Președintele american Joe Biden a anunțat că interzice marți importul de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia în SUA, relatează surse citate de CNN. SUA iau această măsură unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre națiunile europene cu privire la acest subiect sensibil - dependența de gazul rusesc.
„Decizia de astăzi nu este fără costuri aici acasă. Războiul lui Putin face deja să sufere familiile americane la pompa de benzină. De când Putin și-a început desfășurarea de forțe la granița cu Ucraina, chiar de atunci, prețul gazului în America a crescut cu 75 de cenți. Cu această acțiune va crește și mai mult”, a afirmat președintele american.
„Agresiunea Rusiei ne costă pe toți. Și nu este momentul pentru profituri sau creșterea prețurilor. Vreau să fiu clar ce nu vom tolera", le-a transmis Biden companiilor americane din domeniul energiei.
Importurile din Rusia reprezintă o mică parte din universul energetic al SUA- aproximativ 8% în 2021, din care țițeiul înseamnă un procent de doar 3%. Oficialii economici de la Casa Albă caută de mai bine de o săptămână modalitățile de a gestiona consecințele care decurg din această decizie, relatează CNN.
Oficiali ai administrației Biden s-au deplasat în Venezuela în weekend pentru a vorbi despre posibilitatea de a permite țării să-și vândă petrolul pe piața internațională, pentru a suplini combustibilul rusesc. SUA încearcă să convingă Arabia Saudită să-și mărească producția, iar un acord nuclear care se profilează ar putea aduce volume semnificative de petrol iranian înapoi pe piață.
UE vrea să reducă cu două treimi importul de gaz rusesc
Uniunea Europeană schițează propriile planuri de eliminare a dependenței de gazul rusesc, relatează CNN. UE vrea să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și să atingă independența energetică față de Rusia „cu mult înainte de 2030”.
UE a anunțat într-un comunicat de presă citat de CNN că intenționează să-și elimine dependența de gazul rusesc prin „diversificarea aprovizionării cu gaz, prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat de la furnizori non-ruși și volume mai mari de producție și importuri de biometan și hidrogen regenerabil; și, prin reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în casele, clădirile, industriei și sistemul energetic nostru, prin creșterea eficienței energetice, creșterea surselor regenerabile și electrificare.”
Uniunea Europeană importă aproximativv 40% din gazele sale naturale. din Rusia, care furnizează, de asemenea, aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asta dupa ce au procopsit toata planeta cu COVID si nimeni nu i-a intrebat de sanatate. Putin e un mic golan galagios pe langa PCC.