Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Încurajați-vă copiii „să greșească”! 5 motive pentru antreprenoriat din copilărie

POS copil

Foto: Getty Images

Când ne gândim la antreprenoriat, de multe ori ne apare în minte imaginea unei persoane foarte ocupate și care jonglează între cifre, oameni, producție și altele.

În mare parte din timp, antreprenoriatul are ca punct de plecare o pasiune. O pasiune care se poate pierde atunci când proaspătul antreprenor are de-a face cu cifrele, cu analizele reci și cu anumite noțiuni pe care nu le cunoaște încă. Această parte „rece” se poate „vindeca”, însă, rapid prin educație antreprenorială și financiară.

Totuși, antreprenoriatul poate să îmbrace și o altă imagine. Dacă anumite noțiuni sunt înțelese, antreprenoriatul poate fi considerat o joacă, o aventură, mai ales pentru copii, care pot învăța mult mai ușor și mai distractiv la vârste mici față de cum ar face-o un adult.

De ce ar fi bine să spunem un mare „DA” antreprenoriatului, încă de la o vârstă mică?

5 motive pentru care un copil sau un adolescent merită să învețe tainele antreprenoriatului chiar și de la vârste fragede:

1. Antreprenoriatul este viitorul unui copil cu inițiativă

Așa cum limba engleză a devenit indispensabilă, tot așa va deveni și abilitatea de a face planuri de viitor cu resursele proprii sau de a ști cât mai multe despre riscurile financiare.

Jim Rohn a spus: „Educație formală îți va asigura un mijloc de trai, pe când autoeducația îți va asigura îmbogățirea”.

Abilitatea de a manipula banii va fi din ce în ce mai importantă și tocmai de aceea este esențial ca un copil să se obișnuiască cu această abilitate cât mai devreme.

2. Dezvoltă abilitatea de a trece mai ușor peste eșec

Chiar și pentru antreprenorii experimentați e uneori dificil să aibă succes din start, cu unele proiecte. Unii eșuează încă de la început. Eșecul face parte din viața noastră de zi cu zi, din viața antreprenorială și de multe ori, acesta este cel mai bun profesor. În cadrul oricărei afaceri la început de drum feedback-ul este important, la fel ca și prezența unui mentor, în timp ce copiii învăța să facă față eșecului și să îl fructifice în cadrul noilor experiențe sau chiar aplicat pe planul de afaceri ales. Micii antreprenori trebuie să învețe că este firesc să greșească și mai mult decât atât, pentru a avea succes e nevoie de multă perseverență și adaptabilitate.

3. Inițierea în antreprenoriat îl ajută să rezolve probleme și să găsească soluții

Din momentul în care un copil are la dispoziție un buget și creează un plan de afaceri, apariția unor probleme, mici sau mari, este inevitabilă. Dar, prin intermediul exemplelor sau situațiilor reale în care este pus copilul, el va învăța să găsească soluții pentru situațiile de criză care vor apărea pe parcurs. Uneori, va fi nevoie de sprijin pentru anumite provocări, dar cu timpul, un copil antreprenor își dezvoltă capacitatea de a le rezolva prin forțe proprii.

4. Devine mai productiv

Un copil care învață cum să gestioneze banii este orientat și spre eficientizarea timpului său pentru a crea cât mai multe oportunități.

5. Devine creator de locuri de muncă, nu doar consumator

În zilele noastre, copiii și adolescenții cresc înconjurați de tehnologie. Fiind mereu în preajma device-urilor, ei devin consumatori de tehnologie, dar pot fi încurajați, de exemplu, să-și valorifice productiv această pasiune. În momentul în care un părinte își încurajează copilul să urmeze un curs de antreprenoriat, acesta se poate aștepta ca cel mic să se transforme, din simplu consumator, în creator de jocuri, să își închirieze anumite device-uri sau de ce nu, să le ofere lecții altor copii vizavi de ceea ce el cunoaște. Totul, conform unui plan de afaceri bine definit. Iar dacă business-ul merge bine, poate curând va construi și o echipă în jurul lui, oferind astfel, momentan în joacă, și „locuri de muncă”.

În concluzie, educaţia antreprenorială nu înseamnă automat că devii antreprenor, ci dezvolţi abilităţi care să te ducă mai aproape de succesul pe care ţi-l imaginezi. Comisia Europeană susţine că sunt cercetări care demonstrează că tinerii de până la 25 de ani care au avut acces la educaţie antreprenorială au rate de începere ale afacerilor de 15%, de aproximativ trei ori mai mari decât în rândul populaţiei medii din Europa. Mai mult, start-up-urile lor tind să fie mai inovatoare, să aibă o cifră de afaceri mai mare şi să angajeze mai mulţi oameni. Tinerii cu abilităţi antreprenoriale puternice sunt, de asemenea, mai angajaţi: angajaţii antreprenori din cadrul unei companii vor contribui la fructificarea mai facilă a oportunităţilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • sarituri directe de la fata ascunselea la TED talks si discursuri motivationale.Apoi se trece prin Influencing si MLM si gata am facut un nou miserupist si "om de afaceri".Adevarul e ca avem destui doctori, ingineri si arhitecti.Antreprenoriatul este o definitie mult prea uzitata care si-a pierdut esenta de mult timp.Acum orice mucios care nu e in stare sa isi cladeasca o meserie, gata se autointituleaza antreprenor sau cauta loc in partide gen PSD sau AUR ca au vazut ei ca se mananca bine si nu ai nevoie decat sa lucrezi in PDF.Bai...terminati cu porcariile astea AWAKE.Avem nevoie de oameni muncitori si destepti, nu de influenceri si antreprenori cu 3 clase si un vocabular de piata obor.Auzi tu, tainele antreprenoriatului....ce face tzancu' ala? cumpara caramele la un pret si le vinde la "fraieri" cu un pret mai mare?Pai daca asa incep de mici, o sa va tepuiasca pe la 20 ani cu diferite scheme piramidale pe astia de salivati la the American Dream.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon