Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Îndoiala de sine și teama că nu ești la fel de bun ca un oarecare altul apar natural la copii. Ce ar trebui să facem noi, părinții

Copil îngrijorat

Foto: Profimedia Images

Îndoiala de sine și teama că nu ești la fel de bun ca un oarecare altul apar natural, ca parte din programul nostru de supraviețuire, în jurul vârstei de 6 ani.

De pe la 6 ani încolo, copiii încep să perceapă diferențele dintre ei. Contrastele naturale mare/mic, scund/înalt, frumos/urât, gras/slab, bun/rău, rapid/lent - sunt parte din dualitatea în care trăim aici, în realitatea noastră 3D, și mod de navigare în viață.

Când copiii deschid, în sfârșit ochii, către aceste diferențe aducătoare de panici - dar absolut necesare distincțiilor pe care le face sistemul nostru de orientare - încep și anxietatea de performanță, și simțul inadecvării, și teama că vor rămâne singuri toată viața dacă nu-și găsesc rapid un prieten bun și, eventual, exclusiv.

Părinții se tem atunci, la rândul lor, că e vorba de neîncredere în sine. Că, poate, nu a fost suficient iubit, validat și încurajat. 

Nu, nu este vorba despre câtă iubire liniștitoare a primit copilul. Orice doză de stimă de sine începe din sursa acestor conștientizări: că suntem diferiți și că nu mai suntem centrul galaxiei, ca casă: sunt alții mai înalți, mai frumoși, ma zvelți, mai rapizi sau mai isteți decât noi. Da, sunt mic, am nasul puțin strâmb și nu pasez bine mingea. Da, sunt băiețoasă, nu-mi place să port fuste roz și am un scris lăbărțat. Ajută-mă să nu mă mai tem de aceste cuvinte! Nu-mi spune, că ba da, sunt frumoasă sau bun la fotbal. Nu-mi spune că dacă voi exersa mai mult, voi fi mai bun! Că asta îmi sună ca și cum deocamdată nu sunt suficient, ca om.

Abia după această realizare începe lungul drum al acceptării de sine. Adică întoarcerea către interior și găsirea acolo, în lumea infinită a identității personale, sursa marilor împliniri și validări.

”Urât”, ”prost” - sunt două adevăruri despre fiecare dintre noi. Toți suntem și urâți, și proști, de câteva ori pe zi. Dar fiecare dintre noi suntem exact acolo unde putem fi cel mai bine, deocamdată. Fiecare este cea mai bună variantă a lui la momentul acesta. În urâțenia mea, sunt cea mai frumoasă din câte pot fi eu acum, în secunda asta.

Tot în această perioadă, cu cele mai bune intenții, părinții se apucă, fără să știe, să saboteze permanent acest drum către sine al copilului: îl măsoară și compară cu cei din clasă, îl împing la teme cu critică și urgența ratării viitoare, se uită în stânga și în dreapta la copilul lui X, care pare să știe și să facă mai multe. Deci, exact când apar marile discriminări cognitive despre lume și viață, apare și reflexul parental de a-și înscrie copilul pe o linie competitivă a reușitelor școlare. De aici mii de suferințe viitoare despre cum nu sunt niciodată suficient de bun. Din cum ne oglindim în ochii părinților noștri și ai culturii în care ne-am născut...

Stima de sine sau acceptarea de sine - pentru că sunt același lucru, apar nu din laude și validări - pentru că toate se fac în raport cu un presupus standard. Ci apar pornind de la momentul rece al conștientizării că da, suntem și una, și alta deopotrivă.

Nu le este ușor copiilor să facă acest drum, al împăcării lui urât/frumos în aceeași strângere de mână - când părinții lor nu au învățat să îi vadă ca atare, fără teamă. Da, copilul meu este și urât, și prost, și slab, și vulnerabil, și singur, și caraghios. Dar este în el și frumusețe, și har, și putere, și grație. O să îi fie bine în viață doar după ce reunește în sine aceste două mari contraste și energii ale lumii. Cât timp luptă cu una din ele, va fi în luptă cu el însuși, deci incapabil să se bucure de viață.

A accepta nu înseamnă a mă complace. Doar a nu lupta cu mine. A nu-mi vorbi mie urât, cu teama că încă nu am ajuns la standardul acela misterios, de care tuturor ne e frică, fără să știm cine l-a trasat, cine ne judecă sau ne măsoară. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult