Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Într-un interviu TV, Emmanuel Macron descrie România: o țară pe care „unii” încearcă să o deturneze înspre „o democrație iliberală” și pe care președintele Iohannis se străduiește să o țină în Europa

Emmanuel Macron

La un an de mandat, președintele francez Emmanuel Macron a acordat postului BFMTV un interviu în care a vorbit și despre „unii din România” care intenționează să ducă țara pe drumul democrației iliberale, urmat de Ungaria și de Polonia. 

Foto: Adel Al-Haddad/Inquam Photos

„În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor. Polonia, Ungaria, unii în România - şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână... Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa”, a afirmatMacron potrivit Digi24

El a vorbit și despre Ungaria lui Viktor Orban, spunând că ia Europa „așa cum e”. „Iau Europa aşa cum e. Putem să o plângem. O plâng şi eu, ca şi dumneavoastră. Nu împărtăşesc nimic din valorile lui. Dar este acolo, este ales.”

Dragnea, iritat de interviul lui Macron, spune că „o prostie” să compari România cu Ungaria și Polonia

Afirmația președintelui Macron, conform căreia „unii” ar împinge România în grupul statelor iliberale, alături de Ungaria și Polonia, l-a iritat pe președintele PSD Liviu Dragnea, care s-a simțit probabil vizat. „Eu, neavând fir scurt cu președintele Macron (cum ar avea președintele Iohannis, n.n.), nu știu cine sunt acei unii. Poate că unele instituții pot afaceta independența Justiției”, a spus Dragnea ironic, denunțând o întâlnire pe care „ministrul de Externe francez a avut-o cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi”.

Dragnea a catalogat drept „o prostie” afirmația lui Macron potrivit căreia România ar intra în grupul statelor iliberale.

„În România cam noi am câștigat alegerile, dar nu avem de gând să ne impunem brutal (voința, n.n), ci prin consultare, dar cu cei de bună credință. Cei care vor să ne dea lecții de suveranitate,... nu ne lăsăm influențați”, a apăsat pedala suveranității Liviu Dragnea, care a conchis că „situația din România e foarte bine văzută” pe plan internațional.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Romania, eterna si fascinanta Romanie :
  Ca cetatean al acestei tari pot spune ca ma simt miscat de atentia cu care occidentul (domnul Macron in speta) are grija chiar si la nivel declarativ de "sfanta mioara", am spus miscat, nu multumit. Ca si cetatean cinstit am sa va precizez un mic aspect de imagine : "de sus din drona se vede bine, pe masura ce cobori, imaginea devine blurata" sau mai la obiect, cu cat drumurile spre Bruxelles ale oficialilor romani si nu numai, se intersecteaza cu Europa, parca si Romania se vede mai bine. Trecand peste gainarii si comment-uri inflacarate la adresa oazei de bogatie care zace pe aceste taramuri uitate de timp, pot trage concluzia sincera, ca da, avem, INCA, o Romanie superba din punct de vedere geografic, pe alocuri umana dar foarte atractiva pentru occidentalii dornici de inedit. Deci domnilor, ce mai asteptati ! Investiti cat imaginea de tara fie ea si una artificila este buna, altfel se asterne praful !
  • Like 1
 • Eu, ca simplu cetatean, pensionar care a muncit 40 ani in aceasta tara, pot spune ce se petrece aici. Dupa '89, dictatorul a disparut. S-a considerat ca el era vinovat de toate relele comunismului. Si a ispasit cu viata lui , a sotiei lui, a fiului sau...etc. Dar ma intreb, putea el sa aduca singur tara in stadiul in care era in '89?Putea sa faca el singur sau inaintasul sau (Gheorghiu Dej) faradelegile asupra oamenilor pe care i-au identificat ca " dusmani ai poporului " sau ai "cuceririlor revolutionare' si care fara a fi vinovati de nimic au fost arestati si bagati la exterminare ani e zile.Nu puteau, ci erau sprijiniti de o armata de activisti, securisti, militieni, cointeresati in proliferarea abuzurilor, in luarea cu japca a agoniselilor de o viata sau de mai multe generatii a oamenilor. Aceasta camarila bolsevica, dupa ce s-a detasat de cel care-i hranea, s-a dat de partea altuia sugerat cumva tot de rusi, care sa-i hraneasca pe mai departe. Si a fost bine pentru ei, pentru ca au facut afaceri prospere, au reusit sa pastreze in mintea populatiei educate ani de zile in spiritul autoritatii comuniste ca doar ei sunt capabili sa-i rezolve problemele desi populatia a ramas la fel de saraca iar ei s-au imbogatit. Domnul din Franta a intuit bine , insa nu cred sa cunoasca prea bine istoria de 29 ani a jefuirii tarii noastre de catre post comunisti. Mai nou, post comunistii, majoritari la putere de atatia ani, nu mai vor sa dea socoteala pentru abuzurile facute sau incalcarea legilor in goana lor dupa imbogatire, incercand sa denigreze autoritatile anticoruptie. Se face tot posibilul pentru acapararea justitiei ("sa punem mana pe justitie"-cum spunea acum cativa ani un continuator al traditiilor comuniste, mare patron de tv), pentru ca imbogatitii de pe parcursul celor 29 ani sa nu se mai teama ca cineva i va intreba cum si-au facut averile. Eu cred ca si in Ungaria este un proces asemanator.In Polonia in schimb, nu cunosc decat faptul ca sunt vizate diverse personalitati comuniste care s-au remarcat in abuzuri impotriva cetatenilor ce se opuneau comunizarii tarii.
  • Like 0
 • Doar un mic amendament: nu s.ar putea totusi ca Europa sa.si revizuiasca propensiunile progresiste si dea mina libera firescului anilor 70, 80 ? Sa renunte la toleranta selectiva si mai ales la exercitiile aberante de rescris istoria ?
  • Like 0
 • Sor Ca Sor Ca check icon
  eu sunt perfect de acord cu ceea ce susține președintele francez în acest interviu și, cred și că e susnic..., nu josnic. mai consider și că țara noastră este varianta culturală mult diluată a poporului francez... în fine. doar după umor, noi am avea cam cel mult 20% din spiritul lor... mă rog. tot eu mai cred că în europa nemții știu cam tot ce se întâmplă... dar sunt și cei mai monopolici și mai puțin scrupuloși... apoi vin francezii, iar noi suntem ca un tampon... care se vede ;) și, eventual, vom ajunge un tampon care nu se vede... și ceva mai mare. cred.
  • Like 0
 • „situația din România e foarte bine văzută” - pai asta e o gluma foarte proasta. pana in luxembourg s-a auzit ca romania se intoarce cu pasi repezi spre dictatura, iar in germania se discuta deja despre restrictionarea accesului romanilor.
  • Like 0
 • GabiC check icon
  Trebuie sa-i dam definitiv lui Dragnea un raspuns evaziv;
  (Doar pentru cei ce cunosc bancul...)
  • Like 1
 • Ca și în cazul ultimului raport GRECO, vom afla de la Dragnea și de la slugile lui că Macron este prost informat, iar asaltul asupra independenței justiției va continua netulburat. Dacă în interior nu se va produce o mișcare masivă și decisivă, care să îl răstoarne pe Dragnea de la putere și să determine alegeri anticipate, ciuma roșie va continua acțiunea de demolare a instituțiilor statului.
  • Like 3
 • Dl Macron vorbeste "frumos "de iliberalism ,care este de sorginte erurasiatic,dar dincolo de dl Iohannis sunt romanii proeuropeni,uni iesiti in strada, multi ramasi acasa.Multi din cei care sustinem valorile occidentale avem copii plecati in occident nu la Moscova.Totusi,nu cred ca platforme de genul facebook ajuta liberalismul occidental atata timp cat iliberalii s-au prins si au folosit platformele in scopul lor.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult