Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Armata israeliană a anunţat că a efectuat în cursul nopţii trecute o incursiune „relativ amplă” în nordul Fâşiei Gaza

Mobilizare israeliana

Foto - AA/ABACA/ Abaca Press/ Profimedia

20 de zile de când a început noul război între Israel și gruparea teroristă Hamas. Ceea ce știm la începutul acestei zile este că armata israeliană a anunţat joi dimineaţă, la postul public de radio din Israel, că a efectuat în cursul nopţii trecute o incursiune „relativ amplă” în nordul Fâşiei Gaza.

În declarația IDF se precizează că incursiunea a fost efectuată „în pregătirea următoarelor etape de luptă” și a implicat soldaţi la sol, precum şi tancuri, care au lovit „mai multe celule teroriste ale Hamas, infrastructuri şi puncte de lansare a rachetelor”. Până dimineața toate vehiculele și forțele s-au retras din nou pe teritoriul israelian.

Trebuie spus că războiul narativ este critic, iar Israelul vrea să mențină sentimentul că o incursiune la sol este iminentă din trei motive:

1) Pentru a împiedica scăderea moralului trupelor pe teren

2) Pentru publicul israelian intern, căruia să-i arate că urmează un răspuns

3) Pentru a menține presiunea asupra grupării Hamas, în special în ceea ce privește negocierile privind ostaticii.

Soluția celor două state

De la Washington, Joe Biden a oferit o declarație critică rară despre coloniștii israelieni din Cisiordania, afirmând că aceștia „atacă palestinienii în locuri în care aceștia au dreptul să fie”. Totodată, președintele SUA a spus că din nou că Israelul trebuie să se apere împotriva Hamas, protejând în același timp civilii nevinovați din Gaza.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că regiunea trebuie să se pregătească pentru sfârșitul conflictului și pentru „ceea ce urmează”, adăugând că SUA își mențin poziția privind „soluția celor două state” pentru israelieni și palestinieni. În Cisiordania ocupată, peste 100 de palestinieni au fost uciși și 1.650 răniți în violențe și raiduri israeliene începând cu 7 octombrie, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas citat de The Guardian.

Cea mai interesantă afirmație făcută de Biden a fost aceea potrivit căreia nu se poate reveni la statu quo-ul dintre israelieni și palestinieni „cum era pe 6 octombrie” .„Asta înseamnă că Hamas nu mai poate teroriza Israelul și nu mai poate folosi palestinienii ca scuturi umane”, a spus Biden. „Înseamnă, de asemenea, că, atunci când această criză se termină, trebuie să existe o viziune asupra a ceea ce urmează și, în opinia noastră, trebuie să fie o soluție cu două state”.

De asemenea, Biden a ținut să-i transmită un avertisment dur ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, spunând că SUA vor răspunde dacă regimul de la Teheran va continua să acționeze împotriva trupelor americane prezente în Orientul Mijlociu.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat că Israelul se pregătește pentru o invazie terestră în Gaza, dar nu a oferit detalii cu privire a momentul în care se va produce invazia.

Separat, ONU spune că în Gaza combustibilul s-ar putea epuiza în următoarele ore și a avertizat că spitalele au oprit toate serviciile, cu excepția serviciilor de urgență.

Israelul a blocat posibilitatea ca combustibilul să ajungă în Gaza și acuză Hamas că se folosește de acesta. ONU a mai declarat că agenția sa umanitară din Gaza se confruntă cu o lipsă similară de combustibil, spunând că ar putea fi nevoită să se închidă.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut miercuri ca Hamas să facă dovada faptului că ostaticii pe care îi deține sunt în viață

Israelul a fost de acord cu solicitarea de a permite Statelor Unite să își trimită mai multe avioane de luptă în regiune înainte de invazia terestră așteptată în Gaza, potrivit unui raport citat de BBC, care a afirmat că Pentagonul lucrează la desfășurarea de sisteme pentru a proteja trupele americane din Irak, Siria, Kuweit, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut miercuri ca Hamas să facă dovada faptului că ostaticii pe care îi deține sunt în viață și să îi elibereze pe toți din motive de sănătate. OMS a declarat că ar trebui să se permită accesul imediat al Comitetului Internațional al Crucii Roșii pentru a verifica starea de sănătate a ostaticilor.

Separat, prim-ministrul Qatarului a declarat că speră că în curând se va înregistra un progres în negocierile pe care le conduce pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, deși guvernul său a avertizat că o invazie a Israelului ar putea pune în pericol aceste eforturi.

 Israelul a respins în mod ferm afirmația președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit căreia gruparea Hamas „nu este o organizație teroristă”. Erdoğan a declarat în fața deputaților din partidul său că Hamas „este un grup de eliberare, mujahedini, care își apără pământurile”.

Între timp, Emmanuel Macron crede că o incursiune terestră „masivă” a Israelului în Fâșia Gaza ar fi „o eroare”, avertizând că aceasta ar afecta civilii și nici nu ar asigura securitatea Israelului pe termen lung. La rândul său, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a cerut o pauză în timpul luptelor, pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă la cei care au nevoie. Totuși, Sunak a evitat în mod expres să susțină o încetare totală a focului.

Regina Rania a Iordaniei, născută din părinți palestinieni în Kuweit, a criticat națiunile occidentale pentru că s-au opus unui încetări generale a focului și a spus că tăcerea liderilor din Vest a dat impresia că sunt „complici” la atacurile Israelului asupra Gaza.

În tot acest context complicat, pentru prima oară de la atacul sângeros din 7 octombrie al Hamas, Benjamin Netanyahu a spus că își asumă responsabilitatea pentru eșecul militar și guvernamental în acest caz. „Toată lumea va trebui să răspundă (pentru atac), inclusiv eu, dar asta se va întâmpla numai după război”, a declarat acesta.

Există avertismente că Hamas a împânzit Fâșia Gaza cu vaste rețele de tuneluri și probabil a pregătit terenul cu capcane

În timp ce urmăresc atacurile aeriene și obuzierele care lovesc țintele din Gaza și în timp ce își verifică armele și comunicațiile, sunt foarte puțini cei care, printre miile de soldați israelieni pregătiți pentru invazie, nu se întreabă în tăcere: „Este aceasta o capcană?”, potrivit unei analize CNN.

Hamas (și susținătorii săi de la Teheran) au luat în calcul cu siguranță posibilitatea de a se confrunta cu o ofensivă terestră israeliană puternică după atacul brutal din 7 octombrie. Analiștii occidentali cred că este posibil (chiar probabil) ca ororile singulare provocate asupra atâtor civili să fi fost intenționate pentru a garanta un răspuns israelian masiv, indiferent de costul pentru civilii din Gaza.

Prin urmare, următoarele mișcări ale Israelului vor determina forma lucrurilor care vor urma (poate pentru decenii).

Deja există avertismente că Hamas a împânzit Fâșia Gaza cu vaste rețele de tuneluri și probabil a pregătit terenul cu capcane, adoptând o strategie concepută pentru a întâmpina campania militară IDF.

Generalii americani și alți oficiali din Vest au împărtășit Israelului experiențele lor de război urban la scară largă. Armata irakiană, susținută de forțele speciale americane, britanice și de alte forțe speciale, împreună cu lovituri aeriene necruțătoare, a avut nevoie de nouă luni pentru a alunga ISIS din Mosul în 2017. Orașul din nordul Irakului a fost în mare parte golit de civili, dar luptele s-au dat din casă în casă. ISIS s-a folosit de sistemele de tuneluri pe care le construise pentru a prinde în ambuscadă trupele.

În Gaza, trupele israeliene vor ști că se confruntă cu dispozitive explozive improvizate construite cu încărcături care pot paraliza un tanc. Hamas are acum capacități antiaeriene, iar elicopterele Apache ale Israelului care oferă sprijin apropiat infanteriei vor fi vulnerabile în fața unui singur combatant care știe să folosească un sistem de rachetă sol-aer.

CNN mai scrie că, fără îndoială, Hamas are și echipe de propagandiști gata să realizeze „videoclipuri ucigașe” cu atacurile lor asupra trupelor israeliene. Iar în acest caz, din experiența ISIS, occidentul știe că nimic nu are mai multe șanse să inflameze sau să radicalizeze tinerii furioși decât astfel de demonstrații video sângeroase.

Cu alte cuvinte, CNN spune că mai mult ca sigur putem presupunem că Hamas ar fi planificat un carnagiu pe scară largă în Gaza. Astfel, o capcană întinsă împotriva Israelului ar putea avea consecințe largi și periculoase care să ducă la un fel de „ciocnire a civilizațiilor” care a urmat după 11 septembrie 2001.

De aceea o preocupare majoră pentru Joe Biden este starea ostaticilor din Gaza. Însă, încă din weekend, sursele CNN de la Washington au reflectat îngrijorarea că o operațiune terestră israeliană de amploare riscă să declanșeze o conflagrație care ar putea scăpa de sub control, de genul celei care a luat amploare în Irak după invazia condusă de SUA pentru a-l răsturna pe Saddam Hussein de la putere.

Netanyahu a trasat, de mulți ani, o linie dreaptă între Hamas și așa-numitul Stat Islamic și deja vede conflictul dintre Israel și Hamas ca pe o ciocnire a civilizațiilor. „Hamas sunt noii naziști. Ei sunt noul ISIS și trebuie să luptăm împotriva lor împreună, la fel cum lumea civilizată s-a unit pentru a lupta împotriva naziștilor sau împotriva ISIS”, a declarat premierul israelian săptămâna aceasta.

Dar Hamas nu este ISIS. De fapt, Hamas a lucrat din greu pentru a neutraliza elementele ISIS din Gaza care reprezentau o formă de islam politic căreia i se opunea profund. Gruparea teroristă Hamas speră să înființeze un stat palestinian bazat pe învățăturile islamului. Dar nu are pretenții la un califat. În mod crucial, nu are nici un istoric de atacuri în afara Israelului și a teritoriilor palestiniene și nici nu a folosit internetul pentru încercări de radicalizare la nivel mondial.

Imaginea de ansamblu e complicată, însă, pe scurt, Hamas doar s-a angajat să distrugă statul evreu, un deziderat care oricum trebuie condamnat și combătut.

Această „luptă”, a spus Macron, „trebuie să fie fără milă, dar nu fără reguli”.

„Lupta împotriva grupărilor teroriste trebuie să fie fără milă”, a declarat marți, în Israel, președintele francez Emmanuel Macron. Dar el a adăugat o avertizare care, probabil, este înrădăcinată atât în realpolitik, cât și în etică: Un efort de a evita ca Occidentul să fie absorbit într-un conflict care ar putea sau ar fi văzut ca un război împotriva islamului (din nou).

Această „luptă”, a spus Macron, „trebuie să fie fără milă, dar nu fără reguli”.

Aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise în raidurile conduse de Hamas în interiorul Israelului. Bilanțul victimelor din Gaza depășește 5.700 de morți, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Forțele de apărare israeliene spun că încearcă să reducă la minimum victimele civile. O stare de asediu aproape totală a fost impusă celor 2,3 milioane de locuitori, iar ONU spune că 1,4 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Fâșiei și că „nicăieri nu există un loc sigur în Gaza”. De altfel, Lynn Hastings (coordonatorul umanitar al ONU pentru palestinieni) a declarat joi dimineață că actualul conflict armat ar trebui guvernat de dreptul internațional.

O operațiune terestră a Israelului în Gaza ar însemna inevitabil ca aceste cifre să crească. De ambele părți.

În întreaga lume au avut loc marșuri pro-palestiniene care au protestat față de nivelul de distrugere a Gaza de către Israel. Dacă o incursiune terestră va începe, va fi mult mai rău, iar protestele vor fi și mai zgomotoase, mai remarcă analiștii consultați de CNN.

Între timp, dușmanii Israelului, toți dedicați distrugerii poporului evreu, s-au întâlnit în Liban. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a întâlnit miercuri cu un adjunct al șefului Hamas, Saleh Al-Arouri, și cu secretarul general al Jihadului Islamic palestinian, Ziad Al-Nakhla. „S-a făcut o evaluare a ceea ce trebuie să facă partidele axei de rezistență în această etapă sensibilă pentru a obține o victorie reală a rezistenței în Gaza și în Palestina și pentru a opri agresiunea perfidă și brutală împotriva poporului nostru”, a declarat Hezbollah într-un comunicat de presă.

CNN precizează că mai mult ca sigur la această întâlnire au fost prezenți și reprezentanți din Brigada Quds a Corpului Gardienilor Revoluției iraniene, principala armă militară și de informații internațională a Teheranului. Brigada Quds antrenează, finanțează și ghidează toate cele trei grupuri teroriste anti-Israel de mulți ani.

De altfel, experții spun că Iranul caută să exploateze următoarele mișcări ale Israelului în Gaza ca propria lor „fază a doua” a atacurilor din 7 octombrie.

Hezbollah a atras deja forțele israeliene de la concentrarea exclusivă asupra Gazei prin lupte de-a lungul graniței sudice a Libanului. Statele Unite au acuzat Iranul că a trimis forțe proxy pentru a lovi bazele logistice americane din Bagdad. Tensiunile au crescut și mai mult după ce tentativele rebelilor Houthi din Yemen (tot susținuți de Iran) de a lansa rachete spre Israel, care au fost doborâte de marina SUA.

Americanilor și multor cetățeni europeni li se spune să părăsească multe țări din Orientul Mijlociu care sunt apropiate de Israel. Chiar și australienii au și ei trei avioane în așteptare pentru a-și evacua cetățenii aflați în regiune.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat luni că administrația americană „urmărește foarte atent” semnele potrivit cărora grupările teroriste susținute de Iran plănuiesc să intensifice atacurile împotriva forțelor militare americane staționate în Orientul Mijlociu.

Este posibil ca Iranul să încerce să distragă atenția Washingtonului de la teatrul israelian, dar este posibil să încerce, de asemenea, să îndemne SUA la un nou conflict. Iar acesta este un conflict pe care SUA încearcă să îl evite.

Biden, conform surselor CNN, recomandă prudență în discuțiile cu premierul israelian. „Nu poți să te uiți la ceea ce s-a întâmplat aici cu mame sau tați sau bunici, fii, fiice, copii, chiar și bebeluși și să nu strigi după dreptate. Trebuie să se facă dreptate, dar în timp ce simțiți furie, nu vă lăsați consumați de ea”, a spus Biden, subliniind în același timp că SUA au făcut greșeli după 11 septembrie 2001.

Aceste greșeli au dus la invazia Irakului condusă de SUA, la o credință larg răspândită că Islamul era atacat de Occident, la haos în Orientul Mijlociu, la așa-numitul Stat Islamic sau Califat și la seria de atacuri teroriste răspândite la nivel mondial.

„Atunci când președintele Biden avertizează guvernul israelian să nu repete greșelile pe care le-a făcut în Afganistan, el vorbește dintr-o experiență trăită semnificativă. După cum știm cu toții acum, SUA au reacționat exagerat după 11 septembrie 2001 și au pierdut atât de mult din bunăvoința generată inițial în perioada imediat următoare, fie că a fost vorba de „războiul ales în Irak” și de consecințele acestuia, fie de extinderea războiului din Afganistan”, a declarat Karin von Hippel, director al Royal United Services Institute și fost consilier al armatei americane pentru combaterea terorismului.

Opinie separată face Martin Sherman, șeful Institutului israelian pentru studii strategice și un susținător de lungă durată al unei linii mai dure împotriva rivalilor sau dușmanilor regionali ai țării sale. El crede că Israelul ar trebui să intre în Gaza, și în forță. „Nu cred că arabii se vor împăca vreodată cu adevărat cu Israelul. Minimul la care Israelul poate tinde este să fie foarte temut, iar cel mai bun lucru la care poate spera este să fie acceptat cu reticență”, a spus Sherman.

Soldații IDF pregătiți în punctele lor de adunare pentru ceea ce ar putea fi o bătălie majoră în Gaza s-ar putea să se întrebe, de asemenea, dacă, peste câțiva ani, fiii lor ar putea să ajungă în aceeași situație, fiind nevoiți să desfășoare atacuri pentru a genera teama care oferă protecție (cât pentru maxim o generație).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • CTP nu mai vrea opinia cititorului,plangand de mila palestinienilor civili si abuzul armatei israeliene,ca-i lasa fara curent ,apa,infrastructura prin bombardamente,in loc la "pas"militarii sa-i caute pe teroristi.Drept,ce spune,dar,in 1980,dictatorii din Irak si Iran se lupta 8 ani ,soldat cu aproape un milion de morti .Asta sa vada lumea ca se "bat"intre ei ca orbii,arabii cu persanii,arabii cu arabii,si fac in numele lui Alah crime peste tot in lume,dar,n-am auzit de teroristi israelieni in tarile din Occident.Poate citeste CTP,
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult