Foto: Facebook Tudor Giurgiu
Regizorul Tudor Giurgiu, președinte al TIFF și producător al filmului „Moromeții 2”, a izbucnit joi împotriva „cerșetorilor” de invitații și povestit că tocmai a avut o astfel de solicitare din partea unui director din ministerul Culturii. „Apăi, domnule dragă, io nu vă cunosc. V-am gugălit și îmi reiese că din 2008 sunteți director/supraviețuitor mare la Minister, conduceți Direcția Cultură Scrisă și Creație Contemporană. După ultima declarație de avere aveați vreo 100.000 Euro și 75.000 lei în cont. Vă faceau pe dvs. (sau pe colegii subit pasionați de film) 4 belete de 30 lei bucata? Aveam și mai scumpe, dar înțeleg că preferați varianta budget”, a scris Giurgiu în postarea de pe Facebook. Ion Matei, directorul Direcţiei de Cultură Scrisă din Ministerul Culturii, s-a apărat, spunând căel a vrut să cumpere bilet: „Nu era vorba de bilete gratuite. Eu am sunat la Sala Palatului, şi am dovada în telefon, să cumpăr bilete. Şi mi s-a spus că se intră cu invitaţii. Lucrez de atâţia ani în Ministerul Culturii şi niciodată nu l-am apelat pe domnul Giurgiu sau pe altcineva pentru gratuităţi. Noi sprijinim TIFF-ul domnului Giurgiu de ani de zile şi faptul că dânsul spune că nu mă cunoaşte este, din punctul meu de vedere, un semn bun. Pentru că nu i-am cerut niciodată nimic”, a declarat el pentru Digi24.
Tudor Giurgiu spune că s-a întâlnit de nenumărate ori cu astfel de solicitări. „Tipul ăsta de presiune îl mai vezi înainte să înceapă TIFF, când văd oameni disperați să obțină un ecuson. Oameni care nu au legătură cu meseria sau nu au realizări care să îi recomande pentru așa ceva. Dar pentru ei, a avea un anumit tip de ecuson, a avea prioritate e necesar pentru a-și impresiona prietena, cunoscuții. Iar ce este cel mai ridicol este că e o bătălie pentru a intra la o anumită petrecere din festival. În momentul în care se anunță o petrecere de festival, într-o zi de joi seara, este balamuc, toată lumea își dorește să fie acolo. Dacă nu ești acolo nu exiști. Mi se pare că riscăm să perpetuăm niște modele de gândire care sunt total anacronice”, a subliniat președintele TIFF.
În opinia lui, astfel de porniri vin dintr-o mentalitate viciată și trebuie să dispară. „Oamenii care au tipul ăsta de mecanică foarte bine activată sunt fix cei care și-ar permite să cumpere. Oameni dintr-un mic establishment, local, ministerial șamd. Ăștia sunt oamenii care se agită, care sună, care fac niște valuri extraordinare în loc să aibă decența să stea deoparte. Și noi am crescut, sunt primul care recunoaște asta, în tipul ăsta de societate, în care mica corupție, cartușele de Kent, invitațiile sunt parte a unui mecanism prin care ne raportăm la autoritate. Cei care sunt în tipul ăsta de poziții așteaptă: Cum adică, nu ne-a servit? Și asta mi se pare important de schimbat și mă bucur că postarea a făcut vâlvă și că m-au sunat oameni care mi-au zis: Da, și mie mi s-a întâmplat așa și nu știi cum e la festivalul X sau Y. Trimitem bilete la Guvern și rămân locuri goale. Ar fi bine să ne educăm copiii și pe cei tineri să construiască un altfel de raport între ei și cei care reprezintă o anumită autoritate”,a povestit președintele TIFF.
În mod obișnuit, invitațiile la avanpremiera unei producții merg către echipă, către alte oameni din domeniul cinematografiei sau către cei care au sprijinit realizarea filmului.
În cazul Moromeților, de pildă, mai multe firme private s-au arătat dispuse să își ofere susținerea. „Noi nu am primit un niciun telefon de la minister, prin care să fim întrebați dacă avem nevoie de ceva, nu neapărat de bani. În schimb au venit firme: vrem și noi să ajutăm”, a mai spus producătorul peliculei Moromeții 2.”
Tudor Giurgiu a mai descris o experiență avută cu ministerul Culturii în cazul Centenarului: „Tot de la ministerul Culturii s-a făcut un call de proiecte și am zis: Hai să depunem și noi un proiect. Ce să facem, să inventăm construcții, forme fără fond? Am zis: evident că nu. Avem Moromeții și mi s-a părut o idee foarte bună să ajungem la țară și să facem niște discuții despre cum s-a schimbat lumea satului, să facem niște discuții cu oamenii despre ce s-a întâmplat în familiile lor. Mi mi s-a părut că trebuie să vorbim despre tot ce s-a întâmplat în acești 100 de ani. Ei bine, proiectul a fost descalificat procedural pentru că nu aderă la temă. Dacă făceam un film despre 100 de români care au făcut și au dres am fi primit milioane de lei. Gândirea în minister la nivel de comisii și directori și directorași este atât de limitată și asta îți arată cum se raportează ei și la Centenar.”
Filmul „Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, a avut premiera națională la Oradea și va ajunge în cinematografele din toată țara pe 16 noiembrie. „E un interes copleșitor de mare, explicabil pentru că știm ce impact a avut prima parte. Și cumva e o așteptare mare și mă bucur enorm că filmul este foarte bun și stă în picioare și vorbește despre un moment istoric despre care generația mea nu a prea învățat, și anume momentul în care o societate s-a transformat. Și asta cred că surprinde filmul, moartea unei lumi și nașterea alteia, din păcate croită pe principii aberante”, a mai spus Giurgiu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asta ca sa nu ne gandim la faptul ca in acest partid sunt indivizi cu averi pentru care datoria partidului este la nivelul banilor de buzunar pentru o luna si ar putea sa spele obrazul partidului fara nicio consecinta pentru starea lor materiala. In fond, partidul le-a dat posibilitatea imbogatirii celor mai multi dintre ei. A auzit cineva de vreo mare donatie facuta de vreun imbogatit al vremurilor? Asta prin comparatie cu ce fac oamenii bogati ai lumii civilizate care intorc catre societate o parte a averilor lor.
Iar acest partid pretinde ca vrea sa faca bine tarii. Cum oare? Asteptandu-se in continuare la a primi totul gratis de la cei pe care ii conduce? Pana la nivelul biletelor de favoare la un spectacol? Atat de jos s-a ajuns.
Un mic exemplu patit la o scara mult mai mica dar la fel de real:eram in gara si doi studenti, incercau sa-si cumpere bilete la tren("care chipurile, nu mai erau locuri,ca de se terminaseara,dar de fapt doamna de la ghiseu nu vruia sa le elibereze ca pentru ei sunt pe gratis si mai bine mai astepta,poate vine un prost cu bani si le cumpara cash") pentru a se intoarce la scoala evident.Iar o alta PARVENITA de pe nu stiu ce meleaguri de pe la noi, ce credeti ca incepe sa urle"ca face ea plangere la minister ca de asta vara, ea nu mai gaseste bilete la tren tocmai din cauza asta, ca de,s-a dat gratuitate studentilor si ea ce se face...
Coruptia ucide si HOTIA ne distuge viitorul....
P.s: C.F.R-ul nostru care e in moarte clinica nu elibereaza bilete studentilor ca s-a dat gratuiate.De exemplu daca vrei sa-ti iei bilet ca student cu doua zile inainte :iti este comunicat ca nu mai sunt ,dar daca dupa cinci minute vine un cetatean sa cumpere apar locuri instant.Mizerie sau cum o putem numi oare ?