Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un inginer specializat în structuri trage un semnal de alarmă despre practicile riscante în construcții: „După criza din 2009, în sectorul nostru există un singur deviz. Se numește optimizare”

Dragoș Marcu

Amploarea dezastrului din Turcia a adus în dezbatere problema felului în care se construiește și a vulnerabilităților induse de practicile defectuoase. Una dintre acestea este presiunea de a scădea costurile pentru a crește profitabilitatea.

„În România n-aș ști să vă spun exact de când, dar cred ca mai pregnant după criza din 2009, în sectorul nostru există un singur deviz. Se numește optimizare. Întotdeauna apare un optimizator care face casa mai ieftină după ce o face proiectantul”, a declarat, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, Dragoș Marcu, președinte de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri, care conduce o firmă de construcții.

„Astăzi, există întotdeauna o presiune, dacă în calitate de factor de decizie, de proiectant, nu ești deschis la lucrurile astea - optimizare în România însemnând ieftinire, ești considerat rigid. Și sunt destule construcții la care am fost scoși afară pentru că duceam construcțiile la un cost mai mare, pentru că așa apreciam noi că acela era nivelul de siguranță acceptabil”, a continuat Marcu.

- Această optimizare face clădirile mai vulnerabile?, a fost întrebat de moderatori.

- „Sigur că da! În principiu face clădirile mai vulnerabile. Ăsta este sensul scăderii consumurilor de materiale. Mai puțin beton, mai puțin fier, dar să știți că lucrurile astea se întâmplă și la investițiile publice. Îmi pare rău să o spun, dar se întâmplă. Faci un studiu de fezabilitate. sunt nenumărate situații, și te duci: - Casa asta costă 100 de lei. Iar autoritatea contractantă îți spune: - N-ai înțeles. Eu am 60 de lei. Și ce-i de făcut? Păi nu ți-o avizează până nu i-o faci de 60 de lei. Nu ți-o avizează înseamnă că nu dă banii. Optimizări se fac la toate nivelurile. Folosești o gresie pe jos, care poate fi de o calitate mai bună sau mai puțin bună. În principiu, nimeni nu te îndeamnă, nu există cineva care să te îndemne să încalci norma. Dar și în lumea noastră există tot felul de oameni, care interpretează și reglementările tehnice, și regulile de proiectare la limită. Și peste tot este o competiție economică”, a afirmat inginerul,

Acesta a spus că au existat situații în care a fost dat afară că a refuzat să facă astfel de scăderi de costuri. „Alții au înțeles. Să știți că nu toți dezvoltatorii sunt așa, niște oameni răi. Există și la ei nivel de înțelegere. Unii dintre ei, dacă ai fost ferm, au înțeles. Alții care au avut la dispoziție și oferte mai ieftine și au zi nu, au mers în maniera asta pe care le-o spusesem eu. În cele mai multe situații... Dar au fost și cazuri în care am fost dat afară, pentru că nu corespundeam intereselor lui. Eu nu pot să spun finalmente că în mod sigur cel care venit în urma mea a făcut lucrurile nesigure. Sunt cazuri în care cred că s-au dus într-o zonă nesigură, am exemple în București, și sunt cazuri în care cred că s-au dus într-o zonă la limită”, a spus Dragoș Marcu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cind am dat o solutie de fundare ce nu i-a convenit, raspunsul primit a fost: "nu fac asa ceva, casa asta e pentru vinzare". Cind dau masuri conform normativelor, mi se reproseaza ca dau prea multe. Cind proiectarea se face la pachet cu executia, apare o presiune enorma pe proiectant ca sa dea solutia convenabila executantului.
    • Like 0
  • Iar in caz de ceva ca in Turcia, Doamne fereste, baietii destepti din constructii se vor inghesui toti la portile de imbarcare din Otopeni...
    • Like 0
    • @ KapetanMavromati
      Poate ca ar fi bine ca Procuratura sa-si faca deja un birou acolo, la Otopeni. Intr-o zona unde sunt sanse mai mici sa le cada tavanul in cap.
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      Bine zis ! Ca nici acolo nu se stie... :-(
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult