Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Iohannis, în SUA: Nu există alternativă la NATO, cea mai puternică şi de succes alianţă militară din istorie

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în discursul de la dezbaterea „Relevanţa Parteneriatului Strategic România-SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation la Washington, că nu există pentru ţările europene alternativă la NATO, această fiind cea mai de succes alianţă militară din istorie, potrivit News.ro. Referindu-se la Rusia, care „încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă", Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar „bazat pe o puternică descurajare".

„România a susţinut o cooperare strânsă NATO-UE, pe baza complementarităţii. Nu există alternativă la cea mai puternică şi de succes alianţă din istorie. UE poate contribui semnificativ construirea de capabilităţi sprijinind cercetarea şi dezvoltarea în zone precum securitatea cibernetică şi energetică. O angajare mai substanţială a aliaţilor europeni în apărarea comună nu trebuie să ducă la slăbirea legăturii transatlantice”, a declarat Klaus Iohannis, aflat în a treia zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii.

Preşedintele a subliniat că NATO are de înfruntat provocări în sudul şi estul Alianţei care trebuie rezolvate într-o manieră coordonată şi coerentă.

„În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare”, a spus şeful statului, adăugând că acest lucru necesită nu doar unitate în interiorul Uniunii Europene, cât şi în relaţia dintre SUA şi UE.

Pe 9 iunie, președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu preşedintele SUA, Donald Trump.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper sa se fi pierdut mizul informatiei undeva in traducere. ce vrea sa insemne fraza : Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar „bazat pe o puternică descurajare" ??? NU pot sa imi dau seama daca e vorba de lene jurnalistica sau incompetenta prezidentiala. Care-i planul lui Iohanis? Sa le dea vesti proaste Rusilor? Ce vrea sa insemne "dialog bazat pe descurajare" ? Iar elgat de activitatile Rusilor cred ca SUA e mai la curent cu ce se intampla decat Iohanis, nu de alta dar rusii tocmai le-au ales noul presedinte in timp ce in RO s-au multumit doar cu parlamenarii deocamdata :) ! Trump e la ora asta anchetat de un procuror special in dosarul alegerilor pentru potentiala colaborare cu rusii si fraudarea alegerilor, iar Iohanis se duce sa le explice Americanilor ca rusi-s rai si trebuie certati? :) . Articolul e scris in stilul "asa sa fie" dar din cate-am observat si Iohanis mai bine ar tacea indiferent pe ce-ar fi bazat dialogul. Nu-i de el. In orice caz, articolul nu zice nimic, e o pierdere de timp.
    • Like 0
  • Bine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult