Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Iohannis, despre ordonanța pe tema completurilor de 5: Este cras neconstituțională. PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid

Klaus Iohannis la declarații

(Foto Presidency.ro)

Ordonanța privind contestaţiile în anulare, aşa cum a fost prezentată, este neconstituţională, iar PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu Liviu Dragnea, a declarat marți preşedintele Klaus Iohannis.

„Chestiunea este cras neconstituţională. Există un principiu pe care se bazează toată construcţia statului de drept, acela că o lege poate să acţioneze numai pentru viitor”, a spus Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Șeful statului consideră că prin acest act normativ PSD încearcă „să găsească soluții pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu Liviu Dragnea". „PSD nu poate veni cu astfel de soluții neavenite și neconstituționale”, a avertizat președintele Iohannis care și-a exprimat speranța că „inclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic Constituţia şi legislaţia şi va renunţa la un astfel de demers".

Şeful statului a adăugat, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că există „o îngrijorare generală" la nivelul Uniunii Europene în legătură cu situaţia statului de drept în România.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite și a precizat că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat luni într-un interviu pentru Digi24 că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. Lazăr spune că în aceste condiţii va fi foarte greu pentru Ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei.

Citește și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • intrebare pt. "seful de promotie " din fruntea minist. justitiei. or fi ilegal constituite completurile in discutie,dar furturile,talhariile ,violurile si altele au fost LEGALE??? d-lor sustinatori de PSDr. ce parere aveti?
    • Like 0
  • Lucian check icon
    De ce vi se pare ca scapa toti ? Ordonanta, dupa cat se pare, va prevedea reluarea proceselor. Ma intreb, nu e mai corect asa, decat ca fiecare in parte sa faca contestatie in anulare si sa scape ?
    • Like 0


  • Codul de procedură penală zice așa:„SECŢIUNEA 1
    Contestaţia în anulare
    Art. 426
    Cazurile de contestaţie în anulare
    Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:
    …;
    b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;
    c) când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;
    d) când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;

    iar la Art. 428
    Termenul de introducere a contestaţiei în anulare
    (1) Contestaţia în anulare pentru motivele prevăzute la art. 426 poate fi introdusă în 10 zile de la data când persoana împotriva căreia se face executarea a luat cunoştinţă de hotărârea a cărei anulare se cere.
    (2) Contestaţia în anulare pentru cazul prevăzut la art. 426 lit. b) poate fi introdusă oricând.
    Adică aliniatul 2 de la Art. 428 este anticonstituțional.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Max Max Max Max check icon
      daaa.....si prin alte parti mai scapa criminalii pentru vicii de procedura !!!!! la noi toooti !!!!!! ca la noi la nimeni !!!!!
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      O mica marsavie , ca de obicei. (2) se aplica pentru cazul (b) , ceea ce nu este relevant la situatia in discutie pentru ca motivul contestatiei in anulare nu are nici o legatura cu probatoriul.
      Oricum tot cacatul asta pe care-l zvirliti in ventilator in fiecare zi , vi se va intoarce in fata .
      Ma distreaza cum se lupta toti mincatorii de rahat pentru fericirea liderului maxim , de parca daca scapa Dragnea fericirea se va cobori peste ei.
      Nu mai baieti , tot lichele o sa ramineti si tot rahat o sa mincati , ca numai la asta va pricepeti. Toata viata ...
      Deodata pe chichite de procedura , un mituitor sau hot devine Alba Ca Zapada , pentru ca unul din cei 5 judecatori nu a fost tras la sorti.
      Mare bucurie ! Cred ca pasul urmator ar trebui sa le ridicati o statuie la fiecare din ei !
      • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult