Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Iohannis, în SUA: Nu există alternativă la NATO, cea mai puternică şi de succes alianţă militară din istorie

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în discursul de la dezbaterea „Relevanţa Parteneriatului Strategic România-SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation la Washington, că nu există pentru ţările europene alternativă la NATO, această fiind cea mai de succes alianţă militară din istorie, potrivit News.ro. Referindu-se la Rusia, care „încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă", Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar „bazat pe o puternică descurajare".

„România a susţinut o cooperare strânsă NATO-UE, pe baza complementarităţii. Nu există alternativă la cea mai puternică şi de succes alianţă din istorie. UE poate contribui semnificativ construirea de capabilităţi sprijinind cercetarea şi dezvoltarea în zone precum securitatea cibernetică şi energetică. O angajare mai substanţială a aliaţilor europeni în apărarea comună nu trebuie să ducă la slăbirea legăturii transatlantice”, a declarat Klaus Iohannis, aflat în a treia zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii.

Preşedintele a subliniat că NATO are de înfruntat provocări în sudul şi estul Alianţei care trebuie rezolvate într-o manieră coordonată şi coerentă.

„În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare”, a spus şeful statului, adăugând că acest lucru necesită nu doar unitate în interiorul Uniunii Europene, cât şi în relaţia dintre SUA şi UE.

Pe 9 iunie, președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu preşedintele SUA, Donald Trump.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper sa se fi pierdut mizul informatiei undeva in traducere. ce vrea sa insemne fraza : Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar „bazat pe o puternică descurajare" ??? NU pot sa imi dau seama daca e vorba de lene jurnalistica sau incompetenta prezidentiala. Care-i planul lui Iohanis? Sa le dea vesti proaste Rusilor? Ce vrea sa insemne "dialog bazat pe descurajare" ? Iar elgat de activitatile Rusilor cred ca SUA e mai la curent cu ce se intampla decat Iohanis, nu de alta dar rusii tocmai le-au ales noul presedinte in timp ce in RO s-au multumit doar cu parlamenarii deocamdata :) ! Trump e la ora asta anchetat de un procuror special in dosarul alegerilor pentru potentiala colaborare cu rusii si fraudarea alegerilor, iar Iohanis se duce sa le explice Americanilor ca rusi-s rai si trebuie certati? :) . Articolul e scris in stilul "asa sa fie" dar din cate-am observat si Iohanis mai bine ar tacea indiferent pe ce-ar fi bazat dialogul. Nu-i de el. In orice caz, articolul nu zice nimic, e o pierdere de timp.
    • Like 0
  • Bine.
    • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult