Înșiruirea de containere de la Pipera a fost o risipă revoltătoare de bani. Se pare că administrația Firea a cheltuit 2.000.000 euro pentru această mare și proastă organizare de șantier, care, trebuie să fim realiști, nu va putea deveni niciodată un SPITAL adevărat.
Acum, situația este extremă, iar statul român, incompetent, indolent, incapabil să anticipeze, să prevină, să se pregătească, se vede nevoit să risipească din nou bani, mulți, în încercarea disperată de a transforma această înșiruire de containere într-o unitate medicală. Suma vehiculată? Vreo 4.000.0000 euro
După părerea mea, nici 20.000.000 de euro nu vor putea face din acele containere de șantier spital și cu atât mai mult secție ATI.
* Ansamblul nu dispune de sistem de ventilație absolut necesar pentru o astfel de funcțiune.
* Rețeaua de apă și canalizare este realizată în afară, fără a fi protejată la îngheț
* Din punct de vedere al temperaturii interioare, ansamblul nu dispune de sistem de încălzire, ci doar de un sistem de aer condiționat, care nu face față în perioada rece, mai ales că nu există izolație a containerelor.
* Ansamblul nu dispune de rețea de gaze medicale.
* Fiind localizat în afara unui spital general, toate funcțiunile conexe – laborator, farmacie, spălătorie, morgă, bucătărie, spații tehnice, etc. nu sunt asigurate.
* Containerele, având o lățime de aproximativ 2,6m și câte o baie în fiecare container, nu pot fi transformate în unități de terapie intensivă.
* Ușile au doar 90cm lățime și prag, lucruri nepermise într-un spital (nu se poate face transportul pacientului cu targă/pat, iar evacuarea rapidă, în cazul unui incendiu, a pacienților imobilizați este imposibilă)
* Nu există centrală termică, apa caldă se asigură cu boilere individuale montate în băi. Și lista e lungă, iar povestea e asemănătoare și la Lețcani.
Constatările nu îmi aparțin, sunt ale unor specialiști. Arhitecta Raluca Soaita a evaluat anul trecut containerele, încercând sa ajute primăria.
Ce urmăresc scriind aceste lucruri? Să determin autoritățile să nu se îmbete cu apă rece și să conștientizeze că PIPERA nu poate deveni un adevărat ATI. Probabil că va putea trata cazuri medii, dar problema terapiilor intensive nu se poate rezolva cu aceste containere, oricât de mult efort și bani s-ar băga, acum, aici.
ATI uri peste noapte nu se pot face, domnilor guvernanți. Ați avut un an și jumătate la dispoziție... da, da, 18 luni. Ce ați făcut? Nimic!
Și să știți câ în timp ce vă lăudați că nu închideți economia, ca să n-o omorâți, mor oameni. Mulți.
Este în regulă să nu o închideți, nimeni nu vrea asta, dar aveți un plan pentru noi? Ni-l spuneți? Sau sperați că lucrurile se rezolvă de la sine? Poate se îndură Covidul de noi și decide brusc să se retragă, nu-i așa?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
A fost odată ca niciodată o țară care credea ca e bogata doar pentru ca avea resurse. Dar drumurile erau praf și o groaza de oameni mureau în accidente. Pe vremea aia exista un serviciu de stat numit ambulanta. Nu existau autostrăzi. Și oamenii mureau pe capete în depășiri imposibile. Serviciu de ambulanta era unul de stat. Ambulanta avea în dotare niște mașini care semănau cu niște căruțe numite TV. Prima dubă românească a fost produsă de uzina Rocar pe o platformă modificată de IMS și ulterior pe platforma celebrului Aro 24. Ca sa va faceți o imagine erau ceva de genul unui Trabant blindat:
Producția de TV a început în anul 1958. TV-4 si TV-5 (versiunea “4×4”) erau vehicule de mic tonaj, destinate transportului de pasageri si de mărfuri, care beneficiau de motorul IMS de 50 de cai putere, ce puteau atinge o viteză maximă de 80 km/h.
Cu maxim 8o de km la ora, mașinile ajungeau la accident mult după ce se mai putea face ceva pentru victime. Situația era dramatica, oamenii mureau cu zile. Fabuloșii ani 90. Totul era în colaps. Statul era un prost gestionar. Atunci apărut un ONG sau o asociație , parca mai contează. Un serviciu privat de ambulanta, în paralel cu ambulanta. Aducea ambulante second hand de doua ori mai performante decât nenorocirile de la ambulanta. Un tânăr student, pardon rezident a ajuns la concluzia ca statul este un prost gestionar. Ca mediul privat va schimba situația. Prin donații și mult efort a început sa funcționeze la Târgu Mureș un serviciu particular de ambulanta. Cu donații și mult entuziasm a fost un succes. Idei din ce în ce mai bune au început sa apară: primul serviciu de tele-medicina din Romania. Donații Petrom și Vodafone de milioane de euro. Și tânărul și serviciile au crescut. Lumea aplauda de câte ori vedea serviciul în acțiune. Zeci de medici s-au format și au acceptat condiții draconice pentru ca știau ca pot pleca oriunde în lume sa practice medicina de urgenta. Tânărul nu a rămas mereu tânăr și s-a maturizat. Ceea ce e mai important e ca ceea ce a apărut la Tg. Mureș ca o mișcare unui ONG s-a replicat la nivelul întregii tari. A început sa primească sprijin chiar si de la serviciile secrete. S-a împrietenit cu Marcel. deși 112 este în general o inițiativa privata, și deși în tinerețe tânărul nostru reprezenta o inițiativa privata de succes. 122 a devenit o chestiune de securitate națională și a fost gestionat eminamente de stat. După multi ani tânărul ONG-ist este un funcționar public cu multi ani de experiența care gestionează miliarde de euro. Deși unii zic ca asta a dus la atrofierea ministerului sănătății pana la neființă. A ajuns sa se certe cu niște ONG-uri. pardon asociații pe tema unor spitale modulare. O poveste trista. Pactul cu serviciile nu i-a adus fericirea. Ar fi multe de spus. Dar într-o s-a mai întâmplat ceva. Cineva de la un un ONG (asociație) s-a uitat într-o dimineața în oglinda. Avea numai intenții bune, sprijin politic și venea cu o soluție la problema spitalelor :spitale modulare perfecte începând din luna ianuarie. Revenind, s-a uitat în oglinda doamna fondatoare de la asociație și a văzut un lucru groaznic, în loc sa-și vadă reflecția a văzut chipul meschin al tânărului care a făcut pactul cu diavolul politic și securistic. În oglinda era chipul dușmanului ei pentru fonduri: Raed Arafat.
Totusi, nu ar fi fost MULT mai simplu si mai ieftin sa ne vaccinam si sa nu ajungem aici? Vaccinul gratuit, la indemana, fara programare, cateodata insotit de mici si bere. Si dupa aproape un an, fara degete sau urechi crescute in plus si nici vreo dovada ca cineva a luat legatura cu Bill Gates, fara telefon...
Va asigur ca indiferent cat de proactiv ar fi fost guvernul (generic spus), care guvern clar nu a fost, nu ar fi putut pregati atatea paturi ATI cati inconstienti (ca sa fiu politicos) sunt in tara asta.
Inca odata, date de pe aceasta platforma - mai mult de 50% dintre romani sunt analfabeti functional. Suntem la 33% vaccinati vs. 60% - 80% in tarile civilizate unde, btw, spitalele sunt libere, sunt foarte putine decese si viata se apropie de normal.
Poate ca suna cinic, dar asta este adevarul si oricat am incerca sa il negam patriotic, nu functioneaza....
In asemenea conditii, scapa cine poate!
Ar fi fost mult mai simplu sa avem o romanie educata. Si am fi fost astazi in top daca in loc sa construim forturi in jurul bucurestiului in anii 1900 am fi facut scoli. Erau bani ca sa urbanizam Romania si sa alfabetizam tota populatia tarii.
Nu a fost sa fie. Avem inconstienti si ca sa citez premierul desi nu sunt de acord cu el: o mare masa de analfabeti functionali.
Ce sa facem cu ei? Sa-i tinem pe jos prin spitale? Sa-i lasam sa moara? Pentru ca scapam tara de prosti? \ca asta e legea evolutiei? Am vazut astfel de comentarii.
Avem niste cocioabe ceva mai bune decat un niste corturi tribale. Nu e mai bine decat sa-i tinem pe jos, chair daca nu mai au sanse?
Ca dotari containerele alea, nu arata rau. macar patul nu e o targa pusa pe jos.
Riscul sa cedeze aerul conditionat sau sa ia foc sectia suprasolicitata.
Nu stiu ce trebuia facut. Poate nu se putea face mai mult.
Problema e alta, ca gasirea de probleme a inceput sa ne defineasca ca natiune.
Blocarea proiectelor a devenit singura forma de manifestare a puterii . Datul la gioale. Dosarul la DNA. Etc.
E pandemie de blocaje. PSD cand vine la guvernare blocheaza toate proiectele PNL. Cand se intoarce roata la fel. Sunt proiecte referitoare la ATI blocate de ani.
Sa arunci cu noroi e usor. Imi imaginez efortul asociatiei de a face un spital din donatii: sa convingi oamenii sa-ti dea bani, sa gasesti proiectant si solutii. Sa-l faci in doua luni. Si sa iasa ceva perfect.
Apoi vine un politician si zice: e inundat, nu sunt grupuri sanitare , pacientii isi. fac nevoile in saci de plastic. Sunt sigur ca daca cineva doreste pozeaza sobolani pe sub containere ( nu ziceti ca nu se poate e o casa abandonata chiar peste drum) sau gandaci cum se plimba pe linoleum. Cui foloseste acesta abordare? Pacientilor? Nu. Inundatia a fost inainte de inaugurare. Faza cu nevoile un accident. Iar sobolanii si gandacii o inventie facuta de un rauvoitor.
Pentru proiectele statului problemele sunt similare. se arunca cu mult noroi.
S-au cheltuit milioane de Euro. Ineficient. Sunt doua variante: folosim ce avem cat mai eficient. sau pierdem totii banii. Avand in vedere urgenta, aruncatul cu jeg nu ajuta.
Am vazut comunicatul. Si mai mult decat atat am avut curiozitatea sa intru pe poze. Prima poza inclusiv cea de la articolul prezent imi arata o usa dubla. mai stiam cum sta situatia, vargul maxim al valului 4 ( necesar de 3000 de paturi de ATI, confirmat de un comunicat al ministrului care spune ca sunt 1500 de pacienti in asteptare la ATI si ca sunt aproximativ 1500 de paturi, un numar de apropae 1000 de decese anuntat la sf. lunii). Sunt fotograf stiu sa fac poze in care sa arat toate defectele lumii. Da canalizarea aia e o mizerie. Dar ca potential pacient ar prefera ca in vremuri de criza sa stiu ca nu stau pe jos intr-un spital. Si apoi cum sa spui ca spitalele modulare sunt proste la modul general. In vremuri de criza chiar si la cort e o solutie. Nu intelegeam. Da spitalele modulare nu sunt o solutie pe termen lung. As fi preferat sa fie acum in constructie cele 5 spitale regionale.
Dar sa fim si pragmatici, e mai bine decat pacienti intinsi pe jos? De ce sa tii in conditii de urgenta maxima locuri decente inchise. Am incercat sa inteleg. Nu stiu daca am reusit. Mai jos cate va surse de informare. Dar am si o concluzie amara.
Nu vom ajunge nicaieri. Un demers onest ar fi fost asa: pentru ca e situatie de criza trebuie sa facem ceva pentru ca pacientii sa aiba conditii decente: izolare conducte de apa expuse, realizare ventilatie exterioara etc..
La ATI situatia este dramatica, ca pacient in loc sa zac pe zos intre doua paturi de ATI as prefera sa stau intr-un pat cu monitor de semne vitale si cu un concentrator de oxigen pana se va gasi o solutie de alimentare cu gaze.
Comparam asa :
Pipera - facut de primarie
Spitalul are o capacitate de 400 de locuri, a fost construit de Compania Municipală Consolidări, și a costat circa 2 milioane de euro, cu tot cu conectarea la utilități, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate.
Elias - Daruieste Viata
38 de locuri cu 2.2 milioane de euro.
Sa va spun drept: containerele tot containere raman. Diferenta e facuta de infrastructura: ventilatie, dotari etc...
Oricum demersul este unul meschin. Nu pipera nu va fi niciodata un spital. Nu nu se va compara niciodata cu containerele de la Elias. Dar e criza, si corturi daca ar fi ar fi mai bine.
Desigur exista un interes particular:
"Eu nu înțeleg de ce guvernanții nu îi invită la masa discuțiiilor pe directorii spitalelor private cu care să găsească soluții și să folosească spitale private. Eu nu înțeleg de ce țara asta nu există colaborare între stat, privat și societatea civilă. Se cheltuie bani, se aruncă bani pe geam, se cârpesc lucruri, au stat un an și jumătate și nu au făcut nimic, iar acum repede, repede, aruncă niște bani în ceva ce nu e pe termen lung funcțional. Avem niște rețele de spitale private cu care putem face parteneriate pentru acest val".
Probabil ca spitalul privat e mai bun ca cel de stat. Dar iarasi e o chestie meschina in timpul unei crize.
Sigur initiativa de a face o sectie din containere la Piatra Neamt e laudabila. Dar eu am vazut planurile spitalului judetean facut de puscariasul Pinalti. Incomparabil mai bine e sa ai un spital clasic.
MAi bine traiesti in tr-o tara in care arunci cu noroi: Pipera e o mizerie zice daruiete Viata. Elias e inundat si pacientii isi fac nevoiele in saci de gunoi pentru ca nu exista toalete ar zice altii. Nu vom ajunge nicaieri. Si intre timp oamenii mor pe jos intre doua paturi de ATI.
Presa a luat pe nemestecate comunicatul. In sine un comunicat care nu zice minciuni prea mari, dar e oportun?
Comparam ce? Un mercedes achizitionat din donatii, cu caruta achizitionata din motive paleative?
Nu am dubii spitalele modulare facute si proiectate in romania sunt bune (https://www.libertatea.ro/stiri/cum-se-construiesc-si-cat-costa-spitalele-modulare-interviu-3527064) exista chiar 30 de firme care traiesc din asta.
Dupa cum spune doamna arhitecta "Spitalele modulare nu sunt spitale care costă puțin, dacă vrem într-adevăr să fie echipate și să funcționeze în parametri optimi, ci avantajul lor cel mai mare este că se pot realiza foarte repede. Un container costă între 6.000 și 9.000 de euro, în funcție de dimensiuni și de cât de mult este finisat din producție. La acesta se adaugă instalațiile și finisajele interioare, echipamentele medicale și mobilierul. Prețul lui pe mp ajunge la aproximativ 70% poate din prețul unui spital construit nou (pentru departamente critice). "
Avand in vedere ca o cladire e minim garantata 20 de ani, costul unui spital modular va costa administatia locala minim cu 40% mai mult decat un spital normal.
In incheiere:
Da recunosc, sunt nationalist. Da prefer 30 de firme romanesti care livreaza un spital de calitate la un cost de zece ori mai mare decat o firma turceasca care livreaza calitate turceasca.
Dar momentul ales pentru acest comunicat e prost ales. Motivele sunt meschine, Si mi se pare foarte foarte low...
Pentru ca interesul pacientului primeaza. Pentru ca viata e mai importanta decat orgoliile. Da, cu totii ne dorim sa vedem coruptii din PSD departe de banul public. Dar cu orice pret? Blocam proiecte pentru ca sunt prea PSD-iste? Florin catu pe care il detest la fel de mult ca pe Dragnea, a trecut peste acest orgoliu astazi, si a deschis spitalul din Pipera. pentru ca situatie este grava.
Sunt mahnit si de presa care preluat comunicatul pe nemestecate. Desi cred ca in presa se stie ca e vorba si de orgolii.
Nu vom ajunge nicaieri asa. E usor sa trollam tot ce fac altii. Sigur spitalul de la Elias e o realizare. Nu se compara calitativ cu ce e la Pipera. Tot nu justifica...
Parerea mea...
PS
Am crezut ca asociatia este cu totul impotriva spitalelor modulare. Asa am pornit de la MASH pana am ajuns la orgolii mai presus decat viata.
M*A*S*H (an acronym for Mobile Army Surgical Hospital)
Pentru unii e doar o comedie. Dar se bazeaza pe o carte: MASH: A Novel About Three Army Doctors
Hornberger s-a născut în 1924 și a crescut în Trenton, New Jersey. A urmat cursurile Bowdoin College din Brunswick, Maine. După absolvirea Facultății de Medicină a Universității Cornell, a fost înrolat în războiul coreean și a fost repartizat la Spitalul chirurgical al armatei mobile 8055 (M.A.S.H. sau MASH).
Unitățile M.A.S.H. potrivit unui medic repartizat în acea unitate, "nu erau pe linia frontului dar erau aproape. Locuiau și lucrau în corturi. Vara era cald și iarna era mai ger decat orice ti-ai imagina iarna."
Sala de operație era formată din brancarde echilibrate pe capre improvizate din lemn. Era si ceva oboseala pentru ca erau zile cand aveau 1000 de pacienti pe zi.
A da aveau si wc-u in curte:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/General_view_of_the_3rd_Republic_of_Korea_Mobile_Army_Surgical_Hospital%2C_Wonju%2C_Korea._-_NARA_-_531416.tif
si becurile atarnau in tavan:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/An_operation_is_performed_on_a_wounded_soidier_at_the_8209th_Mobile_Army_Surgical_Hospital%2C_twenty_miles_from_the..._-_NARA_-_531425.tiff
In timpul pandemiei solutii temporare au fost adoptate de diverse guverne (https://en.wikipedia.org/wiki/File:Field_Hospital_Visit_(49746816753).jpg)
au fost chiar recomandari oficiale privind utilizarea unor hoteluri sau sali de conferinta pentru sectii improvizate(https://federalnewsnetwork.com/defense-main/2020/03/army-corps-sees-convention-centers-as-good-option-to-build-temporary-hospitals/)
In Romania datorita valului pandemic s-au adoptat solutii demne de MASH, menite sa salveze viata dar care transforma atat doctorii cat si pacientii in eroi fara voie.
In 2020 cand pandemia era la inceput , solutiile temporare pareau singura iesire din criza. Un ONG numit Daruieste Viata promova aceste solutii.
(https://www.romania-insider.com/coronavirus-mobile-hospital-iasi)
CCum arata un astfel de container? Cam asa:
https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-07-18-24181322-41-spital-modular.jpg
Gaze medicale, instalație de filtrarea a aerului, stație de clorinare a apei, instalație de sterilizare a instrumentarului medical, laborator, rampe medicale mobile, paturi, noptiere, trolere medicale, instalație de apelare a asistentelor, control acces și detectoare de incendiu, infuzoare și perfuzoare, barbotoare "și multe alte lucruri". Sunt dotările spitalului modular de Terapie Intensivă pentru COVID, cel mai modern de acest fel din România, construit de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias din București din donațiile a 250 de mii de români.
Co-fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Oana Gheorghiu, afirmă că înşiruirea de containere de la Pipera a fost o risipă revoltătoare de bani care nu va putea deveni niciodată un SPITAL adevărat, oricâţi bani s-ar cheltui. ”Problema terapiilor intensive nu se poate rezolva cu aceste containere”, afirmă Gheorghiu, cerând autorităţilor care vor de marţi să trateze pacienţi COVID la Pipera să nu se îmbete cu apă rece.
Pe de alta parte insa citim in republica de succesul unui spital modular din containere (imaginea aici: https://assets.republica.ro/20200619/b2e287cf3ec42c607b4b19646c99210de57eaf0a.jpg)
Unitatea sanitară modulară ridicată de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias a fost finalizată în 2 luni de la începerea construcției și poate prelua pacienți infectați cu coronavirus.
Noul spital ocupă o suprafață de 1.200 de metri pătrați, are 38 de paturi echipate pentru terapie intensivă, instalații de sterilizare și tratare a aerului și laborator de analize, costurile lui ridicându-se la 2 milioane de euro.
In ceea ce priveşte personalul necesar pentru această structură, premierul de atunci Ludovic Orban a spus că este vorba de minimum patru medici anestezişti şi opt asistenţi pe tură. Ludovic Orban a subliniat că activitatea Spitalului Elias nu va fi afectată, iar unitatea modulară va funcţiona „ca o secţie separată, externă”
Mai multe despre modulele de la spitalul Elias aici:
http://cdn.daruiesteviata.ro/documents/ReusimImpreuna_raport_campanie_17_06_2020.pdf
Asociati daruieste viata mai spune ca "Proiectul Spitalului Modular din curtea Spitalului Elias poate fi replicat cu ușurință, contribuind la creșterea accesului pacienților la tratament adecvat în întreaga țară." sau ""Mulți cred că e un spital din containere și arată ca pe șantier (cum am văzut la alții). Nu. Arată exact ca o terapie intensivă dintr-un spital. De fapt mult mai bine", subliniază Oana Gheorghiu.
https://fb.watch/8B2sNRJeXW/
Am inteles initial ca o insiruire de containere nu deveni un spital. Ca in containere in general e frig si nu sunt conditii, asa ca m-am gandit la MASH.
De ce in conditii de criza sanitara maxima cineva ar prefera sa stea pe jos intre doua paturi de ai in loc sa fie folosit un spital dotat un pic mai bine decat intr-un cort. Am aflat ca nu toate containerele sunt asa sunt si solutii de succes.
Dar pare un razboi balcanic si in defavoarea cetateanului. Pentru ca da ma uit la poza atasta articolului, in afara de canalizatia de prost gust vad usi duble:
Ușile au doar 90cm lățime și prag, lucruri nepermise într-un spital (nu se poate face transportul pacientului cu targă/pat, iar evacuarea rapidă, în cazul unui incendiu, a pacienților imobilizați este imposibilă)
Chestia asta cu imposibil mi se pare un pic fortata. Imposibil a fost cand au facut copertina de la urgenta mai joasa decat salvarile.
Containerele, având o lățime de aproximativ 2,6m și câte o baie în fiecare container, nu pot fi transformate în unități de terapie intensivă.
Zau daca inteleg. contaierele de Elias si de la Pipera au aceiasi latime ca sunt containere. Nu exista containere de Pipera sau containere de Elias.
Si ap[oi te intrebi e mai bine cu toaleta sau fara toaleta?
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/newsweek-pacienti-tinuti-in-izolare-la-spital-fara-acces-la-toaleta-reactia-spitalului-elias-1358072
Inteleg ca de fapt este o problema de orgolii:
La rândul său, Carmen Uscatu explică discutand despre proiectul de la piatra Neamt şi ce anume le împiedică să construiască în fiecare spital mare un astfel de spital modular de care pacienţii au atâta nevoie, mai ales în această perioadă.
,,Este al doilea spital modular, unul funcţionează deja din luna iunie, la Elias, în Bucureşti. Şi dacă am avea acces la fonduri europenene pentru spitale modulare Covid am putea face în fiecare spital mare astfel de spital.”
,,Aşa a decis Ministerul Fondurilor Europene, că aceste fonduri pot fi accesate doar de IGSU. Apoi, după un scandal, li s-a permis şi spitalelor să acceseze, dar în niciun caz ONG-urilor care nu au capacitate să facă aceste spitale.”
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/newsweek-pacienti-tinuti-in-izolare-la-spital-fara-acces-la-toaleta-reactia-spitalului-elias-1358072
Incep sa inteleg, si pot partial sa fiu de acord. este un razboi al orgoliilor. Si o.problema de acces la fonduri.
Apropo daca ma uit la pozele de la Elias parca vad un mic prag la usi. ( https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24182863-fotogalerie-cum-arata-spitalul-modular-construit-din-donatiile-250-000-romani-uitat-autoritati-numaratoarea-pentru-covid-multi-cred-spital-din-containere-arata-santier-nu-arata-exact-terapie-intenisva.htm )
daca ma uit la pozele din pipera vad ceva de gen:
https://rohealthreview.ro/spitalul-modular-covid-19-din-pipera-se-deschide-incepand-de-vineri/
Totusi spitalul din pipera se deschide pentru 374 de pacienti
(https://www.romania-insider.com/reopening-letcani-pipera-oct-2021)