Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ionuț Dumitru: „În nicio țară, din Europa cel puțin, nu există un sistem de pensionare la 40 și ceva de ani”

Ionuț Dumitru

Poate fi considerată pensia specială un drept de proprietate? Economistul Ionuț Dumitru, fost șef al Consiliului Fiscal, crede că nu, atâta vreme cât nu se bazează pe principiul contributivității.

„Aici e o nuanță. Pensia este o proprietate a omului atâta timp cât este contributivă. Când omul a avut contribuții, este un drept de proprietate. Când pensia e mai mult un beneficiu care nu are legătură cu contributivitatea, nu cred că poate fi drept de proprietate. Dacă e un privilegiu, nu poate fi acordat la nesfârșit”, a declarat Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Economistul spune că nicăieri în Europa nu există un sistem de pensionare de acest tip.

„Avem problema pensionarilor speciali care au pensie mult peste ce au contribuit și de la vârste foarte fragede. Exemplele sunt foarte clare: pensionari la 40 și ceva de ani, cu o pensie mai mare decât salariul. Vă garantez că nicăieri în lume nu există așa ceva. La magistrați, de exemplu, pensia medie în 2019 era de 4.000 de euro, din care 3.700 e pensie necontributivă.

Sunt țări care plafonează pensiile. În Spania, nimeni nu are pensie mai mare de 2.600 de euro, de exemplu. Dar în nicio țară, din Europa cel puțin, nu există un sistem de pensionare la 40 și ceva de ani, care înseamnă de a beneficia de pensie pe o perioadă mult mai lungă decât perioada activă, dacă ai contribuit – că unii nu au contribuții sau au contribuții mult mai mici – și cu un venit mai mare decât venitul salarial sau venitul pe care-l realizai în perioada activă, ceea ce iarăși e o absurditate. Iar diferența dintre contributivitate și beneficiu vine de la bugetul de stat, adică de la mine, de la tine și de la toți ceilalți”, a punctat Ionuț Dumitru la Digi24.

Cifrele Comisiei Europene arată că în 2019, cheltuielile în sistemul necontributiv s-au ridicat la 2,9 miliarde de euro, dintr-un buget total la pensii de aproximativ 17 miliarde de euro.

Potrivit lui Ionuț Dumitru, pensiile speciale ar putea fi, teoretic, reduse sau plafonate.

„Nu știu care e soluția la noi. Cred că trebuie explicat foarte clar: contributivitatea este cel mai corect principiu posibil. Dacă există un raționament pentru care anumite categorii sociale, dar bine definite și limitate, le păstrăm într-un sistem special care să însemne o pensionare mai rapidă – dar nu la 45 de ani, că e o aberație – cu 5 ani mai devreme, nu cu 20. Nu poate fi atât de dezechilibrat tratamentul, pe unul îl pensionezi la 65 și pe altul la 40 și-i dau și pensie mai mare, deși nu a avut decât o contibuție mică. Pot să îi dau și un beneficiu, dar nu am cum să debalansez atât de mult”, a subliniat el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dati afara oameni competenti si devotati ca sa puneti in loc cocalari analfabeti, tupeisti si aroganti.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Indiferent de cata opozitie reala sau gargara in general se face acum pentru eliminarea pensiilor speciale sau pensionarea la 45 de ani NU SE VA INTAMPLA NIMIC pentru ca cei care au puterea sa anuleze acestea nu puterea politica - nici ei foarte impotriva decat la nivel declarativ - ci puterea judecatoreasca, care este PRINCIPALUL beneficare al acestor pensii speciale. Deasemenea sa nu uitam si de bunul si impartialul CCR-ul.
    Prin urmare noi fraiarii o sa continuam sa contribuim, iar ei smecherii o sa primeasca si viata merge inainte fara ca noi sa putem sa facem NIMIC. Fiecare este pe cont propriu in aceasta tara si se descurca cum poate.
    • Like 0
  • Perfect adevarat, nu te poti pensiona la 45 de ani decat eventual din motive medicale, in rest pentru ORICINE, INDIFERENT DE PROFESIE SI FUNCTIE, trebuie sa functioneze fie limita de varsta din legea pensiilor, fie perioada maxima de contributie (cf. legii in vigoare, 35 de ani de contributie la fondul de pensii). Adica, Romania isi permite pensionati la 45 de ani in timp de Germania pensioneaza la aproape 70 de ani ??? Serios, de unde vin banii pentru aia care se pensioneaza la 45 de ani?? Din buzunarul altora, asa cum se specifica si in articol.....Iar pensiile speciale trebuie DESFIINTATE, ABSOLUT TOATE!
    • Like 2
  • Asta cu pensionarea la 45 de ani e o ramasita comunista, asa si-a asigurat longevitatea dictatoriala extra platind pe cei din armata, din militie, securisti etc.
    E momentul sa renuntam la ele si sa impacteze si pe cei pensionati asa in ultimii 30 de ani.
    • Like 1
  • Acest sistem face rău solidarității între români, între generații, și face ca pensiile tuturor contribuabililor nu mai vor fi plătite în integralitate. De asemenea este nejustificat de generos pentru unii. Un parlament curajos ar trebui sa facă un acord transpartinic pentru a pune capăt acestui sistem de pensii speciale.
    • Like 2
    • @ Johan Bouman
      Pensionarii la 42-45 ani si pensiile nesimtite ,au ,dus bugetul pensiilor in colapsul de care vorbea doamna R . Turcan ,In rest , timpul trece ,in defavoarea pensionarilor sarmani , care inca mai spera ceva . Numai ca ,a,acel ceva,, este posibil ,ca unii sa nu-l mai apuce !
      --- Este o mare Nedreptate, in Sistemul de Pensii , dupa cum bine spune si autorul art, ca ,nu este asa ceva la nimeni in lume !
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult