Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avertismentul lui Klaus Iohannis: „Dacă și acest guvern ar cădea, ar trebui să îmi pun întrebarea foarte serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze”

M. Tudose - K. Iohannis

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Președintele Klaus Iohannis crede că premierul Tudose „este de bună-credinţă” şi vrea să facă o echipă performantă, iar în acest context dacă doar pe calea remanierii se poate îndeplini acest deziderat, „atunci remaniere să fie". 

„Trebuie să fim foarte serioși, dacă și acest guvern ar cădea,  ar trebui să îmi pun întrebarea foarte serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să mai guverneze. Deocamdată nu suntem în această situație”, a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă ar numi un nou premier de la PSD în cazul în care Mihai Tudose și-ar da demisia. Declarațiile au fost făcute de șeful statului la Craiova, cu ocazia lansării producției celui mai nou model Ford, EcoSport.

„Orice ar spune cineva, un guvern trebuie să fie format din oameni curați, integri. Punct”, a spus șeful statului.

Jurnalist: Ce consecință va avea criza politică?

Klaus Iohannis: Orice criză are consecințe negative. Se vede foarte limpede că în economie a apărut o neliniște profundă, au fost anunțate noi măsuri în domeniul fiscal. Este cazul să se reintre în zona de predictibilitate pentru a permite mediului economic să performeze. Creșterea economică se datorează în primul rând creșterii consumului. Până aici toate bune. Dacă vrem în continuare să avem o creștere economică trebuie să trecem la măsuri predictibile.

Jurnalist: Premierul ar trebui să rămână?

Klaus Iohannis: Nu văd nicio piedică, dacă se dorește se poate pune în practică o guvernare care aduce rezultate.

Jurnalist: Ați nominaliza alt premier de la PSD?

Klaus Iohannis: Trebuie să fim foarte serioși, dacă și acest guvern ar cădea ar trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD ar mai avea capacitatea să mai guverneze. Deocamdată nu suntem în această situație.

Jurnalist: Un guvern tehnocrat ar fi o soluție din nou?

Klaus Iohannis: Nu. Hai să lămurim chestiunea cu tehnocrații. Un guvern de tehnocrati nu e o soluție pe termen mai lung. Acum suntem la puțin timp după alegeri, avem un partid care a câștigat alegerile, acum nu are decât să performeze. Orice altceva sunt discuții puerile.

Preşedintele a avertizat din nou coaliţia de guvernare asupra faptului că „persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului". „În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie aşa cum funcţionează în justiţie", a adăugat Klaus Iohannis, arătând că „pentru politician, care merge în faţa poporului, contează integritatea".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult