat oamenii sa se calareasca toata noaptea.Asa prin lege sunt obligati , de ce istetimea nu vine de la voi de ce asteptati ca cineva sa va oblige sau sa interzica prin lege cand ati fi putut controla si s-ar fi putut diminua pierderile Toate astea se aseamana cu ourtarea centurii la masina , o pun doar ca ma vede politia de parca politistul iese prin parbriz la un accident.Doar daca suntem amendati , fortati doar atunci ne straduim sa facemvce trebuie.Treziti-va.
  • Like 0
 • In ultimii ani am tot fost în zonele astea pentru familiști. Anul ăsta nu mi s-au părut că am văzut vreo modify majoră în Năvodari/Mamaia Sat.
  Plimbandu-ma pe plajă prin dreptul faimoase cluburi din Mamaia Nord, am remarcat seara zgomotul mai redus, iar la răsărit lipsa oamenilor ieșiți după petreceri. În Mamaia Sud, unde-s dominante hotelurile, n-am ajuns vara asta.
  Oricum, nu pun mare bază pe ce spune "cea mai mare agenție" de care n-am auzit niciodată. N-am auzit probabil pentru că pare să se ocupe cu hoteluri, iar familiștii stau mai degrabă la pensiuni sau apartamente închiriate.
  Apropo, n-aveti și date de la Booking sau Airbnb?
  • Like 0
 • Se puteau gasi probabil si alte masuri. Chiar daca e greu de inchis selectiv terase (adica una da si alta nu) se puteau lua decizii mai istete. De pilda interzicerea muzicii pe terasa dupa ora 23 ar fi indepartat petrecaretii. De asemenea se putea decide ca ultima comanda de alcool sa se faca la o anumita ora. Sau sa fie conditionata de consumul de mancare. Nu stiu, ceva de genul asta. Si astfel masurile de distantare erau mai usor de implementat.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Pe ce baza ar fi putut autoritatile sa inchida numai unele terase? Iar daca se puteau inchide ce ii impiedicau pe turisti sa mearga la alte terase?!
  Cred ca din punct de vedere consum este mai bine cu familisti decat cu tineri care cumpara o bere si se uita la ea trei ore.
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult