Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Într-o seară, mergând pe jos prin București, am învățat un cuvânt nou care ar trebui să fie inclus în dicționare

Pe stradă în București

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mersul pe jos în București face bine la cap – parol. Mă întorceam într-o seară din zona ASE în Vatra Luminoasă, pe jos, probabil vreo 5 km, nu i-am numărat. Îmi place să observ oamenii, orașul – nici nu știți câte puteți învăța despre dinamica orașului din anunțurile de pe ușile de intrare în blocuri/ magazine/ restaurante/ farmacii/ case pariuri/ banci – căci ele domină peisajul… „Caut vânzătoare”, „Start 10.000 sterilizări gratuite pentru pisici și câini fără pedigree…”, „Oferta schimb anvelope vechi – 4 lei” etc. Unele te amuză, altele te pun pe gânduri…

Și mă uit la lumea asta în mișcare. Și mi-aduc aminte de dorințele mele exprimate la trecerea dintre ani și mă precipit puțin. Dacă vine iar tăvălugul zilnic peste mine și atenția mea se duce către altceva? Căci universul are căile lui să se joace cu dorințele noastre… bănuiesc că ți s-a întâmplat și ție.

Unii trec dintr-un an în altul ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Alții își setează obiective și promisiuni ferme pentru sine, mare parte dintre ele sunt absorbite de malaxorul grijlor și presiunilor cotidiene și rămân doar cuvinte aruncate pe hârtie. Și mai există cei care sunt cu adevărat deciși să devină o versiune mai bună a lor. Și indiferent ce aruncă viața în calea lor, nu-și pierd concentrarea, ei au o destinație și știu să facă alegeri sau să spună nu. Fie vorba între noi, eu de la ei vreau să învăț.

Și cum spuneam, mergând pe jos, îmi place să ascult tot felul de expuneri, speech-uri, podcasturi, cursurile pe care le urmez. În seara cu pricina ascultam cursul lui Daniel Goleman și mi-am dat seama că am omis ceva din lista mea de obiective pe 2022, un obiectiv de dezvoltare personală ce nu s-a regăsit niciodată pe lista mea: self-compassion, un cuvânt despre care Dalai Lama spunea că ar fi cazul să se regăsească în dicționar (compasiunea față de sine). 

Daniel Goleman (Foto: Wikipedia)

De ce? Pentru că nu-ți poți dezvolta compasiunea față de alții dacă nu manifești mai întâi compasiune față de tine. Iată câteva întrebări utile pe care Goleman ni le sugerează în întreținerea acestui demers:

1. Ți-ai dezvoltat un sistem funcțional care să te împiedice să mai reacționezi emoțional, precipitat, furtunos și nedorit în anumite situații?

2. Ți-ai creat timp în calendar pentru tine, pentru alimentație sănătoasă, sport, pentru lucruri/ acțiuni care-ți bucură sufletul, pentru oamenii pe care îi iubești?

3. Ai o rețea de oameni care te sprijină atunci când ai nevoie?

4. Ții un jurnal în care scrii măcar trei lucruri pentru care ai fost recunoscător în ziua respectivă?

5. Care este sensul profund al activităților/proiectelor în care mă implic?

Care este obiectivul în premieră din lista ta de dorințe în acest an? Pe o scară de la 1 la 10 cât de decis(ă) ești să-l transformi în realitate? Spuneam deunăzi că rezoluțiile de anul nou neurmate de acțiune sunt doar frumoase visuri uitate pe hârtie. Eu nu-mi doresc asta pentru visurile mele, tu?

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exact...vorba lui Eminescu...multe flori sunt, dar putine rod in lume o sa poarte...Numai oamenii care stiu ce vor materializeaza lucruri , iar pentru a face asta, cei mai buni dintre ei au grija si de sanatatea lor si de reteaua de suport, adica de relatiile cu familia si prietenii...Un sfat bun, fie si doar observat din fuga calului, tot se agata, cumva, de tine...imi zic mereu sa fac lucruri amanate de ani de zile...Mi-au murit o serie de oameni care au contat pentru mine si care ar fi apreciat daca as fi facut acele lucruri....daca mai aman, cum voi mai fi stimulata sa le fac?...
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult