Sari la continut
Republica
Verde

Investiții globale record în energia regenerabilă: 358 miliarde dolari în doar șase luni, „regina” rămâne energia solară. Avantajele nebănuite ale energiei verzi

eolian - energie

Foto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia

Aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării aerului. Încălzirea globală provoacă deja daune catastrofale, iar combaterea schimbărilor climatice a devenit una dintre cele mai importante preocupări ale omenirii. Lumea se confruntă și cu serioase riscuri legate de securitatea energetică și schimbările climatice: instabilitate economică și socială cauzată de epuizarea combustibililor fosili, întreruperi de curent când o centrală electrică pe bază de combustibili fosili sau nucleară se oprește pe neașteptate, costuri ridicate pentru transportul pe distanțe lungi al energiei, probleme de mediu legate de extragerea continuă a combustibililor, stocarea deșeurilor.

Cea mai bună soluție este una care poate fi implementată rapid și cu costuri reduse - energia regenerabilă. Trecerea de la combustibilii fosili poluanți la surse de energie mai curate este considerată una dintre cele mai de impact modalități prin care putem aborda criza climatică și proteja planeta pentru generațiile viitoare.

Împreună, devenim conștienți că putem face alegeri mai verzi în fiecare zi. Energia vine de la oameni. Acest text face parte din proiectul editorial Verde, realizat împreună cu Societatea Omului Sănătos și platforma habits by Republica. Proiectul VERDE este realizat cu sprijinul CEZ România.

CEZ România s-a alăturat recent, în calitate de partener, platformei habits by Republica. Vom vorbi - în secțiunea VERDE- despre acele obiceiuri bune care ne fac viața mai bună și ne sporesc confortul de zi cu zi nouă și familiei noastre.

Sursele de energie regenerabilă sunt considerate surse naturale de energie care se reînnoiesc mai rapid decât sunt consumate. Sursele regenerabile de energie - energia eoliană, energia solară, energia hidroelectrică, energia oceanelor, energia geotermală, biomasa și biocombustibilii - constituie alternative la combustibilii fosili, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze. 

Legislația de la nivelul Uniunii Europene privind promovarea surselor regenerabile a evoluat semnificativ în ultimii 15 ani. În 2018, liderii UE au stabilit drept obiectiv ca 32% din consumul anual de energie al UE până în 2030 să fie din surse regenerabile. În acord cu obiectivul ambițios al UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, în martie 2023 legiuitorii au convenit să crească obiectivul privind energia din surse regenerabile pentru 2030 la 42,5%, cu ținta de a atinge 45%. Încă au loc dezbateri privind viitorul cadru de politici energetice pentru 2030 și pentru perioada de după 2030.

Investiții de 358 miliarde dolari în 6 luni

Investițiile globale în energie regenerabilă au explodat, ajungând la 358 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului 2023, o creștere de 22% în comparație cu începutul anului precedent și atingând un nivel record pentru orice perioadă de șase luni. Cifrele se bazează pe cele mai recente date din raportul „BloombergNEF 2H 2023 Renewable Energy Investment Tracker", publicat în august anul acesta. Energia solară a fost principalul motor al rezultatelor uimitoare din prima jumătate a anului 2023. În total, au fost investite 239 miliarde de dolari în sisteme la scară mare și mică, reprezentând două treimi din investiția globală totală în energia regenerabilă în primele șase luni ale anului și marcând o creștere de 43% în comparație cu prima jumătate a anului 2022. 

China a continuat să fie cea mai mare piață, în prima jumătate a anului 2023, cu investiții noi de 177 de miliarde de dolari, în creștere cu 16% față de prima jumătate a anului 2022. Statele Unite au atras 36 de miliarde de dolari, în timp ce Germania a primit 11,9 miliarde de dolari.

Angajări în creștere la nivel mondial în sectorul energiei regenerabile: 13,7 milioane în 2022

Atragerea de investiții în creștere a condus implicit la crearea de locuri de muncă într-un număr tot mai mare de țări. Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) arată că angajările la nivel mondial în sectorul energiei regenerabile au atins 13,7 milioane în 2022, în creștere cu un milion față de 2021 și în urcare de la un total de 7,3 milioane în 2012. Majoritatea locurilor de muncă sunt concentrate în câteva state - China, care reprezintă 41% din totalul mondial, Brazilia, țările membre ale Uniunii Europene, India și Statele Unite ale Americii.

Domeniul panourilor solare fotovoltaice a fost cea mai mare categorie de angajatori din sectorul energiei regenerabile în 2022, potrivit raportului, cu 4,9 milioane de locuri de muncă, mai mult de o treime din forța de muncă totală în sectorul energiei regenerabile. Hidroenergia și biocombustibilii au avut număr similar de locuri de muncă ca în 2021, aproximativ 2,5 milioane fiecare, urmate de energia eoliană cu 1,4 milioane de locuri de muncă.

Hidroenergia - zero emisii de gaze cu efect de seră

Hidroenergia reprezintă cel mai utilizat tip de energie regenerabilă la nivel mondial și totodată una dintre cele mai ieftine variante. În prezent, peste 15% din energia electrică din lume este produsă în hidrocentrale, iar mai mult de 30 de state din lume au ca principală sursă de energie energia hidro. China, Statele Unite și Germania se numără printre cei mai importanți producători de hidroenergie.

În 2022, au fost raportate în întreaga lume mai mult de 34 GW de noi capacități de producere a hidroenergiei. A fost primul an, după 2016, în care s-au livrat mai mult de 30 GW de noi capacități, potrivit datelor de la Agenția Internațională pentru Energie Hidroelectrică.

Avantajele hidroenergiei sunt multiple. Hidroenergia este o sursă de energie regenerabilă, alimentată de circuitul natural ale apei în natură. Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că funcționarea hidrocentralelor nu emite gaze cu efect de seră, ceea ce contribuie la combaterea încălzirii globale. În plus, hidrocentralele pot regla fluxul de apă pentru a se adapta cererii de energie, oferind o producție stabilă de energie electrică. De asemenea, construcția și exploatarea hidrocentralelor generează locuri de muncă în comunitățile locale și pot contribui la dezvoltarea economică a regiunilor respective.

Energia eoliană - flexibilitate și adaptabilitate

Începând cu anii 1980, energia eoliană a devenit din ce în ce mai importantă în producția de energie electrică din Europa. De la construirea primelor parcuri eoliene la sfârșitul secolului XX, energia eoliană a ajuns să furnizeze 17% din consumul total de electricitate al Europei în 2022.

Danemarca, Germania și Regatul Unit sunt cele mai importante țări în producerea de energie eoliană. Danemarca a ocupat prima poziție anul trecut, având cea mai mare contribuție a energiei eoliene la consumul de energie (55%). Irlanda s-a clasat pe locul doi (34%), Regatul Unit pe locul trei (28%) și Germania pe locul patru (26%), conform datelor furnizate de grupul industrial WindEurope.

Energia eoliană, una dintre cele mai competitive surse de energie electrică în multe regiuni, prezintă numeroase avantaje care au contribuit la creșterea utilizării sale în producția de energie electrică. În primul rând, pentru că vântul este o resursă naturală inepuizabilă, disponibilă pe tot globul, sunt eliminate preocupările legate de epuizarea resurselor. Totodată, producerea energiei eoliene nu implică emisii de gaze cu efect de seră sau poluarea aerului. Astfel, contribuie la reducerea impactului asupra mediului și la combaterea schimbărilor climatice.

Utilizarea energiei eoliene reduce dependența de combustibili fosili, precum cărbunele, petrolul și gazul natural, ceea ce contribuie la securitatea energetică și reduce volatilitatea prețurilor la energie. Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt alte avantaje - turbinele eoliene pot fi amplasate pe uscat (eoliene terestre) sau în largul mării (eoliene offshore), ceea ce le face potrivite pentru diverse medii geografice și condiții de vânt.

Energia solară: costuri reduse cu 82% în ultimul deceniu

Energia solară este o formă de energie obținută din radiația emisă de soare și care poate fi captată și convertită în electricitate prin tehnologii și echipamente adecvate - panouri solare sau fotovoltaice, care se pot monta fie pe acoperișul clădirilor, fie pe sol. Unul dintre marile avantaje ale energiei solare este că, de-a lungul timpului, costurile de producere au scăzut spectaculos. Politicile UE privind energia din surse regenerabile au contribuit la reducerea costurilor cu energia fotovoltaică cu 82% în ultimul deceniu, transformând-o într-una dintre cele mai competitive surse de energie electrică din UE.

Până la sfârșitul anului 2020, UE a atins o capacitate instalată de producție de energie solară fotovoltaică de 136 GW, adăugând peste 18 GW în anul respectiv. Aceasta a generat aproximativ 5 % din producția totală de energie electrică a UE. Pentru a atinge obiectivul pentru 2030 privind energia din surse regenerabile propus de Comisia Europeană, precum și obiectivele planului REPowerEU, oficialii europeni susțin necesitatea unei accelerări radicale în această evoluție. În acest deceniu, UE va trebui să instaleze, în medie, capacități de aproximativ 45 GW pe an.

Uniunea Europeană va majora la 45% obiectivul pentru 2030 privind ponderea energiei din surse regenerabile, va limita la maximum trei luni durata eliberării autorizațiilor pentru instalațiile solare montate pe acoperișuri, inclusiv pentru cele mari și va adopta dispoziții pentru a se asigura că toate clădirile noi sunt „proiectate pentru energie solară”. Totodată va face obligatorii instalațiile pe acoperișuri pentru producerea de energie solară pentru toate clădirile rezidențiale noi până în 2029.

Energia geotermală

Această resursă energetică este prezentă peste tot, dar poate fi valorificată doar în locații cu condiții fizice specifice, cum ar fi zone cu izvoare termale sau gheizere.

Beneficiile energiei geotermale sunt multiple: este o sursă regenerabilă de producție continuă, disponibilă 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, este o sursă de energie stabilă, deoarece nu depinde de fluctuațiile vântului sau ale soarelui. Instalațiile geotermale nu generează emisii, ocupă o suprafață mică de teren și sunt compatibile cu alte utilizări. Doar un exemplu: o centrală geotermală de aproximativ 10 MW poate produce anual suficientă energie pentru a alimenta mai mult de 20.000 de locuințe. Totul fără emisii de dioxid de carbon.

Energia din biomasă

Biomasa este o sursă de energie curată și regenerabilă. Energia din biomasă poate valorifica deșeurile organice și materialele biodegradabile, reducând astfel cantitățile de deșeuri depozitate pe termen lung în gropi de gunoi și contribuind la soluționarea problemei gestionării deșeurilor. Spre deosebire de alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi eoliană sau solară, energia din biomasă este stocată și poate fi folosită atunci când este necesar.

Energia verde nu reprezintă doar o opțiune viabilă, ci o necesitate în contextul actualelor provocări climatice și energetice. Beneficiile sale multiple - reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, crearea de locuri de muncă, economiile financiare și aprovizionare stabilă - fac din aceasta un element fundamental în modelarea unui viitor sustenabil pentru omenire.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Toate sunt bune si frumoase, dar de cand incepem sa platim mai putin pentru energie? Sustenabilitatea inseamna si reduceri de pret si nu preturi mai mari pentru ca altfel nu este sustenabil.
    Sunt din ce in ce mai mult studii care arata ca rapoartele IPPC sunt putin cam subiective prin alegerea intentionat a unor putin date care nu arata bine dintr-o mare de date. De ex, se aleg numai datele urbane, dar deasemenea nu s-au considerat si efecte naturale. Si atunci te intrebi care este intr-adevar impactul omului asupra climei si de fapt ce trebuie sa facem ca sa avem o planeta mai curata? Si cel mai periculos ce putem face cu efectele naturale pentru ca atunci cand era glaciara a avut loc nu prea erau oameni pe pamant sa polueze si vacile nu cred ca erau domesticite. Si a doua intrebare este de ce marii specialisti in clima nu vor sa foloseasca toate datele? Au o agenda ascunsa pentru ca nu arata chiar atat de rau si ca nu trebuie de fapt investitii imediate de miliarde in energia verde - platite de noi de populatie pana la urma prin preturi fantasmagorice - sau sau doresc o recunoastere imediata in lumea stiintifica, pentru ca nu ii banuiesc totusi de incompetenta la acest nivel...sau da?
    • Like 1
    • @ Nume
      Cand montam panouri solare si devenim partiali autonomi.
      Blocul unde stau este eligibil pentru un credit si instalare panouri solare pe tot acoperisul - astfel din consumator sa devenim si producatori.

      Si evident, sa inceapa a fi reduse activitatea centralelor ce produc cea mai scumpa energie (termocentralele si apoi reactoarele nucleare).
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Momentan singura soluție viabilă (și cumva nepoluantă, deși riscantă) pentru energie o reprezintă centralele nucleare. În rest, panourile solare, centralele eoliene și chiar centralele hidro sunt soluții doar de COMPLETARE. Energia regenerabilă este în același timp și INCONSTANTĂ. Soare avem doar ziua și cel mai mult vara, vântul bate inconstant și nici apele nu au un debit constant, deși aici avem totuși o continuitate. La nivelul unui sistem energetic trebuie ca energia să fie generată constant sau măcar GESTIONABIL. E o aiureală să considerăm că ajutăm sistemul energetic național prin montarea masivă dar fragmentată, distribuită la nivelul populației, de panouri solare. Din contră, s-ar putea chiar să-l încurcăm. De ce? Fiindcă atunci când nu e soare nu generează nimeni în sistem, iar când e soare vor toți să genereze în sistem, iar asta s-ar putea să depășească tehnic capabilitățile rețelelor. S-ar putea atunci să crească tensiunea local în rețea și să nu se mai poată injecta. Eu nu consider că PROSUMATORII sunt un beneficiu pentru sistemul energetic național și nici pentru ei personal. Pentru sistem am explicat de ce, iar pentru ei, fiindcă atunci când consumă din rețea o fac la preț de client final (adică mare) iar când injectează în rețea o fac la preț de producător (adică mult mai mic) pe care nici nu-l stabilesc ei, ci alte entități (ANRE, operatorii, nu știu exact). Mulți s-au simțit încurajați să-și monteze panouri solare doar fiindcă au înțeles că soarele e gratis și deci pot avea energie gratis. Dar când vezi toate implicațiile, când calculezi cât cheltuiești, ce probleme suplimentare îți creezi și cât câștigi în realitate, atunci începi să revii cu picioarele pe pământ și să lași producerea de energie în sarcina advăraților producători, care au un business în acest sens și o pot face cum trebuie din punct de vedere tehnic, având și un câștig satisfăcător.
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Nume check icon
      Toate bune si frumoase cu panourile atata timp cat nu vrem sa devenim si prosumatori. In acest caz se pare ca instalatiile de distributie nu fac fata incarcarii cu energie electrica in retea si pot apare disfunctionalitati majore de functionare. De aceea daca vrem si prosumatori - ceea ce este normal pana la urma - atunci trebuie investitii majore pe care toatea lumea trebuie sa le plateasca, marea majoritate fiind cei care nu pot sa isi puna panouri electrice din diferite motive. Cu ce il motivezi ca el sa accepte o astfel de plata suplimentare.
      • Like 1
    • @ Nume
      alte state au gasit solutii de cativa ani - se numeste buton de inchis la orele pranzului, sau aprins becuri stradale automatc, cand apar riscuri de supraincarcare si tensiunea din retea creste prea mult .Mai mult, contoarele digitale scad pretul la orele pranzului suficient de mult sa ghideze consumul. in orele alea de maxima producere.

      Practic astazi energia solara este cea mai ieftina si cel mai rapid de instalat/dezinstalat, inchis (ca pornitul depinde de cand se lumineaza) - ca idee, pretul e la 15% din pretul energiei nucleare, iar oamenii deja s-au adaptat sa functioneze cat mai mult legat de ea (cel putin juma din colegii de echipa au panouri, 8-16 panouri fiecare, deci f;putin exces de trimis in retea, si de ceva ani si-au adaptat viata in genul asta; noaptea dorm, ziua le porneste masina de rufe /dupa aia porneste pasina de paine/ incalzesc boilerul pt dush etc.
      • Like 0
    • @ Nume
      gresit, preturi mai mari la energie inseamna ....amortizare mai rapida a investitiei (fie cea de acasa , fie si cea de la surse) si, asa va fi de acum inainte, ca baietii sunt destepti si au grije de noi, sa amortizam mai repede
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult