Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un inginer specializat în structuri trage un semnal de alarmă despre practicile riscante în construcții: „După criza din 2009, în sectorul nostru există un singur deviz. Se numește optimizare”

Dragoș Marcu

Amploarea dezastrului din Turcia a adus în dezbatere problema felului în care se construiește și a vulnerabilităților induse de practicile defectuoase. Una dintre acestea este presiunea de a scădea costurile pentru a crește profitabilitatea.

„În România n-aș ști să vă spun exact de când, dar cred ca mai pregnant după criza din 2009, în sectorul nostru există un singur deviz. Se numește optimizare. Întotdeauna apare un optimizator care face casa mai ieftină după ce o face proiectantul”, a declarat, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, Dragoș Marcu, președinte de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri, care conduce o firmă de construcții.

„Astăzi, există întotdeauna o presiune, dacă în calitate de factor de decizie, de proiectant, nu ești deschis la lucrurile astea - optimizare în România însemnând ieftinire, ești considerat rigid. Și sunt destule construcții la care am fost scoși afară pentru că duceam construcțiile la un cost mai mare, pentru că așa apreciam noi că acela era nivelul de siguranță acceptabil”, a continuat Marcu.

- Această optimizare face clădirile mai vulnerabile?, a fost întrebat de moderatori.

- „Sigur că da! În principiu face clădirile mai vulnerabile. Ăsta este sensul scăderii consumurilor de materiale. Mai puțin beton, mai puțin fier, dar să știți că lucrurile astea se întâmplă și la investițiile publice. Îmi pare rău să o spun, dar se întâmplă. Faci un studiu de fezabilitate. sunt nenumărate situații, și te duci: - Casa asta costă 100 de lei. Iar autoritatea contractantă îți spune: - N-ai înțeles. Eu am 60 de lei. Și ce-i de făcut? Păi nu ți-o avizează până nu i-o faci de 60 de lei. Nu ți-o avizează înseamnă că nu dă banii. Optimizări se fac la toate nivelurile. Folosești o gresie pe jos, care poate fi de o calitate mai bună sau mai puțin bună. În principiu, nimeni nu te îndeamnă, nu există cineva care să te îndemne să încalci norma. Dar și în lumea noastră există tot felul de oameni, care interpretează și reglementările tehnice, și regulile de proiectare la limită. Și peste tot este o competiție economică”, a afirmat inginerul,

Acesta a spus că au existat situații în care a fost dat afară că a refuzat să facă astfel de scăderi de costuri. „Alții au înțeles. Să știți că nu toți dezvoltatorii sunt așa, niște oameni răi. Există și la ei nivel de înțelegere. Unii dintre ei, dacă ai fost ferm, au înțeles. Alții care au avut la dispoziție și oferte mai ieftine și au zi nu, au mers în maniera asta pe care le-o spusesem eu. În cele mai multe situații... Dar au fost și cazuri în care am fost dat afară, pentru că nu corespundeam intereselor lui. Eu nu pot să spun finalmente că în mod sigur cel care venit în urma mea a făcut lucrurile nesigure. Sunt cazuri în care cred că s-au dus într-o zonă nesigură, am exemple în București, și sunt cazuri în care cred că s-au dus într-o zonă la limită”, a spus Dragoș Marcu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cind am dat o solutie de fundare ce nu i-a convenit, raspunsul primit a fost: "nu fac asa ceva, casa asta e pentru vinzare". Cind dau masuri conform normativelor, mi se reproseaza ca dau prea multe. Cind proiectarea se face la pachet cu executia, apare o presiune enorma pe proiectant ca sa dea solutia convenabila executantului.
    • Like 0
  • Iar in caz de ceva ca in Turcia, Doamne fereste, baietii destepti din constructii se vor inghesui toti la portile de imbarcare din Otopeni...
    • Like 0
    • @ KapetanMavromati
      Poate ca ar fi bine ca Procuratura sa-si faca deja un birou acolo, la Otopeni. Intr-o zona unde sunt sanse mai mici sa le cada tavanul in cap.
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      Bine zis ! Ca nici acolo nu se stie... :-(
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult