Foto: Vlad Ispas / Alamy / Alamy / Profimedia
Cea mai bună soluție pentru a te proteja împotriva creșterii prețurilor este să înregistrezi o creștere a veniturilor mai accelerată decât creșterea prețurilor. Unul dintre principiile pentru independența financiară se referă la investiția în educație, adică în dezvoltarea capitalului uman. Acesta se referă la capacitatea de a face bani în viitor și depinde de situația sănătății, nivelul educației, abilităților și experienței acumulate.
Astfel, averea totală trebuie privită din perspectiva capitalului financiar, dar și al celui uman. Problema din societate este că majoritatea se concentrează prea mult asupra capitalului financiar pentru a se îmbogăți. Această mentalitate este limitată și insuficientă, deoarece capitalul financiar poate crește mai accelerat prin îmbunătățirea calității capitalului uman.
Aceasta din urmă nu se poate obține decât prin educație, certificări, traininguri de specialitate, lectură și un cerc de prieteni și anturaj profesional de la care să ai ce să înveți. Desigur, capitalul uman poate fi exploatat la maximum doar atunci când ești în putere. De aceea, păstrarea unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, odihnă suficientă, sport, relaxare activă și evitarea exceselor îți va permite să materializezi potențialul uman.
A doua soluție este să obții venituri din mai multe surse prin investiția într-un portofoliu diversificat de active care să producă un randament peste inflație.
Spre exemplu, economiile și investițiile în mai multe valute globale (cum sunt euro sau dolarul american) oferă o protecție foarte bună împotriva inflației pe termen lung, datorită legii parității puterii de cumpărare a banilor.
Practic, dacă în 2007 vindeai lei românești pentru a cumpăra EUR, și inversai tranzacția în 2020, randamentul real exprimat în lei ar fi fost zero, deoarece câștigul de 42% din aprecierea monedei EUR ar fi fost anulat de inflația din România de 42%. În schimb, același tip de tranzacție pe dolarul american ți-ar fi adus un câștig real în lei de 22%. Totuși, dacă ai fi păstrat toți banii în depozite bancare denominate în lei, ai fi pierdut în tot acest timp aproape 20% din cauza inflației peste dobânda primită.
Un alt exemplu al diversificării este prin investițiile recurente lunare cu sume mici de bani în fondurile de investiții. Poți automatiza procesul printr-o subscriere predefinită din salariul lunar. Astfel, diminuezi riscul pentru că eviți investirea unei sume mari într-un moment nepotrivit, reduci prețul mediu de cumpărare și eviți tentațiile speculative.
Mai pe scurt, investește regulat în active diversificate și pune banii să lucreze pentru tine. Astfel, în loc să suferi din cauza inflației, poți să beneficiezi de pe urma acestora.
Spre exemplu, unele companii beneficiază de inflaţie dacă pot majora prețul pentru produsele pe care le vând ca urmare a creşterii cererii. De aceea, investițiile în acțiunile companiilor listate la bursa de valori în perioada inflaționistă de expansiune aduc randamente reale foarte bune. În schimb, atunci când inflația și dobânzile scad, mix specific perioadei de recesiune, este bine să te refugiezi în obligațiuni suverane și corporative care îți oferă un randament real pozitiv. Nu în ultimul rând, rambursarea datoriilor guvernamentale denominate în moneda locală este mai ieftină într-un context inflaționist, deoarece statul plătește înapoi o datorie mai ieftină prin erodarea puterii de cumpărare.
De aceea, mulți economiști au făcut afirmația că inflația este o taxă mascată a statului prin care își plătește datoriile supradimensionate pe spatele poporului prin scăderea nivelului de trai.
Tocmai de aceea, pe termen lung guvernele nu au un interes de creștere a inflației, Dimpotrivă, scopul acestora este de a ține inflația la un nivel echilibrat între 2% și 3%, benefic pentru economie. Toate formele de inflație superioară afectează negativ economia, chiar dacă vorbim de o inflație moderată între 3%-10%, galopantă până la 50% sau hiperinflația peste acest prag. Poate contraintuitiv pentru unii, inflația foarte mică, sau chiar deflația, adică scăderea prețurilor, este dezastruoasă pentru economie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar... surpriza... nu odata am constatat ca daca (prea) multe persoane urmaresc un acelasi model de investitii, eficienta acestuia se prabuseste. Curios, nu ? ;)