Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Într-o lume în care veștile proaste curg, există întâmplări care ne dau speranță

(Foto: Guliver/ Getty Images)

Cel mai popular curs din istoria Yale, una dintre universitățile din Ivy League, se numește „Știința Binelui”, e predat de profesorul Laurie Santos, și își propune „să facă oamenii fericiți”. Pană să înceapă criza declanșată de coronavirus, stransese în sălile de curs 500 de mii de studenți, număr record. Însă decizia Yale de a oferi, online, gratuit cursul în perioada pandemiei a făcut ca popularitatea acestuia să înregistreze un nou vârf: 1,3 milioane de persoane s-au înscris la ore, majoritatea din țări lovite grav de virus.

20 zile, 480 de ore, 28.800 de secunde. Atât au trecut de la închiderea școlilor, prima măsură cu adevărat restrictivă luată de autorități în lupta cu SARS-CoV-2. Și tot de atunci, un tăvălug de restricții urmate de zeci de declarații, transformate în sute de știri. În presa scrisă și online din întreaga lume, nu doar de la noi, o veste bună e urmată de 15 - 20 proaste, iar la posturile de știri sunt jurnale întregi fără nicio informație pozitivă. 

Totul va fi bine

“Fără decese la televizor nu-i ții în casă!”, “Omul reacționează numai la rău!”, “Nu e momentul pentru știri de bine. Poate de luna viitoare”. Păi, nu-i așa? O spun mulți, o gândesc și mai mulți - autorități, formatori de opinie, jurnaliști, actuali sau foști miniștri, actuali sau foști consilieri ai miniștrilor, manageri de spitale, oameni de rand. În spatele ușilor, pe rețelele de socializare, în discuții telefonice.

Păi, nu-i așa! Și veștile bune pot mobiliza oamenii, pot crea schimbări concrete. Nu vorbesc aici despre povești cu pisici salvate din copaci, ci tot despre știri de actualitate, bine documentate, despre însănătoșiri, despre centenari care au supraviețuit COVID – 19 sau despre o societate civilă absolut fabuloasă care, printr-o mobilizare fără precedent, peticește cum poate sistemul. Cu măști, cu mii de combinezoane, cu ventilatoare invazive sau aparate de testare. Alții peticesc sufletul și vin cu știri de bine.

Un grup de foști sau actuali jurnaliști, oameni din institute de cercetare în medicină sau din agenții de publicitate, din telemedicină sau laboratoarele marilor companii farma, din agenții de monitorizare a presei, din Cluj, București, Berlin, Londra sau din Beijing si San Francisco s-a pus pe adunat informații sau știri de bine. Așa a apărut #auzimdebine. Un proiect ce pune știrea pozitivă pe primul loc. Adună informația de peste tot din lume, direct de la sursă sau din media internaționale, și o aduce în atenția cititorului din Romania. Iată cum arată începutul de săptămână:

- Românii vor plăti același preț pentru energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți după ce autoritățile de la București au decis plafonarea tarifelor la utilități. Măsura este aplicată pe tot parcursul stării de urgență. În plus, pandemia scoate statul român din era ghișeului și-l obligă să treacă în cea digitală prin activarea de platforme online.

- Sute de romani din zeci de orașe ale țării s-au organizat în grupuri numite „Ajutăm din...” și sprijină cu mâncare și medicamente persoane vârstnice, în izolare impusă și persoane cu risc ridicat; Voluntari din Iași duc gratuit între 70 și 100 de cafele pe zi medicilor și personalului medical din oraș; Antreprenori din Cluj și Bistrița produc viziere pe care le donează spitalelor.

- Progrese semnificative în lupta cu COVID-19 - dintre cele 35 de companii și institute academice aflate în cursa pentru descoperirea unui vaccin împotriva Covid 19, cel puțin patru fac deja teste pe animale. Cea mai avansată este firma de biotehnologie Moderna, din Boston. Între timp, Australia testează dacă un vaccin împotriva tuberculozei funcționează și împotriva coronavirus iar în Italia sunt medici care spun că un medicament folosit împotriva reumatismului dă rezultate și în tratarea Covid-19.

- Potrivit BBC, autoritățile din China au decis, după aproape două luni de izolare, redeschiderea parțială a orașului Wuhan, locul unde a izbucnit pandemia de coronavirus. Trenurile au început din nou să oprească în stația Wuhan, însă doar pentru intrări în oraș, nu şi ieșiri. 

- Italia, țara cea mai lovită de pandemie, a înregistrat în ultimele două zile, potrivit Worldometers, o scădere atât a numărului total al cazurilor noi, cât și cel al deceselor. Duminica, numărul de noi cazuri a ajuns la 5217 față de 5974 sâmbătă.

- Potrivit Reuters, Portugalia acordă statut de rezident tuturor migranților pe perioada crizei provocate de coronavirus. De astăzi, toți străinii ce au aplicat pentru rezidență și așteaptă răspuns, vor primi automat acest statut pana la 1 iulie. Măsura a fost luată pentru ca toate persoanele din Portugalia să poată avea acces la serviciile publice - la cel de sănătate, la beneficii de asistență socială, conturi bancare și contracte de muncă sau de închiriere.

- COVID-19 forțează Comisia Europeană să vina cu un nou proiect de buget multianual. Pentru a face faţă consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus, preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, a declarat că noul document va include un plan de relansare care să garanteze menţinerea coeziunii în cadrul Uniunii Europene, scrie Euronews.

- Aer mai curat în Paris, Roma și Madrid după impunerea carantinei! Bloomberg scrie că restricțiile impuse locuitorilor celor trei capitale europene de a rămâne acasă reduc simțitor poluare în orașe. Imagini noi făcute de sateliți compara media de poluare din martie 2019 cu perioada 14-25 martie anul curent iar diferențele sunt uriașe.

- La Paris sunt distribuite „pachete de supraviețuire” cu 6 pană la 12 sticle de vin. Pentru că în Franța o masă fără vin și baghetă nu e masă, autoritățile au inclus în cele 40 de excepții ale carantinei și menținerea măcelăriilor, a magazinelor de paine, de vin, de branză și a celor de tutun, deschise. Așa se face că proprietarii acestora au venit oferte speciale pentru clienții lor precum „pachete de supraviețuire” în perioada pandemiei, cu vinuri si branzeturile preferate.

- Versailles poate fi vizitat online, gratuit. Fosta reședință a regilor Franței, Ludovic al XIV-lea, al XV-lea și al XVI-lea, îsi deschide porțile virtuale pentru publicul din toată lumea. Pot fi văzute 22 de mii de opere de artă și vizitate cele 2300 de săli, inclusiv cea mai cunoscută – Sala oglinzilor – , colecțiile permanente sau cele 800 de hectare de grădini și peluze. Cele mai mari opere și teatre ale lumii precum Royal Opera House, Metropolitan Opera sau Balshoi Theater transmit gratuit spectacole celebre iar Amazon oferă filme și desene animate gratuite pentru copii. Muzeul Getty din Statele Unite ale Americii le cere vizitatorilor să recreeze opere sau obiecte de artă folosind lucruri din casă. Provocarea lansată pe Twitter este ca admiratorii muzeului să-și aleagă o lucrare de artă, să găsească trei lucruri din casă și să recreeze opera, scrie Foxnews.

- Unul din lucrurile subliniate săptămânile trecute de profesorul Yale Laurie Santos la cursul său „Știința binelui” este că, deși legăturile sociale între persoană contează, veștile bune ale științei sunt că o mare parte din fericire provine din cultivarea unor practici și rutine sănătoase. ”Și reorientarea dramatică a vieții voastre vă poate oferi, de fapt, o ocazie în următoarele săptămâni să vă regândiți ritualurile zilnice și, prin urmare, să vă redirecționați creierul spre o viață mai fericită”, declara Santos.

Hai să #auzimdebine, că de rău, n-avem încotro!

Echipa #auzimdebine

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ziua buna tuturor !!
    • Like 0
  • ...mdaaaa...sa auzim de bine si sa vedem lucruri frumoase si chiar am constatat, cautind la teve un film frumos, ca se difuzeaza multe filme catrastrofice si ma-ntreb Cit de aiurea sunt si cei ce fac programul zilei/ zilelor ? Da' nu ar fi momentul- ca tot vrei sa tii lumea-n casa- sa programezi niste seriale ce-au facut epoca la vremea lor si au ramas in amintirea publicului , precum Forsyth saga, Sfintul, Razbunatorii sau Linia maritima Oneghin....filme de cinemateca , comedii sau piese de teatru , ca Slava Domnului s-ar gasi ce sa dai pe post si nu filme apocaliptice ?!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon