Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iohannis, despre ordonanța pe tema completurilor de 5: Este cras neconstituțională. PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid

Klaus Iohannis la declarații

(Foto Presidency.ro)

Ordonanța privind contestaţiile în anulare, aşa cum a fost prezentată, este neconstituţională, iar PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu Liviu Dragnea, a declarat marți preşedintele Klaus Iohannis.

„Chestiunea este cras neconstituţională. Există un principiu pe care se bazează toată construcţia statului de drept, acela că o lege poate să acţioneze numai pentru viitor”, a spus Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Șeful statului consideră că prin acest act normativ PSD încearcă „să găsească soluții pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu Liviu Dragnea". „PSD nu poate veni cu astfel de soluții neavenite și neconstituționale”, a avertizat președintele Iohannis care și-a exprimat speranța că „inclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic Constituţia şi legislaţia şi va renunţa la un astfel de demers".

Şeful statului a adăugat, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că există „o îngrijorare generală" la nivelul Uniunii Europene în legătură cu situaţia statului de drept în România.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite și a precizat că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat luni într-un interviu pentru Digi24 că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. Lazăr spune că în aceste condiţii va fi foarte greu pentru Ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei.

Citește și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • intrebare pt. "seful de promotie " din fruntea minist. justitiei. or fi ilegal constituite completurile in discutie,dar furturile,talhariile ,violurile si altele au fost LEGALE??? d-lor sustinatori de PSDr. ce parere aveti?
  • Like 0
 • Lucian check icon
  De ce vi se pare ca scapa toti ? Ordonanta, dupa cat se pare, va prevedea reluarea proceselor. Ma intreb, nu e mai corect asa, decat ca fiecare in parte sa faca contestatie in anulare si sa scape ?
  • Like 0
 • ......este...CRAS NECONSTITUȚIONSLA.....dar negulosu.....:....umfla-l.....!?!?!?
  • Like 1


 • Codul de procedură penală zice așa:„SECŢIUNEA 1
  Contestaţia în anulare
  Art. 426
  Cazurile de contestaţie în anulare
  Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:
  …;
  b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;
  c) când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;
  d) când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;

  iar la Art. 428
  Termenul de introducere a contestaţiei în anulare
  (1) Contestaţia în anulare pentru motivele prevăzute la art. 426 poate fi introdusă în 10 zile de la data când persoana împotriva căreia se face executarea a luat cunoştinţă de hotărârea a cărei anulare se cere.
  (2) Contestaţia în anulare pentru cazul prevăzut la art. 426 lit. b) poate fi introdusă oricând.
  Adică aliniatul 2 de la Art. 428 este anticonstituțional.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Max Max Max Max check icon
   daaa.....si prin alte parti mai scapa criminalii pentru vicii de procedura !!!!! la noi toooti !!!!!! ca la noi la nimeni !!!!!
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   O mica marsavie , ca de obicei. (2) se aplica pentru cazul (b) , ceea ce nu este relevant la situatia in discutie pentru ca motivul contestatiei in anulare nu are nici o legatura cu probatoriul.
   Oricum tot cacatul asta pe care-l zvirliti in ventilator in fiecare zi , vi se va intoarce in fata .
   Ma distreaza cum se lupta toti mincatorii de rahat pentru fericirea liderului maxim , de parca daca scapa Dragnea fericirea se va cobori peste ei.
   Nu mai baieti , tot lichele o sa ramineti si tot rahat o sa mincati , ca numai la asta va pricepeti. Toata viata ...
   Deodata pe chichite de procedura , un mituitor sau hot devine Alba Ca Zapada , pentru ca unul din cei 5 judecatori nu a fost tras la sorti.
   Mare bucurie ! Cred ca pasul urmator ar trebui sa le ridicati o statuie la fiecare din ei !
   • Like 4


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult