Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Încurajați-vă copiii „să greșească”! 5 motive pentru antreprenoriat din copilărie

POS copil

Foto: Getty Images

Când ne gândim la antreprenoriat, de multe ori ne apare în minte imaginea unei persoane foarte ocupate și care jonglează între cifre, oameni, producție și altele.

În mare parte din timp, antreprenoriatul are ca punct de plecare o pasiune. O pasiune care se poate pierde atunci când proaspătul antreprenor are de-a face cu cifrele, cu analizele reci și cu anumite noțiuni pe care nu le cunoaște încă. Această parte „rece” se poate „vindeca”, însă, rapid prin educație antreprenorială și financiară.

Totuși, antreprenoriatul poate să îmbrace și o altă imagine. Dacă anumite noțiuni sunt înțelese, antreprenoriatul poate fi considerat o joacă, o aventură, mai ales pentru copii, care pot învăța mult mai ușor și mai distractiv la vârste mici față de cum ar face-o un adult.

De ce ar fi bine să spunem un mare „DA” antreprenoriatului, încă de la o vârstă mică?

5 motive pentru care un copil sau un adolescent merită să învețe tainele antreprenoriatului chiar și de la vârste fragede:

1. Antreprenoriatul este viitorul unui copil cu inițiativă

Așa cum limba engleză a devenit indispensabilă, tot așa va deveni și abilitatea de a face planuri de viitor cu resursele proprii sau de a ști cât mai multe despre riscurile financiare.

Jim Rohn a spus: „Educație formală îți va asigura un mijloc de trai, pe când autoeducația îți va asigura îmbogățirea”.

Abilitatea de a manipula banii va fi din ce în ce mai importantă și tocmai de aceea este esențial ca un copil să se obișnuiască cu această abilitate cât mai devreme.

2. Dezvoltă abilitatea de a trece mai ușor peste eșec

Chiar și pentru antreprenorii experimentați e uneori dificil să aibă succes din start, cu unele proiecte. Unii eșuează încă de la început. Eșecul face parte din viața noastră de zi cu zi, din viața antreprenorială și de multe ori, acesta este cel mai bun profesor. În cadrul oricărei afaceri la început de drum feedback-ul este important, la fel ca și prezența unui mentor, în timp ce copiii învăța să facă față eșecului și să îl fructifice în cadrul noilor experiențe sau chiar aplicat pe planul de afaceri ales. Micii antreprenori trebuie să învețe că este firesc să greșească și mai mult decât atât, pentru a avea succes e nevoie de multă perseverență și adaptabilitate.

3. Inițierea în antreprenoriat îl ajută să rezolve probleme și să găsească soluții

Din momentul în care un copil are la dispoziție un buget și creează un plan de afaceri, apariția unor probleme, mici sau mari, este inevitabilă. Dar, prin intermediul exemplelor sau situațiilor reale în care este pus copilul, el va învăța să găsească soluții pentru situațiile de criză care vor apărea pe parcurs. Uneori, va fi nevoie de sprijin pentru anumite provocări, dar cu timpul, un copil antreprenor își dezvoltă capacitatea de a le rezolva prin forțe proprii.

4. Devine mai productiv

Un copil care învață cum să gestioneze banii este orientat și spre eficientizarea timpului său pentru a crea cât mai multe oportunități.

5. Devine creator de locuri de muncă, nu doar consumator

În zilele noastre, copiii și adolescenții cresc înconjurați de tehnologie. Fiind mereu în preajma device-urilor, ei devin consumatori de tehnologie, dar pot fi încurajați, de exemplu, să-și valorifice productiv această pasiune. În momentul în care un părinte își încurajează copilul să urmeze un curs de antreprenoriat, acesta se poate aștepta ca cel mic să se transforme, din simplu consumator, în creator de jocuri, să își închirieze anumite device-uri sau de ce nu, să le ofere lecții altor copii vizavi de ceea ce el cunoaște. Totul, conform unui plan de afaceri bine definit. Iar dacă business-ul merge bine, poate curând va construi și o echipă în jurul lui, oferind astfel, momentan în joacă, și „locuri de muncă”.

În concluzie, educaţia antreprenorială nu înseamnă automat că devii antreprenor, ci dezvolţi abilităţi care să te ducă mai aproape de succesul pe care ţi-l imaginezi. Comisia Europeană susţine că sunt cercetări care demonstrează că tinerii de până la 25 de ani care au avut acces la educaţie antreprenorială au rate de începere ale afacerilor de 15%, de aproximativ trei ori mai mari decât în rândul populaţiei medii din Europa. Mai mult, start-up-urile lor tind să fie mai inovatoare, să aibă o cifră de afaceri mai mare şi să angajeze mai mulţi oameni. Tinerii cu abilităţi antreprenoriale puternice sunt, de asemenea, mai angajaţi: angajaţii antreprenori din cadrul unei companii vor contribui la fructificarea mai facilă a oportunităţilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • sarituri directe de la fata ascunselea la TED talks si discursuri motivationale.Apoi se trece prin Influencing si MLM si gata am facut un nou miserupist si "om de afaceri".Adevarul e ca avem destui doctori, ingineri si arhitecti.Antreprenoriatul este o definitie mult prea uzitata care si-a pierdut esenta de mult timp.Acum orice mucios care nu e in stare sa isi cladeasca o meserie, gata se autointituleaza antreprenor sau cauta loc in partide gen PSD sau AUR ca au vazut ei ca se mananca bine si nu ai nevoie decat sa lucrezi in PDF.Bai...terminati cu porcariile astea AWAKE.Avem nevoie de oameni muncitori si destepti, nu de influenceri si antreprenori cu 3 clase si un vocabular de piata obor.Auzi tu, tainele antreprenoriatului....ce face tzancu' ala? cumpara caramele la un pret si le vinde la "fraieri" cu un pret mai mare?Pai daca asa incep de mici, o sa va tepuiasca pe la 20 ani cu diferite scheme piramidale pe astia de salivati la the American Dream.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult
sound-bars icon