Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Joe Biden a înțeles că Rusia ar putea fi învinsă. Scenariul implicării SUA în război

Joe Biden, 24 februarie

Foto: Profimedia Images

„SUA și aliații săi au sprijinit inițial Ucraina pentru a preveni o victorie a Rusiei și pentru a ajuta la negocierea unui sfârșit favorabil al luptelor. Dar când ucrainenii au început să-i învingă pe ruși, administrația președintelui Joe Biden s-a implicat puternic în ajutorul Ucrainei în războiul împotriva Rusiei”, scrie profesorul de științe politice John J. Mearsheimer de la Universitatea din Chicago într-un articol pentru Foreign Policy.

Potrivit lui Mearsheimer, obiectivele americanilor au fost explicate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: „Vrem să vedem Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut când a invadat Ucraina”. Profesorul crede că, după o perioadă de indecizie inițială, Statele Unite și-au legat propria reputație de rezultatul conflictului.

Cercetătorul crede că, de îndată ce administrația președintelui Joe Biden și-a dat seama că Rusia ar putea fi învinsă pe câmpul de luptă ucrainean, a trimis mai multe arme la Kiev, Statele Unite au trimis în plus, arme cu o putere de foc mai mare decât era planificat la începutul invaziei.

Din ce în ce mai mult ajutor pentru Ucraina

Occidentul a început să mărească capacitățile de apărare ale Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de lansatoare de rachete HIMARS. Mearsheimer subliniază reticența inițială a Washingtonului de a transfera avioane de luptă poloneze MiG-29 în Ucraina în martie, ceea ce, potrivit administrației americane, ar fi putut duce la o escaladare a conflictului la acel moment.

“Dar în iulie (Washington) nu a avut nicio obiecție față de propunerea Slovaciei când a anunțat că are în vedere trimiterea acelorași avioane la Kiev. Statele Unite iau în considerare și să predea Ucrainei F-15 și F-16”, notează profesorul.

După cum scrie Mearsheimer în articol „Se joacă cu focul în Ucraina. Risc subestimat de escaladare catastrofală”. Statele Unite și aliații săi antrenează, de asemenea, armata ucraineană și îi oferă informații vitale pe care Ucraina le folosește pentru a distruge ținte cheie rusești. În plus, după cum a raportat New York Times, Occidentul are o „rețea secretă de comandouri și spioni” în Ucraina. „Washington poate să nu fie direct implicat în lupte, dar este profund implicat în război”, spune profesorul.

Cercetătorul dă mai multe situații ipotetice în care ar fi necesară o implicare și mai mare a SUA în Ucraina, fără a exclude măcar scenariul trimiterii armatei acolo

Una dintre ele este situația în care armata ucraineană începe să joace un rol decisiv și astfel șansele de victorie împotriva Rusiei cresc cu siguranță.

Un alt scenariu de participare a SUA la luptele din Ucraina presupune „o escaladare neintenționată a conflictului”, atunci când Washingtonul va fi târât în ​​război ca urmare a unor evenimente imprevizibile. Profesorul Mearsheimer face diverse presupuneri: escaladarea operațiunilor militare ar putea fi conduse de Lituania prin blocarea completă a exporturilor către Kaliningrad, Rusia ar putea distruge baza de antrenament din Ucraina, „omorând accidental” un număr important de americani – voluntari, agenți de informații, consilieri militari.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Biden nu intelege ce cauta el in viata lui , dar ce cauta niste scari la un avion ,habar n-are ! Arunca cu banii americanilor de parca ar fi castigat la loto , mare minune daca termina mandatul !
    • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Razvan check icon
      Vorbiti despre ce intelege Biden si ce nu. Dar v-ati gandit vreodata la ce înțelegeți dvs? De ex. acest articol - l-ati citit si l-ati înțeles? Ma îndoiesc. Nu vorbesc de vreo intelegere aprofundata, dar nu cred ca ati facut-o nici macar la modul superficial. Nu ati trecut mai departe de titlu. Comentariul postat va tradează.
      • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Filbert check icon
      Fiecare face ce vrea cu banii lui. stalputin va plateste pe voi, de pilda...
      • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      Emil check icon
      Ai impresia ca Biden sta in dormitor, singur singurel si mai trimite ceva bani? Oare de ce s-au retras brusc americanii din Afganistan? Spionajul (CIA) stia ca rusii vor ataca in Europa. Nici o data presedintele nu ia decizia singur. Nu e ceausescu sa spuna "faceti aia". Exista consiliere, generali, politicieni, congresul.
      • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Jigodie putinistă.
      • Like 1
  • un articol de 2 bani
    • Like 3
    • @ Paul Dinescu
      Ia scrie tu unul de doua copeici, să-ți rămână și rest de la solda de luna asta..
      • Like 0
  • Nume check icon
    Toata lumea este acum plina de "specialisti " de razboi pentru media tabloida. Chiar trebuie sa consideram tot ce spun aceastia fara sa trecem totusi printr-un filtru de bun simt? Cum poti sa strigi in gura mare ca este bine ca SUA sa trimita trupe in Ucraina, chiar daca pare ca Rusia "pierde" razboiul? Si tot felul de scenarii "plauzible" numai si numai sa intre americanii in Ucraina? Pai imediat s-ar declansa un al treilea razboi mondial sau cel putin cateva "nukes" cu siguranta ar fi lansate? Ne dorim asa ceva?
    • Like 2
    • @ Nume
      Autorul isi doreste. Sau asa imi pare si mie dupa citirea articolului.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult