Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Joe Biden a înțeles că Rusia ar putea fi învinsă. Scenariul implicării SUA în război

Joe Biden, 24 februarie

Foto: Profimedia Images

„SUA și aliații săi au sprijinit inițial Ucraina pentru a preveni o victorie a Rusiei și pentru a ajuta la negocierea unui sfârșit favorabil al luptelor. Dar când ucrainenii au început să-i învingă pe ruși, administrația președintelui Joe Biden s-a implicat puternic în ajutorul Ucrainei în războiul împotriva Rusiei”, scrie profesorul de științe politice John J. Mearsheimer de la Universitatea din Chicago într-un articol pentru Foreign Policy.

Potrivit lui Mearsheimer, obiectivele americanilor au fost explicate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: „Vrem să vedem Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut când a invadat Ucraina”. Profesorul crede că, după o perioadă de indecizie inițială, Statele Unite și-au legat propria reputație de rezultatul conflictului.

Cercetătorul crede că, de îndată ce administrația președintelui Joe Biden și-a dat seama că Rusia ar putea fi învinsă pe câmpul de luptă ucrainean, a trimis mai multe arme la Kiev, Statele Unite au trimis în plus, arme cu o putere de foc mai mare decât era planificat la începutul invaziei.

Din ce în ce mai mult ajutor pentru Ucraina

Occidentul a început să mărească capacitățile de apărare ale Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de lansatoare de rachete HIMARS. Mearsheimer subliniază reticența inițială a Washingtonului de a transfera avioane de luptă poloneze MiG-29 în Ucraina în martie, ceea ce, potrivit administrației americane, ar fi putut duce la o escaladare a conflictului la acel moment.

“Dar în iulie (Washington) nu a avut nicio obiecție față de propunerea Slovaciei când a anunțat că are în vedere trimiterea acelorași avioane la Kiev. Statele Unite iau în considerare și să predea Ucrainei F-15 și F-16”, notează profesorul.

După cum scrie Mearsheimer în articol „Se joacă cu focul în Ucraina. Risc subestimat de escaladare catastrofală”. Statele Unite și aliații săi antrenează, de asemenea, armata ucraineană și îi oferă informații vitale pe care Ucraina le folosește pentru a distruge ținte cheie rusești. În plus, după cum a raportat New York Times, Occidentul are o „rețea secretă de comandouri și spioni” în Ucraina. „Washington poate să nu fie direct implicat în lupte, dar este profund implicat în război”, spune profesorul.

Cercetătorul dă mai multe situații ipotetice în care ar fi necesară o implicare și mai mare a SUA în Ucraina, fără a exclude măcar scenariul trimiterii armatei acolo

Una dintre ele este situația în care armata ucraineană începe să joace un rol decisiv și astfel șansele de victorie împotriva Rusiei cresc cu siguranță.

Un alt scenariu de participare a SUA la luptele din Ucraina presupune „o escaladare neintenționată a conflictului”, atunci când Washingtonul va fi târât în ​​război ca urmare a unor evenimente imprevizibile. Profesorul Mearsheimer face diverse presupuneri: escaladarea operațiunilor militare ar putea fi conduse de Lituania prin blocarea completă a exporturilor către Kaliningrad, Rusia ar putea distruge baza de antrenament din Ucraina, „omorând accidental” un număr important de americani – voluntari, agenți de informații, consilieri militari.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Biden nu intelege ce cauta el in viata lui , dar ce cauta niste scari la un avion ,habar n-are ! Arunca cu banii americanilor de parca ar fi castigat la loto , mare minune daca termina mandatul !
  • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Razvan check icon
   Vorbiti despre ce intelege Biden si ce nu. Dar v-ati gandit vreodata la ce înțelegeți dvs? De ex. acest articol - l-ati citit si l-ati înțeles? Ma îndoiesc. Nu vorbesc de vreo intelegere aprofundata, dar nu cred ca ati facut-o nici macar la modul superficial. Nu ati trecut mai departe de titlu. Comentariul postat va tradează.
   • Like 1
  • @ Costel Iordanescu
   Filbert check icon
   Fiecare face ce vrea cu banii lui. stalputin va plateste pe voi, de pilda...
   • Like 2
  • @ Costel Iordanescu
   Emil check icon
   Ai impresia ca Biden sta in dormitor, singur singurel si mai trimite ceva bani? Oare de ce s-au retras brusc americanii din Afganistan? Spionajul (CIA) stia ca rusii vor ataca in Europa. Nici o data presedintele nu ia decizia singur. Nu e ceausescu sa spuna "faceti aia". Exista consiliere, generali, politicieni, congresul.
   • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Jigodie putinistă.
   • Like 1
 • un articol de 2 bani
  • Like 3
  • @ Paul Dinescu
   Ia scrie tu unul de doua copeici, să-ți rămână și rest de la solda de luna asta..
   • Like 0
 • Nume check icon
  Toata lumea este acum plina de "specialisti " de razboi pentru media tabloida. Chiar trebuie sa consideram tot ce spun aceastia fara sa trecem totusi printr-un filtru de bun simt? Cum poti sa strigi in gura mare ca este bine ca SUA sa trimita trupe in Ucraina, chiar daca pare ca Rusia "pierde" razboiul? Si tot felul de scenarii "plauzible" numai si numai sa intre americanii in Ucraina? Pai imediat s-ar declansa un al treilea razboi mondial sau cel putin cateva "nukes" cu siguranta ar fi lansate? Ne dorim asa ceva?
  • Like 2
  • @ Nume
   Autorul isi doreste. Sau asa imi pare si mie dupa citirea articolului.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult