Foto: Român filmat când umple cu combustibil un container de 1.000 litri, la o benzinărie din Slatina - captura YouTube via Observator
Ce s-a întâmplat aseară e caz de manual și evidențiază o realitate despre care ne cam ferim să vorbim. Pe rețelele sociale au apărut multe imagini și clipuri cu șoferi care au stat la cozi mari la mai multe stații de alimentare cu carburant din țară, după ce au circulat știri false legate de faptul că prețurile la benzină/motorină vor crește brusc în această noapte, la peste 10 lei pe litru.
Isteria a fost amplificată de vectori de comunicare publică, care au indus și mai multe publicul în eroare (de dragul audienței).
Foto: Un bărbat din Timiș a venit la benzinărie să „alimenteze” tomberonul - Facebook TVR Timișoara via Banatul Azi
Până ce Guvernul României a ieșit să anunțe că nu sunt motive pentru o creștere bruscă a prețurilor, iar țara noastră are stocuri suficiente de carburant, în oameni se instalase deja sentimentul de panică, care i-a determinat să treacă la acțiune.
Cei care s-au așezat la cozi pentru a prinde încă (litri de carburant ieftin) arată, de fapt, cât de privați de accesul la informație corectă sunt mulți dintre cetățenii României. Blocați între grupurile de WhatsApp, Facebook și mesajele de pe Messenger, mulți dintre cetățeni nu mai verifică informația în momentul în care o primesc. O înghit fără să o digere, adică să o verifice din mai multe surse, iar în final cei mai mulți dintre ei sfârșesc cu o durere de stomac (sau de buzunar).
Foto: Alex Nicodim/ Inquam Photos
Niciodată, dar niciodată nu trebuie să acționăm din impuls până nu apare o clarificare oficială. Niciodată nu luăm o decizie până când nu verificăm informația din mai multe surse. Trăim într-o eră digitală și avem acces instant la internet. Singurul lucru care face diferența între o persoană care gândește cu capul său și alta care acționează după cum gândesc sau pretind că gândesc alții este discernământul.
Dacă putem să discernem între adevărat și fals nu ne vom așeza la coadă. Dacă suntem prizonierii propriilor convingeri și nu citim, nu ne informăm, nu punem logica să lucreze pentru a ne determina acțiunile ulterioare, vom rămâne doar executanții celor care creează panică în folos propriu, deși vom pretinde că [știm] mai mult decât ceilalți.
„Suntem cu un război în Ucraina la frontieră, există foarte multe zvonuri, fake-news-uri. Este un război hibrid și ne putem aștepta ca în această perioadă să mai apară tot felul de zvonuri, așa cum a fost și cu valuta. Nu avem probleme nici cu carburanții, nici cu gazele naturale, nici cu aprovizionarea populației. România este o țară stabilă.
Azi, organe de control ale statului român se vor duce peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preț, pentru că au apărut în poze prețuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei. Mi se pare că deja este o speculație, iar speculațiile sunt aspru pedepsite, mai ales în situații de criză, cum suntem cu războiul la frontiera noastră apropiată”, a declarat în seara asta ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Nu îmi place să îmi dau cu părerea, pentru că nu acesta este rolul meu de jurnalist, dar cred că educația personală reprezintă un indicator important în departajarea celor care s-au urcat repede în mașină și au mers cu canistra la benzinărie și cei care au rămas liniștiți, au încercat să proceseze informația la cald și au așteptat o poziție oficială care să lumineze contextul încețoșat de informații bombastice și neverificate. Educația este un fel de „vaccin” pentru dezvoltarea capacității optime în a aborda știrile false, „vaccin” care să ofere rezistență împotriva celor mai grave cazuri de știri false și post-adevăr, cum s-a întâmplat în seara asta. Până când vom înțelege acest lucru la nivel de masă, mulți oameni se vor așeza în continuare la coadă după prima rostire a nedevărurilor.
Prețurile la benzină azi, 10 martie:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ce nu stiu romanii ca daca e cerere mai mare, pretul e influentat si nu in sensul dorit.
Pe dos, in germania deja in presa si printre oameni se discuta scenariul de inchis caldura in apartamente ca deja nu mai ingheata noaptea si de folosit mai des bicicletele. Lucru ce nu ar strica nici multor romani, si sanatatii fizice si emotionale.
Singura preocupare a omului, in toate vremurile, a fost sa-si asigure lui nevoile. Nu exista solidaritate. Doar legile punitive pot realiza o "solidaritate" de fatada..
Nimic mai FALS. Lumea nu se conduce după rațiune. O știm de la David Hume și apoi de la Gustave le Bon.
Nu de la populație trebuie așteptat să contracareze o isterie, ci de la guvernanți, care ar trebui, prin însăși fișa postului lor, să știe cum să intervină și mai ales cum să prevină. Fiindcă dușmanul nu doarme!
PS. In Rusia, conform surselor "oficiale", nu are loc un razboi in Ucraina, ci o "operatiune speciala".