Foto: Profimedia Images
„SUA și aliații săi au sprijinit inițial Ucraina pentru a preveni o victorie a Rusiei și pentru a ajuta la negocierea unui sfârșit favorabil al luptelor. Dar când ucrainenii au început să-i învingă pe ruși, administrația președintelui Joe Biden s-a implicat puternic în ajutorul Ucrainei în războiul împotriva Rusiei”, scrie profesorul de științe politice John J. Mearsheimer de la Universitatea din Chicago într-un articol pentru Foreign Policy.
Potrivit lui Mearsheimer, obiectivele americanilor au fost explicate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: „Vrem să vedem Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut când a invadat Ucraina”. Profesorul crede că, după o perioadă de indecizie inițială, Statele Unite și-au legat propria reputație de rezultatul conflictului.
Cercetătorul crede că, de îndată ce administrația președintelui Joe Biden și-a dat seama că Rusia ar putea fi învinsă pe câmpul de luptă ucrainean, a trimis mai multe arme la Kiev, Statele Unite au trimis în plus, arme cu o putere de foc mai mare decât era planificat la începutul invaziei.
Din ce în ce mai mult ajutor pentru Ucraina
Occidentul a început să mărească capacitățile de apărare ale Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de lansatoare de rachete HIMARS. Mearsheimer subliniază reticența inițială a Washingtonului de a transfera avioane de luptă poloneze MiG-29 în Ucraina în martie, ceea ce, potrivit administrației americane, ar fi putut duce la o escaladare a conflictului la acel moment.
“Dar în iulie (Washington) nu a avut nicio obiecție față de propunerea Slovaciei când a anunțat că are în vedere trimiterea acelorași avioane la Kiev. Statele Unite iau în considerare și să predea Ucrainei F-15 și F-16”, notează profesorul.
După cum scrie Mearsheimer în articol „Se joacă cu focul în Ucraina. Risc subestimat de escaladare catastrofală”. Statele Unite și aliații săi antrenează, de asemenea, armata ucraineană și îi oferă informații vitale pe care Ucraina le folosește pentru a distruge ținte cheie rusești. În plus, după cum a raportat New York Times, Occidentul are o „rețea secretă de comandouri și spioni” în Ucraina. „Washington poate să nu fie direct implicat în lupte, dar este profund implicat în război”, spune profesorul.
Cercetătorul dă mai multe situații ipotetice în care ar fi necesară o implicare și mai mare a SUA în Ucraina, fără a exclude măcar scenariul trimiterii armatei acolo
Una dintre ele este situația în care armata ucraineană începe să joace un rol decisiv și astfel șansele de victorie împotriva Rusiei cresc cu siguranță.
Un alt scenariu de participare a SUA la luptele din Ucraina presupune „o escaladare neintenționată a conflictului”, atunci când Washingtonul va fi târât în război ca urmare a unor evenimente imprevizibile. Profesorul Mearsheimer face diverse presupuneri: escaladarea operațiunilor militare ar putea fi conduse de Lituania prin blocarea completă a exporturilor către Kaliningrad, Rusia ar putea distruge baza de antrenament din Ucraina, „omorând accidental” un număr important de americani – voluntari, agenți de informații, consilieri militari.
Articol publicat inițial pe project-e.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.