Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Într-un discurs epocal, cancelarul Olaf Scholz schimbă foaia cu Rusia

Olaf Scholz

Foto: Getty Images

Evenimentele se precipită. Germania, România, Polonia, Cehia și Bulgaria și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești - cu efect imediat.

România a hotărât azi să trimită muniție și echipamente militare Ucrainei, să preia și să îngrijească răniții. Până acum, s-au trimis doar dezinfectanți și medicamente. Dar de astăzi, evenimentele capătă o altă dimensiune, iar consecințele nu sunt greu de prevăzut. Nu mai există cale întoarsă.

În cursul dimineții, Parlamentul german s-a reunit într-o ședință extraordinară.

Iar discursul cancelarului Scholz cu aceasta ocazie a confirmat și depășit așteptările tuturor. Este începutul unei noi ere. Nu mai există nicio îndoială.

Tonul a fost mult mai sobru, mult mai hotărât: acțiunile lui Putin nu sunt justificabile. Fiecare membru NATO va fi apărat, iar acțiunile agresorului Putin vor avea consecințe grave, a spus Scholz.

Ucraina trebuie susținută, a spus Olaf Scholz! În aceste clipe, ucrainenii luptă pentru democrație și libertate, iar europenii vor fi de partea lor, de „partea justă a istoriei". Atacul lui Putin a reprezentat începutul unei noi realități.

Războiul este cu siguranță o catastrofă pentru Ucraina, dar va fi una și pentru Rusia, a ținut să sublinieze oficialul german.

Pachetul de sancțiuni este pregătit deja și va fi aprobat în cel mai scurt timp de către Bundestag: în principal băncile rusești și oligarhii liderului de la Kremlin vor avea de suferit.

Scholz este conștient de faptul că Rusia nu își va schimba planul de acțiune, însă prețul pe care îl va plăti va fi unul considerabil, căci acest război este războiul lui Putin, și nu al poporului rus.

Alternative la gazul rusesc

Germania a reușit să găsească alternative, în special la capitolul energie, punctul cel mai sensibil în contextul actual. Se intenționează regularizarea prețurilor și se vor oferi subvenții pentru celor ce au nevoie de ele.

Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, Germania trimite armament greu într-o altă țară

În plus, armata germană va primi 100 miliarde pentru armament. Iar Ucraina va primi armament greu din partea Germaniei.

Conform spuselor lui Scholz, este o chestiune de responsabilitate: se așteaptă o schimbare epocală în istoria continentului nostru. Toleranța și drepturile civile vor câștiga și în Rusia, care va fi izolată politic și economic.

Germania și aliații din Europa de Est nu vor ezita să-și apere teritoriul!

Această criză afectează întreaga Europă: provocarea constă în restabilirea suveranității Europei, iar șansa indirect oferită este cea de a găsi cea mai bună soluție pentru întreaga Uniune, a subliniat cancelarul german.

Germania renunță la „naivitate” în relația cu Rusia

Scholz a reluat termenul folosit de Angela Merkel zilele trecute: războiul lui Putin reprezintă o cezură și pentru politica externă - trebuie renunțat la naivitate și la diplomația unidirecțională. Europa rămâne totuși încrezătoare în diplomație, în dialog și în pacifism. Pacea este obiectivul final, pe care întreaga Uniune îl va apăra.

Într-adevăr, „epocal” a fost cuvântul cheie al acestei alocuțiuni. O eufemistică și elegantă declarație de război. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Vielen Dank Frau Merkel. Considerând situativ in care am ajuns mai sunt toate acțiunile lui Frâu Markel exemple epocale de Leadership? Cât a contribuit ea la situația actuala mai ales prin pastrarea dependentei energetice fata de URSS?
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Tarziu...
  Din pacate pt guvernul german, actiunile si declarațiile din zilele precedente au demostrat lumii ca nu sunt un partener de incredere.
  • Like 1
  • @ Liviu
   Dorin check icon
   Întotdeauna, înainte de a alege o direcție, se fac diverse tatonări ale celorlalte. Valabil și pentru persoanele fizice.
   Poate dv să fiți excepția. Poate sunteți dotat cu facultatea excepțională de a ști dinainte de a se instala o anume situație, care e decizia pe care o veți adopta.
   • Like 1
  • @ Dorin
   Întârzierea asta, chiar dacă este de ordinul câtorva zile, s-a tradus in câteva mii de soldați morți de o parte si de alta, pierderi materiale imense, civili dizlocați, ... etc. In sistemul civil intern, majoritatea țărilor europene iau măsuri IMEDIATE în cazul unei încăierări interne mari ori a unui atac terorist. Aici s-a prevăzut cu cel puțin o luna înainte ca se va ajunge la o invazie. Si Germania, dar și celelalte tari europene au avut timp berechet să elaboreze setul de măsuri care să descurajeze drastic și încă din fașa grupul de generali din jurul lui “Ivan cel Groaznic” înainte de a se apasă pe trăgaci... și totuși procedura de "Blitz Sanctions" nu a fost implementată din prima zi a invaziei... Ce sa înțeleg ? Ca încă ne face plăcere sa vedem cum se bat doua tabere și eventual sa punem si ceva pariuri... ? Mi se face un pic sila... dar sper sa-mi treacă pana diseară...
   • Like 0
  • @ Ted Manolescu
   Dorin check icon
   Vă înțeleg sila, ba aș putea spune că o și împărtășesc.
   Dar, de regulă, timpii de reacție ai democrațiilor sunt mult mai mari decât ai dictaturilor. Din varii motive, atât subiective dar și obiective.

   Spre exemplu un motiv subiectiv ar fi că decidentul e cu amândoi ochii pe sondaje, de unde așteaptă o indicație.
   Iar un motiv obiectiv ar fi că decizia e luată într-un colectiv. Copilul cu multe moașe...
   • Like 0
  • @ Dorin
   Liviu check icon
   Cand un oficial al guvernului spune clar ca se opune excluderii rusiei din sistemul swift pentru ca ar afecta afacerile lor si ca nu ar mai permite tinerilor rusi sa trimita bani bunicilor lor, nu cred ca mai e vorba de tatonari.
   • Like 0
  • @ Liviu
   Dorin check icon
   Actualizați-vă informațiile.
   • Like 0
 • Ion check icon
  Ziua de astazi mi-a aratat valoarea apartenentei la UE si la Nato. O valoare care se cam tocise in mintea mea
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult