Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Întâi reculegerea, apoi defilarea. Mai liberi cu 32 de ani, mai săraci cu peste 56.000 de vieți curmate de Covid-19

Ambulanțe la Universitar

Foto: Profimedia

Mi-am început anul 2021 în stare de veghe, tresărind la fiecare notificare pe care telefonul, acest obiect cinic și de neoprit, o insinua amenințător în urechile mele înfiorate de perspectiva unui mesaj sumbru.

„Nu știu dacă mama mai prinde Anul Nou...“, îmi spusese în ultima zi din decembrie prietena mea de suflet din copilărie, cu o dureroasă luciditate câștigată după o lună de alergat între casă și un geam de spital. „Să ne pregătim pentru ce-i mai rău.“

Când ai pierdut deja un părinte, undeva, în sufletul tău, rămâi permanent pregătit pentru „ce-i mai rău“. Tăierea necruțătoare a unei rădăcini te lasă descoperit în bătaia lumii, vânturat de propriile slăbiciuni. Cuprins brusc de acest nou sentiment al singurătății, devii mai conștient că de acum înainte vei fi mai puțin copilul cuiva și mai mult adultul chemat să ducă mai departe povestea. Maturizarea te atacă frontal, oricât vei fi luptat să o alungi în colțul zădărniciei. Expresia pe care o auzeai atât de des în copilărie - „Gata cu joaca!“ - se umple definitiv de logică și sens.

Una în Cluj, alta în București, ne-am adâncit în așteptare, rugându-ne ca Sfântul Oxigen să alimenteze nestingherit miracolul numit Viață dintr-o doamnă exilată la Boli Infecțioase, în cumpăna nopții dintre ani. Nu pot să-mi imaginez ce gânduri îți trec prin minte când la orizont începi să întrezărești capătul tău de linie, dar Tanti Mica a noastră a continuat cu ultimele forțe să respire. A prins și Anul Nou, și toate statisticile lui devastatoare. A reușit împotriva tuturor predicțiilor să rămână un nume, o ființă și o poveste, o Viață Câștigată în această luptă lungă, bezmetică, istovitoare cu un virus care ne macină de aproape doi ani.

La polul opus, pe frontul deznădejdii, peste cincizeci și cinci de mii de oameni s-au transformat în numere, statistici și liste de Vieți Pierdute sub asediul lui Covid-19. Morți fără chip, cazuri fără personalitate, anonimi fără poveste, comemorați în tăcere de rude și prieteni care nu au avut șansa unui rămas-bun.

Înainte de a defila cu mândria națională, organizația Code4Romania ne invită astăzi la un exercițiu de doliu colectiv pe platforma www.VietiPierdute.ro, într-un moment de reculegere pentru cei care nu mai sunt. Și de susținere a sutelor de mii de oameni din România care au rămas fără părinți, copii, frați, surori, parteneri sau prieteni în timpul pandemiei. Acesta este modul prin care o comunitate de peste 2000 de voluntari încearcă să valideze durerea mută a unei Românii îndoliate, care în acest an nu are nimic de sărbătorit.

Este un 1 Decembrie mai înnegurat ca niciodată. Suntem cu 32 de ani mai liberi și mai săraci cu mii de Mariana, Vasile, Pavel, Mihai, Silvia sau Elena. Condoleanțe, România!   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Isteria Covid nu poate lua o pauza nici macar pentru o zi,una speciala.Penibil,scabros!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult