Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Isteria cozilor la benzină. Un caz de manual de dezinformare în masă

Roman filmat în timp ce umple cu benzină un container

Foto: Român filmat când umple cu combustibil un container de 1.000 litri, la o benzinărie din Slatina - captura YouTube via Observator

Ce s-a întâmplat aseară e caz de manual și evidențiază o realitate despre care ne cam ferim să vorbim. Pe rețelele sociale au apărut multe imagini și clipuri cu șoferi care au stat la cozi mari la mai multe stații de alimentare cu carburant din țară, după ce au circulat știri false legate de faptul că prețurile la benzină/motorină vor crește brusc în această noapte, la peste 10 lei pe litru.

Isteria a fost amplificată de vectori de comunicare publică, care au indus și mai multe publicul în eroare (de dragul audienței).

Foto: Un bărbat din Timiș a venit la benzinărie să „alimenteze” tomberonul - Facebook TVR Timișoara via Banatul Azi

Până ce Guvernul României a ieșit să anunțe că nu sunt motive pentru o creștere bruscă a prețurilor, iar țara noastră are stocuri suficiente de carburant, în oameni se instalase deja sentimentul de panică, care i-a determinat să treacă la acțiune. 

Cei care s-au așezat la cozi pentru a prinde încă (litri de carburant ieftin) arată, de fapt, cât de privați de accesul la informație corectă sunt mulți dintre cetățenii României. Blocați între grupurile de WhatsApp, Facebook și mesajele de pe Messenger, mulți dintre cetățeni nu mai verifică informația în momentul în care o primesc. O înghit fără să o digere, adică să o verifice din mai multe surse, iar în final cei mai mulți dintre ei sfârșesc cu o durere de stomac (sau de buzunar).

Foto: Alex Nicodim/ Inquam Photos

Niciodată, dar niciodată nu trebuie să acționăm din impuls până nu apare o clarificare oficială. Niciodată nu luăm o decizie până când nu verificăm informația din mai multe surse. Trăim într-o eră digitală și avem acces instant la internet. Singurul lucru care face diferența între o persoană care gândește cu capul său și alta care acționează după cum gândesc sau pretind că gândesc alții este discernământul.

Dacă putem să discernem între adevărat și fals nu ne vom așeza la coadă. Dacă suntem prizonierii propriilor convingeri și nu citim, nu ne informăm, nu punem logica să lucreze pentru a ne determina acțiunile ulterioare, vom rămâne doar executanții celor care creează panică în folos propriu, deși vom pretinde că [știm] mai mult decât ceilalți.

„Suntem cu un război în Ucraina la frontieră, există foarte multe zvonuri, fake-news-uri. Este un război hibrid și ne putem aștepta ca în această perioadă să mai apară tot felul de zvonuri, așa cum a fost și cu valuta. Nu avem probleme nici cu carburanții, nici cu gazele naturale, nici cu aprovizionarea populației. România este o țară stabilă.

Azi, organe de control ale statului român se vor duce peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preț, pentru că au apărut în poze prețuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei. Mi se pare că deja este o speculație, iar speculațiile sunt aspru pedepsite, mai ales în situații de criză, cum suntem cu războiul la frontiera noastră apropiată”, a declarat în seara asta ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Nu îmi place să îmi dau cu părerea, pentru că nu acesta este rolul meu de jurnalist, dar cred că educația personală reprezintă un indicator important în departajarea celor care s-au urcat repede în mașină și au mers cu canistra la benzinărie și cei care au rămas liniștiți, au încercat să proceseze informația la cald și au așteptat o poziție oficială care să lumineze contextul încețoșat de informații bombastice și neverificate. Educația este un fel de „vaccin” pentru dezvoltarea capacității optime în a aborda știrile false, „vaccin” care să ofere rezistență împotriva celor mai grave cazuri de știri false și post-adevăr, cum s-a întâmplat în seara asta. Până când vom înțelege acest lucru la nivel de masă, mulți oameni se vor așeza în continuare la coadă după prima rostire a nedevărurilor.

Prețurile la benzină azi, 10 martie:


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • panica din asta este si in alte tari. E firesc ca omul trecut prin inflatie si criza sa incerce sa faca un plin la masina inainte de a sari pretul, mai ales cei ce abia isi permit o masina.
  Ce nu stiu romanii ca daca e cerere mai mare, pretul e influentat si nu in sensul dorit.
  Pe dos, in germania deja in presa si printre oameni se discuta scenariul de inchis caldura in apartamente ca deja nu mai ingheata noaptea si de folosit mai des bicicletele. Lucru ce nu ar strica nici multor romani, si sanatatii fizice si emotionale.
  • Like 1
 • Ana Gia Ana Gia check icon
  Asta arata cat e romanul de credul si cat de mult crede in teoriile conspiratiei…
  • Like 1
 • CARE COZI ? CARE MASINI ? CARE BENZINA ?....hmm noi ghlimele "CIRCULAM" pe electric....suntem ECOLOGICI. Se pare ca taranii de la sate ne-au luat-o inainte ei erau ecologici de pe vremea lui Burebista !...."carul cu boi" ! ( desigur made in Romania )
  • Like 0
 • Din pacate panica se starneste rapid iar comportamentul societatii acesta este pretutindeni in lume. Am vazut in 1968 cand au intrat sovieticii aliati cu tarile pactului de la varsovia, mai putin romania in cehoslovacia, tara tot socialista, tot in pactul dela varsovia. Atunciau dat navala si au golit alimentarele, vedem cu orice ocazie nefasta, vedem si azi. Am vazut in timpul foametei ceausiste.
  Singura preocupare a omului, in toate vremurile, a fost sa-si asigure lui nevoile. Nu exista solidaritate. Doar legile punitive pot realiza o "solidaritate" de fatada..
  • Like 2
 • Nu știu de când este poza aia, însă ungurii de la MOL au scumpit motorina la 9 lei în București. Pe centura, la Dragomiresti este mai ieftina 8,99. Asa ca despre ce vorbim??!!! Sursa? Monitorul preturilor, tastați Chitila ca sediul social e acolo.
  • Like 1
  • @ Liviu Ghimpu
   Dorin check icon
   Eu i-am boicotat mereu. N-am alimentat niciodată de la ei.
   • Like 0
  • @ Liviu Ghimpu
   Așa este, aseară la 19:30 ambele stații MOL de la ieșirea din Buc. către A2 afișau 9.05 lei/litru prețul motorinei.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Autorul pleacă de la premisa că oamenii trebuie să facă apel la rațiune, în orice împrejurare.
  Nimic mai FALS. Lumea nu se conduce după rațiune. O știm de la David Hume și apoi de la Gustave le Bon.

  Nu de la populație trebuie așteptat să contracareze o isterie, ci de la guvernanți, care ar trebui, prin însăși fișa postului lor, să știe cum să intervină și mai ales cum să prevină. Fiindcă dușmanul nu doarme!
  • Like 2
 • Una dintre marile probleme in rationamentul autorului este dat de informatiile "oficiale". In ultimii 30 de ani s-a acumulat, de multe ori justificat, o neincredere in "sursele oficiale". Aceasta erodare a autoritatii si neincredere generalizata a oamenilor in autoritati este un motiv extrem de important - perfect justificabil - pentru ceea ce s-a intamplat ieri.
  PS. In Rusia, conform surselor "oficiale", nu are loc un razboi in Ucraina, ci o "operatiune speciala".
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult