Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am făcut greșeala să mă duc sâmbăta în Vama Veche: am ajuns, am văzut, am plecat

Sâmbăta, la ora 16, plaja din Vama Veche arată ca o cutie de sardele.

Pe șoseaua care duce la bulgari se circulă pe un singur fir: mașinile parcate pe ambele sensuri anunță valul de refugiați urbani în micul sat-stațiune de la malul mării.

Puhoi de lume pe „Magheru”, străduța cu nume pompos de bulevard, care ia mașinile și pedeștrii de pe drumul principal și-i varsă direct pe plajă.

Iar pe plajă… lume ca la balamuc. Nu se găsește loc la șezlong și nici nu prea mai ai unde să-ți pui cearșaful. O alee îngustă printre șezlonguri te conduce spre marea barieră de alge în descompunere care se întinde pe toată plaja și care-ți mută nasul. Imunizați de miros, temerarii cu șezlonguri stau „buză-n buză” până în buza mării.

Spre deosebire de alți ani, în Vamă am auzit manele și am văzut grupuri gălăgioase care n-au nimic de-a face nici cu spiritul locului, nici cu regulile de igienă socială recoamandate de autorități. La fel ca în alți ani, am făcut slalom printre cioburi de sticlă verde, semne ale petrecerilor nocturne, chit că la terase s-a dat muzica mai încet.

În anul pandemiei, Vama are un aer dezolant, semn că nimeni n-a mai investit nimic și că toată lumea încearcă să mai recupereze ceva din pierderi din weekend-urile în care turiștii dau buluc. Plănuiam să stau până duminică, dar m-am suit în mașină și sâmbătă la ora 17 m-am întors la București, nu înainte de a face fotografia de mai jos, în loc de adio:

Vama Veche covid

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu o zic cu rautate, insa din articol se intelege ca manelistii sunt de vina pentru iresponsabilitatea generala din Vama. Hai sa fim seriosi, manelisti sunt probabil un maxim 5-10%. Restul, din pacate, sunt tinerii care se duc de ceva vreme acolo, an de an.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Vremea cand Vama era boema si ascultai muzica buna a trecut demult. Ce este Vama acum a fost Costinestiul anii de glorie. Dupa ce Costinestiul a decazut s-au mutat toti in Vama. Bun, sa dam si Cezarului ce este al Cezarului, respectiv canalelor de media tabloidizate care de vreo douazeci de ani - din lipsa de subiecte in timpul verii - ne-au bombardat cu tinerii romani " frumos si liberi" care petrec in Vama: adica betii crunte, muzica proasta, lume prost crescuta si ne-educata. etc.
    • Like 10
  • Dorin check icon
    Țigăneală tipic românească.Ce distanțare socială? Mulți șmecheri naturali cu genă de dac care îi face chipurile imuni la virus.
    • Like 9
  • Valentin check icon
    Aia e distanţarea socială?
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon