Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Interviu cu Marius Manole, actor, cetățean: „Dacă s-ar face un film despre România, el s-ar numi - O țară minunată în pragul dezastrului”

Marius Manole în Piața Victoriei

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Cea mai scurtă biografie a lui Marius Manole: actor în România. Și protestatar, în Piața Victoriei. De acord? Ce ar mai fi de adăugat?

Ar mai fi, dar îmi place să păstrez secrete.

Ce este talentul? Temperament expresiv sau mai mult decât atât?

Carisma, libertate... minte liberă, curaj.

Meryl Streep spunea că singura treabă a unui actor este să intre în viețile altor oameni care sunt diferiți de noi și să ne facă să simțim cum se simte asta (“An actor’s only job is to enter the lives of people who are different from us and let you feel what that feels like.”). Avea dreptate?

Perfectă dreptate.

Foto: Facebook Marius Manole

Ce caută actorul Marius Manole în Piața Victoriei?

Actorului nu-i place când cineva își bate joc de drepturile lui. De mic am fost justițiar! Îmi iubesc țara și chiar cred ca suntem datori să o apărăm. Ceea ce se întâmplă acum, după părerea mea, e foarte grav. Mi-ar plăcea să nu cobor de pe scena în stradă, dar politicienii noștri nu ne lasă.

Ce ai câștigat și ce ai pierdut după decizia de a ieși în Piață? S-a întâmplat să fii atacat pentru opțiunea civică?

Am câștigat respectul față de mine, am câștigat respectul unora și mi-am atras antipatii, probabil ca am pierdut public... Toate au un preț.

Ai militat pentru #OameniNoi în politică. Există o rezervă de oameni noi? Este suficient să fie „noi”? Nu cumva amintește asta de „omul nou”, idealul comunist?

E într-adevăr riscant. Nu știm dacă nou = bun, drept, cinstit, dar e datoria noastră să încercăm. Ceea ce e acum nu e bine. Asta mi-e clar. Deci... 

E de ajuns să-ți plătești taxele și să respecți legile ca să fii un bun cetățean?

După gustul meu, nu. Trebuie să treci puțin granița, să ajuți la acolo unde se poate și e nevoie, să fii exemplu pentru generațiile tinere, să te implici activ în viața cetății.

Ce simți când lucrurile nu merg în direcția bună în România?

Furie, frustrare.

Lipsa de perspective ne poate împinge spre lumea descrisă de Gogol în „Însemnările unui nebun”?

Nici nu vreau să mă gândesc. Cred că da.

Foto: Facebook Marius Manole

Te-ai gândit vreodată să părăsești România? Crezi că ai putea fi actor și în altă țară?

M-am gândit târziu. Acum, la 40 de ani. Nu exclud posibilitatea. Poate nu o sa mai fiu actor... cine știe.

Dacă s-ar face un film despre România, care ar fi titlul cel mai potrivit?

O țară minunată în pragul dezastrului.

Clovnii se odihnesc plângând, așa se spune. Actorii obosesc?

Actorii care sunt îndrăgostiți de meserie nu obosesc! Mai au căderi, că sunt oameni.

În „Moromeții”, Marin Preda scria: „Până în clipa din urmă omul e dator să țină la rostul lui, chit că rostul ăsta cine știe ce s-o alege de el!”. Așa este?

Da, perfect valabil… Trebuie să crezi în menirea ta, chiar dacă rezultatele nu vin imediat. Drumul greu e totuși cel mai frumos drum.

Viața este o înșiruire de roluri?

Cred mai tare în autenticitate. Încerc. Deși suntem obișnuiți sa ne punem o mască în funcție de conjunctură ...

Care este cea mai „tare” actriță cu care ai jucat? Pe scenă ai un suflet pereche?

Aș spune Rodica Mandache... e cel mai sigur răspuns... nu supăr pe nimeni. Nu, n-am, mă împac bine cu mulți actori pe scenă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Noroc ca am dat televizorul pe "National Geographic" ca sa vad ca se fac si lucruri bune in tara asta. Un film realizat de o televiziune britanica ne-a prezentat filmul "Bucurestiul inteligent", De fapt e vorba de oamenii inteligenti ai Bucurestiului care reusesc sa faca printe cei mai buni antivirusi din lume de care se servesc cca. 500.000.000 de oameni, poate cea mai buna masina de teren pentru salvamomontisti, case inteligente care nu au nevoie de energie din retelele firmelor distribuitoare, un inginer care a realizat cel mai performant scaner pentru securiatatea avioanelor, preluat acum de toate aeroporturile din lume si multe, multe altele. A fost mentionat si Raed Arafat, cu SMURD-ul sau. Filmul a durat totusi o ora. Si nu va faceti griji, nu despre inteligenta doamnei Firea era vorba in film. :-) Dar daca prezentam numai ce-i urat in tara asta, chiar vom crede, in cele din urma, ca nimeni nu face nimic, ca toti sunt niste idioti si ca totul este urat.
    • Like 0
  • A zis bine ce a zis: si pe vremea lui Marin Preda viata nu era mai grozava. 100 ani si degeaba, caragiale e inca actual.
    • Like 0
  • Un actor minunat în pragul depresiei ! Luptă dle Manole pe scenă , acolo e locul dv. Prin piesele pe care le promovați ajungeți la sufletul spectatorilor. Vă înșelați, nu acum suntem în dictatură , am fost pe timpul comunismului . Dar și atunci adevărații artiști trimiteau mesaje de pe scenă publicului avid de adevăr și dreptate . Și nu a fost deloc ușor ! Un artist, cred eu, nu ar trebui să se poziționeze politic, decât dacă își dorește și o carieră în acest sens . Vă doresc numai bine !
    • Like 1
  • Corina check icon
    Genul care arde pentru cauze în care crede. Autenticitate sau căutarea ei în toate împrejurările. Spuneți-i că a cam slăbit.
    • Like 2
  • Dorin check icon
    O țară în pragul dezastrului?Nu . Poate .O Țară in Dezastru.
    • Like 1
    • @ Dorin
      profun check icon
      O țară în dezastru!? Pe bune!? Atunci, cum era în epoca băsistă când PIB-ul venea în freză cu 12 procente, salariile și pensiile scădeau (nu-ți mai spun procentele), se disponibilizau oameni într-un ritm amețitor, se închideau spitale pentru a se face ... terenuri în pantă!?

      Dezastrul care ne urmărește de peste 7 ani, înseamnă
      - o creștere fruntașă în UE (de multe ori fiind ... primii, în rest ... pe podium)
      - salarii și pensii crescute încontinuu (medicii, actorii și profesorii fiind cei mai mari beneficiari)
      - statistici care arată că românii își permit bunuri de folosință îndelungată și vacanțe mai scumpe atât în țară cât și în străinătate
      - creșterea rapidă a domeniului IT
      - creșterea producției agricole și pași majori în irigații, amenajări teritoriale

      Să ne înțelegem, nu zic că totul este lapte și miere. Dar, așa e în viață. Îți stabilești niște priorități și te ții de ele. Nu aștepți să-ți pice totul din cer ... deodată.

      • Like 1
    • @ profun
      Ionel check icon
      Iar actorasul se plangea pe la antena 3 ca le-a taiat boc salariile !!!!
      • Like 0
    • @ profun
      Dorin check icon
      Atâta timp cât țară asta e condusă de semianalfabeți funcționali e normal că e in Dezastru.Iar laptele și mierea curge numai pentru bugetari și o parte din pensionări cărora li s-au mărit veniturile fără nici o acoperire economică doar din împrumuturi .Iar vacanțele scumpe și le permit tot ei că milioanele care muncesc pe bune la privat nu cred că și le permit.Dezastru e că trăim pe împrumuturile care le vor plăti copii și nepoții noștrii.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult